Noua Reforma Apostolica in Romania (1)

As vrea sa fie clar de la inceput. Nimeni nu vrea inchizitie! Nimeni nu vrea sa-i arda pe rug pe oamenii despre care am sa scriu in acest post! Dorinta mea este de a chema oamenii la DISCERNAMANT. Fratele nostru Marinel Blaj este acuzat ca ar vrea sa impuna un fel de “inchizitie cultica“. Va rog sa va folositi inteligenta in cazul in care nu sunteti spalati de tot pe creier si sa analizati bine ceea ce s-a scris in acel post. Nu este vorba despre nici o inchizitie cultica ci este vorba despre manipularea celor “mici si slabi” de catre cei “mari si puternici”. Baptistii si penticostalii nu sunt impotriva carismaticilor, ci sunt pentru ei in sensul de a-i chema la discernamant spiritual. Unul din sentimentele pe care mie mi le provoaca miscarea carismatica este: MILA. Mi-e mila de toti oamenii care sunt manipulati sentimental si financiar in cadrul acestor miscari de asa-zisa “trezire spirituala”.

Dupa cum stiti unele dintre subiectele principale pe acest blog au fost Adoram, IHOP (momentan) si urma sa ma ocup si de “Centrul Crestin Caleb“. Deoarece astazi am primit un link foarte interesant pe email, cred ca este un moment oportun sa-i pomenim si pe acestia din urma. Sper sa intelegeti si sa vedeti legaturile.

“Centrul Crestin Caleb” mi-a atras atentia prin legaturile care le au cu cei de la Adoram si IHOP. Tot cei de la CCC au organizat anul trecut o conferinta cu Kris Vallotton (profet NAR) care este mana dreapta a lui Bill Johnson (apostol NAR).

Si culmea ce am aflat azi: “Centrul Crestin Caleb” este plantat de o asa-numita organizatie “APOSTOLIC REFORMATION IN EUROPE“.

Iata cateva fragmente preluate de pe pagina lor web:

[In anul 1993 D-zeu i-a vorbit pastorului Philip DuPont un cuvant simplu si clar: “Vorbeste pana cand o noua generatie prinde viata” , cuvant ce are la baza Luca 7:11-17

Exact asta s-a si intamplat. Doua biserici au luat astfel nastere, Centrul Crestin Iosua si Centrul Crestin Caleb, implinind ceea ce D-zeu i-a vorbit.

Dupa ce lideri au fost ridicati si formati ambele biserici au fost incredintate pastorilor locali.

In afara de Cluj si Aiud, Cuvantul a fost dus mai departe, in alte orase ca: Oradea, Turda, Brasov, Mangalia, Sighisoara, Targu Mures.

La scurt timp dupa inceperea lucrarii in Aiud, a fost cumparata o casa, care a devenit camin pentru cinci frati si surori.

Incepand cu anul 2012 o noua baza apostolica a luat forma in Cluj.]

In Targu Mures exista o biserica crestina care culmea se numeste “Biserica Shekinah“. Ce nume inspirat pentru o biserica crestina!

Tot in articolul scris de fratele Marinel Blaj se mentiona numele lui Samuel Caba si a bisericii Raul Trezirii din Arad.

Iata cateva informatii si de pe pagina lor web:

[Biserica Raul Trezirii a inceput de la zero fara a rupe alte biserici iar pastor Sami colaboreaza pana astazi cu pastorul sub care a slujit anterior. In anul 2005, Sami Caba a fost ordinat ca si pastor de un grup de pastori din Romania si SUA, iar in vara aceluiasi an se alatura viziunii tatalui sau, un mare om a lui Dumnezeu, pastorul Ioan Caba, care impreuna cu pastorul Florin Dan si inca alti doi colaboratori, pornesc Miscarea de Trezire Spirituala Rugul Aprins.

Domnul adauga in fiecare an la  numarul de membri ai bisericii Raul Trezirii, fapt pentru care a trebuit sa se mute in spatii mai mari.

In urma cu doi ani de zile Domnul i-a vorbit lui pastor Samuel Caba ca este timpul sa planteze noi biserici Raul Trezirii. Cu ajutorul Domnului,  au luat fiinta Biserica Raul Trezirii Zadareni, Biserica Raul Trezirii Pecica si Biserica Raul Trezirii Bologna Italia si recent Raul Trezirii Lipova. La ora actuala avem lucrari in cateva localitati unde cu ajutorul Domnului vom avea noi Biserci Raul Trezirii, cum sunt: Mandruloc, Turnu Severin, Wells Austria si multe altele.]

Intelegeti ce planuri marete au si ce amploare au luat aceste miscari in mediul evanghelic romanesc si nu numai?

Este cineva in Romania care se ocupa cu studiul acestor miscari religioase si care sa atraga atentia cu privire la aceste pericole? Si aici ma refer la oameni cu autoritate publica.

M-as bucura daca toate aceste miscari ar fi de trezire spirituala, dar din pacate ele sunt niste miscari de adormire spirituala…

Zilele urmatoare Iosif Ton va participa la o  intalnire organizata de miscarea Rugul Aprins… sa-l fi cooptat acestia ca si teolog de serviciu dupa falimentul cu Strajerii?

La final doua articole interesante semnalate tot de fratele Marinel Blaj dar scrise de fratele Marius Cruceru: aici si aici.

4 Comments

 1. Să-ţi spun ceva, frate Paul. Tatăl meu era bun prieten cu Iosif Ţon. Când eram mic m-a ţinut în braţe. Îţi dai seama cât de trist este pentru mine să-l văd trecând dintr-o barcă în alta? Am uneori impresia că dacă mi s-ar face dor să-l revăd ar fi suficient să “inventez” şi eu o mişcare spirituală de acest gen şi sigur l-aş avea pe aproape! 🙁

 2. Interesant articol si utile si linkurile spre Marius Cruceru. Se pare ca le-am omis in perioada in care ele au fost scrise.

  Este buna campania de documentare a miscarilor care apar in Romania. Sunt bine gandite si tintesc precis, niste categorii sociale si religioase la care pot avea priza. Ca si in marketing – si-au gasit nisa potrivita unde pot avea succes. Toate aceste miscari au la baza o cunoastere destul de precara a Bibliei si se folosesc de lista de nevoie a individului contemporan(nevoile lui Maslow). Sanatatea, supravietuirea pe plan financiar sunt pricipalele nevoi targetate. Nu sustin ca Dumnezeu a iesit de pe scena crestina contemporana, dar aceste miscari tintesc manifestari externe in detrimentul transformarii reale interioare. Crestinii maturi stiu bine ca Dumnezeu este acelasi de la Avram pana azi. Setea de senzational poate crea confuzie in randul multora, iar aceste miscari isi propun sa ofere senzatie.

  Una dintre problemele care ma framanta, legat de aceste miscari, este sursa miracolelor. Cred ca exista si simulari, dar exista si situatii reale, intrebarea este care ar fi baza teoretica a acestor lucruri. Un punct de pornire cred ca ar fi egiptenii din perioada lui Moise care erau capabili sa faca si ei minuni. Un alt episod ar fi cel mentionat in cartea Daniel, dar care este de o factura putin diferita. Ar fi interesanta o analiza mai adanca a acestor tipuri de manifestare. Daca ai vreun indiciu, te rog da-mi niste sugestii. Multumesc.

  • Draga Romulus, ma bucur ca mai sunt oameni care apreciaza documentarea pe care o fac in legatura cu miscarile de “trezire” din Romania si din lume in general. Ma framanta si pe mine multe probleme in legatura cu aceste miscari… tocmai de aceea incerc sa le analizez si studiez atat cat pot eu mai bine. Incerc sa fiu cat mai obiectiv si sper ca reusesc. In legatura cu sursa miracolelor nu cred ca ar putea da cineva un raspuns 100% sigur. Parerea mea personala este ca foarte multe dintre aceste miracole la comanda sunt simulari. Mai cred ca o parte din aceste asa numite miracole sunt rezultatul unor procese psihologice induse si tehnici de manipulare. O alta categorie cred ca ar fi cea a miracolelor produse de Satan si spiritele demonice. Probabil aceste miracole reale sunt cele mai periculoase deoarece ti se intampla ceva real care crezi ca este de la Dumnezeu. Se spunea despre William Branham ca profetiile (descoperirile) lui erau aproape 100% adevarate si ca multe din vindecarile facute erau reale. Cu toate acestea el era un invatator fals si cred ca minunile savarsite de el au avut ca scop ratacirea oamenilor de la adevar. Prin savarsirea acestor minuni oamenii i-au acceptat invataturile mult mai usor.

   Ultima categorie ar fi cea a miracolelor facute intr-adevar prin puterea lui Dumnezeu. Problema care se pune insa este: de unde stiu daca un miracol este real sau nu (in cazul in care nu mi se intampla mie)? Iar daca e real si poate fi demonstrat atunci cine este sursa acestui miracol? E greu de raspuns… dar cred ca cea mai buna metoda de discernamant in acest caz ramane Biblia. Nu cred ca cineva poate sa faca minuni cu ajutorul lui Dumnezeu si sa aduca o invatatura care sa contrazica Biblia. E interesant ca in ziua de astazi cele mai multe minuni se pare ca au loc acolo unde se maltrateaza Biblia cel mai mult si oamenii au cel mai putin discernamant. Acolo exista aceasta sete de senzational si toata aceasta goana dupa “semne si minuni”, adica se intalneste cererea cu oferta. Doctrina biblica e ceva secundar dar minunile sunt cautate, incurajate si trambitate.

   Discutam odata cu cineva care frecventeaza biserica Adoram despre care am tot scris si ii spuneam sa fie atent la invataturile promovate acolo. El mi-a raspuns ca invataturile sunt bune deoarece Domnul lucreaza si face vindecari. Mi-a povestit apoi de cineva care avea un picior mai scurt iar in urma unei rugaciunii acesta s-a vindecat, adica s-a lungit. Eu l-am intrebat de unde stie ca aceasta minune este de la Dumnezeu, la care mi-a raspuns ca “diavolul nu se scoate pe el singur afara din cineva”… Aici mi-am dat seama cum gandeste: credea ca orice boala e provocata de un “duh de boala”. Aceasta e idee e cat se poate de absurda pentru ca daca ar fi adevarata atunci toti oamenii ar fi posedati. Am avea “duh de chelie”, “duh de carii”, “duh de pneumonie” etc. Cu siguranta exista si boli produse de posesiunea demonica, dar asta nu inseamna ca orice boala este efectul unei posedari de acest gen. Prin urmare un miracol nu include neaparat si exorcizare.
   Aveam undeva niste linkuri cu ceva vindecari si puteri paranormale exercitate de oameni care nu aveau nimic de a face cu crestinismul. O sa le caut si o sa le postez pe blog. Iata o dovada in plus ca nu toate minunile sunt facute de Dumnezeu si cred ca pe acest teren sensibil ar trebui sa avem mare grija si sa cercetam bine lucrurile. Nu respingem minunile dar le cercetam.

Leave a Reply