Crestinismul progresist (1)

Faptul ca traim vremuri foarte tulburi nu mai e un secret pentru nimeni, decat poate pentru cei ignoranti. Sunt unii care spun ca nu ar trebui sa vedem totul asa de “apocaliptic” si ne asigura ca situatia e sub control. Pacientul tuseste putin, dar inca nu scuipa sange.

Se pune intrebarea: ce este cre(s)tinismul progresist?

Raspunsul: Crestinismul progresist se vrea a fi o forma de crestinism care:

1. Pune la indoiala traditia crestina.

2. Sustine acceptarea diversitatii umane.

3. Pune un accent puternic pe justitia sociala si grija pentru cei saraci si asupriti.

4. Pune accent pe gestionarea mediului inconjurator.

Toate acestea parca suna bine, nu? Ce se ascunde totusi sub acest termen de crestinism progresist si care este defapt realitatea?

Unul dintre lucrurile periculoase care se ascund sub umbrela progresismului este teologia liberala. Aceasta teologie liberal-progresista se vrea a fi o “a treia cale”.

Atunci citim Biblia cu ochii Duhului Sfant mereu vedem acelasi punct de vedere binar: Da sau nu. Viata sau moarte. Binecuvantare sau blestem. Calea ingusta sau calea stramta. Rai sau iad. La Dumnezeu nu exista o “a treia cale”. Nu putem sluji si Lui Dumnzeu si lui Mamona in acelasi timp. Nu putem sa mergem si pe calea stramta si pe calea larga in acelasi timp. Suntem ori-ori si niciodata intre. In teologia liberala poti fi “100% crestin si 100% musulman”. Poti sa fi “gay si in acelasi timp un urmas a lui Hristos”. Poti sa fi “atat pe calea stramta cat si pe cea larga pentru ca in final destinatia e aceeasi”, adica iadul nu exista. Acum sa nu credeti ca oamenii care vand si cumpara aceste invataturi dracesti sunt prosti. Sunt foarte inteligenti, dar din pacate au inebunit pentru ca s-au inchinat inteligentei lor. Strabunica stia asta si astfel bunicul meu s-a ales doar cu 7 clase primare de frica sa nu invete prea mult si sa innebuneasca.. Mai bine asa decat sa ai multe diplome puse una langa alta si sa sfarsesti la cosul de gunoi al ereticilor. Cos de gunoi in care unii tot scormonesc si scormonesc. Mai scot apoi cate o gogoasa stricata pe care ne-o vand ca si delicatesa. Teologia liberala/progresista e doar marketing pur facut unor gogoase stricate in asa fel incat ele sa para specialitati culinare pentru cei usor de dus cu presul. Scopul lor nu este sa prezinte Adevarul, ci sa imbrace minciuna asa de frumos si academic incat sa para Adevarul. “Evanghelia liberala” e pentru baietii “destepti” in timp ce “evanghelia semnelor si minunilor” e pentru baietii mai putin destepti.

Sa prezantam si cativa teologi progresisti despre care am mai vorbit deja aici: Rob Bell, Brian McLaren, Greg Boyd, etc.

Domnul Isus nu ne-a lasat in nestiinta si ne-a spus: “Bagati de seama sa nu va insele cineva. Fiindca vor veni multi in Numele Meu si vor zice: “Eu sunt Hristosul!” Si vor insela pe multi.”

Iar apostolul Pavel inspirat de Duhul Sfant ne spune:

S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit; si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare. De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile; caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin. (Romani 1:22-25)

Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac. (Romani 1:32)

Cineva spunea despre literatura teologica liberala/progresista ca este aproape corecta, dar devastator de gresita si periculoasa. Perfect de acord cu aceasta afirmatie. Cea mai noua carte pe care Brian McLaren a scris-o se numeste “We Make the Road by Walking” (Noi facem calea mergand). Nu numai faptul ca titlul acestei carti este total anti-crestin dar si ideea generala care se ascunde in spatele acestei carti este anti-crestina: noi suntem cei care facem calea si toate caile (religiile) duc in acelasi loc. Daca era titlul unei carti de literatura “New Age” ar fi fost foarte potrivit, dar o carte care sa fie folosita in biserici si care sa induca ideea ca noi facem calea este o mare greseala. Pentru acesti autori nu mai conteaza faptul ca Domnul Isus a spus ca : “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine” sau “Stiti unde Ma duc si stiti si calea intr-acolo”.

Dragilor, va rog sa intelegeti ca nu noi facem calea. Domnul Isus este Calea si noi trebuie doar sa umblam pe aceasta Cale a credintei, a adevarului, a mantuirii care este facuta deja. Nu numai ca El este Calea, dar este si singura Cale. Se sugereaza faptul ca avem nevoie de o “intelegere proaspata a lui Isus” sau o “viziune proaspata a istoriei biblice”. Intelegerea actuala pe care o au crestinii despre Domnul Isus este ceva “depasit”, avem nevoie de o “reinventare” a crestinismului in sensul sincretismului. Aici este un interviu despre aceasta carte in care Brian McLaren afirma ca “our faith is in [the making]”.  Really, not in Jesus? Aceasta carte este New Age pe fata, mai lipsea sa spuna ca la sfarsitul “questului/drumului” o sa-l gasim pe Dumnezeu in noi insine. Ne mai mira ceva de la un om care in 2012 a oficiat casatoria homosexuala dintre fiul sau si un alt barbat?

Cateva citate din aceasta carte:

“The road of faith is not finished. There is beautiful land ahead, terra nova waiting to be explored. It will take a lot of us, journeying together, to make the road. I hope you’ll be part of the adventure. The Christian faith is still learning, growing, and changing, and so are we.”

“Together with all living things, you share the breath of life, participating in the same cycles of birth and death, reproduction and recycling and renewal. You, with them, are part of the story of creation— different branches on the tree of life. In that story, you are connected and related to everything everywhere. In fact, that is a good partial definition of God: God is the one through whom we are related and connected to everything.”

“In the first creation story, we learn two essential truths about ourselves as human beings. First, we are good.”

Am citit primele trei capitole si mi-a fost de ajuns sa inteleg ca aceasta carte se vrea a fi o initiere foarte subtila in New Age. Sa nu uitam ca Brian McLaren a scris o recomandare cartii lui Miroslaf Volf “Allah – Un raspuns crestin”:

“It’s hard to imagine a question more inflammatory and sensitive than the one Volf engages in these pages. And it’s impossible to name any Christian leader better suited to grapple with it. Even those who disagree with his bold answer, if they read with an open mind, will be stretched and deepened as they read. And those who in the end agree will be equipped to be wise peacemakers in a world too full of burning fuses.” Brian McLaren, author of A New Kind of Christianity and Naked Spirituality

Miroslav Volf face parte din biserica episcopaliana unde homosexualii sunt acceptati si chiar hirotonisiti. Primul cuplu de homosexuali hirotonisiti in aceasta biserica tocmai au divortat. Curat-murdar!

Mike Hoggard ne spune ca diavolul e 100% liberal. Cred ca are dreptate.

Leave a Reply