Pericolele planului Daniel al lui Rick Warren

Mentiune: Postul de fata reprezinta traducerea articolului “Rick Warren’s Daniel Plan” in limba romana. Articolul original a aparut pe site-ul celor de la Lighthouse Trails si este scris de Warren B. Smith.

planul-daniel

Pericolele planului Daniel al lui Rick Warren*

De Warren B. Smith

ca să nu lăsăm pe Satana să aibă un câștig de la noi; căci nu suntem în neștiință despre planurile lui. (2 Corinteni 2:11)

CINE AR FI crezut? Doctori implicati în ocultism*, aparținând New Age*-ului, să fie invitați să-i învețe pe creștini cum să fie sănătoși? În 15 ianuarie 2011 a fost inițiat de Biserica Saddleback a lui Rick WarrenPlanul Daniel – un program de cincizeci și două de săptămâni dedicat sănătății și stării de bine. Au participat mai mult de șase mii de oameni la acest eveniment bine promovat și foarte bine regizat. Warren a profitat de ocazie și a anunțat că scopul lui personal era acela de a pierde 40 de kilograme în 2011. Pagina de web a Planului Daniel afimă că „Planul Daniel își dorește o mișcare al cărei rezultat să fie o stare de sănătate fizică și spirituală mai bună pentru generațiile de acum și pentru cele viitoare.” 1 Ea descrie modul în care Rick Warren „a recrutat cei trei autori cu cele mai bine vândute cărți” pentru a crea și monitoriza Programa pentru Planul Danieldr. Mehmet Oz, dr. Daniel Amen și dr. Mark Hyman.2 Deși toți cei trei medici sunt implicați în mișcarea New Age, ei se definesc fiecare în parte ca fiind musulman, creștin și respectiv evreu.

Pe pagina de web Planul Daniel al bisericii lor, pastorul Brandon Cox de la Biserica Saddleback a încercat să apere decizia nejustificabilă a lui Rick Warren de a recruta trei doctori aparținând mișcării New Age pentru a implementa un program creștin de sănătate și bună-stare. In „Răspunsul său pastoral” la întrebarea „De ce a ales Biserica Saddleback să folosească trei doctori care îmbrățișează alte credințe?”, Cox a scris:

„Pastorul Rick îi cunoaște pe acești doctori personal și are absolut toată încrederea în abilitatea lor de a ne da sfaturi în ceea ce priveste sănătatea fizică”.

Într-o frază care ne amintește de „bunica” Scufiței Roșii, Cox continuă spunând:

„Acești doctori ne ajută ca prieteni, dar sub nici o formă nu sfătuiesc biserica în problemele spirituale .3

Repetând și accentuând termenul „sănătate fizică” de trei ori în răspunsul lor, biserica Saddleback a încercat în mod evident să se distanțeze de ideile aparținând New Age-ului, ale lui Oz, Amen și Hyman. Dar apărarea „noi îi folosim doar pentru sfaturi în privința sănătății fizice” nu este convingătoare. Toți cei trei doctori practică medicina alternativă/sănătatea holistică* care susține că indivizibilitatea „minte, trup, duh” duce la starea optimă de bine. Cu alte cuvinte, convingerile lor spirituale aparținând curentului New Age sunt inevitabil incorporate în practica lor medicală, în cărțile lor care sunt un success și în aparițiile lor publice.

Dr. Mehmet Oz

Dr. Oz este un chirurg cardiovascular care timp de cinci ani a fost invitatul principal al emisiunilor lui Oprah Winfrey* înainte de a avea propria emisiune TV foarte populară. El are deasemenea un talk-show zilnic pe postul de radio transmis prin satelit, Oprah și Prietenii, si scrie articole pentru câteva reviste, inclusiv pentru revista O, The Oprah Magazine. În afara Spitalului Presbiterian al Universității Columbia unde operează, dr. Oz este ca un șaman* modern care combină medicina tradițională cu o mare varietate de practici oculte/aparținând New Age-ului. În Calea Șamanului „o resursă importantă și de referință pentru șamanism”, Michael Harner, un antropolog care „a practicat șamanismul și vindecarea șamanică” timp de câtiva zeci de ani 4, dă următoarea definiție unui șaman :

Un șaman este un bărbat sau o femeie care intră într-o stare de conștiință alterată* – de bună voie – pentru a contacta și a folosi o realitate ascunsă în mod obișnuit pentru a obține cunoștință, putere și pentru a ajuta alte persoane. Șamanul are în serviciul personal cel puțin unul, dar de obicei mai multe „spirite”.5

Urmează un exemplu despre ce încorporează dr. Oz în practica lui medicală și în viața personală în mod subtil și nu chiar atât de subtil uneori. De exemplu, recomandarea clară pe care o face pe coperta principală a cărții, auto-intitulatului medium* (spiritist ) Ainslie MacLeod, Instrucțiuni : Trăindu-ți viața așa cum a intenționat sufletul tău . Alăturând expresia „starea de bine spiritual” cuvântului „scop”, Oz scrie:

Recomand această carte acelora care caută o mai intensa stare de bine spirituală și o mai bună înțelegere a scopului vieții.6

În recomandarea pe care Oz o face unei alte cărți a lui Ainslie MacLeod, Transformarea : Vindecarea vieților din trecut pentru a vă da seama de potențialul sufletului vostru, dr. Oz exprimă foarte clar faptul că modul său de abordarea a stării de sănătate fizică este legată în mod inextricabil de convingerile sale privind sănătatea spirituală. Cele două nu se pot separa clar așa cum ar dori să credem cei de la biserica Saddleback a lui Rick Warren. Recomandarea făcută de Dr.Oz de pe copertă cărtii sună cam așa:

Ainslie MacLeod este la granița explorării sufletului și a influenței lui profunde asupra identității noastre fizice.7

În cartea Transformarea, ghizii spirituali* ai lui MacLeod spun cititorilor săi „că stăm pe marginea celui mai mare salt din conștiința umană în (ultimii) 55.000 de ani”.8 Mai târziu, într-o sedință ocultă de clarviziune pe care MacLeod o dă unuia dintre clienții săi, ghidul său spiritual îl îndreaptă pe clientul său spre dr. Daniel Amen pentru a avea parte de ajutor.9 Amen, desigur, fiind unul din ceilalți doi medici din Planul Daniel. În cartea sa Instrucțiuni, printre alte lucruri, MacLeod îi învață pe cititorii săi cum să mediteze și să contacteze ghizi spirituali. De fapt se face referire la ghizi spirituali de foarte multe ori in carte, si anume de 175 ori, de 40 de ori chiar înainte de a ajunge la primul capitol. În introducerea lui, MacLeod, descrie cum scepticul din el obișnuia să citească o carte ca a lui și să gândească – „Cine a murit și l-a făcut pe individul acesta un expert?” În propriul său caz, MacLeod, a spus că răspunsul a fost ghizii lui spirituali, unul dintre ei fiind unchiul său decedat John.10

Afinitatea New Age a doctorului Oz pentru mediumi (spiritiști), ghizi spirituali, vieți din trecut și contactarea celor morți a fost demonstrată în programul său din 15 martie 2011, doar la două luni după lansarea Planului Daniel, intitulat „Mediumi psihici : sunt ei noii terapeuți ?” Pe pagina de publicitate a website-ului său se poate citi următoarele: „Poate durerea ta să fie vindecată dacă vorbești cu cei dragi pe care i-ai pierdut? Află de ce mediumul John Edward crede că puteți vorbi cu morții.” 11

În 6 ianuarie 2010 în emisiunea sa televizata Dr. Oz Show, acesta (dr. Oz) a dezvăluit ceea ce el considera că este „cel mai important tratament al medicinei alternative” pentru telespectatorii lui în anul care le stătea înainte. „Comanda Oz” nr. 1 a fost „Încercați Reiki*” 12, o practica terapeutică ocultă realizată prin atingerea si manipularea corpului pacientului folosind diferite tehnici specializate care includ călăuzirea canalizată a ghizilor spirituali. Într-un comunicat de presa Dr. Oz a afirmat urmatoarele: „Reiki este unul din sistemele mele preferate, noi îl folosim de ani de zile în familia Oz și garatăm pentru el.” 13

Într-un film video de pe pagina de web a doctorului Oz, liderul New Age Deepak Chopra îi învață pe telespectatori cum să mediteze.14 Cartea lui Chopra din 2009 Reinventarea trupului, învierea sufletului (Reinventing the Body, Resurecting the Soul) are recomandarea doctorului Oz pe coperta din spate.15 Dr. Oz este un om care practică Meditația Transcedentala*, 16 care a fost fondată de Maharishi Mahesh Yogi. De asemenea el a practicat Yoga* timp de peste douăzeci de ani 17 și este devotat învățăturilor New Age ale lui Emanuel Swedenborg*, învățături care rezonează cu ramura mistică Sufi* a credinței musulmane cu care el și soția lui se identifică cel mai mult .18

Dr. Oz a scris prefata cărții US, o carte New Age scrisă de soția lui Lisa care este o maestra Reiki 19, o carte care se deschide cu un citat despre unicitate a patriarhului New Age-ului, Pierre Teilhard de Chardin. În prefața sa, Oz apreciază influența spirituală a soției sale în timp ce deasemenea menționează că în urmă cu câțiva ani el „a fost înscris la Universitatea Oprah.” 20 Dr. Oz pune în pericol pe cei care și-au pus încrederea în el, strecurand credințele lui oculte/New Age în practica lui medicală.

Presupun ca „Meditația inimii deschise” (Open Heart meditation) dată lui Ainslie MacLeod de către ghizii sai spirituali 21 nu este folosită de Dr. Oz înainte de a face o intervenție chirurgicală pe cord deschis. Un lucru este sigur din punct de vedere spiritual, Dr. Oz poate fi un chirurg cardiovascular calificat, dar din punct de vedere spiritual îi scapă din vedere unul din cele mai importante aspecte ale inimii. Dumnezeu, vorbind prin profetul Ieremia, ne avertizează ca „Inima este nespus de înșelătoare și deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască?” (Ieremia 17:9). Referințele multiple din Biblie ne avertizează de asemenea despre natura extrem de periculoasă și înșelătoare a duhurilor „familiare” (folosite de mediumi/ocultiști pentru a vorbi cu spiritele mortilor) și „seducătoare”, pe care Dr. Oz este pe cale de a ni le prezenta ca pe ceva normal și obisnuit avand in vedere influența lui deosebit de mare în lume și acum și în biserică (vezi Levitic 19:31; Deuteronom 18:10-12; 1 Timotei 4:1, etc).

Dr. Daniel Amen

Dr. Amen este un psihiatru pentru copii și adolescenți, autor de cărți de mare succes și director medical la Clinicile Amen pentru medicina comportamentală. În cartea sa Schimbă-ți mintea, schimbă-ți viața îi încurajează pe cititori să „învețe și să folosească autohipnoza și meditația zilnic.”22 În Schimbă-ți mintea, schimbă-ți trupul, Amen, un creștin auto-proclamat, recomandă în mod specific o formă de meditație hindusă Kundalini* numită Kirtan Kriya. El îi instruiește pe cititorii săi să repete ca o incantație „sa ta na ma” în timp ce fac simulatan mișcări repetitive cu degetele.23 Într-o lume a New Age-ului care spune că „totul se întâmplă cu un scop” și „nu există accidente”, primele cinci litere din aceasta meditație hindusă formează numele Satan. Ultimele trei litere se întâmplă să fie literele abreviate ale Asociației Medicale Americane (AMA). Este aceasta o coincidență pură, un fel de glumă cosmică sau o prefăcătorie spirituală?

În cartea lui, Creierul indragostit (The Brain in Love), intitulată anterior Relații sexuale prin intermediul creierului (Sex on the Brain), Dr. Amen recomandă cititorilor săi sexul tantric*. El scrie că tantra „este un termen aplicat câtorva școli de yoga hindusă în care sexul este venerat”.24 El afirmă că „unii învățători de yoga tantrica* recomandă practici meditative care impartașesc și elemente de yoga Kundalini, prin care se ridică în trup curenți pătrunzatori de energie prin adoptarea unor anumite poziții specifice ale corpului, controlul respirației și prin mișcări. ” 25 El mai târziu adaugă:

După ce ați căzut de acord cu limitele de siguranță, poți duce sexul la un nou nivel investind în câteva cărți sau reviste. Eu scriu pentru revista de Sănătate pentru bărbați și întotdeauna este plină cu idei excelente de sex pentru cupluri. Revistele Cosmopolitan precum si alte reviste au idei jucăușe deasemenea . Cărțile despre sexul tantric sau jocurile de rol pot fi și ele distractive.26

Fascinația exercitată de Dr. Amen fața de sexul tantric și yoga Kundalini este foarte similar cu învățăturile maestrilor spirituali indieni (guru) ca Bhagwan Shree Rajneesh și Swami Baba Muktananda. Simpatia doctorului Amen pentru New Age este evidentă și în dorința lui de a scrie cuvântul introductiv la cartea Soluția a scriitoarei Lucinda Bassett. În cartea ei, Bassett îi citează pe liderii New Age-ului Marianne Williamson, Eckhart Tolle, Dalai Lama, Neale Donald Walsch și alții. Ea îl descrie pe N. D. Walsch ca „un mesager spiritual a căror cărți de succes și conferințe ating profund lumea.” 27

Dr. Mark Hyman

Dr. Hyman este președintele Institutului de Medicină Funcțională și autorul cărții de succes Soluția pentru o minte superbă (The UltraMind Solution). Având pe coperta din față recomandarea făcută de Dr. Mehmet Oz, cartea The UltraMind Solution oferă sfaturi practice medicale și în același timp recomandă un număr de resurse New Age pentru cititorii săi. De exemplu, recomandă pagina de web a unei autoare, Belleruth Naparstek, care aparține New Age-ului și care propune imaginația ghidată* (o practică ocultă).28 Cărțile și materialele ei sunt menite să îi ajute pe oameni să mediteze, să devină mai clarvazători și să se conecteze cu ghizii spirituali. Pagina ei de web descrie cum materialele ei sunt folosite în întreaga lume de pacienți, spitale, organizații de sănătate, agenții guvernamentale, etc. Dr. Hyman și liderul New Age, dr. Bernie Siegel, sunt enumerați ca doi dintre cei care „au contribuit la practicile de sănătate a trupului și a minții” elaborate de Naparstek.29 Siegel, fiind bineinteles liderul New Age care a fost folosit de Rick Warren pentru a introduce ideea de speranță și scop în cartea sa Viața condusă de scop. Ca și dr. Oz și dr. Amen, dr. Hyman recomandă meditația (orientală) și yoga cititorilor săi.30

Dr. Hyman recomandă o carte a New Age-ului cu titlul Energizează-ți creierul – Neurologia Iluminării (Power Up Your Brain – The Neuroscience of Enlightenment). Coautori sunt șamanul/mediumul Alberto Villoldo și neurologul David Perlmutter. Cuvântul înainte din partea editorului spune:

Și acum doi oameni, doi vizionari – un șaman și un om de știință – își combină experiențele și expertiza pentru a explora totalitatea care include întreaga lume a spiritelor și întreaga lume științifică – ca Una.31

David Perlmutter scrie:

Prin urmare ne-a devenit foarte clar faptul că accesul la Marele Spirit sau la Energia divină, acea forță naturală care este denumită în multe feluri, este la dispoziția tuturor. Într-un sens cu toții suntem șamani, și cele mai avansate învățături în biologia celulară validează activitățile stilului de viață care timp de secole au pregătit calea iluminării prin practici meditative nu doar pentru puținii aleși ci pentru toți cei cărora le pasă suficient ca să învețe. Colaborarea noastră explorează aceste implicații nu doar pentru anumiți indivizi ci pentru întreaga omenire.32

Villoldo – care a vorbit la Conferința profeților din Palm Springs în 2011 cu liderul New Age Barbara Marx Hubbard33 – scrie:

În timpul anilor mei de studiu cu șamanii, am aflat despre credința lor în Mama Divină, pe care fiecare dintre noi o putem descoperi în natură. Aceasta nu este bătrânul cu barbă a cărui imagine am ajuns să o asociez cu „Dumnezeu”. Ci aceasta a fost o forță care a insuflat întreaga creație, o mare de energie și conștiință în care noi toți înotăm și din care facem parte. Am ajuns să înțeleg că noțiunile noastre occidentale legate de divin sunt poate o versiune masculină a acestei forțe vitale care insuflă fiecare celulă din corpul nostru, care animă toate ființele vii și care chiar dă energie stelelor.34

Energizeaza-ți creierul (Power Up Your Brain) include un capitol care recomandă diferite „Exerciții Șamanice” care includ o invocare a „Marelui Șarpe”.35 Recomandarea făcută de Dr. Hyman acestei cărți, pe coperta din spate, stă alături de cele făcute de liderii New Age Bernie Siegel și Greg Braden.

În recomandarea sa, dr. Mark Hyman își trădează credința sa în șamanism și în legătura inseparabila, de tipul New Age, între sănătatea fizică și spirituală. El scrie:

Șamanul și doctorul timp de milenii au reprezentat una și aceeași persoană până în secolul XIX când în numele științei cele două persoane s-au separat. Acum prin lentila științei secolului XXI, Villoldo și Perlmutter le readuc laolaltă, iluminând țesătura care leagă energia fizică cu cea metafizică. Pentru oricine care simte o pierdere de energie în trup sau suflet, Power Up Your Brain este ghidul tău pentru restaurarea și regenerarea celor mai profunde energii ale tale.

De asemenea referindu-se la aceasta „restaurare”, în Soluția pentru o minte superbă (The UltraMind Solution), dr. Hyman enumeră trei centre New Age în secțiunea lui de „Resurse”. Sub titlul de „Centre de adăpost cu scop restaurativ și educațional”, el recomandă Institutul Omega, Centrul Kripalu pentru Yoga și Sănătate și Centrul Muntele Shambhala .36 Ainslie MacLeod, mediumul (spiritistul) recomandat de dr. Oz, este un „membru al personalului” atât la Centru Kripalu cât și la Institutul Omega.37 Institutul Omega oferă un număr de ateliere conduse de liderii cheie ai New Age-ului, cum sunt Neale Donald Walsch, Marianne Williamson, Deepak Chopra, Eckhart Tolle și Alberto Villoldo. Cursuri cum ar fi „Conversații cu Dumnezeu”, „Contactând lumea spiritelor”, „Cum șamanii visează Lumea luând ființă” si “Centrul de pregătire a recruților Zeiței” sunt la dispoziția celor care urmează sfatul doctorului Hyman.38 Chiar la Centrul Kripalu recomandat de dr. Hyman, liderul New Age Deepak Chopra oferă un seminar bazat pe cartea sa recomandată de dr. Oz, Reinventând corpul, Inviind sufletul. În caz că oamenii nu pot ajunge la Biserica Saddleback, dr. Daniel Amen va susține un seminar și la Kripalu.

Versete cheie privind Planul Daniel al lui Rick Warren

Nu va injugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. – (2 Corinteni 6:14)

Și nu luați deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiți-le. – (Efeseni 5:11)

Nu puteți bea paharul Domnului și paharul dracilor; nu puteți lua parte la masa Domnului și la masa dracilor. – (1 Corinteni 10:21)

Să nu ne mai judecăm, dar, unii pe alții. Ci mai bine judecați să nu faceți nimic care să fie pentru fratele vostru o piatră de poticnire sau un prilej de păcătuire. – (Romani 14:13)

Păstorind biserica într-o Noua Spiritualitate New Age

În anii 1990, un binecunoscut lider creștin ne-a avertizat în mod corect ca medicina alternativă și sănătatea holistică ne poate ușor conduce spre învățăturile înșelătoare ale New Age-ului. A continuat avertizând că schimbarea dietei poate duce în final și la schimbarea perspectivei personale asupra lumii. Cu alte cuvinte, cateodată pierderea greutății poate însemna și pierderea sufletului. Discutând din poziția sa de conducător cu Asociația Medicilor Creștini, Dr. David Stevens a recomandat insistent mare precauțiune în privința apelării la cei ce practică medicina alternativă. El spune:„Nu doar că trebuie să facem o alegere; ci trebuie să evaluăm cât de încredere este fiecare mesager și validitatea mesajului transmis.”39

Manualul creștin pentru medicină alternativă de asemenea ne avertizează „Luați în considerare cu mare atenție nu doar terapia ci și caracterul și perspectiva asupra lumii a celor care va oferă tratamentul.”40 Așadar este un avertisment serios când vorbim despre acești medici care ofera amestecături ca și Oz, Amen și Hyman. Dar pentru Rick Warren lucrul acesta nu are nici o importanță atâta timp cât el se alătură în mod fățiș cu acești doctori aparținând New Age-ului și le promite să facă din Planul Daniel un fenomen răspândit în întreaga lume. În loc să sune din trâmbiță ca un semn de avertisment si să-și protejeze biserica de cei trei medici, Warren îi apreciază și își trâmbițează alianța nesănătoasă cu ei.

Nu putem decât se ne întrebăm dacă în viziunea pe care a avut-o profetul Daniel legată de zilele din urmă, nu cumva a fost inclus și acest Plan Daniel al lui Rick Warren – un pastor compromis și cei trei doctori ai New Age-ului cu mediumii (spiritiștii) lor, cu ghizii lor spirituali, cu sexul tantric, cu necromanția, Yoga, Reiki, meditațiile transcedentale și Kundalini „sa ta na ma” și altele – toate în numele profetului Daniel. Dacă e așa, nu e de mirare că Biblia ne spune că Daniel „a stat leșinat și bolnav mai multe zile” (Daniel 8:27).

În ochii lui Dumnezeu nu are nici o importanță faptul că Rick Waren stă siluet și ingrijit în fața unei biserici care îl adoră după ce a pierdut 40 de kilograme. Ceea ce ne-am putea aminti este că în mijlocul tuturor statisticilor în care se autofelicită și a freneziei din vâlva mass-mediei, dintr-o dată a apărut un deget pe peretele din spatele lui Rick Warren care a scris următoarele:

Ai fost cântărit în cumpănă și ai fost găsit usor! – ( Daniel 5:27)

GLOSAR cu termeni din New Age (nu apare in versiunea in lb. engleza):

RICK WARREN* – este cel mai popular pastor evanghelic american in prezent, fiind considerat “urmașul lui Billy Graham” sau “pastorul Americii”. El este fondatorul si pastorul senior al mega-bisericii Saddleback Church din California care are câteva zeci de mii de membri. El este și un scriitor evanghelic de foarte mare succes, cele doua carți ale sale “Biserica condusă de scopuri” și “Viata condusă de scopuri” s-au vandut in zeci de milioane de exemplare, aducând-i acestuia un profit de 119 de milioane de $. Se spune că cartea lui “Viata condusă de scopuri” s-a publicat în așa multe exemplare în întreaga lume fiind și tradusă in zeci de limbi, că a ajuns după Biblie cartea cea mai raspândită din lume. El este si fondatorul unei adevarate rețele ideologice gigantice, de biserici neo-evanghelice (Biserici Conduse de Scop), care propune o noua eclesiologie si un nou mod de vestire a Evangheliei si de trăire a vieții de credință creștină cu scopul ca Biserica si creștinii contemporani să fie chipurile relevanți in postmoderrnism si să “extindă” Împarația lui Dumnezeu aici si acum pe acest Pamant. Prin conferințele si programele sale de Creștere a Bisericii si de Biserică Condusă de Scop a influentat peste 500 000 de biserici în intreaga lume. Numeroși pastori și de la noi din țara au ajuns tributari ideologiei lui Rick Warren propusa de pseudoteologia sa neo-evanghelică, caracterizată de pragmatism, cu puternice accente pe doctrinele ecumenice si pe promovarea “evangheliei” sociale si agendei politice globaliste.

*New Age ( „Era Nouă ”) : Denumire a unui curent religios, care apare încă de la sfârșitul secolului 19 (Alice Bailey, teozofie) și are o influență mai puternică, înainte de toate, în a doua jumătate a secolului 20. El se sprijină pe teorii astrologice (intrare în noua „zodie a Vărsătorului”) și în speculații oculte de nuanță predominant hindusă. Potrivit doctrinelor New Age, „dumnezeu” este perceput ca o energie cosmică prezenta în tot sau în toți; fiecare om este chipurile „dumnezeu” și doar trebuie să conștientizeze lucrul acesta. De New Age sunt legate nenumărate teorii și secte oculte. Deși concepția este în esență anticristică, adepții New Age vorbesc și despre un Cristos (adică Anti-Cristos), întrebuințează noțiuni care sună a fi parțial creștine și au avut în ultimele decenii o influență mai puternică în cercurile creștine.

*Ocultism (lat. occultus = ascuns, secret): Teorie despre forțele transcendentale, supranaturale ascunse (din punct de vedere biblic : lumea spiritelor demonice). De ocultism țin nenumărate forme de magie (vrăjitorie), spiritism sau necromanție, ghicire, astrologie, meditație, misticism, care sunt toate în contact cu spiritele demonice și astfel sub puterea lor (cf. Dt.18:9-14).

*Medicina holistică – abordează problema sănătății si vindecarea bolilor intr-un mod cu totul diferit de medicina clasică. Ea se bazează pe unitatea dintre trup, minte si spirit . Incă din cele mai vechi timpuri indienii, chinezii, japonezii si egiptenii apelau la medicina holistică ca parte a religiei lor păgâne, ei fiind primii care au introdus acest concept mistic.

*Oprah Winfrey – o americancă multimiliardară, megastar de televiziune în SUA, care e probabil cea mai mare promotoare a curentului ocult New Age in SUA si în lume.

*Șaman – vraci sau vrăjitor vindecător.

*Stările de conștiință alterată sau modificată – constau într-o restructurare a conștiinței ce duce la un nou sistem, cu proprietăți specifice, altele decât cele anterioare. Stările de conștiință alterată sunt stările de tulburare calitativă, întâlnite în sfera patologicului. D.p.d.v spiritual, în realitate, este vorba de manifestări de influență, călauzire sau posedare demonică a unui subiect în timpul sau datorită implicării acestuia în practici oculte (interzise de Biblie). De exemplu efectele transei mistice (oculte) care apare la practicanții mai avansați de Meditație Transcedentală, Yoga, Rugăciune Contemplativă, etc sau in timpul ritualurilor șamanice sau a ședințelor de spiritism.

*Medium este un spiritist al cărui trup este folosit pentru a comunica cu duhurile demonice, el este considerat insă o persoană care poate trece în stare de hipnoză, de transă, și despre care, în practicile oculte, se crede că poate comunica cu spiritele morților și poate servi ca intermediar între ele și cei vii.

*Ghizi spirituali – entități spirituale demonice deghizate sub forma de spirite călăuzitoare care „ghidează” prin intermediul unui medium sau canal uman . Spiritul oferă călauzire doar după ce mijlocul uman și-a lăsat în voia acestuia puterile sale cognitive sau perceptive.

*Reiki practică religioasă mistică budistă japoneză, de terapie „energetică”, care constă in captarea energiilor „vindecătoare” cosmice, de către terapeutul Reiki, prin intermediul ghizilor spirituali care apoi sunt transmise pacientului prin atingerea corpului folosind tehnici specifice.

*Meditația Transcedentala (TM) – practică mistică (ocultă) de meditație hindusă, dezvoltată în perioada modernă de gurul indian M.M Yogi pentru ca sub pretextul obținerii relaxării, armoniei și stării de bine psiho-somatice, să patrundă cu doctrinele și practicile Misticismului (hindus) in Occidentul creștin și secular.

*Emanuel Swedenborg – om de știintă suedez si mistic protestant din sec XVII supranumit Buddha al Nordului, cunoscut ca mistic “specializat“ in primirea de “revelatie” nouă de la Dumnezeu. El a pretins ca revelatia primită de el e mai concretă si mai actuală decat BIBLIA. Este cunoscut că avea transe mistice oculte in care pretindea că lua legatura cu duhurile morților (de fapt cu spiritele demonice) avand puteri oculte de clarvăzator. A redactat o teologie aberantă in care alegoriza mistic Biblia sub influența viziunilor demonice care-l hăituiau. Teologia lui e deosebit de periculoasă căci are priză la intelectuali fiind mai rațional decat alți mistici, el este deosebit de subversiv, pretinzand ca are Biblia la baza, ceea ce este total fals.

*Yoga – o practică mistică complexă de meditație orientală, dezvoltată in religia Hindusă si menită să realizeze unirea practicantului cu ființa supremă sau sufletul universal pentru a realiza scopul si esența Hinduismului: conștientizarea propriei divinităti. Astfel practicantul ar experimenta pace, echilibru si puteri supranaturale oculte.

*Kundalini – energie primară a corpului omenesc care conform cu doctrinele misticii hinduse se găsește rezidentă la baza șirei spinarii omului asemenea unui șarpe incolăcit.

*Sexul Tantric – practici sexuale deviante parte a Tantra Yoga, care este o forma de Yoga mai diferită in care se venereaza cultul fertilitătii punându-se accentul pe descătușarea pasiunilor erotice in scopul unirii practicanților cu ‘’divinitatea”.

*Imaginația ghidată sau stimulată – este vizualizarea care subliniază in principal superioritatea minții asupra materiei. Ea sugerează posibilitatea provocării de schimbari pe tărâmul material prin intermediul puterilor minții.

Referințe:

1. Săptămâna 11: Re-Focusing The Daniel Plan (http://danielplan.com/blogs/dp/dp-week-11-re-focusing-the-daniel-plan).

2. The Daniel Plan: What Makes it Different? (http://www.saddleback.com/thedanielplan/healthyhabits/whatsdifferent).

3. Pastoral Response, Brandon Cox, Saddleback Church

(http://www.danielplan.com/toolsandresources/pastoralresponse).

4. Michael Harner, Ph.D., The Way of the Shaman (New York, NY: HarperCollins Publishers, 1980, 1990), back cover.

5. Ibid., p. 25.

6. Ainslie MacLeod, The Instruction: Living the Life Your Soul Intended (Boulder, CO: Sounds True, Inc., 2007, 2009), coperta din față.

7. Ainslie MacLeod, The Transformation: Healing Your Past Lives to Realize Your Soul’s Potential (Boulder, CO: Sounds True, Inc., 2010), coperta din față.

8. Ibid., partea din față.

9. Ibid., pp. 243-244.

10. Ainslie MacLeod, The Instruction, op. cit., pp. 9, 12.

11. “Psychic Mediums: Are they the New Therapists?,” The Dr. Oz Show, aired 3/15/11 (http://www.doctoroz.com/videos/are-psychicsnew-therapists-pt-1).

12. “‘Try Reiki,’ Dr. Oz Tells Millions on TV,” 1/9/10, The Reiki Digest (http://reikidigest.blogspot.com/2010/01/try-reiki-dr-oz-tells-millions-on-tv.html).

13. “Dr. Mehmet Oz Declares Reiki as His #1 Alternative Medicine Secret,” 1/9/2010, Bio-Medicine (http://news.bio-medicine.org/?q=medicine-news-1/dr–mehmet-oz-declares-reiki-as-his–231-alternative-medicine-secret–64270).

14. “Meditation Techniques Demonstrated by Deepak Chopra,” The Dr. Oz Show, added to videos on 2/25/10, (http://www.doctoroz.com/videos/deepak-chopra-meditation).

15. Deepak Chopra, Reinventing the Body, Resurrecting the Soul: How to Create a New You (New York, NY: Three Rivers Press, a division of Random House, Inc., 2009).

16. AARP The Magazine, May/June 2010 issue, p. 82.

17. Ibid.

18. Lisa Oz, US: Transforming Ourselves and the Relationships That Matter Most (New York, NY: Free Press, a division of Simon & Schuster, Inc., 2010), p. 179.

19. “‘Try Reiki,’ Dr. Oz Tells Millions on TV,” op. cit.

20. Lisa Oz, US, op. cit., p. x.

21. Ainslie MacLeod, The Instruction, op. cit., p. 17.

22. Daniel G. Amen, M.D., Change Your Brain, Change Your Life (New York, NY: Times Books, a division of Random House, Inc., 1998), p. 302.

23. Daniel G. Amen, M.D., Change Your Brain, Change Your Body (New York, NY: Three Rivers Press, a division of Random House, Inc., 2010), p. 223.

24. Daniel G. Amen, M.D., The Brain in Love (New York, NY: Three Rivers Press, a division of Random House, Inc., 2007), p. 144.

25. Ibid., p. 145.

26. Ibid., p. 148.

27. Lucinda Bassett, The Solution: Conquer Your Fear, Control Your Future (New York: NY: Sterling Publishing Co., Inc., 2011), p. 146.

28. Mark Hyman M.D., The UltraMind Solution (New York, NY: Scribner, a division of Simon & Schuster, Inc., 2009), p. 402. (Belleruth Naparstek’s website recommended by Dr. Hyman: http://www.healthjourneys.com).

29. Our Practitioner Bios, Health Journeys (http://www.healthjourneys.com/practitioner_bios.asp).

30. Mark Hyman, The UltraMind Solution, op. cit., p. 384.

31. David Perlmutter, M.D., F.A.C.N., Alberto Villoldo, Ph.D., Power Up Your Brain: The Neuroscience of Enlightenment (New York, NY: Hay House, Inc., 2011), p. xiv.

32. Ibid., p. xviii.

33. Conferința profeților (http://www.greatmystery.org).

34. David Perlmutter, Alberto Villoldo, Power Up Your Brain, op. cit., p. xxi.

35. Ibid., p. 154.

36. Mark Hyman, The UltraMind Solution, op. cit., p. 403.

37. Ainslie MacLeod, The Transformation, op. cit., About the Author, p. 327.

38. Omega Institute (http://www.eomega.org).

39. Donald O’Mathuna, Ph.D. and Walt Larimore, M.D., Alternative Medicine: The Christian Handbook (Grand Rapids, MI: Zondervan, 2001, 2007), p. 9.

40. Ibid., p. 123.

One Comment

Leave a Reply