Documentare (5) – Biserica emergenta

Un documentar in care autorul reuseste sa analizeze in doar 3 ore principalele caracteristici ale miscarii cunoscuta sub numele de “biserica emergenta”. Desigur nu sunt suficiente doar 3 ore pentru o analiza riguroasa, dar informatiile prezentate sunt suficiente pentru ca orice crestin sa-si faca o minima impresie despre aceasta miscare si sa cunoasca fetele celor mai importati lideri. Daca ar fi sa concentrez intr-o propozitie ideea principala pe care se bazeaza “biserica emergenta”, atunci aceea ar fi: “We make the road by walking“, care este titlul unei carti scrise de Brian McLaren (unul dintre parintii acestei miscari). Sa nu va surprinda aparitia unor nume poate mai cunoscute in mediul evanghelic romanesc: Miroslav Volf (cel cu crislamul, excluderea si imbratisarea) precum si mentorul acestuia, Jurgen Moltmann.

8 Comments

 1. poate ar fi bine sa dai cat mai multe detalii in romana (deci sa traduci ewxpresiile citate in romana!), deoarece nu toti stiu bine si tehnic engleza (si pot intelege altceva!)… asta daca mai vrei sa scrii in romana.. mi se pare onest si de bun simt sa faci asta… daca vrei..

  pe de alta parte Moltmann NU CRED ca face parte din Biserica emergenta… este un teolog luterano-ortodox

  • Tim, toata chestia e de timp nu de bun simt. Chiar crezi ca daca as avea timp nu as traduce? Momentan majoritatea timpului pe care il dedic subiectelor ce le postez este unul de informare. Adica ma informez cat de mult pot in legatura cu anumite subiecte si atunci cand gasesc resurse de calitate le impartasesc cu cei care citesc acest blog.
   Multumesc pentru linkuri sunt foarte utile si ma bucur ca exista asemenea resurse in limba romana precum cartile recomandate acolo. Deobicei nu imi place sa recomand ce nu am citit, dar daca le recomanda oameni de incredere atunci le recomand si eu mai departe.
   Nu inteleg de ce zici ca sunt chitros. Esti binevenit si ma bucur sa ne recomanzi resurse de calitate!

   • scuze… mi se paruse ca imi moderezi comentariul.. il mai postasem odata, si nu se poastase..
    scuze..:)

 2. Paul , Domnul sa te binecuvinteze si sa te ocroteasca in lucrarea ta de pe acest blog !
  Inca odata FELICITARI PENTRU ALEGEREA DOCUMENTARULUI care expune Biserica Emergenta .
  Fratele Elliot Nesch cel care a realizat documentarul despre B.E. , postat de tine , este un apologet evanghelic cu un excelent discernamant spiritual si care a facut multe cercetari in privinta teologiei si practicii B.E. Cartea lui ” HATH GOD SAID ? Emergenr Church Theology ” expune mai pe ansamblu doctrinele deconstructionismului biblic al Bisericii Emergente .

  In privinta lui Jurgen Moltman ( de care a amintit Tim D. ) nu conteaza ca e lutheran , presbiterian , baptist sau penticostal , etc. Biserica Emergenta nu e o denominatiune evanghelica noua , postmoderna , ci este un CURENT , TREND TEOLOGIC postmodern care are o teologie neo-evanghelica specializata in deconstructia lenta , graduata , a CRESTINISMULUI BIBLIC ( asa cum ne este prezentat in Scripturi ) . Biserica Emeregenta a infiltrat deja in diferite grade toate denominatiunile evanghelice . Exact cum si doctrinele New Age au facut-o . Interesant este faptul ca intre doctrinele si practicile Bisericii Emergente si doctrinele si practicile New Age exista asemnari , paralelisme izbitor de relevante . De ce ? Oare provin din aceeasi sursa ? Oare teologia Bisericii Emergente imbraca doar doctrinele New Age in terminologie crestina sau pseudo-crestina mistica pentru a fi livrata mai usor maselor de evanghelici ???

  • Da, exact. Biserica emergenta nu tine cont de denominatie la fel ca si cei din NAR. Este o miscare sau un trend care incearca sa acaparez cat mai multi adepti. Personal sunt adeptul unei reforme si a unei treziri, mai ales la nivel personal. Dar nu tot ceea ce este nou sau se ascunde sub termenul de trezire si reforma este neaparat ceva bun. Tocmai de aceea trebuie sa discernem bine daca acest model de biserica este un model de trezire spirituala sau unul de adormire. Da, spiritualitatea bisericilor emergente seamana cu spiritualitatea New Age tocmai pentru ca au imprumutat o serie de practici si invataturi New Age. Ca mai folosesc si Biblia paravan pentru a-si justifica ideile asta e cu totul alta treaba. Nu ar trebui sa fim pacaliti de asemenea falsificari.

Leave a Reply