Tehnici de manipulare a tinerilor (2) Agenti provocatori

Continuare de aici.

Stiati ca e mai usor sa controlezi un grup de oameni decat un singur individ? Sau ca pentru majoritatea oamenilor este mai important sa fie placuti/acceptati/populari decat sa fie corecti/drepti? Doriti sa intelegeti cu ce scop sunt unii oameni numiti fundamentalisti, gugustici, obtuzi in gandire etc. S-ar putea ca cele doua prezentari de mai jos sa va lamureasca. Pe mine m-au lamurit si sper ca pe viitor sa-mi fac rost de cel putin 2 carti ale lui Beverly Eakman.

Cateva cuvinte despre Beverly Eakman preluate de pe Wikipedia:

Published works:

 • Science & Technical Writer/Editor-in-Chief of NASA’s official newspaper, 1974-1979. Biggest feature: “David the Bubble Baby,” a behind-the-scenes look at space technology in medicine.
 • Chief speechwriter for: Chief Justice Warren E. Burger, Commission on the Bicentennial of the US Constitution, 1986-87 & for Voice of America, 1987-89. Writer: U.S. Dept. of Justice, 1991-2004.
 • Author: 8 other books since 1991. Most recent release, PUSH BACK! How to Take a Stand Against Groupthink, Bullies, Agitators and Professional Manipulators (Skyhorse Publishing, Inc., NYC release date: January 2014); Agenda Games (Midnight Whistler, Inc., 2012); the internationally acclaimed Cloning of the American Mind: Eradicating Morality Through Education (Huntington House, 1998), to be updated and re-released Sept. 2014; A Common Sense Platform for the 21st Century (Midnight Whistler, Inc., 2010); Walking Targets: How Our Psychologized Classrooms Have Produced a Nation of Sitting Ducks (Midnight Whistler, Inc., 2007); Microchipped: How the Education Establishment Took Us Beyond Big Brother (Halcyon House 1994); Educating for the New World Order (Halcyon House, 1991).
 • Free-lance Columnist: American Daily Herald, American Opinion, NewsWithViews, WorldNetDaily, Crisis Magazine, Insight Magazine, The Washington Times, National Review, Education Week, Chronicles Magazine, The Washington Post and more.
 • Exec. Dir. 1994-2006: National Education Consortium (specializing in education & privacy law).

Awards received:

 • National Human Rights Award winner for her first education book, 1995
 • International Human Rights Award winner for her ‘Cloning of the American Mind’ book, 1999

 

2 Comments

 1. Draga Paul, foarte bine punctat subiectul la contextul actual evanghelic romanesc si nu numai. Inca de la inceput reactiile, complet neprofesionale ale catorva cadre didactice ITP(si altii), conturau foarte clar tiparul de manipulare.

  Etichetarea unor grupuri de oameni este o chestiune foarte interesanta. Creaza, in mintea celui care critica, o definitie foarte puternica. Cu cat eticheta este inspirata din evenimentele cotidiene de impact, cu atat forta este mai mare, creaza un punct de convergenta in minte. Este, practic, un trigger capabil sa rasfoiasca evenimentele din istoria personala a fiecaruia si sa le imprime asupra cuiva. Spre exemplu, copii, practica acest tip de exercitiu. Este foarte nociv, in special atunci cand catalogarile sunt defavorabile. In mintea frageda a copiilor pot reorganiza viziunea de viata, astfel incat sa afecteze destinul acestuia. Spre exemplu, un copil din clasele primare, batjocorit de colegii de clasa pentru ca pare putin mai neadaptat, poate accentua trasatura atat de mult incat sa fie un obstacol intreaga viata, sa-i contureze un destin negativ.

  Nu stiu daca eticheta de gugustiuci, etc. avea in spate intregul pachet de cunostiinte de psihologie de manipulare, dar a fost folosit intentionat.

  O alta chestiune, cadrele didactice la teologie, in loc sa fie deschizatori de drumuri, oameni plini de bunatate, cunoastere, dornici sa dezvaluie cunostiinte profunde, se rezuma la a crea o bariera intre ei, ca profesionisti, si cei care sunt profesionisti in alte domenii. Ar fi absurd sa sarim si noi si sa icepem o campanie de critica a non-profesionistilor in calculatoare. Cum isi permit niste amatori sa foloseasca tehnologia fara sa aiba cunostiinte avansate? 🙂 . Pe langa faptul ca nu stiu manipula control panelul, configura windows-ul, instala drivere, compila kernelul de linux, vin si comenteaza!!! 🙂 . Ar fi absurd! Cum ar fi sa confectionam si noi lozinci ca: “te judec dupa cat de bine stii arhitectura unui procesor” 😀 . Am putea emite foarte multe slogane de acest fel, dar este complet lipsit de etica. Sau un medic, criticat la ortografie, de cineva care a uitat anatomia pe care a invatat-o in scoala.

  • Draga Romulus, eu intotdeauna am incercat sa ma uit la valoarea argumentului in sine si nu la valoarea sau “valoarea” persoanei care aduce argumentul. La primul meu job am avut un sef care era absolvent de conservator. Tipul era un foarte bun muzician. Dar era si mai bun la calculatoare. Niciodata nu am avut probleme sau neintelegeri deoarece argumentele lui erau intotdeauna foarte bine gandite si cu timpul am realizat ca eu fiind absolvent de calculatoare stiam mai putin in acest domeniu decat un absolvent de conservator. Desi la inceput poate parea frustrant, am invatat lectia ca o foaie de hartie nu te face automat specialist intr-un anumit domeniu. Pasiunea, experienta sau timpul investit intr-un anumit domeniu te ajuta mai mult decat o diploma.

   Nici eu nu cred ca anumite etichetari au in spate un pachet de cunostiinte de psihologie, dar rezultatele pot fi aceleasi chiar daca anumite lucruri nu au fost facute intentionat. Traim intr-o lume in care intentionat sau nu suntem supusi mai mereu la tot felul de tentative de manipulare si cred ca e vital sa avem capacitatea de a le contracara. Cu siguranta nu vom putea face fata la toate manipularile, dar totusi putem reduce la minim sansa de reusita a manipulatorilor. Spiritul de turma din ziua de azi a facilitat inmultirea fara precedent a tot felul de manipulatori, dar din fericire usurinta cu care se lasa unii dusi de nas a avut un efect si asupra manipulatorilor: sunt tot mai neprofesionisti si usor de identificat pentru ca nu mai au nevoie de tehnici sofisticate de maipulare. E indeajuns sa fie “cineva” sau sa aiba o diploma 🙂

Leave a Reply