Dosarele chiX (1)

Pe scurt: Romania. Anul 2015. Sfarsit de aprilie, inceput de mai. Pe Internet apare zvonul conform caruia un misionar roman in Indonezia este implicat intr-un atentat cu bomba si se afla in coma. Numele misionarului este Titel Maghiar. Stirea se raspandeste viral datorita lui Cristian Barbosu si Mike Olari, acestia fiind principalii furnizori de informatii despre starea lui Titel. Cristian Barbosu si Mike Olari au comunicat “direct” cu Titel Maghiar si cu tatal acestuia. Se fac chemari la post si rugaciune in toata tara. Titel Maghiar se vindeca in mod “miraculos” (semn ca Dumnezeu “a raspuns la rugaciunile celor ce s-au rugat”) si confirma prin intermediul Internetului (pe blogul lui Mike Olari) ca e din ce in ce mai bine.

Dar… la sfarsit de luna mai, inceput de iunie… aflam (SENZATIONAL!!! SOCANT!!! MIRACULOS!!!) ca misionarul Titel Maghiar este doar un personaj fictiv. Mai multe puteti afla aici. Nu se stie deocamdata cine e in spatele investigatiei, dar argumentele prezentate sunt de-a dreptul bulversante. Felicitari celui/celor implicat/implicati in aceasta investigatie!

Se ridica in acest context cateva intrebari: care ar fi scopul unui astfel de demers? De ce ar inventa cineva nu doar un personaj fictiv, ci o intreaga retea de personaje fictive, grupuri pe Facebook, bloguri etc? Cine a avut de castigat din toate astea? Cum a fost posibil ca Mike Olari si Cristian Barbosu sa fie pacaliti intr-un asa hal? Desi cei doi au avut mult de castigat la capitolul imagine prin “ajutorul virtual” dat lui Titel Maghiar, acum totul se va intoarce impotriva lor. Dorinta de senzational si naivitatea ii va costa scump la capitoul credibilitate. Cine va mai avea incredere in ceea ce vor promova Mike Olari si Cristian Barbosu? Desigur vor exista intotdeuna credulii si adulatorii de serviciu, dar macar de acum inainte oamenii nu vor mai inghiti orice baliverna chiar atat usor. Si asta e un lucru bun. O lectie dureroasa pentru multi, dar una buna.

Iata de exemplu un comentariu pe blogul lui Mike Olari, ca sa intelegeti cum il vedeau oamenii pe Barbosu in urma apelului la rugaciune pentru Titel Maghiar:

Daca am avut pana acum un respect aparte pentru Cristian Barbosu acum a crescut enorm. Da intr-adevar un prieten adevarat a lui Titel. Am ramas uimit ca peste tot este mentionat numele lui. Repesct Cristian! Esti un om cu inima mare care simti alaturi de cei care sufera. Acum stiu de ce Titel te indrageste asa mult. Meriti. Am vazut aici in realitate un verset biblic. „Prietenul adevarat iubeste oricand iar in nenorocire ajunge ca un frate!” (Proverbe 17:17) Pentru ca tu esti un slujitor incercat ai simtit cu inima pentru prietenul tau care este in incercare. Fii binecuvantat. Iar tu Titel ridica-te cat mai repede ca ai mult de lucru viteazule. Ma rog pentru tine.

Dar sa vedem si o alta chestie. Titel Maghiar pare sa fie autorul unui blog numit “IsusSauNimic“, pe care in principal sunt articole despre Cristian Barbosu si Iosif Ton. Chiar primul articol se intituleaza “Cristi Barbosu, o noua vizita in Arizona!”. Pai cum sa iti faci un blog care sa-l numesti “IsusSauNimic” si primul post sa fie despre vizita lui Barbosu in Arizona… Cumva parca toata aceasta retea de personaje fictive avea un scop principal: sa-i faca reclama lui Cristian Barbosu. Dar poate ma insel.

Ceea ce mi se pare insa si mai bulversant in toata aceasta poveste este modul de gandire al aparatorilor existentei lui Titel Maghiar. Undeva pe Facebook am vazut o doamna sau domnisoara care spunea ca “Domnu sa-i judece in mod public pe denigratori“. Probabil sa-i inghita pamantul sau sa se coboare foc din cer… Se referea la cei de la IBN.

Un alt comentator spunea pe blogul celor de la IBN: “Ce va intereseaza daca e adevarat sau nu? Isus cristos cunoaste toate inimile si va rasplati fiecaruia dupa adevar“. Chiar asa: ce mai conteaza daca mii sau zeci de mii de crestini au fost prostiti sa se roage pentru un personaj fictiv, dusi fiind in eroare de niste oameni ce se considera formatori de opinie?

Chiar si Mike Olari face niste afirmatii pe blogul dumnealui la care ramai masca… cica: “Atât eu, cât si Cristi Barbosu si toti ceilalti care s-au rugat ori au postit pentru acest caz, am facut totul cu o inima de crestin, care se misca ori de câte ori fratii nostri ne solicita, sau daca trec prin anumite încercari. Sunt bucuros ca m-am implicat cu toata inima în aceasta situatie si nu numai ca nu regret acest fapt, dar sunt bucuros ca am avut aceasta ocazie.

Bravo! Domnul Mike Olari nu numai ca nu are nici un regret pentru contributia dansului la raspandirea unui fals, ba chiar se bucura…

Sau alta:” ..asta nu ma face sa nu întind mâna, mai ales acolo unde nici nu costa mare lucru, doar sa te rogi, cum este cazul lui Titel.”

Adica s-a implicat cu toata inima, mai ales ca nu l-a costat mare lucru… a facut totul cu o “inima de crestin”!

Iar la final ne asigura ca e “cu toata inima în slujba celor nevoiasi si necajiti” (as mai adauga si naivi)… mai ales atunci cand nu costa mare lucru 🙂

Ce sa mai zici la toate astea? Cum ajung astfel de oameni certati cu logica si discernamantul sa fie formatori de opinie? De ce Cristian Barbosu si Mike Olari nu sunt in stare sa recunoasca faptul ca au dat chix in toata povestea asta? Mai ales cand totul este atat de evident…

Cu cat vor continua mai abitir sa sustina existenta lui Titel Maghiar cu atat credibilitatea acestor personaje se va duce tot mai jos. Si intr-un fel e bine, poate se trezesc pana la urma din somnul ratiunii…

Update: Iata doua poze de pe contul lui “Titel Maghiar” de Google+ care ne ajuta sa realizam ca cel care se ascunde in spatele acestui cont este un impostor (pe langa toate informatiile publicate de catre cei de la IBN). Ce interes ar avea un om de buna credinta sa-si puna la profil niste poze trucate atat de penibil si sa se dea drept misionar?

titel2

titel1

Vi se par reale astfel de poze? Chiar nu trebuie sa fi un fotograf expert sa-ti dai seama ca avem de-a face cu niste poze modificate de catre un amator in domeniu. La prima poza doamna/domnisoara are umbre pe fata, pare orbita de soare si parul in stanga arata ciudat, in schimb ce “Titel” nu are umbre pe fata si nu pare sa-l deranjeze soarele sau vreo lumina puternica. In cea de-a doua poza se vede destul de clar faptul ca cele doua portrete sunt din poze diferite, cel cu Titel fiind luat dintr-un cadru mai indepartat, cel cu doamna/domnisoara fiind luat dintr-un cadru mai apropiat si apoi lipite. Sa fim seriosi… pe cine pacalesti cu astfel de trucuri de 2 bani?

Update 2: Eram curios cine este persoana reala de la care au fost furate pozele folosite pe Internet de catre personajul fictiv “Titel Maghiar”. Iata ca cei de la IBN (International Breaking News) au publicat in ultimul articol o lista cu majoritatea personajelor implicate si conturile de Facebook ale persoanelor reale carora le-au fost furate pozele.

Derek Watkins vs Titel Maghiar

https://www.facebook.com/bigd.watkins

Robert Brewster vs Ionut Maghiar

https://www.facebook.com/robert.brewster.520

Allison Brewster vs Ioana Maghiar

https://www.facebook.com/allison.brewster.5

Josh Grant vs Dennis Ross

https://www.facebook.com/josh.grant.946

Farrokh Pedram vs Viorel Maghiar

https://www.facebook.com/farrokh.pedram

Allen Pedram vs Ruben Maghiar
https://www.facebook.com/allen.pedram

19 Comments

 1. Dupa dezbinarea si ruptura pe care a produs-o la Biserica Metanoia din Arad nu cu mult timp in urma, pentru sacul de bani pe care acesta il primea lunar de peste ocean de la sponsorii lui fara ca propria sa biserica sa stie acest lucru (vezi https://ioan8.wordpress.com/page/2/?s=cristi+barbosu&submit=Search ) Cristian Barbosu “instruit” la una din cele mai ERETICE biserici din SUA, se pare ca nu a lipsit de la cursul in arta manipularii in masa cit timp a fost “student” acolo. Naivul de mine, si eu care credeam ca manipularea maselor era specifica doar POLITICIENILOR. Iata insa ca viata bate filmul si de data asta. [parte moderata] Domnule C. Barbosu, caci frate cu nici un chip nu ti se poate spune, dupa ce ti-ai TRADAT propria turma de la biserica Metanoia din Arad, te intreb acum CUM DE MAI AI CURAJUL SI TUPEUL SA IESI PRINTRE OAMENI SI SA MAI MERGI PRIN BISERICI CA SA PREDICI ? Despre ce vrei sa le predici oamenilor ? Despre cit de bun si mare este Dumnezeu, sau despre cum sa-ti vinzi sufletul pentru bani, asa cum ai facut-o si tu ? Dupa ce ti-ai abandonat propria biserica din Arad, FARA A STA PE GINDURI, nu te mai califici sa apari la nici un amvon. Tie chiar nu iti este frica de Dumnezeu ? Ce vei face la JUDECATA ? Cum te vei scuza pentru ceea ce ai facut aici ? Poate ca ar trebui sa citesti si sa recitesti foarte atent si cu luare aminte Matei 16:26 (“Si ce i-ar folosi unui om sa cistige toata lumea, daca el si-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?”)
  Traim azi cu totii vremuri din ce in ce mai tulburi, atit din punct de vedere social si economic, dar mai ales spiritual, iar cind raul, minciuna si dezimformarea au ajuns sa bata si la propriile noastre usi, asta parca ne doare mai tare decit atunci cind vedem aceste lucruri la televizor.
  Daca cineva are cu adevarat nevoie de rugaciune, numele lui nu este “Titel Maghiar” ci Cristian Barbosu. Dumnezeu nu a creat IADUL pentru om ci pentru Satan si ingerii lui cazuti, dar toti cei care fac voia celui rau, vor avea aceiasi soarta ca el.
  Ma rog ca Dumnezeu sa-ti deschida larg ochii, Cristian Barbosu, pina inca nu este prea tirziu.

  • Va rog sa nu va suparati pe mine pentru ca v-am moderat o parte din comentariu. As vrea sa ne limitam doar la fapte ce pot fi probate si partea respectiva reprezinta doar o presupunere. Si ar fi extrem de grav ca acesta presupunere sa fie adevarata. Sau aveti cumva ceva dovezi in acest sens?

   • Asocierea lui Cristian Barbosu si Ravi Zacharias e normala. In posturile despre BELIEVE am prezentat asocierile pe care le are Ravi Zacharias cu miscari si personaje care activeaza local si international care reprezinta un downgrade pentru mine. Dupa parerea mea cazul “Titel Maghiar” e mult mai putin daunator si grav decat cazul BELIEVE. In primul caz vorbim de amatori iar in al doilea caz de profesionisti. In primul caz s-au falsificat niste personaje, dar in cazul BELIEVE se falsifica crestinismul. Eu sper ca prin toate aceste discutii sa ajungem sa ne punem serioase intrebari cu privire la ceea ce promoveaza Cristian Barbosu si cei din asociatia “BIG Impact”. Materiale sunt destule (din pacate doar in limba engleza), e nevoie doar de interes pentru a studia.

 2. Pingback: Joc murdar de informatii | Londra Evanghelica

 3. Vai, vai… cat de usor pot fi pacaliti azi credinciosii folosind noile tehnologii pentru o manipulare postmoderna.

  CEVA, CEVA pare ca e putred in povestea asta, frate Paul, in legatura cu “Legenda mucenicului Titel” raspandita de pastorul Cristian Barbosu si Mike Olar(y). NU POT SA FIU SIGUR, dar pare ca e ceva necurat la mijloc in legatura cu infuzia de publicutate pe care le-a adus-o initial legenda asta indoneziana lui C.B si poate ca chiar si lui M.O. Daca pe personajul asta mioritc americanizat ( Mike Olari), dupa ce am mai vazut ce articole posteaza pe blogul lui, l-as crede in stare sa inghita asemenea gogoase ieftine cu gust de martiraj evanghelic, pe Cristian Barbosu nu l-as crede in stare sa fie pacalit de pseudo-martiri evanghelici, virtuali, ca Titel Maghiar & Co.

 4. Pingback: Cazul şi… necazul Titel Maghiar | cetatea de piatră

 5. Pingback: Misionarul care nu există | Vindecătoru

 6. Am cautat si eu cateva informatii si este intr-adevar vorba despre Derek Watkins. Vedeti aceste 2 pagini (una de pe family2fam si cealalta de pe contul de facebook al lui FuriousFotog):

  http://family2fam.com/2015/05/13/titel-maghiar-are-mare-nevoie-de-rugaciunile-noastre/

  https://mbasic.facebook.com/FuriousFotog/photos/ms.c.eJw9x8EJADEMA7CNDp~;t1Mn~_i5VSqH4Sw64phPDk0z2NUkvnsDiInfVeRvoHNpnjDLw~-.bps.a.326675260781566/327285924053833/?type=1&source=49

 7. Din pacate nu inteleg de ce Mike Olari a ales sa stearga pagina aceasta: http://family2fam.com/2015/05/13/titel-maghiar-are-mare-nevoie-de-rugaciunile-noastre/

  Pentru cateva zile (probabil) va mai fi valabila cea cache-uita de Google insa:
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6lTdbTM4XsYJ:family2fam.com/2015/05/13/titel-maghiar-are-mare-nevoie-de-rugaciunile-noastre/+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=ro

  Ar fi bine ca Mike Olari sa explice totusi de ce a sters pagina, ca altfel pare a fi dlui insusi un complice..altfel care ar fi motivul?

  • Nu stiu ce a ce a sters-o, dar va dati seama ca s-au sters deja multe si se vor mai sterge. Pe pagina respectiva scria urmatoarele:

   “De când am primit acest email, am fost într-o continuă rugăciune pentru Titel, dar și în contact direct cu prietenii lui Titel. Știu că se aud multe despre Titel și implicarea lui din Indonezia, dar eu am destule informații pentru a vă asigura de faptul că Dumnezeu este la lucru.”

   Deci Mike Olari vorbea si cu alte personaje fictive pe langa Titel. Plus ca apareau detaliile cu adresa de email a lui Titel. Eu asa am descoperit adresa lui Titel de Gmail de unde am luat pozele trucate.

 8. Inteleg ce ziceti.. dar nu tot…cum adica asa ati descoperit adresa lui Titel de Gmail de unde ati luat pozele? De unde ati luat pozele, de pe adresa de Gmail (de unde parola?)? Ca asa se intelege… Sau e vorba de contul public de Google+?

  • Din cate am citit se pare ca toate personajele sunt fictive. Nu stiu vreunul sa fie real. Stirile astea au aparut pe foarte multe site-uri si ziare serioase. La o cautare pe google dupa numele “titel maghiar” rezulta peste 12.000 de link-uri.

 9. “Fictivii” nu fac de rusine, fiind inexistenti;
  dar “fratii acestia mincinosi vor “plati”scump de tot ,
  tatal lor ii va face de ras, el asa procedeaza dupa ce te face sa pacatuiesti,
  te face de rusine;
  nimic nu este acoperit pt Dumnezeu.
  Acestia “doi implicati” sunt niste “marturii” pline de rusine.
  La fr Paul Dan pe Ioan8 s a vorbit mult de Barbosu….
  totul este din cauza pacatului lacomiei.
  Amandoi fac fel de fel de actviitati, cu care se lauda;
  au foloase uriase,dar VIATA nu este in ei,
  ei nu lumineaza intunerecul, pt ca” lumina” care este in ei este un intuneric mare.
  Sunt inebuniti dupa bani, si au cazut amarnic;
  nu stiu daca au avut de unde.
  Se lauda cu multe Mike, dar daca cerecetezi viata lui de la cei de unde traieste……..
  Barbosu e destept omeneste, insa de cand l am auzit predicand la noi in biserica,
  am “simtit” ca este mandru; ii cumparasem si o carte, nu a fost ieftina, am aruncat o …
  scrie :
  “tu daca nu vii in pantaloni la biserica ca femeie, nu le spune si altora;
  daca tu nu stii sa umbli inca decat” cu trotineta” , lasa le in pace pe cele care
  stiu sa mearga cu bicicleta;
  asta era nevasta sa…biciclista.
  Ce spiritualitate!
  La ce i a indemnat diavolul sa “nasca” un mare misionarTitel…hahaha….
  ce caraghiosi, un misionar are nevoie de bani multi;
  au si adresa de email….

Leave a Reply