Cazul “Adoram Arad si Catch the Fire”(5)

Continuare de aici.

Exista o zicala care ne spune ca “nu e nimic nou sub soare”. Nici macar “drumul nou” a celor de la Adoram. Invataturile pe care le predica acestia nu sunt revelatii noi, ci erezii periculoase care din pacate au din ce in ce mai multi adepti. Daniel Branzai ne spune aici: “O epidemie trebuie oprită în fașă, chiar înainte de a deveni … epidemie. Alfel, victimele se vor înmulți dincolo de capacitatea noastră de prevenire. America știe să se apere în limba engleză. Ce facem însă cu cei care vorbesc doar românește ?”

Marius Panda este unul dintre pastorii bisericii Adoram din Arad. Inainte sa-l ascultam pe Marius Panda trebuie sa intelegem termenii si doctrinele cu care acesta opereaza. Pentru a va familiariza cu aceste doctrine ar fi bine sa cititi cateva articole aici, aici si aici. Deja am prezentat si alte materiale pe care nu o sa le mai repet (vezi la arhiva). De asemenea va rog sa observati ca Marius Panda ar o problema atunci cand se predica despre pacat in biserica, iar acolo unde se face asta se acuza un “spirit de religiozitate”… mda acelasi lucru predica si cei din NAR.

E. W. Kenyon, Bill Johnson, Benny Hinn si Iosif Ton sunt doar cativa dintre cei de la care isi ia Marius Panda invataturile si pe care trebuie sa recunosc ca le predica foarte bine. Le prezinta asa de “cu har” incat ai impresia ca s-a pogorat direct din cer. Ascultatorii si-au inchis creierul si au ramas cu gura cascata. Nimeni nu se sesizeza nici macar atunci cand Marius Panda vorbeste clar despre doctrina “micilor dumnezei” (exemplul clasic: “cainii dau nastere la caini, oamenii dau nastere la oameni iar Dumnezeu da nastere la fii de Dumnezeu” – vezi min. 23 in primul videoclip) sau cand prezinta cartea lui E. W. Kenyon – Realitatea Noii Creatii (al doilea clip), ce sa zic despre chestii mai de finete ca de exemplu invataturile despre “manifestarea imparatiei lui Dumnezeu aici si acum”. Mai multe despre E.W. Kenyon si nu numai aici. La cata confuzie exista in ziua de azi e foarte usor sa prezinti misticismul religios si ocultismul drept revelatie divina. Chiar ieri citeam ca “Amagirea e o forma a minciunii“, iar invataturile propagate de Adoram sunt niste amagiri. Tot din acelasi articol: “e o amăgire să crezi că ne-au minţit cu forţa. De fapt, adevărul e că ne-am lăsat minţiţi. N-am întrebat cum stau lucrurile, de teamă să nu primim un răspuns”. Cati oare nu se intreaba nici azi cum stau lucrurile de teama sa nu primeasca un raspuns?

Inteleg oare evanghelicii din Arad si Timisoara ca cei care se prezinta drept crestini si viseaza mari treziri spirituale sunt de fapt niste impostori? Intelege oare Daniel Cociuba (membru in echipa pastorala la biserica Vox Domini Timisoara) cu cine si mai ales cu ce se asociaza? Ii inteleg intentiile bune, dar oare un pastor nu ar trebui sa fie mai atent pe cine invata cum sa evanghelizeze tinand cont ce fel invataturi propaga acestia?

Continuare aici.

23 Comments

 1. Pingback: Cultura onoarei (2) | vegheaza.com

 2. Pingback: Lacrimile apostolului Pavel – o chemare la veghere | B a r z i l a i – e n – D a n

 3. Pentru ca sunt un crestin evanghelic aradean as vrea sa va aduc putin atentia si asupra unei alte biserici aradene carismatice ( copie doctrinara la indigo a Bisericii ADORAM din Arad ) , pe nume BISERICA “RAUL TREZIRII” .

  Pastorul emergent CRISTIAN BARBOSU din Arad onoreaza invitatia de a participa la “Saptamana de REVELATIE si PUTERE la Arad” organizata la biserica CARISMATICA “RAUL TREZIRII ” din Arad ( https://cetateadepiatra.wordpress.com/2014/04/24/un-scenariu-de-film-crestin/ ; http://www.actualitati-arad.ro/saptamana-de-revelatie-si-putere-la-arad/ )

  Cristian Barbosu nu face altceva decat urmeaza modelul mai recent (din 2012) al mentorului si finantzatorului sau , pastorul senior de la HARVEST , JAMES MACDONALD , care se infratzeste si are partasie publica in emisiunea sa cu mogulul eretic carismatic T.D.JAKES (http://www.youtube.com/watch?v=zcLga26xH8U ; http://apprising.org/2012/07/05/elephant-room-curator-james-macdonald-celebrates-35-years-of-t-d-jakes/ ; http://apprising.org/2012/10/25/james-macdonald-prosperity-preacher-t-d-jakes-views-on-money-closer-to-scripture-than-that-of-reformed-world/ ; http://apprising.org/2011/09/26/james-macdonald-t-d-jakes-the-trinity/ ;
  http://apprising.org/2011/09/27/james-macdonald-t-d-jakes-and-postmodern-obfuscation/ ; http://apprising.org/2012/02/16/emerging-ecumenical-evangelephants-and-the-word-faith-movement/ ) sau care il citeaza pe misticul carismatic , ereticul BILL JONHSON ( WALK IN THE WORD OF JAMES MACDONALD QUOTING PASTOR BILL JOHNSON OF BETHEL , REDDING , CALIFORNIA http://apprising.org/2013/02/22/walk-in-the-word-of-james-macdonald-quoting-pastor-bill-johnson-of-bethel-redding/ ) .

 4. acestui individ ii vorbeste gura fara el….
  cat de (editat) poti fi (mai rau e ca pica inspre erezie!) incat sa poti spune: “Acelasi sange curge in noi”??????????
  Dumnezeu nu are sange…. iar Isus Cristos, ca om glorificat, nu mai are sange… si L-a varsat… iar acim are un trup de slava, fara sange!!

  La faza ca avem “aceeasi natura cu a Lui”…. se poate pica f repede in erezie…caci ar putea f usor insemna ca suntem dumnezei ca si El!

 5. The following article by Kevin Reeves describes the background of much of the WORD-FAITH, RIVER MOVEMENT, LATTER RAIN, IHOP, Joel’s Army, Apostles and Prophets movement, etc. taking place today. Mike Bickle, Rick Joyner, John Wimber, and many others rose out of the 1940s Latter Rain movement. Followers believe that the Latter Rain “revival” is the latter rain referred to in such Scriptures as Jeremiah 3:3, Joel 2:23, and Hosea 6:3. These movements have now intersected with the CONTEMPLATIVE PRAYER MOVEMENT ; now combined with PURPOSE DRIVEN, the EMERGING CHURCH , WILLOW CREEK , etc., a powerful MYSTICAL body is merging as an apostate, end-time church.

  http://www.lighthousetrailsresearch.com/newsletters/2014/newsletter20140127.htm

 6. Puţini… prea puţini lideri evanghelici mai luptă în aceste zile, dominate de apostazie, pentru „credinţa care a fost dată sfinţilor odată pentru totdeauna” (Iuda 3).

  Fără îndoială că mişcarea carismatică internaţională, care promovează erezia „Word of Faith” – „puterea cuvântului rostit” –, l-a avut că exponent de marcă pe predicatorul KENNETH E. HAGIN. K.E. Hagin e considerat pe bună dreptate că fiind „TATĂL” acestei erezii denumită generic – „puterea cuvântului rostit” –, precum şi un promotor al ciudatei stări mistice (formă de isterie religioasă specifică anumitor secte oculte/păgâne), botezată cu denumirea de „râsul sfânt”. Dar ceea ce este interesant este că această erezie („puterea cuvântului rostit”), precum şi altele din mediul carismatic, îşi au originea în doctrinele şi practicile timpurii ale cultelor metafizice New Age şi NU ÎN BIBLIE.

  Lucrurile au cam început cu Phineas P. Quimby (1802-1866), care este considerat „STRĂBUNICUL” ereziei „puterea cuvântului rostit” şi care a fondat secta metafizică „Noua Gândire”. Phineas P. Quimby a fost implicat în, şi a practicat: ocultismul, hipnoza şi parapsihologia (practici păgâne strict prohibite de Scriptură). Formulările sale teoretice au servit ulterior ca baza pentru erezia carismatică „puterea cuvântului rostit” şi pentru înfiinţarea unei alte secte metafizice numită „Ştiinţa Creştină”, care a fost fondată de Mary Baker Eddy. Despre secta „Ştiinţa Creştină” înfiinţată de M. B. Eddy puteţi găsi pe scurt informaţii în limba română aici: http://www.pasi.ro/revista/numarul21/stiinta-crestina.html.

  Ulterior în scurgerea timpului apare un alt personaj cheie pentru această erezie a „puterii cuvântului rostit”, pe nume ESSEK W. KENYON (1867-1948). Essek W. Kenyon este considerat pe bună dreptate „BUNICUL” doctrinei eretice „puterea cuvântului rostit” chiar de către promotorii actuali ai acestei erezii. E. W. Kenyon a avut legături cu sectele metafizice New Age şi „Nouă Gândire”, fiind foarte influenţat de ele. William Branham (1909-1965), binecunoscutul eretic şi blasfemiator al Trinităţii, un profet dovedit MINCINOS, apare şi el pe acest traseu al cristalizării ereziei „puterea cuvântului rostit”.

  În final apare şi „TATĂL” acestei erezii, predicatorul KENNETH E. HAGIN (1917-2003), care o cristalizează definitiv, promovând la nivel mondial această erezie venită din fundul iadului! K.E. Hagin a pretins, printre altele, revelaţii directe de la Isus Însuşi, revelaţii care completau cumva, în opinia lui, Scriptura. Problema e că parte din aceste „revelaţii” vin în contradicţie cu învăţătura Scripturii (Bibliei)! Ulterior când apologeţii creştini evanghelici au analizat pretinsele revelaţii ale lui K. W. Hagin au putut arăta că aceste „revelaţii divine” nu sunt decât biete plagiaturi după scrierile lui Essek W. Kenyon, care este considerat „BUNICUL” ereziei „puterea cuvântului rostit”.

  CONCLUZIA: Erezia carismatică contemporană „puterea cuvântului rostit”, în limba engleză „Word of Faith”, NU ARE NICIUN SUPORT ÎN ÎNVĂŢĂTURA SĂNĂTOASĂ A BIBLIEI, ci îşi are originea în doctrinele metafizice ale sectelor New Age şi este doar o travestire semidoctă, penibilă, în jargon creştin, a „LEGII ATRACŢIEI” din NEW AGE/şamanism.

  Mai pe larg AICI : JUSTIN PETERS http://vegheaza.com/2014/03/30/documentare-3-a-call-for-discernment/

  MARANATA!!!

 7. Despre EREZIILE CARISMATICE “Noi suntem MICI DUMNEZEI”(WE ARE LITTLE GODS) si ” Puterea cuvantului rostit ” (WORD OF FAITH) !

  Cel mai cunoscut şi mai prolific neofit a lui KENNETH E. HAGIN, care îi diseminează mai departe ereziile acestuia la nivel mondial este mogulul carismatic multimilionar KENNETH COPELAND , şi merită să o amintim şi pe nu mai puţin celebra să soţie, „predicatoarea” GLORIA COPELAND.

  Soţii COPELAND se fac vinovaţi, în faţa Lui Dumnezeu, de răspândirea atât a ereziei „puterea cuvântului rostit” cât şi a uneia mai periculoase denumită „NOI SUNTEM MICI DUMNEZEI” (we are little gods). De fapt cele două erezii sunt în CONEXIE şi se generează reciproc!!!

  În excelenta carte de apologetică creştină evanghelică numită „INVAZIA OCULTĂ” , scrisă de cunoscutul apologet evanghelic american dr. DAVE HUNT, la pag. 336 este citat Kenneth Copeland care afirmă următoarele: „Omul a fost creat în clasa ZEILOR. Suntem o categorie de DUMNEZEI. Dumnezeu însuşi ne-a creat DIN FIINŢA LUI cea mai profundă”. Tot Kenneth Copeland, referindu-se la Exod 3:14, afirmă cu altă ocazie într-o predică televizată: „Când citesc în Biblie unde spune EU SUNT, zâmbesc doar şi spun şi EU SUNT de asemenea”. Mogulul media carismatic, milionarul Paul Crouch, fondatorul potului TV „creştin” TBN, endorsează personal de mai multe ori în emisiunile sale TV aceeaşi erezie: „NOI SUNTEM MICI DUMNEZEI”. Bufonul carismatic, „evanghelistul” milionar BENNY HINN, nu pierde nici el ocazia de a promova personal în emisiunile TBN aceeaşi erezie. Şi lista poate continua generos, din nefericire…

  Pentru creştinii care şi-au făcut bine temele, studiind atent Cuvântul Evangheliei, este cunoscut faptul că primul în Istoria Creaţiei care a învăţat pe om doctrina că el (omul) poate deveni dumnezeu a fost SATANA în grădina Edenului (Genesa 3:5).

  Având în vedere rolul important în apostazia acestor zile din urmă, jucat de gigantica Mişcare ECUMENICĂ mondială patronată de Biserica Catolică ,care a cuprins ca o epidemie toate denominaţiunile evanghelice, aş cita doar pentru a se vedea „conecţia de erezie” din Catehismul Bisericii Catolice: „Fiul lui Dumnezeu a devenit om pentru ca noi să putem DEVENI DUMNEZEI”.

  În aceeaşi ordine de idei aş cita şi D.C.O. (Dogma Centrală a Ortodoxiei): „Dumnezeu S-a făcut pe Sine Însuşi om, pentru ca aşa noi oamenii să putem DEVENI DUMNEZEU” (Emil Bartoş, Conceptul de Îndumnezeire în teologia lui Dumitru Stăniloaie, pag.34 ).

  Dar ceea ce este şi mai şocant şi alarmant este că de exemplu chiar într-un manual pentru studenţii la teologie penticostală din România („Istoria doctrinei în spatele cortinei” de Mihai Handaric) se regăseşte furnizată aceeaşi doctrina eretică la pag.168, un întreg subcapitol (nr.8) chiar intitulându-se „Cristos a realizat ÎNDUMNEZEIREA OMULUI”.

  CONCLUZIE/în 3 întrebări retorice:

  De ce doctrina satanică care învaţă conceptul de TEOSIS (zeificarea omului), cu care Satana a amăgit prima pereche de oameni în Geneza 3:5, spre a iniţia rebeliunea faţă de Creatorul lor, a infiltrat cea mai mare parte a bisericii creştine evanghelice de azi??? De ce aceeaşi doctrina eretică se regăseşte prezentă în Religiile Misterelor Babiloniene (cea mai veche religie păgână formată postdeluvian, în antichitate), în catolicismul actual, în misticismul ortodox răsăritean, în francmasonerie ca dogmă centrală, în hinduism ca şi doctrina de bază, etc., şi formează de la întemeiere conceptul central în NEW AGE (neo-babilonianismul contemporan) formând în viitor şi credinţa de baza a Anticristului, conform Bibliei??? TRĂIM OARE APOSTAZIA ZILELOR DIN URMĂ PROFEŢITĂ FOARTE CLAR ÎN SCRIPTURĂ ??

  MARANATA!!!

 8. Argumentele pe care le aduce-ti inaintea cititorilor si prin care vreti va ve erijati in apaologeti ai credintei crestine sunt asa de subrede ca nici nu merita luate in seama….noua creatie ce este altceva decat Cuvântul Domnului Isus …dar tuturor celei ce L-au primit ,adica celor ce cred in numele Lui le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu….sta scris acest lucru in EVANGHELIE Apoi argumentul pe care i-l folosiți din 2Ioan ca daca nu va aduce cineva invatatura aceasta…sa nu-l primiti in casa..etc…ar fi bine sa fi specificat la ce invatatura se referă Apostolul…si anume la revenirea in trup a Domnului si nicidecum la alta invatatura. Este adevarat ca trebuie sa luam seama la invatatura dar nici nu putem sa folosim anumite pasaje din biblie pentru a spune despre cinea ca este Bau -Bau….nici copii nu se mai sperie de bau-bau. Dar mai sunt cate unii naivii care se sperie…si inca ceva dragi “apaologeti ” recunoașteți ca teama voastra este alta…este aceeași pe care au avut-o cărturari si Farisei :multimile î-i (î-L) urmează ,poporul se trezeste si mai ales generatia tânara pe care nu o mai puteți manipula…HALELUIAH! O generație care crede Biblia in întregime se ridica,Domnul o ridica si nimeni nu va putea oprii aceasta lucrare….altfel sa nu va treziți ca luptați împotriva lui Dumnezeu…

  • Daca negi Dumnezeirea triuna, daca negi dumnezeirea lui Isus, daca indrugi baliverne de genul “avem sangele Lui” (se refera la Isus? se refera la Dumnezeu?), atunci la o parte cu ecumenismul murdar!

  • Manta ,

   Doresc sa te corectez doar , nu sa te jignesc sau ofensez !
   In primul rand autorul acestui blog si acestui articol (il cheama Paul Morar , din cate am vazut ) nu face “apAologetica” , cum ai scris tu de doua ori , ci el face “APOLOGETICA” .

   Apologetica vine de la termenul grecesc “apologhitikos” care inseamna “care apara” , “a lua apararea” . Nu trebuie sa fii un expert in greaca veche ca sa cunosti lucrul acesta , ci doar sa ai acces la internet si putina vointa . Apologetica crestina este o ramura a teologiei sistematice care are ca scop apararea credintei crestine impotriva adeversarilor ei .

   Nu doresc sa comentez deocamdata mica ta dizertatie “teologica” , pe care ai expus-o in comentariul tau , deoarece ar trebuii sa te pun intr-o postura neplacuta ( desi analfabetismul biblic , mai ales cand e impertinent , ar trebuii taxat ) . As adauga la comentariul tau doar , asa cum spun anglofonii , NO COMMENT !

   Aici mai jos ai trei documentare crestine evanghelice de APOLOGETICA , in format audio-video de APOLOGETICA despre aberatiile miscarii carismatice . Ele sunt disponibile doar in limba engleza deocamdata , dar si asa doar imaginile vorbesc de la sine . ATENTIE !!! : aceste 3 documentare de mai jos sunt realizate chiar de crestini penticostal-carismatici (deci NE-cesationisti ), dar care au inteles adevarul socant al manifestarilor si al teologie carismatice aberante , EXTREM de asemanatoare cu doctrinele si manifestarile din colosul ocult denumit NEW AGE .

   SHOCKING DOCUMENTARY 1 ,2 ,3- False spirits invade the church – KUNDALINI WARNING – Andrew Strom

   http://www.youtube.com/watch?v=eBpw2oQrvMM&playnext=1&list=PLC04CC6CB98591F0C&feature=results_video

   http://www.youtube.com/watch?v=BCcGaTRwG_4

  • Şi n-ar strica nici puţine studii de gramatică!
   “Aduceţi” nu “aduce-ţi”, “Îl” nu “Î-l”, “apologeţi”, nu “apaologeţi” (fiind repetată greşeala nu mai pot crede că e greşeală de tastare, mai ales că “o” e şi cam departe de “a”, pluralul articulat de la “cărturari, farisei”.
   Mă rog, s-ar putea să-mi ceară să-i arăt în Biblie unde scrie aşa, dar, dacă e nevoie, voi face efortul!
   Dragul meu, nu Domnul ridică această “generaţie”, ci domnul (sper că înţelegi dacă vorbeşti de “Biblia în întregime”!

 9. Bine,bine
  Astia rastalmacesc si mistifica dupa spusele tale trăirea noastră pe pămînt!
  Inaintind in necinstirea lui Dumnezeu!
  Dar voi?
  Voi astia sfinți care împliniti voia Domnului! Care Spune-ti aceeași rugăciune , aceeași cintare, același cor aceeași fanfara, aceleași si aceleași ritualuri lipsite de puterea cuvântului care il citiți si le serviți reci unui popor dornic sa simtă si sa vada puterea Domnului!
  Unde i templu Domnului daca nu in inima!
  Unde i împărăția cerurilor daca nu aici pe pămînt! N a coborit o Cristos cind a înviat?
  Care sint semnele ce vor insoti pe cei ce vor crede?
  Doară n or crezut in toată România Numa pastori si slujitori din culte!?
  Unde sunt cei ce vor crede si din inima lor vor curge izvoare de apa vie daca nu noi!
  Crezi ca Dumnezeu te a pus pe tine judecător si polițist pentru frați tăi?
  Va e ciuda pentru ca va părăsesc copii pe care i ați crescut in fata televizorului
  Aleg sa asculte de alți decit de voi! De ce?
  Pentru ca una ați spus cu gura si alta ați făcut! Dumnezeu e vesnic! Planului merge inainte si fara voi!
  Nu puteți sa va recunoaște ti falimentul si sa va pocaiti? V ați învățat ca alți sa se mărturisească la voi! Alți sa fie păcătoșii!
  Voi care trebuia sa dați un viitor copiilor vostri sa faceți din ei ucenici Adevărați
  Ați ținut totul sub control de frica ca va ia locul. Acu plinge ti, da ti semnale de alarma! Lupul, lupul !
  Da esti tu oaia? Sau esti un cioban care cind vine lupul lasa oile si fuge?
  Cine e lupul? frați de credinta?
  Uitate in lume! Locuința Mortilor are porțile deschise!
  Daca stati in adunare pe salar si nu mergeți la lupta vor înghiți tot mai multă lume!
  Va ti rugat ani de zile : Doamne scoate lucrători! Iată i !! si voi ii numiti eretici!
  La fel Israel la așteptat pe Mesia si cind a venit nu l au crezut! Cine nu la crezut?
  Voi ma! Clerul , astia care stati cu nasurile in biblie si vi s doxa de teologie!

  • Draga Dorin,

   tocmai aceasta dorinta a poporului care vrea sa “simta si sa vada” puterea Domnului este ucigasul credintei adevarate.
   Oamenii din timpul Domnului Isus au simtit si au vazut puterea Domnului dar l-au cunoscut ei oare?
   Nu. Chiar L-au rastignit. Ei voiau doar “semne si minuni” nu o transformare a mintii.
   Credinta adevarata nu se simte si nu se vede prin semne si minuni, pentru ca ea este o incredere neclintita in ceea ce nu se vede.
   Te rog sa ai foarte mare grija cum intelegi Biblia, mai ales acolo unde scrie ca vor bea ceva de moarte si nu-i va vatama.
   Nu uita ca referitor la vremurile din urma Biblia nu ne vorbeste despre treziri spirituale ci despre o lepadare de la credinta.
   Ne vorbeste despre hristosi mincinosi si despre invatatori mincinosi.
   Chiar daca nu ma crezi pe mine citeste Biblia. Ea te atentioneaza sa fi mereu in alerta si sa veghezi mereu.
   In legatura cu faptul ca: “Cine ma pune pe mine politist peste frati?” te rog sa citesti versetele urmatoare:

   Nu mustra pe cel batjocoritor, ca sa nu te urasca; mustra pe cel intelept, si el te va iubi! (Prov.9:8)
   Loveste pe batjocoritor, si prostul se va face intelept; mustra pe omul priceput, si va intelege stiinta. (Prov.19:25)
   Cine mustra pe altii gaseste mai multa bunavointa pe urma, decat cel cu limba lingusitoare. – (Prov.28:23)
   propovaduieste Cuvantul, staruie asupra lui la timp si nelatimp, mustra, cearta, indeamna cu toata blandetea si invatatura. (2Tim.4:2)
   Marturia aceasta este adevarata. De aceea mustra-i aspru, ca sa fie sanatosi in credinta (Tit.1:13)

   Daca esti intelept vei intelege aceste cuvinte si vei intelege ca dorinta mea e sa fi sanatos in credinta.

   Domnul sa te binecuvinteze!

 10. Am si eu doar o mica observatie… daca Dumnezeu a creat aceasta lume prin Cuvant, “Dumnezeu a zis sa Fie lumina, si a fost”, iar pe noi ne-a creat dupa chipul Lui, ma intreb eu, la ce se refera cumva chipul Lui? La fata Lui? I;a vazut cineva Fata lui Dumnezeu? NU!
  Atunci, nu e clar? Ne-a facut cu atributele Lui, ne-a facut fiii Lui, nascuti si rascumparati prin Domnul Isus. Si daca avem atributele Lui, oare cuvinetel noastre nu au putere atunci? Oare ce rostim noi (negativ sau pozitiv) nu are nici un impact in lumea spirituala si materiala? Ia mai ganditi-va, fara dogme si teologii, este doar o gandire si o intelegere de bun simt…

  • Draga Adriana, cu siguranta ati citit in graba acest articol si nu ati prins ideea. Tocmai aici e problema… din cate stiu eu Vox Domini nu e o biserica de genul celor pe care le expun aici (desi sunt anumite lucruri care ar putea fi discutate, de ex. legatura cu BIG Impact). In perioada 2000-2008 am trait in Timisoara si am mers de multe ori la biserica Vox Domini. Deasemenea am frecventat biserica Betel unde Daniel Cociuba era atunci in lucrarea cu tinerii/misionara si mi se parea un om foarte serios si cred ca inca mai este. Intrebarea mea era: ce cauta Daniel Cociuba sa se asocieze cu cei de la Adoram? Stiu, fiecare e liber si face ce vrea, dar Daniel Cociuba nu a inteles ca in toata povestea asta este o victima de care cei de la Adoram s-au folosit ca sa aduca o nota de credibilitate mesajului lor dominationist a la NAR precum si importului de “binecuvantare” a la Toronto. Consider ca Daniel Cociuba nu a fost informat unde se duce, pentru ca daca ar fi stiut nu s-ar fi dus. Scopul meu nu era nici sa atac o persoana sau o biserica, ci sa fac un apel la discernamant.

   In legatura cu cel de-al doilea comentariu aproape ca mai lipsea sa spuneti ca suntem si noi niste mici dumnezei. Ideea ca am avea ceva divin in noi nu este un biblica. Nu este cazul sa scot mitraliera de versete care justifica depravarea totala a omului, doar mentionez faptul ca apostolul Pavel spunea ca nimic bun nu locuieste in noi. Newagerii spun ca ar fi totusi o scanteie divina… Stiu ca in ziua de azi oamenii nu mai pun accent pe dogme si pe doctrine, fiecare face cum simte si cum il taie capul dupa propriul lui “bun” simt. Probabil nu o sa luati in seamna sfatul unui nesimtit, dar va avertizez cu cea mai mare seriozitate ca ati facut cel putin un pas pe cararea larga a New Age-ului. Vorbele dumneavoastra va dau de gol. Aveti grija sa nu va rataciti.

 11. Si e foarte clar ca acest articol nu este decat un atac la persoana/persoane…
  Pe bune, biserica Vox Domini, chiar nu e genul celor expuse de voi mai sus, ceea ca imi intareste convingerea ca va legati de oameni si biserici fara sa aveti cea mai vaga idee… bine zicea cineva mai sus, merge lumea in iad, iar noi, fratii ne certam pe doctrine. Rusine!

 12. In Biblia mea spune f clar sa nu judecam, in Biblia mea spune foarte clar ca vom da socoteala de fiecare cuvant nefolositor rostit, prin urmare de fiecare critica, gand rau, dezinformare adusa unor oameni, organizatii, biserici…
  In Biblia mea spune ca Cuvantul lui Dumnezeu are putere, ca ne impotrivim diavolului fiind incaltati cu Ravna Evangheliei pacii, prin urmare tot cu Cuvantul ne impotrivim… asa ca nu inteleg de unde aceasta impotrivire a declararii Cuvantului Viu si Lucrator a Lui Dumnezeu? Oare nu mai este El la fel de real si de puternic si astazi, oare nu se aplica El in fiecare domeniu al vietilor noastre?
  Foarte mare grija ce afirmati si ce criticati, ca veti da socoteala intr-o zi.
  Studiati Adevarul din Cuvant, si atunci veti fi liberi cu adevarat, liberi sa intelegeti….

  • Prima definitie din DEX a cuvantului “judecata” spune asa:

   JUDECÁ, júdec, vb. I. 1. Tranz. A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurările, urmările etc.; a discerne, a chîbzui.

   Pe mine Biblia ma invata cum sa judec, cum sa analizez, cum sa gandesc logic etc. Domnul Isus a judecat, apostolul Pavel a judecat. Biblia condamna ipocrizia, jocul la doua capte, fariseismul si nicidecum judecata, analiza, examinarea etc.

  • Adriana ,
   Te rog sa-mi permiti sa-ti dau un scurt raspuns la comentariul tau pentru o necesara clarificare . Doresc sa fac asta pentru ca observ ca esti o persoana sincera care vrea sa se raporteze la Cuvant (Biblie) in privinta credintei personale in Dumnezeu . Dar asa cum spunea un apologet crestin : SINCERITATEA personala cand vine vorba de ceea ce crezi nu e problema fundamentala , ci ADEVARUL e chestiunea de baza , FUNDAMENTALA , cand e vorba de a avea , de a ne forma , o credinta biblica (corecta) .

   Este adevarat ceea ce spui tu , ca Biblia ne spune ” SA NU JUDECAM ” . Domnul Isus , de exemplu , spune asta in Scriptura (Mat. 7:1 ) si apoi apostolul Pavel ( Rom. 2:1-3 , Rom. 14:4,10 , etc. ) . Dar tot la fel de adevarat este ca acelasi Domn Isus spune in Scriptura : ” Nu judecati dupa infatisare ci JUDECATI dupa dreptate ” (Ioan 7 : 24 ) . Tot acelasi apostol Pavel spune in Scriptura : “In adevar ce am eu sa judec pe cei din afara ? Nu este datoria voastra sa JUDECATI pe cei dinauntru ” ( 1Cor. 5:12 ) . Ti-am dat doar cateva exemple pentru a intelege ca , CONTEXTUL in care se gasesc aceste versete e ESENTIAL pentru a intelege corect intentia reala a autorului lor cand ne-a transmis aceste informatii in Scriptura . Aparent daca izolam fiecare din aceste versete mentionate , de CONTEXTUL lor , in care se gases ele scrise , vom putea trage gresit concluzia ca acestea sunt in CONTRADICTIE , desi evident ca atunci cand tinem seama de contextul in care ele se gasesc scrise nu sunt deloc in contradictie ci se completeaza armonios unul pe celalalt .
   CONCLUZIA CE VREAU SA-MI PERMITI SA TI-O TRANSMIT ESTE CA EXISTA O FORMA DE JUDECATA DE CARE UN CRESTIN AR TREBUII SA SE FEREASCA SI EXISTA O ALTA FORMA DE JUDECATA DE CARE UN CRESTIN NU NUMAI CA NU TREBUIE SA SE FEREASCA CI ESTE OBLIGATORIU SA O PRACTICE PENTRU SANATATEA SPIRITUALA A TRUPULUI LUI CRISTOS ( BISERICA ) .

   Am sa iti dau un mic exemplu , destul de recent , legat de acest aspect ce tine de contextul hiper-carismatic al celor de la NAR , cu care se tot framanta Paul Morar autorul acestui blog de apologetica . Unul dintre liderii hiper-carismatici americani , pe nume Todd Bentley , fost condamnat in trecut pentru acte de pedofilie , care e acuma mare producator de “treziri” spirituale prin Florida , cade in pacatul preacurviei cu una din secretarele lui in timp ce regiza mari “treziri” spirituale , “vindeca” bolnavii , “impartasea” foc “divin” doritorilor care cadeau apoi in transa si se zvarcoleau pe podea electrocutati , “INVIA” cica mortii prin SUA , etc. . Todd Bentley , se infierbanta mai apoi atat de rau de dragoste pentru ibovnica sa ( scretara sa ) , mult mai tanara ca si sotia sa , ca isi paraseste sotia handicapata cu trei copii si se casatoreste cu amanta chiar dupa terminarea unei campanii de “treziri” . NU SE CAIESTE DE ACEST PACAT , NU SE INTOARCE INAPOI LA SOTIA SI COPILASII LUI , DESI A FOST CONFRUNTAT SI IN MOD PUBLIC IN PROPRIA BISERICA DE CATIVA CREDINCIOSI CARE AU VRUT SA-L EXPUNA JUDECATII BIBLICE PENTRU A-I DA SANSA POCAINTEI SI REPARARII GRESELII , EL ISI LASA OAMENII DE ORDINE SA-I EVACUEZE PE SUS PE PROPRII CREDINCIOSII IN MOMENTUL IN CARE ACESTEA L-AU DEMASCAT PUBLIC IN PROPRIA BISERICA DE COMITEREA PACATULUI PREACURVIEI ( in forma continuata ) . Ce fac liderii de frunte NAR care supervizeaza turma hiper-carismatica din subordine cand sunt in fata unei dileme care-i impinge spre ridicol ? Todd Bentley , OMUL PE CARE EI SI-AU PUS MAINILE IN PUBLIC SI I-AU DAT MANDATUL “DIVIN” SA FACA MARI TREZIRI SPIRITUALE , DESPRE CARE EI AU AFIRMAT SI PROROCIT CA VA FI FOLOSIT CU MARE PUTERE DE DUMNEZEU , SE AFLA ACUM DUPA TERMINAREA CAMPANIEI DE “TREZIRI” IN PACATUL PREACURVIE , IN FORMA CONTINUATA , D-O-V-E-D-I-T PUBLIC , DE NECONTESTAT . In loc sa-l JUDECE BIBLIC dupa Scriptura ei il REABILITEAZA PUBLIC pentru “lucrarea divina” intr-o jalnica emisiune TV . Sotia handicapata si copilasii lui Todd Bentley raman fara sot , respectiv tata , iar Todd Bentley ramane sa traiasca fericit cu noua sotie ( fosta amanta ) si sa faca noi “treziri” spirituale si sa-si rotunjeasca mai departe conturile din donatiile naivilor fascinati de evanghelia prosperitatii … TOTUL CU BINECUVANTAREA “APOSTOLILOR” DE LA NAR . A FOST BIBLICA “JUDECATA” LOR … ???

 13. Ceea ce spui tu acolo despre cazul lui Todd Bentley nu este un argument ca sa sustina teoria ta. Eu cunosc astfel de cazuri in bisericile noastre tradintionaliste (Timisoara), nu dam nume, nu dam denominatie… Cazuri de adulter acoperite chiar la nivel de comeitet, pastori. Ei, ce zici? Ca sa nu mai vorbim de ce e prin tara… Eu te-as sfatui sa fii mai rezervat cu critici si argumente de acest gen, in primul rand pentru ca asa cum ai spus si tu, nu e biblic, si in al doilea rand, nu ma cunosti, nu stii ce cunosc eu si cate cazuri cunosc 🙂 Pana la urma fiecare da socoteala de propria viata, iar eu personal nu urmez astfel de lideri.

  Apoi, ca sa aduc un argument de bun simt la “puterea Cavantului declarat” (ca asta facea o parte din subiectul articolului tau):

  Mustrandu-i pe farisei, Domnul Isus a spus in Marcu 7:13: ” …aţi desfiinţat Cuvântul lui Dumnezeu, prin datina voastră…” Cu alte cuvinte, fariseii, insistau a se defini pe ei insisi si lumea lor in conformitate cu practii si interpretari omenesti, si mai putin le pasa de Cuvantul lui Dumnezeu. Cuvintele “ati desfiintat” inseamna “ati facut fara putere”, adica ati lucrat impotriva celui mai puternic lucru din univers – Cuvantul lui Dumnezeu. Acest gen de farisei mai sunt inca si astazi [fara nici o aluzie].
  Nimic nu poate diminua faptul ca al Sau Cuvant vine echipat cu toate necesare… Ca sa beneficiem de puterea Cuvantului lui Dumnezeu, trebuie sa ne definim viata noastra doar pe cele spuse de Dumnezeu.
  A ne defini pe noi insine dupa Cuvantul lui Dumnezeu, necesita ca in mod constant sa ne antrenam mintea sa gandeasca in acord cu acel Cuvant. Asta presupune sa ne reamintim promisiunile Sale in mod frecvent, si nu doar atat, ci sa meditam asupra lor! A medita nu inseamna a-ti goli mintea, ci conceptul biblic de meditatie te incurajeaza sa iti umpli mintea si gura cu Adevarul:
  ” Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune.” Iosua 1:8

  Un echivalent al cuvantului “meditatie” in limba ebraica, este “a murmura”, cu alte cuvinte, a medita presupune a repeta cu voce tare cuvintele pe care Dumnezeu le-a spus.
  Cand declaram Cuvantul asupra vietii noastre si rostim destinul nostru in chip profetic (in conformitate cu Voia Lui bineinteles), atunci eliberam intr-o masura mai mare ungerea Duhului care aduce la indeplinire Cuvantul. Versetul citat spune ca facand astfel vom avea izbanda in lucrarile noastre si calea noastra va fi prospera (atentie! prosperitate spirituala, biruinta, victorie – si nu “evanghelia prosperitatii” cum eronat ai subliniat tu).
  Cu alte cuvinte, meditatia (inclusiv declararea) promisiunilor lui Dumnezeu este ceva care tine de fiecare. Noi alegem daca vrem sa traim in conformtate cu Cuvantul si sa ne implinim destinele pentru care am fost creati. Cuvantul lui Dumnezeu este la fel de actual ieri azi si in veci!

  P.S. Sa stii ca eu iau ce e bun (inlcusiv de la persoanele atacate de tine in articol si pe care le cunsoc personal) si de la altii (sunt multe nume), iar in acord cu Adevarul Revelat in Scriptura (Rhema) si sub calauzirea Duhului Sfant le primesc sau nu. Voiam doar sa spun ca ai cam exagerat cu afirmatiile asupra lor, pentru ca ai luat doar niste lucruri izolate rostite de ei si ai alcatuit o filosofie. Ca sa combati pe cineva, ai nevoie de mult timp sa citesti, sa audiezi, sa studiezi, sa meditezi, si apoi sa ajungi la o concluzie daca e ceva eronat, deplasat… Nu poti trage niste concluzii doar pe baza unor afirmatii singulare.
  Ma opresc aici, pentru ca nu are sens sa ma mai intind, ar fi multe de spus, insa eu zic sa lasati oamenii sa isi construiasca propriile pareri si sa nu le “serviti” niste doctrine, construindu-va argumentele improscand cu noroi pe X si Y.

Leave a Reply