Cazul “Adoram Arad si Catch the Fire”(6)

Continuare de aici.

Iata-ne ajunsi la episodul 6 din seria de articole referitoare la biserica Adoram din Arad si colaborarea lor cu cei de la “Catch the Fire”.

Inainte de a merge mai departe as vrea sa-i multumesc fratelui pastor Daniel Branzai pentru faptul ca a preluat aceste articole si le-a facut cunoscute pe blogul personal. Nu as fi reusit sa popularizez acest caz de unul singur si ajutorul dansului a fost binevenit. Fratele pastor Daniel Branzai a inteles ca nu este vorba despre vreo defaimare a bisericii Adoram Arad, ci despre un semnal de alarma pe care am vrut sa-l trag referitor la ereziile pe care le raspandeste aceasta biserica in colaborare cu cei de la IHOP-TM si alte biserici neo-carismatice din Arad, Timisoara si alte orase ale tarii.

De asemnea ma bucur ca au mai fost si alti bloggeri care au reactionat, desi nu prea multi. Fratele Marinel Blaj (care este din Arad si care cunoaste mult mai bine mediul evanghelic local) a semnalat niste lucruri foarte interesante pe blogul dansului cu privire la o posibila coagulare a miscarilor carismatice din vestul Romaniei. Mi-as dori ca discutiile generate de aceste articole sa aiba ca rezultat o capacitate cat mai mare de discernamant in ceea ce priveste Evanghelia.

As vrea sa inteleaga cat mai multi ca in realitate acest caz nu este despre Adoram sau despre “Catch de Fire” sau despre Marius Panda sau despre Cristian Galea. Puteau sa fie orice alte nume. Acest caz este insa despre maltratarea Scripturilor, despre paganizarea crestinismului, despre ratacirea de la Adevar a celor “mici si slabi”, despre o falsa trezire spirituala si in final despre viata vesnica a fiecaruia. Deasemenea cazul “Iosif Ton si strajerii” nu a fost si nu este despre Iosif Ton sau despre strajeri, ci despre popularitatea lui Iosif Ton si despre preluarea ereziilor NAR pentru a fi raspandite in mediul evanghelic romanesc.

Mai jos sunt cateva dintre asocierile mai mult decat evidente intre miscari de “trezire” din Romania si miscarile echivalente din SUA sau alte parti ale lumii.

Adoram Arad – “Catch the Fire” Toronto

IHOP Timisoara – IHOP Kansas City

Centrul crestin Caleb” Cluj – “Bethel Church” Redding

Harvest Metanoia” Arad – “Harvest Chapel” Chicago

Miscarea “Strajerii” – Miscarea “Christ Embassy” Africa de Sud

Este datoria noastra sa deconspiram ereziile acestora sau ar trebui sa tacem in continuare?

Cum vor evolua aceste colaborari pe viitor atat pe plan local cat si pe plan international?

Se vor dezvolta aceste miscari exponential asa cum se dezvolta ele in alte parti ale lumii?

Vom fi pregatiti din timp sa contracaram ereziile acestora sau vom fi luati iar prin surprindere?

In SUA exista foarte multa literatura, emisiuni radio/TV, conferinte etc. in care se discuta despre ereziile miscarii neo-carismatice si/sau despre cele ale miscarii NAR, dar in Romania acestea sunt aproape inexistente. Nu este suficient ca doar 2-3 bloggeri considerati “necopti” sau prea “tinerei” sa deconspire aceste miscari de trezire false folosind Youtube si articole in limba engleza. Exista o nevoie acuta de resurse in limba romana (carti, emisiuni radio/TV, conferinte etc.) produse de oameni cu o buna credibilitate in mediul evanghelic romanesc, adica oameni care au o cultura bogata si cunostinte solide de teologie. Daca stie cineva vreo carte scrisa, vreo emisiune radio/TV sau vreo conferinta inregistrata din ultimii 2-3 ani care sa dezbata subiectele acestea in limba romana va rog sa-mi spuneti si mie ca sa le putem populariza.

Intre timp cei din mediul neo-carismatic sunt foarte activi:

 – literatura NAR se traduce in limba romana tot mai mult.

 – postul “Alfa si Omega TV” (un fel de TBN sau God TV al Romaniei) produce emisiuni pe banda rulanta.

 – bisericile neo-carismatice sunt foarte active si organizeaza conferinte peste conferinte atat cu invitati din Romania cat si cu invitati din strainatate.

Si la final un mesaj pe care il avem de la apostolul Pavel:

Va fac cunoscut, fratilor, Evanghelia pe care v-am propovaduit-o, pe care ati primit-o, in care ati ramas si prin care sunteti mantuiti, daca o tineti asa dupa cum v-am propovaduit-o; altfel, degeaba ati crezut. (1 Corin. 15:1-2)

Domnul sa ne ajute sa ramanem la Evanghelia Lui +/- nimic altceva!

Altfel s-ar putea sa fi crezut degeaba…

5 Comments

 1. „Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele si neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă…”
  Matei 5:11-12

  Multumesc Paul pentru toate lucrurile false. Iti faci treaba de minune.

  • True True ,

   Pentru ca vad din ce comentezi pe acest blog ca nu prea pui mare pret pe atotsuficienta invataturii sanatoase a Evangheliei ( asta e , ce sa-i faci … e o caracteristica generala a carismaticilor ) , te rog macar sa reflectezi putin la ce a spus Goethe :

   ” Adevarul este o flacara atat de luminoasa incat multi oameni nu-i pot suporta lumina . Unii inchid ochii ca sa nu-l vada , iar altii fug ca sa nu fie arsi .”

   ” Nimeni nu-i mai rob decat acela care se crede liber , fara a fi cu adevart liber .”

 2. Pingback: Bate fierul… ca să priceapă iapa! | cetatea de piatră

Leave a Reply