I don’t “Believe” in “Unity”, “Green” or “Life”. I believe in the Lord Jesus Christ (1)

Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun. Feriti-va de orice se pare rau.

(1 Tesaloniceni 5:21-22)

“This presentation will be controversial (and complicated). But, I am not saying what I am saying for the sake of controversy but, because you need to know the truth and the truth is shocking. However, its more dangerous to remain ignorant than to face the truth.”

(Chris Rosenbrough)

“Civilizatia noastra, care se credea la apogeu, a suferit un naufragiu si noi ar trebui sa salvam ce se mai poate salva, inainte de a fi prea tarziu. … Imi dau seama ca in curand se va instaura globalismul. … Eu semnalez ca sa vedeti cat de aproape suntem de implinirea Apocalipsei si cum cei mai multi strajeri nu semnaleaza poporului. Fiti gata! Cand pe cer vedem nori negri, stim ca vine furtuna si cei de la timpul probabil o anunta. De ce noi tacem? Eu de de departe va strig…”

(Pitt Popovici)

“The church itself will need to go through a metamorphosis in order to find its new identity in the dialectic of gospel and culture

(Eddie Gibbs, professor of “Church growth” at Fuller Theological Seminary, Pasadena, Calif.)

“In the technetronic society the trend seems to be toward aggregating the individual support of millions of unorganized citizens, who are easily within the reach of magnetic and attractive personalities, and effectively exploiting the latest communication techniques to manipulate emotions and control reason. Reliance on television—and hence the tendency to replace language with imagery, which is international rather than national, and to include war coverage or scenes of hunger in places as distant as, for example, India — creates a somewhat more cosmopolitan, though highly impressionistic, involvement in global affairs.”

“More directly linked to the impact of technology, it involves the gradual appearance of a more controlled and directed society. Such a society would be dominated by an elite whose claim to political power would rest on allegedly superior scientific know­how. Unhindered by the restraints of traditional liberal values, this elite would not hesitate to achieve its political ends by using the latest modern techniques for influencing public behavior and keeping society under  close surveillance and control.”

(Zbigniew Brzezinski, Between Two Ages)

Introducere in subiectul studiului

In urma cu ceva timp am aflat despre un eveniment numit “Believe in Unity 2015″ (oare de ce “Unity” si nu “the Lord Jesus Christ”?) ce va avea loc in data de 23 si 24 mai in Cluj, in contextul in care Clujul a fost declarat in anul 2015 “Capitala Europeana a Tineretului”.

“Anul 2015 este anul în care orașul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului. Sub această emblemă, Clujul este gazda unui amplu program de evenimente adresate tinerilor. În total, sunt programate peste 1500 de concerte, marșuri, activități cultural-educative și de divertisment și alte evenimente de acest gen, pe parcursul întregului an.”

“În acest context, comunitatea bisericilor evanghelice din Cluj se unește pentru a organiza un eveniment care se adresează în primul rând generației tinere. La BELIEVE, dorim să oferim răspunsuri la întrebările profunde despre viață, credință și adevăr. Vrem să aducem mesajul evangheliei înaintea tinerilor, pentru ca aceștia să Îl cunoască personal pe Mântuitorul Isus Hristos.”

believe2015

(Sursa foto)

“O initiativa laudabila si binevenita!”, vor spune multi… Si sunt perfect de acord. Initiativa e buna si laudabila, dar in spatele acesteia sunt cateva probleme destul de mari si grave (din punctul meu de vedere). Mi-as dori ca tinerii (si nu numai) ce se vor implica in acest eveniment sau in evenimente similare sa gandeasca de doua ori inainte sa o faca si sa-si puna in prealabil intrebarea daca nu cumva fac parte dintr-o mare multime de “idioti utili”.

Imi asum riscul de a fi considerat paranoic si alarmist, dar vreau totusi sa prezint in cateva posturi argumentele pentru care consider ca acest eveniment nu este decat o alta tentativa de subminare a crestinismului evanghelic din Romania, in contextul procesului de globalizare ce afecteaza si tarisoara noastra mica indiferent ca vrem sau nu vrem. Eventual am putea spune ca acest eveniment face parte din “Operatiunea Seducerea” ce are loc in paralel cu “Operatiunea Infiltrarea”.

In toata aceasta mare miscare de trupe cu scop “evanghelistic” sunt implicati tineri, pastori evanghelici, profesori de teologie, elite intelectuale, crestini evanghelici cu pregatire peste medie, adica in general “oameni faini”. Vreo 10.000 cel putin (numarul de locuri al salii unde se va tine evenimentul). Toti par insa cuprinsi de o somnolenta si o naivitate care imi ridica serioase semne de intrebare: Ce facem fratilor? PR si marketing globalistilor? Predicam Evanghelia sau ii initiem pe oameni in mirajul comunitarismului? Si lista de intrebari ar putea continua…

Cu siguranta nu toti cei implicati (adica majoritatea) sunt constienti de ceea ce fac, dar la fel de convins sunt ca in spatele evenimentului undeva sus-sus de tot se afla niste persoane care au o agenda bine definita. In lumea globalistilor nimic bun nu se intampla din coincidenta… ba dimpotriva naivitatea, credulitatea si lipsa de informare corecta a majoritatii crestinilor este exploatata la maxim pentru a fabrica o spiritualitate falsa: Evanghelia este inlocuita cu o “evanghelie sociala”, pastorii sunt inlocuiti cu manageri (“community organizers” sau “change agents”), crestinii sunt vazuti ca si clienti, iar cei necredinciosi ca si potentiali clienti. Rezultatul: BISERICA-MALL.

Unchurched people today are the ultimate consumers. We may not like it, but for every sermon we preach, they’re asking, “Am I interested in that subject or not?” If they aren’t, it doesn’t matter how effective our delivery is; their minds will check out.” – Bill Hybels

Pastors are probably the most underrated groups of change agents today.” – Rick Warren

Va rog sa scuzati stilul non-academic al prezentarii. Cei care sunt capabili sa prezinte aceste subiecte la un nivel mult mai inalt decat o pot face eu, au ales sa taca… Nu stiu de ce, dar cu siguranta fiecare are motivele lui. Intr-o zi vom da socoteala atat de vorbele pe care le-am spus dar si de cele pe care nu le-am spus…

Recomandarea mea este sa verificati toate informatiile prezentate in acest studiu si mai ales sa ganditi cu propriul cap. Nu luati de bun tot ceea ce prezint eu aici, ci incercati sa va formati si singuri concluziile atunci cand le veti pune pe toate cap la cap. Fiind un subiect foarte complex (dar nu imposibil de inteles) se prea poate sa se fi strecurat si unele greseli… tocmai de aceea voi accepta orice critica care este documentata si care ajuta la o mai buna intelegere a subiectelor discutate.

In cazul in care gasiti greseli sau aveti completari la subiect va rog sa le documentati intr-un comentariu in asa fel incat sa le pot corecta. Intentia mea nu este sa atac pe nimeni personal, ci sa prezint ideile vehiculate de anumite persoane sau organizatii, precum si modul in care actioneaza acestea (asa cum le percep eu la ora actuala). Daca o sa pomenesc foarte multe nume in acest studiu o fac cu scopul de a vedea o parte din ramificatiile unei retele internationale de oameni si organizatii care constient sau inconstient slujesc unui ideal globalist ce promite prosperitate, securitate, armonie, progres, toleranta, reconciliere, dialog, liberate etc. Dar vom vedea ca sub umbrela acestor promisiuni desarte se ascund niste idei foarte periculoase…

De asemnea va rog sa nu descurajati daca nu o sa puteti asimila toate informatiile din prima. Multe dintre acestea sunt foarte complexe si necesita sa fie reluate de cateva ori inainte de a le intelege semnificatia atat in contextul local cat si in cel global.

Uneori pentru a ajunge la anumite concluzii nu tine atat de mult de capacitatea de analiza a unor fenomene complexe cat tine de curajul de a recunoaste ca aceste concluzii sunt mai mult decat evidente… dar prin harul Domnului putem primi atat capacitate de analiza cat si curaj.

Cateva concepte si notiuni de baza

Atunci cand discutam despre procesul de globalizare dintr-o perspectiva crestina nu putem face acest lucru fara sa discutam despre miscarea ecumenica. La suprafata aceasta miscare pare sa aiba niste idealuri foarte nobile precum dialog, unitate, reconciliere etc, dar in realitate miscarea ecumenica slujeste unui scop politic: o noua ordine mondiala. Tocmai de aceea latura politica si cea spirituala a globalizarii se impletesc atat de bine in ultima vreme. Reconcilierea religiilor crestine este doar unul dintre pretextele sub care se incearca unitatea natiunilor sub conducerea un singur guvern global. Astfel miscarea ecumenica este doar o unealta in mainile elitelor globaliste, la fel cum sustinerea mediului inconjurator (climate change) este o alta.

Ca sa pricepem de ce “Unity” si nu “Jesus”, de ce “Community” si nu “Church”, de ce “Deeds” si nu “Creeds”, de ce “Believe in Life“, de ce “Believe in Green” samd… e nevoie sa ne documentam despre un context mult mai larg decat cel in care se desfasoara evenimentul de la Cluj.

Mesajul urmator care se intituleaza “Misiunea lui Satan: O singura Societate Globala” poate fi un prim pas spre intelegerea procesului de globalizare:

Lucrurile sunt insa mult mai complexe tocmai de aceea avem nevoie sa ne familiarizam cu anumite subiecte precum: Technocracy, New-Christianity, Dominionism, Building the Kingdom of God on Earth, New Age/Kabbalah, Hermeticism etc. Am sa apelez in acest sens la cateva prezentari si interviuri sustinute de teologul Martin Erdmann. Dansul este unul dintre cei mai buni experti la nivel international in domeniile pe care le-am mentionat anterior si face parte din echipa “Discernment Ministries“.

Technocracy: St. Simons “New Christianity” – by Martin Erdmann

 

Dominionism – by Martin Erdmann

 

Building the Kingdom of God – by Martin Erdmann

 

Dr. Martin Erdmann mai are cateva prezantari video si audio foarte bune, dar care nu se gasesc decat contra cost deocamdata. Sper ca in viitorul apropiat o parte dintre acestea sa fie facute publice si astfel am sa le preiau in cadrul acestui articol deoarece completeaza foarte bine cele trei prezentari audio de mai sus. I-am adresat in acest sens o rugaminte fratelui Martin Erdmann la care mi-a raspuns pozitiv, dar fiind foarte ocupat momentan o sa mai dureze pana cand aceste resurse vor fi disponibile online.

Update: Prezentarile promise de catre dr. Martin Erdmann pot fi vizionate acum on-line.

Transhumanism, Utopianism and Alchemy – Martin Erdmann

The Rise of Technocracy – Creating a Technotronic Era – Marin Erdmann

The New Spirituality and the New Science – Marin Erdmann

The Rise of Pagan Mythology – Sarah Leslie

13 Comments

 1. Paul,
  Stiu ca nu-ti place sa fii laudat pentru articolele tale… iti voi spune doar TINE-O TOT ASA !

  Chemare pentru apologetica din partea Domnului este EVIDENTA la tine. Subiectele dezbatute de tine in acest articol, si pe tot blogul tau, dovedesc FARA NICI UN DUBIU ca Domnul ti-a daruit DISCERNAMANT SPIRITUAL. Daca nu ai specializare academica in teologie, domeniul in care esti tu licentiat fiind unul tehnic, nu esti cu ABSOLUT nimic mai prejos in cunostinte teologice fata de vreun pastor, teolog, etc…cu atat mai mult din cei romani. Chemarea ta nu sta in diplome si tiltluri academice in teologie, ci in DISCERNAMANTUL SPIRITUAL care ti l-a daruit Domnul. Multi, foarte multi au diplome si titluri… dar nu au pic de DISCERNAMANT SPIRITUAL!!!

  Am stat de vorba personal si am ascultat predici, expuneri ale destul de multor lideri evanghelici romani. E DEZASTRU FRATELE MEU ! Ei, chiar ei, care ar trebuii SA INTELEAGA si SA CUNOASCA lucrurile acestea, SI SA SUNE ALARMA PENTRU BISERICA, aleg SA TACA (din diferite motive), ba unii ALEG CHIAR SA SPRIJINE DEMERSURILE DESPRE CARE AR TREBUII SA-SI AVERTIZEZE BISERICA.

  • Frate Paul,
   Desi ai punctat si explicat foarte bine notiunile introductive despre subiectele ecumenism si globalizare, pe care vrei sa le dezbati in aceste articole, s-ar prea putea ca majoritatea cititorilor evanghelici sa se uite la aceste articole ca “boul poarta noua”, DESI ELE SUNT FOARTE BUNE, DOCUMENTATE SI EDUCATIVE. E ceva de genul, tu vrei sa le explici cum se rezolva o ecuatie de gradul IV si ei nu stiu nici macar tabla inmultirii si impartirii, si in plus majoritatea scartie si la adunare si scadere. Oamenii nu sunt din pacate ucenicizati, nu sunt mentorati corect in biserici pentru ca SA CUNOASCA INTREAGA DOCTRINA A SCRIPTURII SI APOI SA O APLICE IN CONTEXTUL EVENIMENTELOR CONTEMPORANE ATAT LA NIVEL MICRO (in viata lor) CAT SI LA NIVEL MACRO ( sa inteleaga CE SE intampla cu adevarat in crestinism si in lume astazi).
   Dar orice lucru trebuie sa aibe un inceput ! E FOARTE BINE CA DAI POSIBILITATEA PRIN ASEMENEA ARTICOLE CA FRATII SA CUNOASCA ADEVARUL SI SA FIE AVERTIZATI IN CONSECINTA.

   • Frate Traian, eu cand nu inteleg ceva pun mana si citesc si ma documentez ca poate pana la urma voi pricepe si eu. Poate si cei care o sa citeasca aceste lucruri vor recurge la aceeasi solutie: studiul particular. Nu ar trebui sa asteptam tot timpul sa primim “mura in gura” ci sa ne informam si documentam singuri. Ba chiar sa ne verificam unii pe altii in asa fel incat sa nu ne trezim ca sustinem cine stie ce aberatii, doar toti suntem supusi greselilor.

  • Traian, multumesc pentru apreciere. Incerc sa fug de laude ca sa nu-mi creasca cornite. Suntem fiecare ceea ce suntem doar prin harul Domnului.

   Pe de alta parte ma bucur ca sunt si oameni care apreciaza ceea ce fac. Domnul sa ne ajute sa veghem unii asupra altora si sa ramanem treji. Imi place sa fiu inconjurat de oameni care nu dorm in post si care sunt capabili sa simta de departe orice primejdie. Traim vremuri destul de tulburi si avem nevoie unii de altii. Asa ca pe viitor te astept cu ceva critici constructive, completari, sfaturi etc.

 2. Cred ca este singurul articol despre acest mega eveniment din Cluj Believe care spune lucrurilor pe nume. De când am auzit de el nu mi s-a părut in regula. Exact aceeași întrebare mi-am pus-o si eu. De ce nu Believe in Jesus? Si de ce cu e întors? Întreb pentru ca si iluminații spre exemplu o obiceiul asta. Sau altii cum sunt rockerii. E clar ca cineva sus are alte planuri, nicidecum pocăinta cetățenilor. E trist. Si muzica rock care are atata trecere in biserici. L-am bagat pe satan în biserica si acum ne miram ca nu-l mai putem scoate afara. E o mare batalie sa intre rockul intre creștini. A reușit deja alarmant de mult. Not an idol? Jenant si fix ca cei din lume am ajuns. Si asta ar trebui sa dea de gândit. Așa cum scrie in articol, majoritatea sunt naivi si cred tot. Totusi, prea putini se sesizează. Chiuar e de mare amploare ce se intampla. Si e grav. Sunt vremurile de pe urma. Cel mai greu e sa poti veghea. Domnul sa nu ne lase si nici noi de El!

  • Da Monica, e foarte trist… exista mii de tineri care nu isi pun astfel de intrebari. Dar nici pastorii acestor tineri nu si le pun, ba dimpotriva sprijinesc toata aceasta mare mascarada vanduta ca si “prosperitate spirituala”. Tinerii sunt niste clienti foarte importanti de unde si multimea evenimentelor de acest gen. Nu se termina bine unul ca incepe altul. Din conferinata in conferinta, din concert in concert tinerii sunt tot mai aproape de un crestinism fals si tot mai departe de Evanghelie. Unii numara bani, altii numara suflete… Dar oare nu scrie in Biblie ca cine seamana vant va culege furtuna? Ce vor culege cei care seamana astfel de lucruri?

  • Eu sunt dintre cei care au condamnat incercarea josnica a unora de a aduce spre exemplu muzica rock in Biserica. Si nu mi-am atras ganduri bune inapoi. Din pacate nu a contat ca desi sunt tanara si am avut si eu de trecut prin tot felul de curente am ales tot calea batatorita lasata de Domnul Isus. E atat de greu sa incerci sa spui direct in fata celor ce cred ca Il lauda pe Domnul avand in vedere ca deja muzica pe care o fac le ia aproape tot timpul. Stau in Biserica si se pregatesc ore in sir, pana la miezul noptii. Isi dau toata vlaga pentru asta, merg in turnee. Ce sa mai poti zice? Ei sunt misionari si lucrarea lor este dovedita ca fiind de la Dumnezeu de atacul celui rau, adica noi. Si cat de tare se inseala. Daca ajung sa posteze pe internet poze cu ei de langa amvonul bisericii cu ei deghizati in trupa Beatles. Cu plete, cu semne dracesti. Si cate altele. Cateodata intri in Biserica si vibreaza podeaua sub tine. Nicidecum nu-ti vine sa te rogi ci mai degraba sa faci alte lucruri. Ei evolueaza pe scena, unii din ei nici nu canta macar ci privesc in gol, sunt pe lumea lor. Habar nu au cat de departe au ajuns de adevar. Si nu le poti spune nimic. Ei sunt cu talantul in negot. Au sprijin din conducere. Banul conduce. Si e pacat, ma doare ce traim, nu asa era Biserica acum 10 ani spre exemplu. Ma gandesccu groaza ce alege fetele mele? E sfarsitul. Cine nu ramane pe Calea asta “invechita” sigur nu va vedea pe Domnul. Si e mare dezorientare. Stiu ca am divagat putin de la subiect insa e vorba totusi de acelasi lucru. Credinta falsa si credinciosi la fel. Totusi se pune intrebarea ce putem face? Multi nu vad sa scrie pe astfel de bloguri. Probabil ca mai sunt si altii dar poate multi omoara din fasa asemenea cugetari si sunt inghititi si ei repede.
   E trist ca nu mai ai deschidere sa mergi in Biserica unde te-am botezat, unde te-ai casatorit si unde iti cresti copiii. Nu stiu pana unde vor ajunge cu mizeria asta dar e clar ca deja a devenit periculos. Si nu e doar asta. Daca ar fi sa vorbim de curvia din Biserica….sau alte josnicii. Credinta e o alegere pana la urma..personala. Singuri mergem la judecata. Domnul sa fie cu noi sa nu ne abatem de pe cale.

   • Si eu sunt de parere ca muzica rock nu are ce sa caute in biserica, dar din pacate asta e trendul azi. Se vorbeste despre faptul ca imnurile vechi sunt invechite si irelevante la ora actuala, prin urmare ca sa atragi tinerii la biserica e nevoie de ceva nou. Cati ar participa astazi la un studiu biblic serios si cati ar prefera mai degraba sa participe la un concert de muzica rock “crestina”?

    E adevarat ca multi nu discuta despre astfel de lucruri pentru ca e mai usor sa mergi cu turma si sa promovezi chestii de genul “Believe” fara sa intelegi ce se ascunde in spate.

    In multe biserici clasice e o lalaiala si lucrurile merg din inertie, dar solutia propusa astazi in majoritatea cazurilor reprezinta echivalentul unei sarituri din lac in put. “Trezirea” despre care se vorbeste este de fapt un crestinism fals. Se incearca implementarea unui sistem piramidal de conducere si control prin care sa tina in frau tot ceea ce misca intr-o biserica si prin care oamenii sa fie re)educati in spiritul globalusmulyi si al unitatii. Care va fi rezultatul? Nu sunt optimist deloc… Vom vedea… daca Domnul va ingadui.

 3. Pingback: Believe in ecumenism? | Vestea Bună

Leave a Reply