Casa Internationala de Rugaciune Timisoara (1)

redihop

Inima este nespus de inselatoare si deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca?(Ieremia 17:9)

Inainte de a prezenta subiectul in sine as vrea sa intelegem ce spirit se ascunde in spatele acestei miscari IHOP si defapt in spatele intregii miscari neo-carismatince/NAR. Stiu ca poate parea ceva exagerat, dar sunt din ce in ce mai convins ca acelasi spirit care i-a condus pe marii dictatori ai lumii in manipularea maselor ii conduce acum si pe liderii acestor miscari de “trezire” IHOP. Cum? Nu e Duhul Sfant? NU! Si sunt convins de asta!

Dar sa vedem cateva dintre invataturile lui Adolf Hitler pe care le gasim in cartea “Razboiul meu” (citatele au fost preluate din vol1. cap.6 si vol. 2 cap.6):

1. Multimile/masele de oameni nu sunt animate de gandire ci de simturi.

“Cui trebuie sa i se adreseze propaganda? Intelectualilor sau masei mai putin instruite? Ea trebuie sa se adreseze intotdeauna exclusiv masei!”

“Sarcina propagandei consta nu in a instrui stiintific individul izolat, ci in a atrage atentia maselor asupra unor fapte, evenimente, necesitati etc.”

“Aici arta consta exclusiv in a proceda intr-un mod atat de superior incat sa rezulte o convingere generala asupra realitatii unui fapt, necesitatii unui eveniment, caracterului just al unei necesitati.[..] actiunea sa trebuie sa faca intotdeuna apel la sentiment si foarte putin la ratiune.”

“In marea sa majoritate, poporul este intr-o dispozitie si o stare de spirit atat de feminine incat opiniile si actele sale sunt determinate mult mai mult de impresia produsa asupra simturilor decat de gandirea pura.”

“este vorba adeseori, de a invinge la oameni niste prejudecati care nu se intemeiaza pe ratiune, ci sunt in majoritate inconstiente si ancorate numai in sentiment.”

2. Daca oferi atmosfera favorabila si daca repeti mereu aceleasi minciuni in cele din urma masele vor crede ca acesta este adevarul.

“ma adaptam incet la rolul de orator la adunari populare mari, am dobandit elanul patetic si am invatat gesturile de care este nevoie intr-o sala cuprinzand mii de oameni.”

“In toate aceste cazuri este vorba de slabirea liberului arbitru al omului. Dimineata si in timpul zilei, puterea de vointa a oamenilor se opune cu maxima energie incercarilor de a li se sugera o vointa straina. Seara insa ei cedeaza mai usor fortei dominatoare a unei vointe mai puternice.”

“Puternicul talent oratoric al unei naturi dominatoare de apostol va reusi mai usor sa insufle o noua vointa unor oameni care au suferit deja, in mod firesc, o scadere a puterii lor de rezistenta, mai mult decat daca ar fi fost inca in deplina posesiune a tuturor resorturilor spiritului si vointei lor.”

“Acelasi scop este atins de penumbra artificiala si totusi misterioasa din bisericile catolice, de lumanarile aprinse, de tamaie, cadelnite etc.”

“Acest popor care, intr-adevar, nu stia sa citeasca, nu s-a putut pasiona pentru revolutia comunista citindu-l pe Karl Marx, ci a facut-o pentru ca mii de agitatori (aflati cu totii in slujba unei aceleasi idei) i-au promis toate splendorile cerului.”

Pentru o si mai buna intelegere a modului in care Adolf Hitler manipula masele de oameni va recomand sa cititi capitolul 6 in intregime din ambele volume “Razboiul meu”.

Intelegeti de ce noua Biblie NAR vrea sa se adreseze mai mult inimii decat mintii?

Intelegeti de ce aceste miscari se adreseaza maselor care au pasiune dar nu au teologie?

Intelegeti de ce atmosfera e importanta (muzica, intuneric, orga de lumini, fum etc.)?

Intelegeti de ce se repeta la nesfarsit niste lozici sau termeni care nu au nici o incarcatura teologica?

Intelegeti de ce se pune accentul pe “praise and worship 24/7” si nu pe studierea temeinica a Scripturilor?

Intelegeti de ce in aceste miscari sunt implicate asa de multe femei-pastor si de ce “dragostea invinge“?

Intelegeti de ce aceste miscari promit “cancer-free zones”, semne, minuni, supranatural etc?

Intelegeti de ce aceste miscari detin instrumente de propaganda (edituri, televiziuni, radio etc.)?

Intelegeti de ce o intalnire IHOP arata asa?

PS: Nu incercati sa ascultati aceasta piese prea mult deoarece ritmul e “atragator”, aproape hipnotic si va ramane in memorie pentru mult timp. Senzatia mea e ca dupa ce asculti aceasta piesa mai mult, parca esti atras intr-un “blackout” al mintii.

Continuare aici.

33 Comments

  1. Nu, nu inteleg deloc…

    1) nu inteleg de ce nu ati scris nimic despre IHOP-TM ci despre rastalmaicrea unor contexte pe care nu le cunoastepti si in mijlocul carora probabil nici macar nu ati fost.
    2) nu inteleg de unde v-a venit ideea comparatiei cu Hitler. Sau probabil asta se incurajeaza prin seminariile teologice de azi sau prin bisericile luminate si nebuimace prin care va petreceti timpul. Sau ar trebui sa inteleg ca instrumentul dvs “hermeneutic” in descifrarea ereziilor IHOP consta in invatatura unui dictator, ucigas in masa, antisemit si prin excelenta demonic? Multumim ca ne invatati ca pt dvs. metodele lui de intelegere a lucrurilor sunat ATAT de importante… O si multumim ca ne recomandati cu atata caldura invatatura demonica (Pentru o si mai buna intelegere a acestui subiect va recomand sa cititi capitolul 6 in intregime din ambele volume). Deci, evident, nu inteleg de ce o asemenea recomandare.
    3)nu, nu inteleg faza cu Biblia NAR. nu stu ce este, noi am ramas la Cornilescu, dar se pare ca dvs o cunoasteti foarte bine.
    4) nu, nu inteleg de unde faza cu masele si lipsa teologiei. Avem staff/invatatori din context teologic, cu o teologie care nu include in bibliografie texte de Hitler sau Marx. Poate pe vremea dvs educatia teologica era diferita…
    5)nu, nu inteleg de unde faza cu orga de lumini. Va astept personal la IHOP-TM in fiecare dimineata de la ora 9 si seara de la ora 17 intr-o sala bine luminata, fara fum sau jocuri de lumini. Ma gasiti pe ultimul rand de pe tronsonul al doilea. oate vom discuta putina teologie, nu texte hitleresti, dupa cum am observat in jumate din articolul dvs.
    6) Nu, nu inteleg faza cu lozincile la nesfarsit care ar fi neteologice. Este sfant, sfant, sfant sau vrednic, sau te iubesc Doamne, fraza neteologica? sunt imnurile adaptate pe acorduri neteologice? Este psalmul 45, 97, Isaia 53, cantarea cantarilor, rugaciunile apostolului pavel pe care le cantam la IHOP-TM neteologice? sau ar trebui sa le privim prin lentilele celui de-al treilea reich?…
    7)nu, nu inteleg de unde afirmati ca se pune accent pe praise and worship 24/7 si nu pe studierea temeinica a scripturilor? oooo, studiem scriptura, ce-i drapt nu cu hitler sau marx langa noi. Preferam analiza textuala, discutiile in comunitate si evident, calauzirea Duhului Sfant
    8) nu, nu inteleg faza cu femeile-pastori. IHOP-TM nu este biserica si nici nu are femei-pastori nicaieri
    9) nu, nu inteleg faza cu cancer-free zone. NU promitem asa ceva!! Dar evident, nu ati fost in mijlocul nostru ca sa stiti. E mai simplu sa ii citati pe nazisti decat sa cautati adevarul. Nadejdea si credinta noastra e in Domnul vindecarii, nu in vindecare… si nici in solutia finala 😉
    10) nu, nu inteleg nici faza cu propaganda. IHOP-TM NU are editura, televiziune sau radio

    Nu inteleg multe, chiar daca tonul revelator wanna-be al articolului dvs ar da de inteles ca de fapt, dupa ce as fi citit ar fi trebuit sa spun un mare “a-ha, pfoai ce eretici sunt astia, in frunte cu liderul lor pe care l-ati tag-uit cu atata gratie in articolul dvs). V-as invita cu cel mai mare drag la IHOP-TM si putem discuta lucruri spirituale. Daca nu, sunt deschis si sa discutam pe marginea Proceselor de la Nuremberg, editiile editate de Bob Carruthers.

    Abia astept urmatoarele parti. Sper sa fie la fel de distractive.

    • Draga John, te invit sa citesti blogul meu de la A la Z si iti vei raspunde singur la intrebarile puse. Sper.
      Urmatoarele articole cred ca sunt de plans, nu distractive.

      Si un update pentru claritate:
      [quote]
      Pentru o si mai buna intelegere a modului in care Adolf Hitler manipula masele de oameni va recomand sa cititi capitolul 6 in intregime din ambele volume “Razboiul meu”.
      [unquote]

    • Da, l-am citit, draga Paul, iar intrebarile mele persista. Ca un jurnalist/blogger/aapologet obiectiv, ar fi dragut sa vii la fata locului pentru constatari, dar din nou, banuiesc ca masele carora va adresati pot fi usor manipulate daca vorbiti cu elocventa si daruire, tipand “erezie” si alte…constatari. Forget the truth, opiniile sunt mai importante, nu? Din cate vad, faceti exact lucrul de care invinuiti IHOP: o incercare de spalare a mintilor. Cheers!

      • Draga John, probabil m-ai inteles gresit.
        Nu ai cum sa “citesti” blogul meu in cateva ore si mai ales noaptea.
        Cand ma refer la “citit” vreau sa zic studiat. Adica:
        – inarmeaza-te cu mult timp si rabdare
        – ia o Biblie langa tine
        – da jos ochelarii “IHOP”
        – vizioneaza fiecare clip video postat
        – citeste fiecare link la care fac trimitere
        – foloseste categoria “RESURSE” pentru a studia mai in detaliu anumite subiecte.
        Vorbim apoi peste vreo saptamana cand ai sa intelegi ca nu e vorba despre opinii ci despre lucruri concrete.
        Nu e nevoie sa vin la fata locului, e plin Internetul de inregistrari video cu “fata locului”.
        Da, mesajul meu este pentru mase dar se adreseaza fiecarui individ in parte.
        Poate macar unul o sa spuna: “Dar daca nebunul ala are dreptate?”
        Iti stau la dispozitie daca mai ai anumite intrebari.
        Domnul sa te binecuvinteze!

    • Multumesc pentru invitatia ta de a-ti studia cu temeinicie blogul, culmea, il citesc de ceva vreme, nu de azi noapte, inarmat cu (mai ales rabdare) pentru a nu sari peste fraze si constatari nefondate. Esti binecuvantat cu inteloigenta frate Paul, asta nu o pot nega si esti si tanar si efervescent (ok, nu e reclama la sucuri sau apa minerala), si tocmai de-asta, ma surprinde faptul ca te bazezi pe inregistrari de pe internet pentru a-ti formula opinii. Stii, aici ti-as da doua exemple-imagini-intrebari: 1) daca privesti online inregistrarea unui baypass coronarian, nu vei deveni automat specialist chirurg cardiotoracic si sincer, nu m-as lasa pe mana ta sa imi faci asa ceva in caz ca blocajul meu coronarian nu se rezolva prin angioplastie. Ai avea nevoie de ceva vreme in care sa studiezi, stii tu, la faculta aia de medicina apoi putintica experienta. Asa ca din nou, nu il fa pe Gigca Apologetul fara sa ai idee first-hand de la fata locului. Stii tu, ca jurnalist-blogger-teolog exista chestiile alea care se numesc curse primare si secundare. 2)Sa presupunem ca am un dinte impotriva ta si tu esti un predicator faimos care tocmai vorbeste despre mantuirea prin credinta, nu prin fapte, dar am ochiul rau impotriva ta si scormonesc pe net pana gasesc inregistrari trunciate, la fel de rele ca mine care prin nu se stie ce procese tehnologice, pierde partea cu prin credinta si brus te fac faimos pentru erezia ta ca suntem mantuiti prin fapte. Ca om implicat in media ce sunt (si nu, nu promovez IHOP prin media deloc) stiu ca aceasta unelta are doua taisuri: in mainile persoanelor nepotrivite poate transmite mesajul nepotrivit daca motivatia este…. ei bine… nepotrivita. Si cred ca IHOP ar trebui sa iti multumeasca in aceste zile. Cum ai spus tu “Poate macar unul o sa spuna: “Dar daca nebunul ala are dreptate?”, tu spui poate, eu spun cu siguranta articolele tale vor starni curiozitatea oamenilor si culmea, vor face trafic pe site-ul IHOP si chiar la fata locului. Draga Paul, nu esti nici primul nici ultimul care faci asa ceva. Au fost curiosi care, intrigati de maretiale asemanatoare cu ale tale, au inceput sa frecventeze IHOP si sa ramana acolo. Doamne ajuta! Stii prinicpiul acela din publigitate/marketing: nu exista reclama pozitiva sau reclama negativa, doar reclama. Fii binecuvantat!

      • Draga John, dupa modul in care ai scris inca de la primul comentariu ceva imi spune ca esti o “Johanna” si nu un John.
        Sau poate ma insel eu… In fine, asta nu e asa de important.
        Ai intuit insa bine: ma folosesc de curiozitate cu scopul de a starni interesul oamenilor pentru studiu si informare.
        Fi binecuvantat/a!

    • Draga Paul, azi chiar m-ai facut sa zambesc, si aveam nevoie de asta, so cheers. Daor ca sa alungam orice confuzie, sunt un tip, nu o tipa, cu o cantitate evidenta de par facial si pe punctul de-a ma insura anul acesta (cu o fata, ca nu cumva sa invinovatesti IHOP-TM de propaganda pro-gay sau alte cele). Continua sa starnesti curiozitatea oamenilor – tot curiozitatea m-a atras si pe mine pe blogul tau. Toate bune in Cristos!

      • Draga John,

        imi cer scuze atunci. Am fost dus in eroare de modul in care ai scris si de faptul ca prea te-ai “ambalat” asa la comentarii 🙂

        Domnul sa ne lumineze in continuare pe amandoi atunci!

    • O, scuza-ma, era un joc de cuvinte vis-a-vis de ce spuneai tu: prea te-ai “ambalat” asa la comentarii . Adica m-am “ambalat” pentru ca articolul are ton “ambalat”

      • Inteleg acum. Am fost foarte calm cand am scris articolul. Probabil la intrebarile retorice din final m-am ambalat putin si eu.

    • Lumineaza-ma Jesus, se pare ca ai o cunostinta superioara mie si o exegeza pe masura. Dar lumineaza-ma coerent (cu versete daca vrei, ca nu ma astept sa ma iei teologic, dupa atitudinea certareata si fara suport si doamne ajuta-ma, poate devenim prieteni. Si nu, nu inteleg intrebarile “retorice” ale lui Paul, si in raspunsul meu am si specificat de ce. Sau nu ai inteles ce am scris? Sau poate nu ai vrut?

    • Ii invit pe cei care doresc sa afle cateva scurte informatii de baza despre IHOP / NAR sa audieze , sau sa citeasca , interviul realizat anul trecut in 2013 de scriitorul si apologetul evanghelic T.A. McMahon cu autorul cartii „WANDERING STARS . Contending for the Faith with the New Apostles and Prophets” , pastorul si scriitorul evanghelic Keith Gibson .

      T.A. McMahon impreuna cu cunoscutul apologet si scriitor evanghelic american , dr. Dave Hunt , sunt coautorii cartii de apologetica evanghelica contemporana „SEDUCEREA CRESTINATATII ”, carte care a aparut si in limba romana . Ei sunt si fondatorii asociatiei de apologetica evanghelica The Berean Call ( http://www.thebereancall.org/ ) , asociatie care desi nu are un caracter CESATIONIST (Nu neaga continuitatea darurilor miraculoase ale Duhului Sfant dupa terminarea scrierii N.T. ) a oferit bisericilor evanghelice , prin activitatea lor , una dintre cele mai documentate critici biblice asupra abuzurilor , deviatiilor si ereziilor conexe cu practicarea eronata (nebiblica ) a darurilor spirituale de catre majoritatea celor din miscarea Karismatica .

      Keith Gibson este un pastor american care a studiat si documentat pe o perioada de 9 ani „ the Apostolic and Prophetic Movemen ” ( Miscarea Apostolica si Profetica ) si a transpus munca sa mai apoi in recenta sa cartea , aparuta in 2011 , intitulata „WANDERING STARS . Contending for the Faith with the New Apostles and Prophets” . Cartea trateaza bine documentat subiectele urmatoare : Latter Rain [movement] , Manifest Sons of God , the so-called Kansas City Prophets , the International House of Prayer ( IHOP ) , Bethel Church of Redding / CA , si multe alte erezii . Scriitorul si apologetul evanghelic american , T.A. McMahon , cel care a realizat interviul cu Keith Gibson , dupa ce a studiat cartea sa , spune ca nu cunoaste pana in prezent o alta carte mai buna care sa se adreseze ereziilor strans legate de miscarile spirituale mentionate mai sus .

      Keith Gibson discusses the ” New Apostles & Prophets ” – TBC Part 1 & 2

      P1 http://www.thebereancall.org/content/t-mcmahon-keith-gibson-part-1 ( SCRIS )
      http://media.thebereancall.org/2013/radio/1327.mp3 ( AUDIO )

      P 2 http://www.thebereancall.org/content/t-mcmahon-keith-gibson-part-2 (SCRIS )
      http://media.thebereancall.org/2013/radio/1328.mp3 ( AUDIO )

  2. Cu totii stim ca si despre Isus au spus cei mai invatati in Scripturi ca scoate dracii cu Beelzebul si mai apoi despre ucenici s-a spus ca sunt beti la cinzecime. Numai ca… noi credem ca asta s-a intamplat doar atunci si acolo. Doar ca aceste etichete se pun azi mai des ca niciodata. Sa remanem in Ioan 7:17 “Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine.” Continua sa cauti voia Domnului, prietene. P.S, ai citit vreodata Iacov 4:11? Asta e voia Domnului. Cauta s-o faci. Pax!

  3. „Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele si neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă…”
    Matei 5:11-12

    Multumesc Paul pentru toate lucrurile false. Iti faci treaba de minune.

  4. Cred ca versetele acelea se refera , in speta noastra , la Paul M . Acele versete sunt o INCURAJARE pentru crestinii sinceri ca si Paul M dispusi sa suporte ocarile voastre pentru ca va avertizeaza despre abaterile de la ADEVARUL SCRIPTURII si deviatiile voastre spre neo-Baalism / neo-Montanism / Karismanie.

    ACELE VERSETE NU SUNT SCRISE , CU NICI UN CHIP , SA INCURAJEZE ERETICII CAND SUNT DEMASCATI !

    • Inca odata, fariseii care stiau Scripturile mai bine ca noi toti, au crezut cu certitudine ca Isus si invatatura Lui n-au caum sa fie de la Dumnezeu, ci sunt eretice. Mi se pare ca ai aceeasi certitudine. Tu nu-L poti inchide pe Duhul lui Dumnezeu in cutia ta. Trebe sa avem inima deschisa spre El, si in conditiile astea nu vom primi niciodata o piatra in loc de paine si un sarpe in loc de peste. Cine-i sfant sa se sfinteasca! Fii binecuvantat.

    • A, si noi nu ocaram pe nimeni. Dimpotriva, va binecuvantam. Doar ca mi se pare foarte ciudat si contraproductiv sa stam de atatea ori inaintea Domnului pentru unitatea Trupului lui Hristos din Romania si sa vedem cum altii se chinuie si isi risipesc resursele in a strica ceea ce noi si toti credinciosii sinceri si cu povara Domnului in inima incercam sa zidim prin rugaciune. Va rog, macar admiteti ca s-ar putea sa gresiti, Paul Morar et company, pentru ca si fariseii erau foarte siguri pe ei…

    • Dani ,

      Este adevarat ca partida Fariseilor , Carturarilor , etc. (la care probabil faci tu referire) cunosteau bine Vechiul Testament , dar cu siguranta nu mai bine chiar decat noi … TOTI . Sunt si au fost frati crestini care au cunoscut si cunosc Vechiul Testament mai bine ca si Fariseii , Carturarii , etc. ( ATENTIE MARE ! : Fariseii Carturarii , etc. cunosteau doar Vechiul Testament , caci cel Nou nu era inca scris ). Domnul nostru ISUS CRISTOS nu i-a condamnat pe Farisei NICIODATA pentru faptul ca , CUNOSTEAU FOARTE BINE Vechiul Testamen ! Ba dimpotriva , chiar datorita acestui fapt (cu atat mai mult ) , ca ei cunosteau TANAK-ul (V.T) , ar fi trebuit sa inteleaga si sa creada ca EL ESTE MESIA , dar ei nu il doreau pe Mesia ASA CUM a fost si ESTE El , nu erau deacord cu cerintele Evangheliei Lui . Ei aveau desigur “cheia cunostintei” , caci cunosteau bine TANAK-ul (V.T) , dar doreau un ALT Mesia ( care sa se potriveasca dorintei inimii lor) . Si in final , cand a venit ziua MARII DECIZII , in loc sa-L aleaga la cererea lui Pilat , pe Mesia sa nu fie omorat , l-au ales , “TOT NORODUL”(poporul Domnului din Ierusalim )/IN UNITATE ” pe Baraba , pe cel care “vine din temnita” care este “talhar si ucigas”( Marc 15:7 / Ioan 18:40 ; Ioan 8: 44 / Ioan 10: 1 ) . Tot asa va veni unul , in vremurile din urma , din Adanc / Inchisoarea demonilor ( Apoc. 17:8 ; Adanc = Inchisoarea demonilor 2 Petru 2:3 / Iuda 6 , Apocalipsa 9:11 ) si va face “razboi cu sfintii” si “i se va da STAPANIRE (va imparati/guverna) peste ORICE semintie / norod / neam” (Apoc. 13:7) si “TOTI locuitorii pamantului i SE VOR INCHINA” (Apoc. 13 :8 ; TOATE religiile Pamantului UNITE = a carei baza o pune Miscarea ECUMENICA Mondiala) si “NIMENI nu va putea sa cumpere sau vinde fara sa aibe semnul ei … ” Apoc. 13 : 16-18 (un singur sistem economic global controlat pentru a putea pune in scena PRIGOANA RELIGIOASA ) .

      Dar inainte ca acestea sa se intample Scriptura ne invata ca va veni o MARE LEPADARE DE CREDINTA (APOSTAZIA de la Crestinismul Biblic ) – Luca 18:8 / 2 Tesal. 2 : 3-4 cand se va arata „acel Nelegiuit / omul pacatului (faradelegii) /fiul pierzarii” , ”prin puterea Satanei cu TOT felul de MINUNI , de SEMNE si PUTERI mincinoase ’’ 2 Tesal. 2:9 .

      Cuvantul Scripturii in Noul Testament ne avertizeaza si despre pericolul unei “alte Evanghelii” (Gal. 1:6-10) , venita cu o amagire subtila si seducatore ca a Sarpelui din Geneza (2 Cor. 11:3) care “propavaduieste un alt Isus” , insotita de “primirea unui alt duh” si este trambitata de niste “apostoli NESPUSI de ALESI” – 2 Cor. 11: 5 ( OR FI CUMVA SI CEI DE LA N.A.R / IHOP in aceasta categorie … ??? amanunte aici : http://herescope.blogspot.ro/2011/07/ihop-nar.html )

  5. Lumineaza-ma Jesus, se pare ca ai o cunostinta superioara mie si o exegeza pe masura. Dar lumineaza-ma coerent (cu versete daca vrei, ca nu ma astept sa ma iei teologic, dupa atitudinea certareata si fara suport 😉 si doamne ajuta-ma, poate devenim prieteni. Si nu, nu inteleg intrebarile “retorice” ale lui Paul, si in raspunsul meu am si specificat de ce. Sau nu ai inteles ce am scris? Sau poate nu ai vrut?

    • Esti ironic Johnny , dar nu ma supar . Totusi nu cred ca trebuie sa foloseti numele Domnului ISUS intr-o ironie … , fie ea si ieftina . S-ar putea sa se supere El .
      Poate ca te surprinde ce-ti spun , dar nu cred deloc ca as avea vreo cunostinta SUPERIOARA tie sau altora , si nici ca as fi vreun mai mare exeget ca si tine sau altii. NU DESPRE ASTA-I VORBA …

      In privinta lipsei “coerentei” , a “atitudinii certarete” si “fara suport” din partea mea … trebuie sa recunosc ca sunt cele mai sistematice si fondate atacuri “crestinesti” pe care le-am primit pana acum pentru ce am scris . SOCOTESTI CUMVA CA DOCTRINELE IHOP-UL , al carui apologet lasi sa se intelega ca esti , SUNT “COERENTE” SI AU “SUPORTUL” care imi lipseste mie …???

      Te sfatuiesc si eu , ca si Paul M , sa-ti dai mai intai ochelarii IHOP jos de pe ochi , sa iei o Biblie ( dar totusi … sa nu fie N.A.R ) si sa o STUDIEZI apoi …bine . Apoi studiaza (daca vrei ) … acest blog , sau daca vrei ceva si mai calificat , atunci studiaza si blogurile americane de apologetica evanghelica autentica pe subiectele legate de NAR / IHOP ( ATENTIE : sunt si bloguri NECESATIONISTE … daca ai aceasta preferinta ) .

      Iti recomand pentru inceput , pentru clarificare si lamurire , cartile urmatoare : “WANDERING STARS. Contending for the Faith with the New Apostles and Prophets” de Keith Gibson ( http://www.caryltvshop.com/product.php?productid=17690&cat=254&page=1&featured=Y ) si “The Other Side of the River” de Kevin Reeves ( http://www.lighthousetrails.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=LTP&Product_Code=OSR&Category_Code=SW )

      ASA CUM TE-AM SPUS : TOTUL E … SA VREI / SA-TI DORESTI / SA CAUTI SA INTELEGI ADEVARUL EVANGHELIEI ! Altfel …e degeaba .

      SUCCES !

  6. Draga Lord/Jesus, nu am intentionat deloc sa fiu ironic, mi-a fost mai la indemana sa scriu prescurtat. Se pare ca pe blogul asta exista o moda a prejudecatilor: dupa cum Paul a avut imresia ca as fi femeie, si tu crezi ca sunt ironic.

    O singura observatie ramnificata, frate drag: nu stiu ce e Biblia NAR, si daca ai fi citit cu atentie ce am scris, fara sa sari la concluzii, ai fi observat ca folosim Cornilescu (nici macar cea corectata, ci draga si clasica mostenita de la parintii nostri). Ochelarii IHOP despre care vorbesti, sunt la fel de inexistenti ca si Biblia NAR in mana mea. Te invit sa descarci/asculti ce avem pe site-ul nostru,si vom mai vorbi despre coerenta atunci, ce zici? Cat despre blogul lui Paul, il citesc cu drag, uneori cu amuzament si alteori oripilat de abundenta citatelor din Mein Kampf sau Marx. L-am citit, il citesc si voi continua, dar sincer nu imi spune nimic nou: doar aceleasi lucruri pe care le citesc de ani buni: pseudo-argumentare ciclica tipica. Sincer, chiar am incredere ca pe masura ce va trece timpul si blogul se maturizeaza, Paul va intra intr-o argumentare apologetica consistenta, la fel si comunitatea care se implica in discutii. Sunt convins ca am de invatat de la voi. SI CHIAR NU SUNT IRONIC!!!

    Cat despre a fi apologet al invataturilor IHOP, pot vorbi doar despre IHOP-TM: o parte din articolele de acolo sunt scrise chiar de mine, si le consider bune. Imbunatatibile, dar bune. Te rog din nou, lasa -ma cu NAR-ul, nu stiu ce e, nici nu ma interseaza. Ca si tine, mai am de invatat si inteles adevarul evangheliei, doar suntem ambii in imparatie (sau nu ma consideri frate pt ca sunt pro-IHOP? Dar asta e cu totul alta poveste) si avem ambii nevoie de un duh invatabil. Poate le stii pe toate, eu mai am de invatat inca.

    Mersi de sugestia cartilor, ma voi stradui sa pun mana pe ele, chiar daca apologetica celor de la Lighthouse Trails lasa de dorit (dap, ii stiu dinainte de a fi partas IHOP-TM/BHOP). Toate bune!

    • Johnny ,

      Acum chiar ca nu te mai inteleg … SINCER ! Cum adica nu stii ce este “NAR” (New Apostolic Reformation) sau “Biblia NAR” ??? AI SPUS CA AI CITIT BLOGUL LUI PAUL M … ?!?!
      Cum poti sa fii parte a IHOP-TM si sa nu stii ce este NAR ??? Pur si simplu nu inteleg …
      De ce incerci atunci sa disociezi IHOP-TM de IHOP / NAR ??? Ai realizat totusi ca unele lucruri de la IHOP / NAR nu sunt O.K ???

      Nu prea vad “sa ABUNDE” citatele din “Mein Kampf” sau “Marx” pe acest blog , al lui Paul M . Ai citit atent si celelalte articole
      ??? Te rog sa intelegi ca nu il cunosc personal pe Paul M si singurul rationament care ma determina sa fac aprecieri pozitive despre ce scrie el pe blog , este ca ARE DREPTATE in ce scrie si afirma !!! Desigur ca nu am pretentia sa fii neaparat imediat de acord cu asta . Eu personal m-am documentat cam aproximativ 3 ani de zile , in medie cam 4 ore pe zi , despre subiectele cele mai importante privind apologetica evanghelica contemporana ( in marea majoritate pe surse americane de apologetica evanghelica ) . Am facut aceasta pentru ca am constatat pe pielea mea proprie si a altora cunoscuti mie cat de nocive spiritual pot fi ereziile contemporane ( deviatiile de la Crestinismul Biblic , indiferent de culoarea lor doctrinara ). MAI ALES daca sunt genial travestite intr-un limbaj si o invatatura APARENT … crestin evanghelica , pot fi inghitite usor inclusiv uneori chiar de lideri bine pregatiti teologic , dar mai putin atenti . Nu degeaba ne avertizeaza Scriptura mereu : “VEGHEATI (…)!!!”

      Eu personal nu urmaresc sa sustin cu precadere punctul de vedere al Cesationismului sau Continuationismului ! Ci urmaresc doar o examinare prin invatatura bibliei a miscarilor si curentelor spirituale din Crestinimsul Contemporan in ceea ce priveste originea lor , activitatile , invataturile si efectele acestora asupra Bisericii Crestine contemporane . Ii consideri frati si surori in Domnul pe cei care cred cu tarie in doctrinele fundamentale ale Crestinismului Biblic , si traiesc pe masura . In privinta doctrinelor periferice , eu optez sa cred ca opiniile pot sa difere , desi nu ar fi neaparat de preferat acest aspect .
      DAR II CONSIDER ERETICI PE TOTI DESPRE CARE DUMNEZEU NE FACE DE CUNOSCUT PRIN INTERMEDIUL INVATATURII CLARE A SCRIPTURII , CA SUNT ERETICI !

      Daca tot ai afirmat ca “apologetica celor de la Lighthouse Trails lasa de dorit” , poti sa elaborezi putin la ce te referi in privinta “LASATULUI DE DORIT” ??? Nu de alta dar eu ii studiez de ceva timp bun , verificand si comparand invatatura lor in primul rand cu Scriptura si apoi cu invatatura altor asociatii de apologetica de prestigiu … si nu am gasit nimic pana acum care “sa lase de dorit” . Ba dimpotriva ! Dar … ma rog … tot ce-i posibil … mi-o fi scapat ceva .

      URASC CRITICA DAR IUBESC ADEVARUL (Scripturii), DAR UNEORI CA ADEVARUL SA TRIUMFE SI MINCIUNA SA FIE EXPUSA E NECESAR SA FACEM CE SCRIE IN IUDA 3 , FILIP.1:27 , 1 Tim.1:18-20 , 2 Tim. 1 :13 / 4:7 , Efes. 5:11 , etc. !

    • Draga TheLord/Jesus/etc., normal ca nu intelegi. Iti spun de ce: deja esti setat, chiar in urma acelor ore lungi de studiu despre care spuneai cu deschidere in raspunsul tau, sa arunci in cutia NAR tot ce tu ai impresia ca se potriveste acolo. Am ajuns pe blogul lui Paul M inca din luna lansarii lui si de acolo am aflat prima data de NAR. Ma deranjeaza fundamental modul in care asociezi IHOP-TM cu NAR. Ca sa fim consecventi, te invit din nou sa vii sa ne vizitezi la Timisoara, sa stai de vorba cu mine sau Claudius si sa discutam pe o lista CONCRETA a invataturilor NAR carora ne asociezi si vei vedea ca nu subscriem. Nu de alta dar vad ca imi racesc gura, ma rog tastele, degeama, incercand sa spun a n-spea oara ca nu avem nimic de-a face cu NAR. Merci Paul M ca mi-ai adus la cunostinta aspectul NAR ca imi dau seama acum cu ce se ocupa bloggerii si ce mai este prin lumea asta vasta… Acum am, datorita voua, o perspectiva mai ampla asupra unei miscari/invataturi/etc. (la NAR ma refer) si, citind ceea ce spresupune NAR-ul, sa fiu tot mai convins ca… nu avem de-a face cu ei/el/etc. Deeeeci, cred ca blogul ajuta intradevar. Good job! (NU, NU SUNT IRONIC. Chiar mi-ati fost de folos in directia asta!)

      Doi la mana, iti sugerez sa ca inainte sa stigi in gura mare EREZIE si sa ne faci pe toti care nu semanam cu tine ERETICI, sa te aprofundezi, fara ochelarii care deja ii ai si mentalitatea formata a ceea ce e considerat eretic din perspectiva ta, in versetele care vorbesc despre invatatura falsa. Epirolele lui Pavel sunt un bun inceput ;). Te sfatuiesc sa le privesti nu doar izolat, ca versete-glont de impuscat eretici, ci in context. Urmareste care sunt problemele la care se refera Pavel, contextul lor si rezultatele invataturilor false/ereziilor. Imi dau seama ca esti un tip studios asemenea mie (eu sunt in IHOP de aproape 8 ani si mi-am dedicat mult mai multe ore zilnic de studiu, cu biblia Cornilescu in fata, si daca nici asta nu e buna, deseori cu textul in Koine, insotit de lexicoane si comentarii care nu reflectau mereu credintele/ochelarii mei si m-am lasat invatat). Deci ar fi o provocare foarte bune pentru amandoi, ce zici?

      De asemenea iti recomand o carte proaspat scoasa pe piata “Know the Heretics” (Justin S. Holcomb), o tratare binevenita, intr-o exprimare accesibila a ereziei dpv. istoric. Ca tot suntem in zilele noastre, si de o parte a baricadei, si de cealalta invatati sa improscam cuvantul EREZIE mult prea generos si uneori nejustificat (o, si sunt convins ca ceea ce am scris aici va fi transat si analizat si deconstruit – of, sa nu folosesc cuvantul asta postmodern! :D). Teologia/apologetica nu are de-a face doar cu interpretarea (sic!) a unor versete, ci si cu studiul istoric. Era un curs fain sustinut de fratele Marius Cruceru pe la Universitatea Emanuel din Oradea de istoria doctrinelor care e foarte interesant si care a insuflat multora dintre studentii dansului o dorinta de-a privi si la mostenirea noastra crestina in ansablu, nu doar din prisma traditiei/confesiunii din care facem parte. Dar asta e un alt subiect si nu vreau sa te plictisesc.

      Cat despre Lighthouse et. co. (LT) Am dat de ei pe la inceputul anilor 2000 cand ma documentam pt lucrarea de licenta. Tema era ceva nu prea cunoscut in Romania prin vremea aia, sunt convins ca ai auzit de Emerging Church si stim ca LT a inceput ca ofensiva anti-emerging si anti-rugaciune contemplativa. Well, desi publicatiile lor au fost virulente, nu prea se regasesc in bibliografii de seama. Eu unul nu prea le-am gasit, desi se poate sa ma insel. Ar fi facut o treaba mult mai buna sa ramana la biografii sau la carti scrise de Corrie ten Boom (una dintre preferatele mele) desi nu pot sa nu zambesc stiind ca aceasta sfanta nu era nici pe departe cestationista si mai si avea o perspectiva a vremurilor sfarsitului diferita de ceea ce ar sustine un “anticestationist” sadea – cum probabil se regasesc in majoritate pe site-ul Vegheaza! Din nou, o chestiune care merita studiuata. Sau John Foxe, fata de care am un respect deosebit, un tip care stii pentru ce mai era cunoscut?! Era implicat in EXORCIZARI si vindecari…spirituale (ai de mine, LT stiu asta? Nu ar trebui sa il scoata de pe lista lor de autori? Doar e asociat cu astfel de practici, ce conteaza ca e versat in martirologie?…

      Toate bune dragilor!

  7. Johnny ,

    Te-ai cam ambalat … si se vede ! Imi pare rau , dar nu asta era intentia mea … sa te ambalez ! ORICUM MA UIMESTI DIN NOU CU CONFUZIA TA !

    Asociatia de apologetica evanghelica , Lighthouse Trails , NU are ca scop de a endorsa / sprijini cesationismul ! Nu stiu de unde ai tras tu concluzia asta … ?!? Apologetica anti Emergent/Emerging Church si Contemplative Prayer / Spirituality fac si pastori , scriitori evanghelici penticostali ( continuationalisti sadea ).

    Mike Oppenheimer , de exemplu , de la Let Us Reason Ministries (letusreason.org) este unul din autorii de articole de la Lighthouse Trails ( CHRISLAM – the blending together of Islam & Christianity http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=13109 ) si aici are impreuna cu pastorul penticostal Jacob Prasch , cu care colaboreaza , un articol destul de lung : http://www.moriel.org/PDF/Newsletter/2008/4Q-2008_ships_of_tarshish.pdf

    Un alt exemplu este Kevin Reeves , un alt autor de articole si carti de la Lighthouse Trails , care expune foarte documentat ereziile si practicile nebiblice din mediul karismatic aberant , dar care si el este un continuationalist ( “I JUST HAD A VISION!” http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11072 ) .

    Roger Oakland , de la Understand the Times , este un alt scriitor important de la LightHouse Trails ( The New Missiology – Doing Missions Without the Gospel
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11424 ; Emerging Church http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11043 ) . El a fost mult timp lucrator in reteaua bisericilor penticostale Calvary Chapel , infiintate de pastorul penticostal Chuck Smith , care a decedat de curand . Dar faptul ca erau penticostali nu i-a oprit pe cei doi sa ofere o apologetica biblica inclusiv unor abateri de practica si doctrina din miscarea penticostal-karismatica americana .

    CAT PRIVESTE JOHN FOXE ( http://en.wikipedia.org/wiki/John_Foxe )… STAI TU LINISTIT CA CEI DE LA LIGHTHOUSE TRAILS STIU FOOOARTE BINE ISTORIA LUI … SI SUNT INTRU TOTUL DE ACORD CU TOATA ISTORIA LUI ! De unde-ai scos tu ca Lighthouse Trails nu ar fi de acord cu exorcizarile , sau vindecarile miraculoase din partea Domnului …care sunt REALE … si nu sarlatanie ?!?

  8. Pingback: Despre existenta iadului | Vegheaza !

  9. Pingback: De la guguştiuci la coţofene… | cetatea de piatră

  10. Pingback: România carismatică. A început campania… electorală? (un fel de „breaking news”) | cetatea de piatră

Leave a Reply