Despre existenta iadului

De multe ori noi crestinii avem impresia ca invatatorii mincinosi sunt cei din afara, dar Biblia ne spune clar ca acestia sunt printre noi si vor strecura pe furis erezii nimicitoare:

“intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare naprasnica.” (2 Petru 2:1)

Intr-unul din posturile trecute faceam referire la cartea lui Rob Bell – “Dragostea invinge” in care autorul promoveaza ideea universalismului. Aceasta idee sustinuta si de alti lideri evanghelici influenti (Brian McLaren, Greg Boyd, etc.) presupune ca in final toti oamenii vor ajunge in rai, chiar si aceia care L-au respins pe Dumnezeu si nu au acceptat invatatura Lui. Practic ceea ce vrea sa spuna Rob Bell este faptul ca iadul nu exista deoarece “Dumnezeu este dragoste” si toti oamenii (chiar daca nu s-au pocait) vor fi cuprinsi in dragostea Lui: criminali, homosexuali, pedofili, etc. Bazandu-ne pe acest mod de interpretare de ce nu am putea sa credem ca Dumnezeu ii va da o a doua sansa chiar si diavolului?

Un documentar interesant care dezbate aceasta problema se numeste “Hellbound?” si poate fi vizionat aici.

Daca scoatem iadul din doctrina crestina, parerea mea este ca totul se prabuseste: Domnul Isus a murit degeaba, sunt mai multe cai care duc la Dumnezeu, ne putem trai viata dupa bunul plac pentru ca in final vom fi mantuiti oricum, nu mai e nevoie sa propovaduim Evanghelia pentru ca nu mai are nici un sens… samd.

Ce ne spune insa Biblia despre iad?

Apoi va zice celor de la stanga Lui: “Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui! (Matei 25:41)

Si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde este fiara si prorocul mincinos. Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor. (Apocalipsa 20:10)

Oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in iazul de foc. (Apocalipsa 20:15)

Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatorii la idoli si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua. (Apoc. 21:8)

Deasemenea Rob Bell este una dintre vocile care sustin acceptarea persoanelor gay ca “frati si surori” in trupul lui Hristos. Rob Bell afirma: “Biserica ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca avem frati si surori care sunt gay”. As intreba eu: “De ce nu am accepta pedofili sau zoofili atunci ca frati si surori?”

Va rog sa observati modul in care Rob Bell evita raspunsurile clare de genul “da” sau “nu”. Acest mod de a raspunde la intrebari este specific celor care “stramba caile drepte” ale Domnului si care incearca sa mute “granitele” Evangheliei dupa bunul lor plac. Domnul Isus ne-a vorbit despre o cale ingusta si nu despre una larga asa cum le-ar place unora.

De multe ori noi crestinii spunem ca: “Dumnezeu uraste pacatul, dar iubeste pe pacatosi”. Biblia ne contrazice insa: Dumnezeu uraste pe pacatosi la fel cum uraste pacatul:

Caci Domnul uraste pe oamenii stricati, dar este prieten cu cei fara prihana.  Blestemul Domnului este in casa celui rau, dar locuinta celor neprihaniti o binecuvanta. Cand are a face cu cei batjocoritori, Isi bate joc de ei, dar celor smeriti le da har. Inteleptii vor mosteni slava, dar partea celor nebuni este rusinea. (Proverbe 3:32-35)

De ce oare avem probleme sa intelegem ca Dumnezeu este si dreptate nu numai dragoste? De ce incercam noi sa largim calea ingusta daca Domnul Isus a facut-o asa si a trasat deja anumite granite peste care nu putem trece? De ce incercam sa-L schimbam noi pe Dumnezeu cand El ne spune ca: “Eu sunt Domnul, Eu nu Ma schimb”?

Iata cuvintele Domnului cu privire la homosexualitate:

Sa nu dai pe niciunul din copiii tai ca sa fie adus jertfa lui Moloh si sa nu pangaresti Numele Dumnezeului tau. Eu sunt Domnul. Sa nu te culci cu un barbat cum se culca cineva cu o femeie. Este o uraciune. Sa nu te culci cu o vita, ca sa te pangaresti cu ea. Femeia sa nu se apropie de o vita, ca sa curveasca cu ea. Este o mare miselie. (Levitic 18:21-23)

Daca a fi homosexual era o scarba inaintea Domnului acum cateva mii de ani cum putem afirma ca in ziua de azi Domnul accepta asa ceva si ca un homosexual poate fi un “urmas serios” a lui Hristos?

Sa nu uitam ce ne spune Domnul Isus:

Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.” (Matei 24:25)

One Comment

  1. Pingback: Crestinismul progresist (1) | Vegheaza!

Leave a Reply