Lacrimile pastorului Daniel Branzai

Cu ceva timp in urma fratele pastor Daniel Branzai a sustinut o predica in care facea referire la unele dintre invataturile doctrinei MSOG (Manifested Sons Of God). La fel cum i s-a reprosat si dansului ca nu ar trebui sa vorbeasca despre ceea ce nu cunoaste, de foarte multe ori mi s-a reprosat si mie ca nu am dreptul sa ma pronunt asupra unor miscari de “trezire” spirituala deoarece nu ii cunosc personal pe cei implicati. Ba mai mult am fost acuzat ca defaimez lucrarea Domnului aruncand cu noroi in cei care se ostenesc pentru largirea Imparatiei. Consider aceste acuzatii ca fiind cel putin copilaresti, deoarece nu este nevoie sa participi in carne si oase la intalnirile unor adunari ale “martorilor lui Iehova” (de exemplu) ca sa te poti pronunta asupra invataturilor lor. In ziua de astazi avem access la Internet si ii putem cunoaste destul de bine pe cei care decid sa apara online. Exista Youtube, Vimeo, Facebook, carti online, site-uri web, bloguri samd prin intermediul carora putem intra in contact cu acestia. Cu siguranta daca as trai in Romania i-as vizita in carne si oase pe unii dintre cei despre care scriu. Sa fie clar: sunt impotriva “trezirilor” dar sunt pentru trezire din “treziri”. Eu as vrea sa-i cunosc pe ei, dar nu stiu daca si ei pe mine… Sper ca cei avizati sa inteleaga demersul meu de a-i chema la discernamant si de a nu mai accepta invataturile false promovate in cadrul NAR (Noua Reforma Apostolica).

In continuare o sa redau cu permisiunea  fratelui pastor Daniel Branzai o parte din comentariile scrise de dansul aici , iar la sfarsit o sa gasiti si predica mentionata anterior. Poate ca ar fi mai bine sa ascultati intai predica si apoi sa cititi explicatiile de mai jos:

Ca sa simplific discutia, trebuie sa spun ca au existat si exista doua cai de anticipare a Imparatiei care va veni.

a. Una, cea clasica, este propovăduirea Evangheliei, facerea de ucenici și așteptarea venirii glorioase a Domnului care va instaura Imparatia Sa.

b. Alta, cea moderna, (re-reformata) se identifica cu tot felul de miscări exaltate din trecut, care au militat pentru instaurarea Imparatiei ,,acum si aici“, prin recastigarea de teritorii de la Diavol și prin manifestarea de tot felul de puteri supranaturale.

Aici ar trebuie facuta o scurta trecere in revista a TUTUROR miscarilor creștine care au vrut să instaureze Împărăția ,,acum și aici“. Este suficient deocamdată să amintim Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, ambele cu pretenții de autoritate ,,teritorială“ (parohială). Ce s-a ales din pretențiile lor în planul istoriei este clar: eșec, rușine și Evul Mediu întunecat. Uitați-vă ce a rămas din acoperirea creștină asupra statelor declarate odinioară ,,creștine“.

Varianta a doua de anticipare a Impărăției se poate compara, pe alocuri, cu fundamentalismul islamic (vezi ,,califatul reinstaurat azi în Siria și Irak).

Spre deosebire de metodele tradiționale ale Bisericilor ,,teritoriale“ din trecut, care au fost mai mult militare, economice, sociale, mișcările despre care mă plângeam în predica mea propovăduiesc naiv o ,,venire a Împărăției acum și aici“ prin manifestările veacului viitor. Greșeala este una de defazare. Puterile veacului viitor sunt încă … în viitor, ele nu ne aparțin și nu se manifestă astăzi decât sporadic, în ocazii care ne sunt date ca să ,,gustăm“ din ele, fără a ne putea sătura deplin.

Rătăcirea aceasta ține în țări și societăți unde nu există o împotrivire de masă. Astfel de propovăduiri n-ar avea nici un sens și ar fi total aberante într-o țară comunistă, să zicem sau musulmană (gen Iran, Arabia Saudită sau Coreea de nord). Oameni care ar pretinde că posedă deja autoritatea divină pentru a crea o nouă societate ,,acum și aici“ ar fi repede închiși la spitale de nebuni sau ar fi aruncați în lagăre de exterminare.

Mișcările acestea de exaltare creștină și de teribilism spiritual duc la însuflețirea maselor de creștini naivi. Ele îi exploatează financiar, dar îi și predestinează pentru inevitabile și dezastuoase deziluzii.

Este una să ceri ceva prin credință și să-I mulțumești Domnului știind că, dacă este ceva după voia Lui, El va împlini și este cu toptul altceva să-I ceri Domnului ,,prin credință“ ceva ce nu este după voia Lui. Noi nu credem în credință, ci în Dumnezeu și nu ne rugăm prin credință să se facă ce ne trece nouă prin cap, ci doar ceea ce trece prin filtrul revelației din Cuvânt.

Pe scurt: un șmecher din Indonezia se declară apostol, începe să predice despre venirea Împărăției prin puteri supranaturale, închiriază timp de la un satelit, pretinde că este ascultat de milioane de oameni, pune responsabilitatea mântuirii acestora pe umerii celor care-l ascultă, îi stoarce de bani, iar el trăiește ca un nabab, huzurindu-se ca un milionar.

Am spus într-adevăr că nu-i cunosc personal și totuși mi-am permis să mă pronunț public. Asta ar fi într-adevăr o neghiobie nepoliticoasă. În această situație însă, eu îi știu foarte bine pe cei din America și din străinătate care propovăduiesc exaltările acestea dezorientate. Mi-a fost foarte ușor să-mi dau seama că cei din România sug lapte de la lăptăria lor. Pe cei din România i-am văzut destul de bine pe Youtube.com la adresele care mi-au fost semnalate de prietenii mei care mi-au cerut părerea. Am văzut și ,,străjerii“ care se rugau cu mâinile întinse ca stăpânire peste râul local, am auzit și despre fecioarele care erau solicitate să meargă în străinătate cu gurul local, etc., am văzut și pe fratele Țon, am văzut și predicile și țopăiturile de grădiniță din bisericile nou formate din Arad … așa că durerea mea era destul de bine documentată chiar dacă nu-i cunosc personal pe acei oameni.

Avertizarea pe care m-am străduit eu să o dau în predică a fost față de niște ,,citate“ doctrinare pe care le-am recitat destul de clar (așa credeam eu, cel puțin). Vă rog să mai ascultați o dată predica și să vedeți că am citat extensiv din doctrinele lor. După ele am exclamat de fiecare dată ,,măi să fie“ sau ,,mi-ar place și mie“ (de ex. să nu mai păcătuiesc niciodată, etc.).

Pericolul mare este nu numai să scoți din Biblie, ci și să adaugi la ea (așa citim în Apocalipsa). Cei care rescriu Scriptura după capul lor și-i adaugă ,,revelații“ mai de curând venite, autoproclamându-se ,,apostolii“ unei noi Reformații (poate este mai corect ,,unei noi Reforme“?), sunt vinovați grav înaintea lui Dumnezeu și pot strecura în adunări învățături nimicitoare. Verbiajul lor este semi-Biblic, pentru că niciodată nu este o minciună mai eficace și mai puternică decât atunci când este îmbrăcată în poleiala adevărului. Diavolul știe foarte bine Biblia și o poate cita destul de corect, în aparență …

Dar ,,despre ce este vorba în fond?“ va întreba cineva. Care este această ,,învățătură eretică?“ Învățătura pe care o știam aici în limba engleză și pe care am auzit-o tradusă în românește de predicatorul din Arad propunea următoarea logică falsă: ,,Pentru că Isus este pe tronul slavei acum, iar noi domnim împreună cu El (tot acum)“, credincioșii trebuie să înceapă să-și exercite această domnie pe pământ ca niște ,,fii de Dumnezeu cu aceeași autoritate și putere ca și Isus“. În felul acesta, propovăduind o asemenea trăznaie, Îl dezonorăm pe Domnul, aduncându-L la nivelul nostru și ne înălțăm luciferic pe noi, pretinzându-ne la nivel cu dumnezeirea, putând chiar să o manifestăm ,,ca și Isus“ și chiar ,,fără Isus“. Acesta ar fi, în esență, mărul oprit din care suntem îmbiați să mușcăm. ,,Și veți fi ca Dumnezeu“ este o temă muzicală care a cunoscut multe variațiuni de-a lungul istoriei.

,,Acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Și ce vom fi nu s-a arătat încă“ ne spune apostolul Ioan (1 Ioan 3:2). (Cum n-or putea pricepe unii acest ,,nu s-a arătat încă“?). Astăzi, la Bethel am citit un pasaj cu care vreau să închei această mică lămurire a mea. Veți observa că este scris de un frate al nostru care se pregătea să moară în neputințe, fără a face apel la izbăviri miraculoase, un creștin pesimist și defetist, ar zice unii, unul care-și pune nădejdea doar în viitoarea arătare a Împărăției lui Christos, deocamdată inexistentă în această lume. El nu cere să se coboare foc din cer, nu are pene de îngeri plutind deasupra capului lui, nici dinți regenerați de aur. După un astfel de text nu poate nimeni dănțui cu entuziasm ieftin. Sau … cum? … unii … pot? …

,,Te rog ferbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvîntul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blîndeţea şi învăţătura. Căci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea dela adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba. Căci eu sînt gata să fiu turnat ca o jertfă de băutură şi clipa plecării mele este aproape. M’am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa. Deacum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da, în ,,ziua aceea“, Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.“ (2 Timotei 4:1-8).

13 Comments

 1. ,Pentru că Isus este pe tronul slavei acum, iar noi domnim împreună cu El (tot acum)“, credincioșii trebuie să înceapă să-și exercite această domnie pe pământ ca niște ,,fii de Dumnezeu cu aceeași autoritate și putere ca și Isus“.
  si ce e rau in asta?
  17. Daca deci prin greseala unuia singur, moartea a domnit prin el singur, cu mult mai mult cei ce primesc, in toata plinatatea, harul si darul neprihanirii, vor domni in viata prin acel Unul singur, care este Isus Hristos!) sau
  Eu am zis: “Sunteti dumnezei, toti sunteti fii ai Celui Preainalt.” (Ps.82:6) sau

  Adevarat, adevarat va spun ca cine crede in Mine va face si el lucrarile pe care le fac Eu; ba inca va face altele si mai mari decat acestea, pentru ca Eu Ma duc la Tatal;

  • Draga Mihai, scoaterea unor versete din context si punerea lor impreuna pentru a construi o teorie care ne trece noua prin cap este una dintre cele mai eficiente metode prin care diavolul incearca sa ne pacaleasca. Biblia nu poate fi inteleasa in acest mod pentru ca nu facem decat sa ne ratacim de la Adevar cu Biblia in mana. Pentru a intelege anumite lucruri trebuie sa intelegem intai contextul in care ele apar si ideea din spatele contextului respectiv. E foarte simplu sa demonstram orice ne trece prin cap daca folosim aceasta metoda de interpretare a Bibliei prin versete scoase din context. Ce ne vom face daca folosim aceasta metoda cand ajungem versetul unde spune: “Iata semnele care vor insoti pe cei ce vor crede: … vor lua in mana serpi … daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama”? Exista biserici unde se pratica “serpent handling” vezi aici: http://www.youtube.com/watch?v=cwBVcsWYJd8 De ce oare sa nu existe si biserici unde sa se consume otrava? Doar scrie in Biblie ca “pe cei ce vor crede nu-i va vatama daca vor bea ceva de moarte”… Biblia ne invata sa nu fim copii la minte si sa cautam discernamantul. Astfel vom intelege ca “lucrarile mai mari” pe care le vom face noi nu se refera la “semne si minuni” ci la propovaduirea Evangheliei. In ziua Cinzecimii s-au pocait 3000 de suflete iar de-a lungul istoriei alte milioane de suflete au auzit Evanghelia si s-au pocait. Unii au murit ca si martiri. Iata ce lucrari mari s-au facut prin El si pentru El. Domnul Isus ne invata sa nu ne bucuram ca “duhurile ne sunt supuse” ci sa ne bucuram ca numele noastre sunt scrise in ceruri. Un trup bolnav vindecat miraculos ramane tot un trup muritor. Vindecarea fizica miraculoasa s-ar putea sa fie pentru un scurt timp, dar vindecarea si regenerarea spirituala sunt pentru vesnicie. Cei care predica un har ieftin dimpreuna cu evanghelia semnelor si minunilor nu sunt preocupati in mod serios de vesnicie, adica de “atunci si acolo”. Ei sunt preocupati de “aici si acum” oferind oamenilor credului niste sperante desarte…

 2. Pingback: Cu durere despre durerea luptei pentru adevăr | B a r z i l a i – e n – D a n

 3. Apostolii au fost foarte exaltati. eVREI 2.4; Fapte 4.29-31. Totusi Dumnezeu era cu ei. Exaltarea tine de: planul lui Dumnezeu, credinta omului, vremea si harul primit de o anume biserica.
  TESTUL TUTUROR: si celor exaltati si celor “clasici” este acesta; UMBLAREA IN EVLAVIE;
  Matei 7.21-23; 2 TIM 2.19-22;3.5;4.1-4.
  Este lipsit de fair play si sinceritate sa respingi o biserica din cauza EXALTARII (Marcu 16.15-18; Evrei 13.8) sau CLASICISMULUI PUR (1 Cor 2.1-5) fiecare dupa incredintarea lui….in loc sa recurgi la Testul Unic si Biblic (2 Cor 13.5) pentru cei ce marturisesc pe IISUS HRISTOS CA DOMN SI MANTUITOR si testul este: Evlavia si sfintenia lucrarii! (Iuda 3-4; Tit 2.11-13)

  • Draga Justin, nu cred ca este vorba aici despre respingerea vreunei biserici din cauza exaltarii. Poate ar trebui sa-mi spuneti prima data ce intelegeti prin exaltare. S-ar putea sa intelegem acest termen diferit.

 4. Paul, mi se pare mie sau unii oameni confundă biserica şi doctrina? Este greu să lămureşti oamenii că o doctrină sănătoasă, adică după TOT adevărul Scripturii (nu după texte scoase din context şi folosite ca… pretext!), naşte o biserică sănătoasă, după cum o doctrină denaturată nu poate da naştere decât unei biserici denaturate. E posibil ca oameni din acest gen de biserici ce merg pe o cale greşită să fie sinceri în credinţa lor, dar, din păcate, e exact sinceritatea care se confundă cu naivitatea sau nebăgarea de seamă!

  • Draga frate Marinel, noi incercam sa lamurim anumite lucruri dar Cel care lamureste cu adevarat este Duhul Domnului. Cine cauta cu sinceritate sa fie lamurit eu cred ca Domnul o sa-i lamureasca. Tare ma tem ca unora le este frica sa fie lamuriti in legatura cu anumite aspecte ale doctrinei lor pentru ca s-ar speria de ce ar descoperi…

 5. Există ,,exaltare“ și ,,exaltare“ … Când ea este de soi bun, sărbătorește lucrările și preamărește faima Dumnezeului nostru adevărat și viu. Când este de soi rău, ea caută să-L convingă și să-I forțeze mâna lui Dumnezeu, cam tot așa cum au ,,aiurat“ preoții lui Baal pe muntele Carmel, culme a clarificărilor din vremuri idolatre.

  • Din pacate in zilele noastre tocmai aceasta “aiurare” este inteleasa ca si “miscare a Duhului”. Chiar ieri am avut parte de o experienta in care unei surori din adunare ii mai lipseau matura si o palarie… si ar fi bagat in sperieti orice om normal la cap. Totusi nu s-a speriat nimeni deoarece s-a considerat ca a fost “puterea duhului sfant”… Daca spui ceva esti nesimtit, faci dezbinare intre frati si pui la indoiala “ceea ce nu cunosti”… dar daca taci si lasi oamenii sa mearga in ratacire e mai bine oare?

 6. Draga Paul, experienta pe care o relatezi, cu acea sora, eu as numi-o “kundalini awakening”. Manifestarile sunt similare. Stiu ca suna extrem si ar fi o chestiune care ar produce reactiile unor carismatici, dar mai demult studiasem ce inseamna kundalini si manifestarile acestei “energii”(cum o numesc yoginii). Ca si evanghelistul Warren Smith am fost captivat de aceste fenomene pana am realizat cum stau lucrurile. M-au interesat mai mult decat la nivel teoretic, pana mi-am dat seama de gradul de risc.

  Nu vreau sa pun semn de egalitate intre manifestarile carismatice si “kundalini awakening”, ci vreau sa spun ca exista un grad de probabilitate foarte ridicat ca aceste fenomene sa nu fie lucrarea Duhului Sfant. As da niste referinte – http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini_syndrome (de urmarit sectiunea The Kundalini Scale Symptoms) si ar mai fi si multe alte referinte, dar ma rezum la acest link.

  In Biblie manifestari cu aparente de simptom psihiatric nu apar, fapt care ma face sa ma gandesc foarte serios la aceste lucruri. In primul rand Duhul Sfant nu marginalizeaza o foarte buna cunoastere a Sfintelor Scripturi, lucru usor de remarcat in randul carismaticilor. Pe de alta parte acest tip de manifestari spirituale ocupa un loc central in randurile lor. Tratez fenomenul carismatic in mod monolitic si nu fac o clasificare dupa sutele de fractiuni existente. Spun asta ca sa nu atrag un val de proteste si argumente de diferite nuante.

  Repet, nu pun semn de egalitate intre manifestarile carismaticilor si “kundalini awakening”, ci doar remarc un grad ridicat de similaritate cu acest fenomen yogin.

  Spre exemplu, clipul din articolul lui Marinel, indica un grad foarte ridicat de similaritate cu “kundalini awakening” decat cu orice episod biblic http://cetateadepiatra.wordpress.com/2014/06/11/si-nu-ne-duce-pe-noi-in-ispita-2/

  Care este parerea ta?

  • Draga Romulus, eu cred ca indiferent cum am numi aceste manifestari ele au o singura sursa care cu siguranta nu este de la Dumnezeu. Sunt convins ca astfel de manifestari nu ar putea fi lucrarea Duhului Sfant. Nu gasesc in Biblie nici un suport pentru aceste manifestari si in plus tocmai aceste manifestari sunt specifice oamenilor demonizati. Mai are rost sa vorbim de teologia si abuzurile care le insotesc? “Kundalini awakening” e doar unul din numele sub care ele apar. Si eu am postat doua articole pe aceasta tema:
   http://vegheaza.com/2014/04/21/despre-shaktipat-kundalini/
   http://vegheaza.com/2014/04/21/despre-soaking-in-the-spirit/
   Stiu ca toate astea suna dur si par lipsit de dragoste… dar eu asta cred. Pentru mine a avea dragoste inseamna sa le spun acestor oameni ca sunt in pericol si sa-i indemn sa cerceteze bine lucrurile. Influenta acestor invataturi este din pacate mult mai mare decat noi ne imaginam. Multi cred ca acestea sunt niste focare de infectie pe ici pe colo, dar pe zi ce trece imi dau seama ca incet-incet acapareaza tot ce apuca. Inainte sa-mi deschid blog nici macar nu-mi imaginam ceea ce am ajuns sa cunosc acum, la doar jumatate de an dupa ce am inceput sa studiez aceste miscari. Ceea ce initial credeam ca e doar o mica umflatura… am ajuns sa realizez ca este de fapt o tumoare de cateva kilograme.

 7. Foarte bune acele articole. Ai surprins bine esenta manifestarilor de acel tip. Bill Johnson este foarte inselator in aparente. Este un bun cunoscator al Scripturilor si un bun orator. Dar in acelasi timp este sustinatorul unei miscari care integreaza practici de soaking.

  M-am convertit in urma cu aproximativ 23 de ani, prin niste frati penticostali. Asa a lucrat Dumnezeu si nu a fost o chestiune de preferinta. In fond nu stiu daca conteaza acest aspect. Cunosc bine traditia lor, am fost foarte plin de ravna pentru tot ce se numeste manifestari ale Duhului Sfant. In fond, eu sunt de parere, ca ori ii slujesc lui Dumnezeu cu masura intreaga, altfel mai bine ma duc si imi petrec timpul facand orice altceva.

  Pe parcurs am observat ca multi oameni care pretind ca ar fi “echipati” cu daruri spirituale calitati ca bunatate, compasiunea, empatia nu le sunt intocmai caracteristici proprii. Imi puneam intrebarea , la modul cel mai serios, cum este posibil ca Duhul sa se manifeste atat de puternic prin daruri, dar acei oameni sa nu aiba empatie, compasiune, bunatate. Ori chiar VT pune un accent radical pe bunatate. Osea 6 “Căci bunătate voiesc, nu jertfe, şi cunoştinţă de Dumnezeu, mai mult decât arderi de tot!”. Cred ca acest verset este una din cheile importante de interpretare a inimii lui Dumnezeu si a VT. Chiar recent am avut niste experiente neplacute cu oameni din acest mediu religios. Desi se considera oameni inspirati de Dumnezeu, nu cunosc Cuvantul sau, decat la limite destul de modeste. Ce m-a surprins este faptul ca, cineva care are daruri spirituale active, sa fie lipsit de empatie, bunatate. Nu ma refer la cote ridicate de bunatate, ci ma refer la procente normale, procente regasite chiar intre necrestini. Il alte cuvinte sa fie oameni inzestrati cu daruri, dar sa fie extrem de egoisti, rai.

  Desigur, cum spuneam, nu vrea sa acuz membrii unui cult, dar fac corelari prin intermediul similaritatii intre anumite tipare de manifestare. Unde observ un coeficient ridicat de probabilitate, afirm ca exista posibilitatea ca acele manifestari sa fie de un anume tip. Tocmai de asta ziceam de cazul pe care il relatai si de cazul pe care il postase Marinel, ca poarta amprenta “kundalini awakening”.

  Raman la parerea ca manifestarile Duhului Sfant sunt intotdeauna insotite de cunoastere buna a Scripturilor si de neprihanire, bunatate, empatie, compasiune. Daca acesti factori nu sunt prezenti, consider ca acea manifestare ridica intrebari serioase.

  • Draga Romulus, multumesc pentru apreciere. Incerc si eu sa fac ceva pentru cei care cauta raspunsuri la aceleasi intrebari pe care ni le-am pus amandoi. Am incercat sa adun resurse in asa fel incat sa fie toate la indemana. Eu am pierdut timp pretios cautandu-le. Desi daca stiu ca am reusit sa aduc anumite informatii folositoare cuiva nu il mai consider timp pierdut. Imi pare rau ca nu reusesc sa scriu mai academic sau mai atractiv, dar gandirea mea e matematica si lucrez in IT. Scopul meu nu este sa impresionez oamenii prin scris ci sa aduc niste informatii care sa ne deschida mintea si sa intelegem anumite aspecte referitoare la lumea crestina in care traim. Nu am pretentia ca as fi vreun apologet al credintei crestine, dar cred ca pot sa ajut si eu cu darurile pe care le am in acest sens.

   Observatiile dumneavoastra privitoare la cei care pretind ca sunt “echipati” cu daruri spirituale le consider perfect valide. Acelasi lucru l-am observat si eu pana acum. Biblia ne vorbeste despre duhuri inselatoare si despre invataturile dracilor in vremurile din urma. Si foarte multi sunt inselati. Eu nu cred ca sunt paranoic dar incercati sa studiati daca aveti timp si alte subiecte pe care le-am prezentat pe blog si veti intelege cat de periculoase sunt toate aceste miscari “spirituale”. Momentan lucrez la un post care efectiv ma ingrozeste. Ma tot gandesc daca o sa am curajul sa-l si public. Mi se pare prea de tot… Dar ma gandesc ca istoria se repeta si daca nu invatam din ea vom fi condamnati sa facem aceleasi greseli.

   Eu am crescut intr-o familie de baptisti dar in urma cu 6 ani am emigrat in Germania si de atunci frecventez o adunare penticostala. Deci as putea sa spun ca cunosc destul de bine ambele tabere. Peste tot sunt probleme dar atat timp cat ele raman intre niste limite acceptabile cred ca e ok. Biserica perfecta nu exista. Se tot vorbeste despre o trezire sau despre treziri. Eu personal nu vad asa ceva. Ba dimpotriva per general bisericile se degradeaza tot mai mult. In sanul acestor biserici sunt oameni care aleg sa se sfinteasca mai departe si oameni care aleg sa se intineze mai departe. Eu cred ca toata valva asta cu “trezirile” spirituale nu este decat ambalajul unei mari apostazii. Pe masura ce aceste “treziri” se vor amplifica (si eu cred ca se vor amplifica) cunoasterea Scripturilor va fi tot mai putina. Se va vorbi despre dragoste, despre bunatate dar intr-un sens pervertit. Nu poate fi dragoste si bunatate fara adevar. Cautati pe Youtube si veti vedea ce traducere a Bibliei foloseste Bill Johnson. Zilele sunt numarate pana cand aceasta traducere va fi tradusa si in romaneste.

   Vremurile sunt tulburi… foarte tulburi.

Leave a Reply