“(un)holy spirit night” la Timisoara

holyspiritnight2016

Vrei sa “fi activat in credinta ta”? Vrei sa “vezi zilnic cerul pe pamant”? Daca da, Biserica Agape Timisoara te invita la o “noapte a duhurilor inselatoare” impreuna cu grave-suckerul Ben Fitzgerald, absolvent al Scolii Bethel de Misiune Supranaturala. Ben Fitzgerald este un necunoscut pentru publicul din Romania, dar cei care studiaza miscarea NAR il cunosc foarte bine. Este un personaj reprezentativ atunci cand vine vorba despre “grave-sucking”, un fenomen ce presupune vizitarea mormintelor unor asa-numiti “revivalists” (oameni ai trezirii, dar in realitate niste evanghelisti dubiosi, un fel de old-school NAR) pentru a lua “ungere si putere” din locul in care acestia sunt inmormantati. De asemenea, Ben Fitzgerald este pastor asistent la biserica Bethel Redding, alaturi de mentorul sau Bill Johnson.

Stau si ma intreb de ce sutele si miile de tineri care sunt spalati sistematic pe creier prin astfel de conferinte NAR (sau sunt expusi unor erezii si practici demonice) nu reprezinta o miza de protest pentru nici un pastor din conducerea cultului baptist sau penticostal? Asa macar un protest online…

De ce pana la ora actuala nici cei din conducerea cultului baptist si nici cei din conducerea cultului penticostal nu au vreo pozitie oficiala fata de ceea ce reprezinta “Noua Reforma Apostolica”? Aaaa…. chestia asta necesita putina munca, putina analiza… ba mai mult se prea poate sa nu-ti aduca nici un beneficiu de imagine si sa-ti sara unii in cap ca “de ce judeci?”, “de ce defaimezi?”, “de ce cauti dezbinare?” samd … Sau n-o sa te mai cheme nimeni la “Alfa si Omega TV”, n-o sa mai apari pe sticla la “Credo TV” si in plus o sa-ti pierzi si  “followersii” de pe retelele de socializare…

Va dati seama cati doctori in teologie avem in mediul evanghelic din Romania si cati dintre ei (nu) sunt capabili sa analizeze prostia si impostura din jurul lor… sau poate ca sunt capabili dar din anumite motive sunt nevoiti sa nu vada si sa nu auda, prin urmare nici sa ia atitudine…

wenz

26 Comments

 1. Aceste erezii din ce in ce mai ciudate si mai grotesti se inmultesc tot mai mult iar dilema pe care o traieste Emil si anume a parasi sau nu miscarea penticostala( baptista, s.a.m.d.) care e si dilema noastra, devine din ce in ce mai presanta.
  Si care ar fi alternativa?
  In acest sens am intalnit pe internet doua voci puternice care condamna fara menajamente ceea ce se intampla in bisericile noastre in aceste vremuri. Este vorba despre Gheorghe Aurel care a parasit biserica institutionalizata si ale carui predici si alte materiale se pot gasi pe site-ul https://trezireazi.wordpress.com/ si despre Iulian Calistru care este un pastor penticostal foarte incomod ale carui predici le gasim pe youtube. Iata adresa uneia pe care am ascultat-o recent:

  • E foarte greu de dat un raspuns la aceasta intrebare, cel putin pentru mine. Sunt unii pentru care lucrurile sunt mult mai simple si care au catalogat miscarea baptista si penticostala (mediul din care eu provin si in care se afla majoritatea rudelor si prietenilor) ca fiind in intregime un “sistem babilonian” apostat si corupt. Prin urmare au parasit aceste miscari si au format anumite adunari independente mai aproape sau mai departe de Adevar. Unii dintre ei fac o lucrare foarte buna, dar nu sunt putini nici cei care au luat-o razna din multe puncte de vedere.

   In lumina pe care mi-a dat-o Dumnezeu eu vad lucrurile in felul urmator: chiar daca in mediul baptist si penticostal (cel putin din Romania) exista destul de multe probleme, coruptie, imoralitate, erezii samd eu nu consider ca avem de-a face cu un “crestinism apostat”. Majoritatea bisericilor sunt “frecventabile” daca pot sa ma exprim asa si cred ca in majoritatea bisericilor locale exista oameni care “nu si-au manjit hainele si care umbla impreuna cu Dumnezeu”. Prin urmare atat timp cat intr-o biserica locala care face parte din cultul penticostal sau baptist nu exista probleme majore (de ex: erezii evidente si majore, pastori care traiesc in imoralitate, acceptarea “slujitorilor” homosexuali etc.) eu nu recomand nimanui sa plece din aceasta biserica spre cine stie ce “independenti”. Daca decide sa o faca ar trebui ca in prealabil sa analizeze bine situatia, deoarece multi au sarit din lac in put. Mai degraba i-as recomanda sa ramana in biserica locala de care apartine atat timp cat poate, pentru a fi o lumina in mijlocul celor pe care ii considera a fi in intuneric. Desigur fieacare sa faca dupa modul in care ii lumineaza Dumnezeu mintea si dupa cazul particular din care face parte. Eu nu prea sunt adeptul solutiilor generale, ci recomand o analiza serioasa in functie de caz.

   Pe de alta parte consider ca acest mod de gandire este in concordanta cu ceea ce inteleg din Apocalipsa 18. Inainte ca Dumnezeu sa spuna poporului Sau sa iasa din mijlocul “Babilonului” vedem ca exista o descriere a “Babilonului”: un locas al dracilor, o inchisoare a oricarui duh necurat si o inchisoare o oricarei pasari necurate si urate. Ce inteleg eu din asta? Ca Babilonul este un loc unde exista o influenta demonica foarte vizibila si intensa.

   In urma cu vreo 3-4 ani biserica din care fac eu parte s-a rupt in doua. Mai multi frati care se considerau mai spirituali decat restul au decis ca e cazul sa paraseasca adunarea si sa-si faca una noua. Motivele pentru care au decis sa faca acest pas au fost mai multe si unele destul de banale, dar nu le discut aici. Intentia lor era una de sfintire, de separe de lumesc, prin urmare o intentie buna. Dar oare chiar asa sa fi stat lucrurile in realitate? La momentul respectiv mi-am pus intrebarea daca o asemenea ruptura este una biblica si cum sa ma raportez la ea. Concluzia la care am ajuns a fost aceea ca avem de-a face cu o dezbinare in adunare si nicidecum cu o separare pe care eu o consider biblica. Desi unele probleme reclamate de catre cei care au plecat erau valide intr-o anumita masura, acestea au fost doar niste pretexte pentru ca unii sa-si faca propria lor adunare unde sa-si implementeze modelul de biserica locala pe care ei il considerau cel mai spiritual. Liderul acestei miscari de dezbinare nu a fost nimeni altul decat binecunoscutul cantaret Nicu Wagner, care la momentul respectiv a fost ordinat prezbiter al noii biserici avand unul dintre copii fugit de acasa de multi ani de zile, postura care il facea incompatibil cu slujba de prezbiter (nu mai stiu care e situatia la ora actuala). Plus ca tot atunci au plecat si alte persoane care visau la functii de conducere si doreau sa fie vazuti in fata, iar acolo si-au implinit visul.

   In fine, eu recomand mare atentie la cei care vor sa iasa din “sistemul babilonian” si la liderii care provoaca astfel de separari/dezbinari. S-ar putea ca acestia sa aiba niste probleme spirituale cu mult mai grave si mai mari decat cei pe care ii considera “apostati”.

   Desigur exista si oameni care au parasit miscarea baptista sau penticostala si au format adunari care sunt foarte mature dpdv spiritual si fac o lucrare buna. Cine gaseste astfel de adunari si crede ca Dumnezeu il cheama sa fie acolo, cine sunt eu sa-i spun sa nu se duca? Trebuie sa fim constienti ca Domnul Isus s-a rugat pentru noi urmatoarele cuvinte: “Nu te rog sa-i iei din lume, ci sa-i pazesti de cel rau”, astfel stim ca indiferent unde ne aflam Dumnezeu ne pazeste si putem sa fim lumini chiar in mijlocul unui “sistem babilonian” lumesc si corupt.

   • Multumesc, frate Paul, pentru raspunsul sincer si responsabil la dilema mea sincera si dureroasa.
    Raspunsul nu m-a scos din confuzie dar cel putin am gasit o persoana, chiar daca doar in mediul virtual, care sa nu considere o ratacire sau un semn de mare slabiciune si imaturitate ipoteza de a parasi adunarea.
    Pe de alta parte, a ramane in mediul acesta, in care am intrat de vreo 15 ani( eu nu am rude si prieteni aici) in care se propovaduieste si se traieste o evanghelie usoara, pozitiva, confortabila, calduta, permisiva, interesata, o evanghelie care te aduce acasa de la biserica intr-o stare spirituala mai rea decat cea in care te-ai dus, iarasi mi se pare boala curata. Sa nu se inteleaga ca sunt un tare om al lui Dumnezeu , foarte spiritual, dimpotriva, sunt slaba si greoaie in mersul acesta al credintei insa daca eu in starea aceasta de slabiciune spirituala am ajuns atat de dezamagita, cat de decazuta trebuie sa fi ajuns starea bisericii.
    Si apoi chiar sa ramanem in adunari in care nu gasim doar putin aluat ci din abundenta, vom fi noi lumini sau vom sfarsi in impietrire?
    Da, sunt multi care au parasit biserica si au ajuns in miscari eretice ca cele demascate din belsug pe blogul acesta, insa consider ca aceasta s-a intamplat tocmai datorita starii jalnice in care a ajuns biserica.

 2. Întreb si eu împreună cu tine Paul , chiar nu vede nimeni si nu aude nimeni in Romania ce se întâmpla sub ochii voștri , pastorilor , doctorilor in teologie , decanilor si doctoranzilor in cele sfinte ? Doamne ai mila de noi !

 3. Absolut horror! Asenemea manifestari si erezii sunt absolut demonice. Legat de pozitia celor din culte ei nu vor avea nici o una. Majoritatea sunt inconstienti si complet dezinformati de ceea ce se intampla. Sunt prea ocupati de activitatea lor monotona-ritualica saptamanala, de repetitii corale plictisitoare si mediocre, formari de schite de predici slabe.
  Cat despre majoritatea membrilor nu am o parere prea optimista legat de nivelul lor de informare, discernamant. Cu cati am schimbat cateva idei pe teme de acest fel am vazut ca sunt complet dezinformati, dezinteresati, inconstienti, lipsiti de discernamant, dominati de framantarile vietii cotidiane, prinsi in cazmaua ingrijorarilor pamantesti. Merg ca niste robotei la biserica fara sa fie conectati la realitate, sunt complet adormiti in somnul rutinei. Pastorii platiti niciodata nu vor lua pozitie fata de astfel de erezii. Probabil ca exista mecanisme de lobby care le motiveaza tacerea. Suna dramatic, dar asta este realitatea.

 4. Cunosc relativ bine mișcarea carismatica din Timisoara. In 1989, niște credincioși penticostali s-au rugat intr-un grup de rugăciune, așa cum se practica la penticostali, si un așa zis vas al Domnului le-a prorocit ca in curând DUmnezeu va aduce trezire in Romania, iar atunci când Daniel MATEI de la Agape a venit in 1990 acest grup a identificat noua mișcare ca fiind împlinirea prorociei din anul precedent. Așa se explica de ce mulți penticostali au trecut la carismatici. Ulterior s-a împrăștiat aceasta drojdia carismatica, toți așa zișii lideri din Agape si-au făcut biserici. Paralel cu aceștia s-au format așa zisele biserici independente de către penticostali care au dorit sa fie si ei lideri si si-au deschis apoi biserici, vezi Aletheia, Metanoia.
  Din punctul meu de vedere, eu vin din penticostalism, problema majora a acestor mișcări eretice sau parțial eretice, care o fi diferența, e cauzată pe lângă continuationism teologic si de teologia arminiana a acestor biserici. Sigur ca o sa comenteze unii ca aceasta disputa dintre calvinism si Arminianism esta încă de actualitate si nu se va transa vreodată. Arminianismul da mare importantă omului, așa ca azi întrega mișcare carismatica are o teologie care il pune in centru pe om. Acesta combinație s-a dovedit fatala, din punctul meu de vedere arminianismul a determinat sau a dus la apariția continuationismului si așa o va face întotdeauna. Si din punct de vedere istoric la început a fost arminianismul. Acest pseudo creștinism e clădit deformat. Doar un exemplu va dau, in aceste biserici oamenii se roagă pentru botezul cu Duhul Sfant, apoi chiar dacă chipurile il primesc, adică au si semnul vorbirii in limbi, se mai roagă încă pentru prezenta lui in viețile lor, puterea lui, plinătatea lui. Ori porunca biblica adresată noua e de a fi plini de DuhulSfant pe care crestinul il are in întregime, doar ca Duhul Sfant nu il are in încă in totalitate pe creștin, pana acesta nu reușește sa se leapăde de sine, de egoism, de plăceri samd.

  • Trebuie sa fii nebun sa crezi ca Dumnezeu a ales la facerea lumii doar pe unii pentru mantuire (pe ceilalti nu i-a vrut). Iar acestia pot face orice ca nu isi mai pierd mantuirea. Carismaticii si toate celelalte religii sunt arministi, cum arministi au fost baptistii zeci de ani in comunism. Dupa revolutie, a patruns erezia calvinista ca mantuirea nu se poate pierde, ca poti face orice, ca odata mantuit esti pe veci mantuit. Am vazut baptisti botezati care au devenit betivani curvari drogati scandalagii (am auzit ca fac avorturi) pentru ca (cred ei) mantuirea nu se poate pierde. Uite aici blog de studiat (erezia a pornit din creierul bolnav al lui Calvin, vedeti si ce a produs, unele articole au poze): https://amfostbaptist.wordpress.com

 5. ”De ce pana la ora actuala nici cei din conducerea cultului baptist si nici cei din conducerea cultului penticostal nu au vreo pozitie oficiala fata de ceea ce reprezinta “Noua Reforma Apostolica”?”

  Răspuns: fiindcă oamenii care tac (sau fug) când vine lupul sunt păstorii plătiți… iar păstorii plătiți nu iubesc oile într-atât încât să-și dea viața pentru ele. Oamenii aceștia nu-l iubesc pe Isus! Ei își iubesc slujbele lor, afacerile lor, casele lor, mașinile lor, relațiile lor și fac totul pentru a rămâne în sistem! Ei sunt doar niște străini, de capul lor!

  • O radiografie clara a sistemului evanghelic actual. Conducerea cultelor, pastorii platiti sunt pozitii populate de oameni care isi iubesc propria viata, mai putin pe Dumnezeu, chiar daca declaratiile lor sunt in acord cu Biblia. Altfel spus carieristii ocupa pozitiile importante in cadrul cultelor. Nu este o dramatizare a realitatii, ci realitatea este dramatica. Trecerea de la sistemul non-payment la cel pro-payment in cadrul cultelor si al functiilor pastorale a atras o masa de oameni centrati pe comoditatea si lipsa de responsabilitate. Teologii si absolventii de institute teologice nu au o pregatire compatibila cu profesiile platite in societate, astfel daca se impotrivesc sistemului in care profeseaza pot fi eliminati, iar lipsa lor de pregatire in alte domenii le periclieteaza venitul. Schema este un cerc vicios, in fata caruia majoritatea aleg comoditatea profesiei, salarul cu mult peste cel mediu in defavoarea capacitatii de reactie in fata miscarilor necrestine care impanzesc, tot mai intens, mediul evanghelic.

 6. Exista o mândrie spirituală in bisericile penticostale si carismatice pe care au dobândit-o in urma așa ziselor daruri ale Duhului Sfant. Încercam sa discut zilele trecute cu un pastor carismatic de teologie. Zicea ca din cauza ca cei frustrați ca nu au Duhul Sfant susțin in continuare cesationismul. Zicea el ca nu se mulțumește doar cu revelația Scripturii si de acea caută noi experiențe. Ați văzut probabil sloganul bisericii Agape: “tari in cuvânt si plini de Duhul Sfant”. Cred ca puteți observa in acest slogan aceasta mândrie. In biserica penticostala la 80 de ani de la așa zisa trezire de la Azuza, adică acum vreo 30 de ani eram învătați ca cei ce nu au botezul cu Duhul Sfant nu sunt mântuiți. La doctrine va spun ca sunt varza, cei mai mulți din predicatorii penticostali își structurează predicile lacrimogene pe întâmplări, experiențe si fapte întâmplate mai știu eu pe unde. O predica e cu atât mai reușită cu cât starneste mai mult emoția. In general predicile sunt adresate mult emoțiilor, emoții care sunt asociate cu prezenta Duhului Sfant. Rareori in aceste biserici se predica doctrinele, cu toate ca Cuvântul lui Dumnezeu se adresează unei minți sănătoase, unor creștini treji care veghează si nu sunt purtați încoace si incolo de orice învățătura.

 7. Pentru anonimul arminianist
  Nu voi începe aici o dezbatere despre Arminianism si calvinism, in primul rând nu sunt teolog si in al doilea rând teologi de seama au dezbătut aceasta chestiune si nu s-a ajuns nicăieri. Cred ca e greșit sa spunem ca Calvin a avut o minte bolnava, ceea ce a făcut el a fost sa structureze si sa rezume ceea ce Augustin sustinuse înainte. Sigur ca e treba fiecărui sa creadă ce vrea, dar ceea ce am vrut sa spun este ca dacă semi-pelagianismul sau arminianismul au dat omului un deget, carismatismul nu s-a mulțumit si a luat toată mâna. Toată teologia carismatica e centrata pe om, pe binele lui acum si aici, pe sănătate, bunastare, chiar si dorința aparent buna de a deține daruri supranaturale tot pentru egoismul omului e.
  As dori de asemenea sa va aduc aminte ca marii teologi si invatatori au fost calviniști, amintesc doar cativa John Owen, Martin Lloyd Jones, Spurgeon, Paul Thomas Simmons si din cei contemporani, John MAcarthur, R.C. Sproul, Michael Horton, John Piper, Paul Washer si mulți alții. Desigur ca înainte de aceștia, un om sincer care va citi Biblia cu atenție nu va putea sa mai susțină sinergismul. Pana la urma dacă e si meritul meu in mântuire, cât ar trebui sa-mi mulțumesc mie si cât lui Dumnezeu.
  Sper ca nu sunteți in asentimentul ereticului Pustan care a spus intr-o predica ca “blestemat sa fie calvinismul”. Dumnezeu sa va lumineze sa înțelegeți ca omul mântuit nu este născut nici din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu si ca nu atârna nici de cine vrea, nici de cine aleargă ci da Dumnezeu care are mila. Probabil ca nu ați cunoscut “adâncimile satanei” din mișcarea carismatica.

  • Nu nu nu sunt carismatic (am o parere asemanatoare cu a posesorului acestui sait). M-am referit la faptul ca toti ceilalti sunt arministi (ar fi trebuit sa precizez). Pustan? E o gluma? Nici nu merita sa pomenim carismatismul (neavand o teologie clara, nu are fundatie, ca teologie este o gluma mare).
   ——————————————————————————————-
   Separat de carismatism: https://amfostbaptist.wordpress.com
   Acolo pe blog (este un header) gasiti si in meniu despre predestinare, alegere, despre istorie, cine a fost Calvin (o dadea pe drojdie), exista articole (daca cautati) si despre Spurgeon (cam la fel) și ce au spus contemporanii despre el.
   Am vazut baptisti care au luat-o razna, pentru ca au crezut ca pot sa faca orice, ca mantuirea nu se poate pierde, nu exista cadere din har, odata mantuit esti pe veci mantuit.
   Intrarea pe calea mantuirii este prin har, numai prin credinta, nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni. Apoi trebuie sa urmeze umblarea cu Domnul pe calea manturii, pana la capat (la aceasta ma refer, cu arminismul).
   ——————————————————————–
   Nu sunt curios deloc ce inseamna pentru carismatici umblarea …. ca incep topaielile, tumbele etc.

   • [editat]
    In sfarsit am gasit oarece dovezi despre Aurel Munteanu si secta din care face parte si ale carei invataturi le raspandeste, se vede ca nu este de-al nostru, cum bine ziceau batranii nostri: El este cu noi (intre noi), dar nu-i de-al nostru! Mult discernamant au avut cei care au transmis religia curata pana la noi!

   • Desi nici eu nu ma identific cu miscarea calvinista si nici nu incerc sa-i iau apararea lui Aurel Munteanu (se poate apara si singur), cred ca limbajul pe care il folositi este nepotrivit pentru a combate acest sistem teologic. Inteleg rostul unor cuvinte mai dure si a unor ironii, dar dumneavoastra cred ca exagerati si treceti cu mult peste ceea ce inseamna sa combati civilizat o anumita erezie sau sistem teologic. Tocmai de aceea am editat linkurile.

  • Amin frate Emil. Omul acesta care nu își dă numele de frică și scrie sub pseudonimul amfostbaptist, e un om cu mari probleme de comportament. Trebuie să ne rugăm pt el. Este din Arad. Cât privește mișcarea penticostalo-carismatică este una pornită greșit din start. Transele și misticismul sunt piatra de temelie a mișcării lor. Parham, Seymour, Bartleman și ceilalți fondatori erau înspăimântători în manifestări! Cu ocazia centenarlui, mișcarea penticostală românească a scos o carte cu Începuturile mișcării din Strada Azusa. O recomand tuturor spre citire. Din păcate au ciuntit mult din ea și nu au tradus-o toată ca să nu sperie pe membrii din românia care nu sunt așa avântați în spiritism. Am scos aici câteva din manifestările lor cât și un scurt istoric pt cei interesați:

   https://aurelmunteanu.wordpress.com/tag/strada-azusa/

   • Aurel, ai citit cartea “Misticism sau crestinism autentic” de Timotei Pop ? Daca nu, ti-o recomand cu caldura. Este de departe cea MAI BUNA, MAI DOCUMENTATA si MAI COMPLEXA carte in limba romana pe problema pericolului MISTICISMULUI. Timotei Pop a studiat masiv cartile si lucrarile celor mai seriosi apologeti evanghelici americani, care au ramas langa Scriptura.

    Deasemenea iti recomand, tot pe domeniul asta apologetic, SEDUCEREA CRESTINATATII de Dave Hunt si T.A. McMahon. Cartea a dat o lovitura puternica metodelor deja instalate in Occidentul evanghelic al anilor ’80, prin care se facilita de atunci infiltrarea si amestecul Misticismului, in special de tip New Age (cel mai perfid), precum si al cuceririlor “stiintifice” ale Psihologiei, cu teologia crestina.

   • Aurel, in link-ul postat de tine ai vorbit despre faptul ca ai descoperit lucruri ciudate, sa-i zicem nebiblice, la RICHARD FOSTER. Cartea lui, la care faci tu referire, foarte populara in occident, a fost cotat ca fiind pe locul 11 in topul cartilor care au INFLUENTAT puternic evanghelismul contemporan.
    Desi R. Foster, este un mistic din eretica secta a quaker-ilor (“tremuricilor”), intemeiata prin sec. XVII, el este considerat la nivel international un “mare profesor” de teologie “evanghelica”, dar cu puternice influente mistice, in special pe filiera mistica contemplativa romano-catolica. Dar, culmea, acest “C.V” teologic azi, este EXTREM DE APRECIAT in mediile evanghelice elitiste, atat pentecostale, dar ATENTIE !, cat si BAPTISTE. Da, din pacate, si baptiste.

    Richard Foster a fost “agentul facilitator”, unul din cei mai importanti, care au introdus masiv MISTICISMUL CATOLIC CONTEMPLATIV in evanghelismul contemporan.

    In comentariul urmator o sa iti dau exemple ale efectelor asimilarii misticismului contemplativ catolic, de altfel extrem de asemanator, doctrinar si practic, cu misticismul New Age, sau Budist sau Hindus.

   • Aurel, spuneam ca o sa-ti dau cateva exemple ale efectelor dezastruoase ale asimilarii misticismului contemplativ. INCER sa fiu SCURT de tot, din lipsa de timp si spatiu.

    Unul din cei mai recomandati mistici contemplatici catolici, din cartile lui R. Foster este calugarul trapist THOMAS MERTON. Acesta este o LATRINA DE EREZII !!! De la el vrea R. Foster sa invatam noi evanghelicii cum sa “TANJIM” dupa Dumnezeu, si cum sa “CRESTEM spiritual” prin practicarea spiritualitatii mistice contemplative catolice/adica un fel de yoga sau Meditatie Transcedentala in haine crestine.

    Iata mai jos trei DEJECTII “teologice” regurgitate de calugarul catolic, THOMAS MERTON, in cartile lui:
    1.) “Asia, Zen (budism), Islam, etc., TOATE aceste lucruri au venit impreuna in viata mea. Ar fi o nebunie pentru mine sa incerc sa creez o viata monostica pentru mine insumi excluzandu-le pe toate acestea. Daca as face-o, nu as mai fi un calugar.”

    2.) “Nu vad NICI O CONTRADICTIE intre Budism si Crestinism,…Intentionez sa devin un cat mai bun BUDIST voi putea.”

    3.) “Este un destin glorios sa fiu un membru al rasei umane. Daca toti oameni s-ar putea vedea pe ei insasi ceea ce sunt ei cu adevarat…cred ca marea problema ar fi ca ne-am INCHINA/prosterene si ne-am VENERA unul pe altul…In centrul fiintei noastre este un punct al neantului, care este NEATINS DE PACAT si iluzii, un punct de ADEVAR PUR. Acest punct mic…este GLORIA PURA A LUI DUMNEZEU. Este in FIECARE din noi/ in TOTI oamenii.”
    ASTA ESTE, DUPA ORICE REGULA TEOLOGICA, PANENTEISM (Dumnezeu este in TOTI oamenii/ in TOATA creatia) CARE ESTE O VARIATIE A PANTEISMUL (Dumnezeu este creatia; panteismul este specific Hinduism-Budismului, ei confunda creatia cu Dumnezeu).

 8. BISERICILE AU PASTORII PE CARE-I MERITA !!!

  Intrebarea pusa de Paul Morar, DE CE pana la ora actuala pastorii, liderii evanghelici romani, nu au tras semnalele de ALARMA necesare pentru DEMASCAREA infiltrarii diferitelor erezii hiper-carismatice, marca N.A.R, in mediul evanghelic roman, este simpla si clara, dar cred ca raspunsul e unul mai complex, si nu usor de elucidat.

  Mai multi comentatori aici (Daniel, Romulus, etc.) au incercat sa dea un raspuns si au aruncat niste lumina asupra unor cauze, deloc de neglijat, care au produs ceea ce vedem si constatam azi.
  Da, asa e, unii sunt pastori “de meserie”, pentru ca-s PLATITI BINE si sanatatea spirituala a turmei lor nu e deloc o prioritate pentru ei, alti sunt SLAB INFORMATI si DOCUMENTATI apologetic in privinta marilor probleme de doctrina si practica cu care se confrunta crestinismul azi, altora le este FRICA sa ia taurul de coarne (toti marii apologeti contemporani din SUA sunt virulent marginalizati de “MAREA GLOATA EVANGHELICO-CARISMATICO-NEW AGE-CONDUSA DE SCOP”. Da, asa e, pastorii/liderii nostri nu au destula DRAGOSTE de Dumnezeu si de fratii ca sa isi riste pozitiile. Si explicatiile pot continua…

  Dar va rog sa observati ca INVAZIA asta de APOSTAZIE (lepadarea ce invatatura biblica autentica) este FARA PRECEDENT, atat in occidentul evanghelic cat si in Romania evanghelica ! Ea este intr-o crestere FANTASTICA. Si nu e DELOC la intamplare acest lucru…

  PENTRU CA “PRODUSUL ERETIC”, OFERIT DE MAREA APOSTAZIE CONTEMPORANA, SA SE POATA PROPAGA SI SA AIBE AUDIENTA ACEASTA, TREBUIE SA EXISTE O “PIATA” PENTRU ASA CEVA !!! Adica oamenii trebuie sa si-o doreasca ! Si oare nu si-o doresc ?!? Si inca CAT de mult !

  TREBUIE SA INTELEGEM, SA INVATAM SA DISCERNEM, VREMURILE IN CARE TRAIM, VREMURI FARA PRECEDENT…SI VREMURI PE SFARSITE…

  INTELEGEREA AVERTISMENTELOR PROFETIEI BIBLICE, PENTRU ACESTE VREMURI DIN URMA, ESTE CHEIA ELUCIDARII ACESTEI DILEME APARENTE.

 9. Aurel, un alt exemplu de promotor si practicant de spiritualitate mistica contemplativa, promovat de Richard Foster in cartile lui, este preotul catolic si profesorul de psihologie, HENRI NOUWEN.

  Henri Nouwen, autor a 39 de carti, considerat unul din cei mai importanti scriitori ai sec. XX pe teme de spiritualitate, a promovat enorm misticismul contemplativ catolic in evanghelismul contemporan. Iata la ce CONCLUZIE TEOLOGICA ajunge Henri Nouwen, fiind indragostit incurabil de scrierile misticului eretic THOMAS MERTON (mentionat in comentariul anterior):
  “Astazi eu personal cred ca din momentul cand Isus a deschis usa casei Lui Dumnezeu, TOTI oameni pot intra pe aceasta usa, fie ca cunosc/stiu despre Isus sau nu. Astazi o vad ca si chemarea mea sa ajut fiecare persoana sa-si REVENDICE PROPRIA SA CALE catre Dumnezeu”.

  “Dumnezeul care locuieste in sanctuarul nostru interior este deasemenea Dumnezeul care locuieste in sanctuarul interior AL FIECAREI fiinte umane”.

  ACESTE CITATE, DUPA ORICE REGULA TEOLOGICA, SUSTIN DESCHIS DOCTRINA ERETICA A UNIVERSALISMULUI ( TOATE caile/religiile duc spre “acelasi” Dumnezeu) SI DOCTRINA ERETICA A PANENTEISMULUI (mentionata in comentariul anterior).

  IN ECUATIA MISTICISMULUI CONTEMPLATIV, IZBITOR DE ASEMANATOR CU CEL NEW AGE, HINDUS, BUDIST, ETC., ISUS CRISTOS, UNICUL FIU AL LUI DUMNEZEU, CRUCIFICAT PENTRU PACATELE OAMENILOR NU ARE DECAT VALOAREA UNEI SIMPLE METAFORE !!!

  • Va multumesc tuturor celor care ati dat comentarii. Bazat pe aceste comentarii, m-am gandit si eu ce i-a prostit pe oameni? Marile erezii vin din SUA. Inainte de a le aduce la noi, trebuie sa ne gandim de ce au aparut acestea acolo, ba inca au mare succes. Daca o mare parte a americanilor pocaiti sunt baptisti, se pare ca aceasta religie nu are de oferit viata spirituala. Ca daca ar avea, nu ar mai apare atatea buruieni (nu ar mai avea motive). Dar marea majoritate a baptistilor de acolo sunt calvinisti (protestanti): ei pretind ca Dumnezeu i-a ales numai pe ei, odata veniti la mantuire nu si-o mai pot pierde. In biserica cu homosexuali cred la fel. Am vazut biserici calviniste (in Romania): un betivan curvar drogar care a crezut ca mantuirea nu se poate pierde, un baptist escroc mantuit pe veci care isi insela fara pareri de rau proprii prieteni. In alta un lucrator cu Evanghelia a curvit cu o femeie venita in biserica etc. Unii merg la biserica baptista numai dupa ce se termina serialul preferat la televizor, altul pleaca duminica in timpul predicii ca sa isi faca afacerile lui. Numai ca acestia nu sunt baptisti! Baptistii credeau ca trebuie sa umble cu Duhul Sfant pe calea mantuirii, pana la capat, la mantuirea viitoare. Acum calvinistii (baptisti-falsi) cred ca pot face orice și nu mai au Duhul Sfant! Am vazut biserici (baptiste) calvine care parca sunt moarte. Nemaiavand Duhul Sfant, pun in loc orice. Toate astea pe care le-ati scris voi sunt exaltari emotionale. Fara Duhul de viata, au pus emotii, ca sa le dea impresia ca se mai intampla ceva. Barbosu a rupt o biserica calvinista (de exemplu un pastor pensionar merge cu Evanghelia si lupii tineri il fura, vedeti aici https://amfostbaptist.wordpress.com/2016/05/22/ce-mai-fac-cei-mantuiti-pe-veci-in-romania-3-epilog-maranata/ si in alte locuri). Nu l-ar fi lasat Dumnezeu pe Cristian Barbosu sa rupa o Biserica crestina baptista! Adevarata problema nu este cum de sunt atatea buruieni, ci unde sunt florile? Cum spunea fratele pastor penticostal Neagu Virgil: Unde e Domnul? A plecat demult. Si daca vrem ceva inlocuitor de viata, este dominionul si celelalte aberatii.
   Fiti binecuvantati!

 10. Uitati-va ce fac calvinisti mantuiti pe veci numai prin har, numai prin credinta, care cred ca nu isi pot pierde mantuirea orice ar face: https://amfostbaptist.wordpress.com/category/exemple-de-calvinisti/
  Calvinismul este o blasfemie, uitati-va de ce spun asta: https://amfostbaptist.wordpress.com/category/calvinismul-este-o-blasfemie/ si https://amfostbaptist.wordpress.com/2015/09/07/monstrul-numit-dumnezeu/ , vedeti (la comentarii) cum calvinistul obsedat de calvinism Aurel Munteanu nu are argumente reale. Nu are cum sa aiba argumente reale si nici nu prezinta gandire intelectuala, ci doar a preluat (tradus) bazaconiile altora. Cum se face ca marele evanghelizator baptist Cornea Mihai (si altii) au renuntat chiar si la ”nuanta” (tentativa) de calvinism (cea cu alegerea in harul suveran), daca era asa de reala? Sunteti baptisti, studiati dupa ce spune Biblia, ca baptistii au fost totdeauna studiosi (mai studiosi decat altii).
  Vedeți in primul link (cel cu exemple de calvinisti, in josul paginii sunt primele articole) cum un mare calvinist (ca AM) a zis ca prietenul lui s-a sinucis, dar nu si-a pierdut mantuirea! Aurel, zici ca altii au probleme de comportament, mai bine v-ati uita la voi, ce ati ajuns!
  Despre Cornea, aceasta este istoria noastra: https://amfostbaptist.wordpress.com/2016/03/15/intoarcerea-la-crestinism-a-marelui-evanghelizator-mihai-cornea/

  pentru T.: ar trebui sa multumim lui Dumnezeu ca aici la noi exista inca biserici normale si nemurdarite cu erezii. Daca scrii ceva inteligent, scrie pentru toti (nu pentru Aurel, care mai mult a tradus ce au zis altii – nu cobora atat de jos, nu te jigni singur!).

Leave a Reply