Cine este scenaristul?

Saptamana trecuta citeam un articol in care autorul punea o intrebare:

Şi… întrebarea finală:

– toate aceste mişcări, dizidenţe, acţiuni, par să aibă ceva în comun. Nu cred că sunt singurul care sesizez o „umbră” de scenariu. Să fie oare aşa… un şir de coincidenţe?

Aşadar… cine e scenaristul?

Nu vă grăbiţi să răspundeţi… spiritual. Aici e vorba de data aceasta de… carne şi oase! Spiritele sunt ceva mai în spate!

Raspunsul acestei intrebari nu este deloc usor. Am incercat in ultima vreme sa ma informez cat mai mult in legatura cu miscarea NAR si am incercat sa o inteleg atat cat ma duce capul… Uneori anumite legaturi sunt evidente, iar alteori sunt foarte complicate. Incerc sa le pun pe toate cap la cap, dar pentru asta e neoie de timp. Din punct de vedere spiritual nu ar trebui sa fie un secret pentru nimeni cine sau ce se afla in spatele acestui scenariu, insa scenaristul sau mai bine zis scenaristii “ïn carne si oase” sunt multi. Cine ii conduce? Ce ii conduce? Am vrut sa zic si: “Cine ii sponsorizeaza?”, dar mi-am dat seama ca asta e un raspuns simplu: cei amagiti in aceasta miscare.

De asemenea consider ca pentru a putea intelege anumite lucruri nu trebuie sa ne uitam doar la tarisoara noastra si ce se intampla in ea. Lucrurile se decid undeva mai sus. In Romania lucrurile sunt doar la inceput, desi in ultima vreme iau o amploare tot mai mare. “Divide et impera” e un principiu aplicat cu succes si in lumea neo-carismatica a “noii reforme apostolice”. La fel cum in lumea filmului avem regizori, scenaristi, producatori, actori etc, la fel gasim si aici acelasi gen de personaje. Vedem multe… dar oare cat pricepem?

Cred ca scenariul a fost scris deja in mare si momentan se toarna filmul, cu actori mai mult sau mai putini de top. Tinand cont ca in lumea NAR mereu apar noi revelatii, scenariul este unul dinamic dar scopul ramane neschimbat:

Dominionism: “1Kindom-7Mountains”

Adica control total a tot ceea ce misca: Religie, Guverne, Educatie, Familie, Arte, Media si Finante. Cred ca acesta e conceptul de baza care se ascunde sub toti ceilalti termeni care au aparut in ultima vreme si care sunt promovati de NAR: “Kingdom Culture”, “Culture of Honor”, “Manifested Son’s of God”, “Joel’s Army”, “New breed” etc. Pentru a intelege termenii acestia va rog sa folositi link-urile de la categoria “RESURSE” sau sa cautati singuri pe Internet. O prezentare pe scurt o puteti consulta aici. Cu alti termeni va puteti familiariza aici, iar aici gasiti si mai multe informatii.

Scenaristul/scenaristii? Sunt multi, dar unul dintre scenaristii din ziua de azi ar putea fi Lance Wallnau care este considerat “arhitectul ascuns” din spatele miscarii NAR. Un altul ar putea fi Loren Cunningham care se pare ca a introdus “Mandatul celor 7 munti” dupa ce l-a primit prin “dictare” direct de la Dumnezeu. Alti scenaristi mai din trecut ar fi (ultimii doi inca in viata): William Branham, Bill Hammon, Peter Wagner si in general cei care au promovat conceptul de “Latter Rain“. Cumva parca toti sunt condusi de acelasi spirit: Dominionism.

Cine sunt actorii sau actorii-scenaristi? Sunt prea multi ca sa-i enumeram aici. O lista cu unii dintre cei mai de “top” o putem gasi aici, desi l-a uitat pe Todd Bentley (“preferatul” meu :D) care saptamana viitoare in 9-10 mai isi va inaugura proaspatul “centru international al minunilor”. Momentan are nevoie de bani, asa ca “daca ii pune cuiva domnul pe inima sa sprijineasc aceasta lucrare” o poate face aici. Nu zic care domn. Tot weekendul viitor in 9-10 mai, un tanar cu potential in NAR viziteaza Romania pentru conferinta “Un Drum Nou“.

E important sa ne familiarizam cu invataturile lor si sa le cunoastem putin istoria. Si mult mai important sa le observam evolutia si miscarile. Normal ale celor care traiesc “in carne si oase”, nu va apucati de altceva 🙂

Si un articol interesant de citit aici.

7 Comments

 1. Paulica dragul meu,

  încearcă sa nu-ți mai pierzi vremea cu lucruri de care nu ai habar.
  Mai degrabă ocupa-te de familie, sau dacă chiar ai nevoie de un “hobby”, apuca-te de crosetat sau mai bine, îmbunătățește-ți Engleza; vezi ca nu e “Letter Rain” (Ploaia cu Scrisori) ci este “Latter Rain” (Ploaia Târzie).

  N-am prea am multe cunoștințe despre NAR, dar e clar din lista resurselor tale ca te bazezi pe un punct de vedere cestionist, ceea ce-mi spune ca vorbești fara să ai vreo cunoștință directa sau experiența cu subiectul.

  Bine mai spunea cineva nu demult.
  “Aroganta care duce la formarea unei teologii bazată pe experiența, este depașită doar de aroganta care duce la formarea unei teologii bazate pe lipsa de experiența.”

  Or fi având NAR-ul “bube-n cap” sau poate merg la extreme in unele lucruri, dar nici Brânzai, Cruceru, Paul Dan si matale nu vedeți lucrurile mai clar din extrema in care va aflați…

  • Paul, îmi cer iertare că intervin, dar, dincolo de aerul de autosuficienţă al “purtătorului de blugi” m-a deranjat acel “Paulică” ajuns până la nivelul maxim de “matale”. Apreciez că nu i-ai răspuns cu “Gigică”, deşi ar fi meritat. Sunt curios la ce duce aroganţa care… nu duce la nimic, dar cine n-are educaţie nu va avea nici spiritualitate. Asta e, pentru aşa persoane până şi un profesor universitar doctor este un simplu Cruceru. Dar asta e educaţia noii generaţii Adoram!

   • Draga Marinel Blaj, nu aveti de ce sa va cereti iertare. Motivul pentru care “dau drumul” la astfel de comentarii este acela de a vedea ce fel de educatie, logica, cultura etc au acesti oameni. De multe ori se “impiedica singuri”, fara ajutorul nimanui. “Spune-mi cine te urmeaza si am sa-ti spun ce fel de lider esti” este foarte adevarat in cazul acestora. Cred ca o greseala gramaticala sau faptul ca am mancat vreo litera e scuzabila tinand cont ca sunt expus aproape zilnic la 2 limbi straine si nici nu traiesc in Romania. Incerc sa scriu si sa ma exprim cat mai corect in limba romana. Aveti foarte mare dreptate cand afirmati ca cine nu are o educatie buna nu va avea nici o spiritualitate prea buna.

 2. Pingback: Casa Internationala de Rugaciune Timisoara (2) | Vegheaza !

 3. Pingback: Casa Internationala de Rugaciune Timisoara (3) | Vegheaza !

 4. Pingback: Ivan Turbinca Ministries | tineridelanganoi

Leave a Reply