Exercitii spirituale (1) To be or not to be a mystic?

…this is the question, so please help me!

peterson-willard-foster-ortberg

(Sursa foto – captura din “Wide is the Gate” volume 2)

Precizare: Acest post s-ar putea sa fie un pamflet si trebuie consumat ca atare.

Recent, tanarul pastor baptist Andrei Croitoru a publicat cateva articole pe blogul dumnealui in care vrea sa insinueze faptul ca evanghelici celebri precum John Ortberg si Philip Yancey nu prea sunt ceea ce par a fi la prima vedere.  Termenul folosit e unul destul de dur: lupi in haine de oi. Nici Max Lucado nu scapa de aceasta eticheta…

Nu stiu motivatia ascunsa pentru care domnul Croitoru publica astfel de articole defaimatoare, dar pe undeva banuiesc ca intentioneaza sa provoace falimentul librariilor crestine, acestea fiind bine aprovizionate cu literatura incadrata la categoria Misticism “Discipline spirituale”.

Ca si crestini, consider ca ar trebui sa fim putin mai echilibrati in afirmatiile noastre si sa scoatem in evidenta si partea pozitiva a lucrurilor. Tocmai de aceea as vrea sa citim si alte pareri, poate mult mai avizate decat ale tanarului pastor Andrei Croitoru. Deci:

1. Este John Ortberg in categoria “lupi in haine de oi”?

Dreptul la replica in acest caz il are pastorul baptist Gili Indrie si presedintele societatii “Asociatia Barbatilor Crestini” (adica un fel de machomeni crestini):

Da, John Ortberg este un comunicator bun, are multe cărți publicate în limba română, dar în această carte, ”Eu așa cum aș vrea să fiu”, face o sinteză complexă a ceea ce înseamnă transformarea spirituală. Este o carte atipică pentru Ortberg. Majoritatea celorlalte cărți ale lui sunt accesibile majorității cititorilor. Aceasta nu este o carte de citit, ci una de studiat. Unele pasaje le vei citi de câteva ori, înainte de a le înțelege. Nu o studiezi o dată și apoi o lași, ci revii asupra ei. Nu este doar o carte, ci un manual de lucru cu tine însuți înaintea lui Dumnezeu. În ea vei găsi diferite teste pentru a te putea cunoaște mai bine și a înțelege direcția transformării tale spirituale. Vei fi surprins să afli că rugăciunea este mai mult decât ceea ce ai știut până la citirea cărții, că formarea spirituală include munca cea de fiecare zi, circumstanțele adverse și chiar persoanele care îți fac viața grea, dificilă.
Alături de Dallas Willard și Richard Foster, John Ortberg este unul dintre promotorii unei abordări profunde și complexe a formării spirituale creștine, motiv pentru care am ales să vă recomand această carte valoroasă spre aprofundare și trăire. (Gili Indrie, pomul-vietii.ro)

2. Este Philip Yancey in categoria “lupi in haine de oi”?

Dreptul la replica in acest caz il are pastorul penticostal (tot pentru echilibru, 1 baptist – 1 penticostal) Ghita Mocan, “palmas pe ogorul Evangheliei” dupa cum se prezinta chiar dumnealui:

“Îmi recunosc o anumită slăbiciune pentru Philip Yancey. I-am citit cărțile în ordinea în care s-au tradus în românește, dar am lecturat și fragmente îl versiuni originale. Dacă alți scriitori americani fac o psihologizare nesfârșită a personajelor biblice, Yancey face mai mult decât atât. Omul acesta face dovada unor solide lecturi și a unei acuități intelectuale remarcabile. Găsindu-și mereu în Scriptură puncte de sprijin, autorul nu se trage înapoi de la aproape orice subiect. Discută, printre altele, chiar și tema suferinței; iar în accepțiunea mea această temă este marea provocare. Nu patinează facil pe clișee deja consumate, nu se entuziasmează înaintea oricărui lucru. Și, mai mult, intuiesc la el o spiritualitate de înalt nivel.”

“O reflecție sinceră și profundă despre umblarea cu Dumnezeu. Îi aparține lui Philip Yancey și apare în lucrarea În căutarea Dumnezeului nevăzut (Noua Speranță, Timișoara, 2005).

Am admirat în repetate rânduri franchețea lui Yancey. Omul acesta nu vrea să pară altul, cel perfect și fără urmă de îndoială. Ba dimpotrivă, se face vulnerabil, își descrie stările și năzuințele. Coabitarea între credință și îndoială, sau mai bine zis relația dintre ele, este o temă care a preocupat mulți scriitori creștini. Autorul nostru reușește poate mai bine decât alții să intre în cotloanele acestei realități spirituale. Cu claritate și șarm, el reușește să ne deznoade concepte ce par de neînțeles. Cred că lectura unor astfel de cărți face bine și deschide mintea.” (Gita Mocan, coramdeo.ro)

Tot intr-unul din articolele mentionate mai sus, tanarul pastor Andrei Croitoru insinueaza ca ar fi ceva rau sa-l promovezi pe “evanghelicul” Thomas Merton. Putin echilibru domnule Croitoru… si de la Merton avem multe de invatat intru deschiderea mintii.

“Cea mai mare bucurie a mea este să evadez în podul căsuței din grădină, lângă gemulețul acela spart, care dă înspre vale. Acolo, în tăcere, iubesc iarba cea verde. Mișcările chinuite ale merilor au devenit parte din rugăciunea mea… Așa de mult iubesc această solitudine, încât atunci când merg pe cărarea către vechile grajduri ce stau la o parte, izolate de clădirile cele noi, încântarea începe să pună stăpânire pe mine din cap până-n picioare, iar pacea zâmbește până și în măduva oaselor mele.”

Cam așa își descria Thomas Merton clipele de solitudine, de retragere. Fraza de mai sus face parte din lucrarea The Sign of Jonas, scrisă în anul 1953.

Câtă candoare și cât realism în această declarație. Seamănă cu o declarație de iubire clădită pe o onestitate exemplară. Să fi onest cu tine însuți, cu principiile și scopurile de ți le-ai fixat. Asta mi se pare extraordinar! O întoarcere spre Dumnezeu, spre tine însuți și spre natură. Într-o epocă a tehnologiei agresive, m-aș bucura să ne lăsăm seduși de această stare. Ar fi bine chiar să devină o dominantă a vieții noastre… (Ghita Mocan, coramdeo.ro)

Ce claritate! Ce sarm! Cata candoare! Ce frumos iti deschid mintea astfel de lecturi! Ce spiritualitate inalta! Rugaciunea ta sa fie una cu miscarea chinuita a merilor… Sa incepi sa iubesti iarba… Ah ce incantare! Ce pace! Ce liniste!

DING! DING! DING! Trezirea! Gata cu solitudinea si contemplarea “rugaciunea duhovniceasca”, misticilor! Nu stiti ca putin aluat dospeste toata plamadeala?

PS: In cazul in care sunteti ca si mine, doar niste “imbisericiti” ne-specialisti intr-ale teologiei, care dintre afirmatiile de mai sus vi se par valide? Cele ale tanarului pastor Andrei Croitoru sau cele ale pastorilor mai cu experienta Gili Indrie si Ghita Mocan?

PPS: Daca va gandeati deja sa-i luati acasa pe Ortberg, Yancey si Merton va dau un sfat: Nu dati banii pe prostii, mai bine cumparati niste carti scrise de Keller Piper Warren puritani la copii! 🙂

PPPS: Domnilor pastori, mai usor cu misticii pe scari… O intoarcere spre Dumnezeu e binevenita, dar Doamne apara si pazeste de vreo intoarcere “spre tine însuți și spre natură”… Just saying…

28 Comments

  • Draga friday se pare ca n-ai inteles mai nimic din pamfletul asta .

   Nu-l stiu pe tanarul pastor Andrei Croitoru ( e prima oara cand aud de el ) cum nu-i stiu nici pe mai “experimentatii” Gili Indrie si Ghita Mocan ( nici macar nu am auzit nici de astia ) . Ce pot sa spun insa e ca Croitoru ARE DREPTATE ! Slavit sa fie Domnul ca inca mai sunt pastori care mai au DISCERNAMANT !

   Ii stiu insa bine pe John Ortberg , Philip Yancey , Thomas Merton , Max Lucado etc.

   Atentie mare ! NU TOT CE LUCESTE ESTE AUR !

   Toti cei mai sus mentionati sunt afectati in proportii diferite in gandirea si teologia lor de Misticism ( in special de tip Romano-Catolic care la randul lui isi trage seva din paganismul babilonian , si din practica si traditia mistica hindusa si budista ) . Unii din ei sunt tributari ideologic curentului neo-liberal eretic , autointitulat Biserica Emergenta .

   O sa revin ( sper sa am timp ) cu niste amanunte picante din scrierile si activitatile lor … care ne vor face sa-i incadram pe unii in categoria lupilor in haina de oaie pe altii in categoria sacalilor , hienelor sau chiar a sobolanilor bine deghizati in “slujitori” ai Evangheliei .

   • DING! DING! DING! Trezirea! Gata cu solitudinea si contemplarea “rugaciunea duhovniceasca”, misticilor! Nu stiti ca putin aluat dospeste toata plamadeala ???

    CITATE DIN SCRIERILE MISTICE ale lui THOMAS MERTON , mentorul misticului quaker Richard Foster :

    ” I intend to become as good a BUDDHIST as I can . ”

    ” It is a glorious destiny to be a member of the human race . . . now I realize what we all are. . . . If only they [people] could all see themselves as they really are . . . I suppose the big problem would be that WE WOULD FALL DOWN AND WORSHIP EACH OTHER . . . . At the CENTER OF OUR BEING is a point of nothingness which is UNTOUCHED BY SIN and by illusions, a point of PURE TRUTH . . . . THIS little point . . . is the PURE GLORY of God in us . IT IS IN EVERYBODY . (emphasis mine) ”

    ” I believe that by OPPENNESS to BUDDHISM , to HINDUISM , and to these GREAT ASIAN [MYSTICAL] TRADITIONS , we stand a wonderful CHANCE OF LEARNING MORE about the potentiality of our own Christian traditions . ”

    ” The MOST IMPORTANT NEED IN THE CHRISTIAN WORLD TODAY is this INNER TRUTH nourished by this Spirit of contemplation . . . Without contemplation and interior prayer the Church cannot fulfill her mission to transform and save mankind . ”

    SURSA : http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=16176

  • de cand a aduce pe cineva la Cristos este pricina de lauda?
   Se uita oare faptul ca Dumnezeu lucreaza in om lucrarea de mantuire, si nu omul?
   Macar Andrei predica o Evanghelie in care se pune accentul pe Dumnezeu, nu pe om (in lucrarea de manturire!)…
   Degeaba esti propagandist, daca vestesti o Evanghelie diluata, si unde accentuezi “puterea” omului, si nu neputinta lui…daca facci asta, se va vedea in “convertitii tai”, care se vor pierede mai devreme sau mai tarziu inapoi in lume..sau vor fi superficiali… nu asa este oare crestinismul in zilele noastre?!

  • si de cand fr. Indrie si si fr. Mocan sunt mari oameni ai credintei si ai Evangheliei in raport cu A. Croitoru? ca nu conteaza vrasta omului (mai ales ca fr Mocan are doar 40 de anisori, de ex.. si nu este “palmas” decat de cativa anisori)…

  • si totusi… Orberg si Lucado au cateva carti bune…sau macar pasaje bune in lucraruile lor…
   Lucado manuieste foarte bine pana, desenand cu cuvintele bine alese imagini pe care parca le vezi cu ochiul…asta imi place la el…
   eu nu as da la gunoi toata munca lor, dar se recomanda prudenta, care de altfel trebuie sa se aplica la toate cartile , conform sfatului lui Pavel din 1 Tesaloniceni 5:21: “Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.”

   • Tim, doar nu crezi ca lupii in haine de oaie o sa scrie tot timpul bazaconii. Cine i-ar mai citi si asculta? Trebuie sa scrie si chestii interesante, atractive, bune etc in asa fel incat sa nu le simti pe restul. La o friptura otravita nu poti sa manaci carnea si sa scuipi oasele…

  • si totusi nu toate lucrarile lui Lucaddo sau Orberg sunt otravite! Sa fim onesti!
   Eu am citit cateva ale lui Lucado, si chiar nu m-au dus intr-odirectie gresita..
   de exemplu “Nu totul se invarte in jurul meu”… cel putin prma jumatate de carte, unde prezinta imagini depsre Dumenzeu, este fff faina….
   eu nu as zice ca totul e otravit…
   se poate insa ca, mai nou, in ultimele lor lucrari, sa fie mai mult pericol decat in primele lor…

   • Tim, eu nu am spus ca fiecare fraza scrisa de acesti oameni ar fi otravita. Totusi consider ca promovarea acestor rataciri precum misticismul, rugaciunea contemplativa, ecumenismul etc sunt motive destul de serioase ca sa intelegem ca sunt niste lupi imbracati in haine de oi. Nu pretind ca parerea mea e infailibila si nici nu vreau sa o impun altora. Nici nu pretind ca le stiu pe toate, dar eu personal incerc sa ma feresc de tot ceea ce mi se pare rau. Si aici nu ma refer la oameni, ci la ideile si invataturile lor. Ti se pare normal sa inghitim toate ideile puse pe piata doar pentru motivul ca Max Lucado sau John Ortberg sunt etichetati ca si “mari oameni ai lui Dumnezeu”? Studiaza linkurile prezentate de Andrei Croitoru, mai studiaza si alte materiale si apoi o sa te convingi singur de adevar.

  • spre desievire de tine si de altii, eu am cam 90 la suta din cartile celor doi amintiti mai sus in lb romana…
   asa ca eu stiu despre ce vb..si , slava Domnului, ca eu, care incep sa tind spre calvinism, am capacitatea sa disesc si sa selectez spusele celor doi..
   asa ca, sfatul tau cu studiul E DE PRISOS…fac asta de mult..si in cunostinta de cauza..
   e usor sa dai cu parul in oameni..
   si apropo, nu am spus ca cei doi ar fi oameni mari ai lui Dumenzeu..spun doar ca sunt niste scriitori care stiu sa manuiasca pana..:DDD

   • Tim, eu zic sa nu te increzi in multimea cartilor pe care le ai in biblioteca. Zic sa studiezi bine problema si apoi sa tragi concluziile. Te asigur ca am mult mai multe informatii despre cei mentionati in post, dar pe care deocamdata nu pot sa le prezint. Poate pe viitor.

   • Draga TIM DUBHY ,

    E foarte bine ca urmaresti sa iti cultivi discernamantul spiritual si te straduiesti ( sper din tot sufletul ca prin calauzirea Duhului Sfant ) sa discerni biblic daca ceea ce citesti sau auzi predicandu-se e biblic sau nu , e doctrina sanatoasa sau nu . E MARE NEVOIE DE CRESTINI DIN ASTIA AZI , CACI VEDEM CUM INTUNERICUL APOSTAZIEI SE LASA PESTE BISERICA !

    Te rog sa nu fii ofensat daca fratele Paul Morar te-a sfatuit sa MAI studiezi aceste aspecte pentru ca , chiar MAI ai nevoie . Desi Lucado ( mai ales ) si Ortberg au talent de scriitori evident , simpatia ta fata de ei tradeaza niste lacune evidente in apologetica contemporana . Draga Tim , nu te supara pe noi , dar e evident ca nu stii ce doctrine gresite au acestia camuflate uneori bine in scrierile si activitatile lor , nu stii in ce ape se scalda acestia , conectiile lor ideologice , endorsarile lor , etc. Stai linistit frate , ca nu “da nimeni cu parul in tine sau in ei din cauza asta” . Dar apologetica evanghelica presupune automat demascarea ERORII , ATAT DOCTRINARE CAT SI DE PRACTICA SPIRITUALA . Cu totii mai avem de invatat cat timp petrecem pe acest pamant ! Cand fratele Paul Morar ( care se vede din multele materiale foarte bune postate pe blogul lui ca stie bine care sunt problemele grave si reale cu care se confrunta Crestinismul contemporan ) ti-a spus ca detine informatii despre cei vizati fii sigur ca stie foarte bine ce vorbeste .

  • Ce ne spune calugarul trapist american , Romano-Catolic ,THOMAS MERTON , in citatele lui postate de mine si in toate scrierile lui este esenta Hinduismului , a New Age-ului , a Neo-Gnosticismului , a Budismului dupa ce il desbraci de vesmintele lui filozofice , etc. , si anume :

   1) ” NOI TOTI OAMANII SUNTEM DUMNEZEI ! ” – divinitatea omului e minciuna afirmata prima data de sarpe (Satana ) in Gen 3 : 5
   2) ” TOATE CAILE ( toate RELIGIILE , CREDINTELE SI TRADITIILE RELIGIOASE ) DUC SPRE “ACELASI DUMNEZEU” – compara aceasta doctrina ( UNIVERSALISM ) cu ceea ce spune Scriptura in 2 Cor. 6 : 14-17 , 1 Cor. 10 : 20 , Lev. 17 : 7 , Deut. 32 : 17 , Apoc. 9 : 20 , etc .

   Cele doua metode de mai jos ( I si II ) sunt folosite in perioada contemporana de Satan pentru ca sa imbalsameze crestinismul biblic sub pretextul plin de tupeu ca urmareste cica REVITALIZAREA lui :

   I ) MISTICISMUL ( tipuri ) :
   a. ) — mega-curentul ocult filozofico-religios New Age ( foloseste in proportii diferite , in functie de mediul pe care doreste sa-l penetreze , limbaj secular sau crestin evanghelic spre a disemina doctrinele si practicile religioase pagane Hinduse , Budiste si Shamanice in societatea occidentala vizand cu predilectie marile medii crestine ) ,
   b. ) — misticismul Romano-Catolic ( foloseste limbaj crestin general spre a disemina o parte din doctrinele , filozofiile si practicile pagane Babiloniene , Hinduse , Budiste in intreaga lume crestina vizand cu predilectie penetrarea mediului Evanghelic )
   c. ) — misticismul Hiper-Carismatic ( foloseste limbal tipic crestin evanghelic spre a disemina doctrinele si practicile New Age si mistice Romano-Catolice , a + b , cu predilectie in mediile crestine evanghelice cat de cat sanatoase doctrinar .
   d. ) — misticismul curentului teologic neo-liberal denumit Biserica Emergenta ( foloseste limbaj combinat de la a+b+c spre a disemina doctrinele si practicile de la a+b+c cu predilectie in mediile crestine evanghelice cat de cat sanatoase ( conservatoare doctrinar , biblic )
   e . ) — misticismul , filozofia si SCOPUL REAL al megaretelei si curentului eclesiologic al Bisericilor CONDUSE DE SCOP / patronate de mega-gurul evanghelic , papa RICK WARREN ( e cel mai bine camuflat , cu cea mai mare priza in lumea crestina evanghelica si chiar in cea seculara ; e varful de lance al calului troian al ECUMENISMULUI – al sincretismului religios doctrinar si practic – , pentru tot mediul crestin evanghelic . Imbina absolut genial atat limbajul combinat de la a+b+c+d spre a disemina fatal , cel mai bine camuflat , doctrinele si practicile de la a+b+c+d in cat mai multe medii evanghelice sanatoase )

   II. ) UNIVERSALISMUL ( cu tentaculele sale : Inclusivism si Interspiritualitate )
   —- este manifestat in diferite grade , uneori destul de bine camuflat in toate metastazele spirituale de la punctul I

  • nu e vb ca ma incred, e vb ca pot sa privesc IN ELE si sa vad UNDE si DAC e eroare sau numai unii spun ca ar fi eroare..:)
   si eu am informatii..si multumesc Domnului si ptr discernamant..:)

   • Tim, stai linistit ca nu esti singurul care are cartile lui Ortberg. S-ar puteam sa am mai multe ca tine daca tot e sa ne laudam cu cine are mai multe carti 🙂 Sper ca ai citit ce a postat Traian si informatiile prezentate de Andrei Croitoru. Numai cand ma uit la titlurile cartilor lui Orberg e suficient: “Me – The Me I want to be” sau “Life you’ve always wanted”. Te-am vazut mai demult ca ai sharuit pe facebook documentul ala cu “Summitul global de conducere”. E usor sa dai cu parul… nu? De ce ai facut-o? Nu stiai ca John Ortberg este sau a fost pastor la Willow Creek?

  • PHILIP YANCEY spune despre cat de muuult a avut el de invatat de la Catolici ( misticii catolici ) in privinta rugaciunii si mai ales , dar MAI ALES , de la “profundul” mistic , calugarul trapist catolic THOMAS MERTON :

   ” No Protestants come to mind, to be honest, so, much I have learned about prayer is from the Catholics. One book I discovered was by Mark Phibido, called, Arm Chair Mystic. Of course, if you want to go deeper, there’s Thomas Merton…”

   Iata si rezultatului contaminarii cu Misticism :
   PHILIP YANCEY INVITAT CA VORBITOR PRINCIPAL IN 2011 LA Reteaua Homosexualilor Cre(s)tini (GCN) !!! Da … ce n-ati auzit bine ?!?!? RETEAU HOMOSEXUALILOR CRESTINI !
   http://apprising.org/2010/12/29/philip-yancey-and-the-gay-christian-network/

   Philip Yancey cu ocazia discursului sau tinut la GCN nu are nici o punct de vedere clar , “nu ia nici o pozitie oficiala” in privinta pacatului sodomiei caci el vrea ” DOAR sa-i IUBEASCA pe persoanele homosexuale pe care le cunoaste” .
   http://apprising.org/2010/12/29/philip-yancey-and-a-non-stance-on-homosexuality/
   http://apprising.org/2012/03/27/philip-yancey-with-an-evangelical-non-stance-on-homosexuality/

   AFFIRMING CHRISTIAN NETWORK, PHILIP YANCEY, AND GAY CHRISTIAN NETWORK
   http://apprising.org/2011/01/02/affirming-christian-network-philip-yancey-and-gay-christian-network/

   • Rob Bell spunea recent ca “the church is moments away from embracing gay christians”. Desigur si iubitorii de animale au nevoie de iubire si acceptare, si iubitorii de copii mici au aceleasi nevoi…

   • Da , asa e !
    Dar oare cine il ajuta si promoveaza puternic de o buna bucata de timp pe actualul scriitor si vorbitor “crestin” emergent Rob Bell ( fost mega pastor la Mars Hill Bible Church , promovat si crescut de Willow Creek ) ca sa-si promoveze agenda pro-gay ??? Cine ii organizeaza turnee in SUA si merge personal cu el in turnee ca sa-i inaugureze personal discursurile lui Rob Bell ??? Oare nu OPRAH WINFREY , cea mai mare si mai cunoscuta promotoare in SUA a doctrinelor oculte NEW Age ??? Da , chiar ea a devenit un fel de “MAMAIE” pentru Rob Bell ! Agendele lor doctrinare sunt identice ! Amandoi neaga doctrina existentei iadului , amandoi predica UNIVERSALISMUL ( toti ajung in final la “dumnezeu” ORICE ar face , caci “dumnezeu” e in toti si in toate – panteismul cu derivatiile lui ) , amandoi predica INTERSPIRITUALITATEA ( amestecul “benefic” de traditii si practici mistice provenind din toate religiile ) , amandoi neaga doctrina biblica despre PACAT ( pe care o numesc in stil mistic New Age doar asa o “energie negativa” ) si amandoi promoveaza fanatic agenda gay (homosexuala) .

    Dar oare nu draguta mega prezentatoare si mega producatoare TV din SUA , new agera OPRAH WINFREY , detinatoare a unei averi personale din televiziune de aproape 3 MILIARDE DE $ http://www.therichest.com/celebnetworth/celeb/media-mogul/oprah-winfrey-net-worth/ chema in trecut doi pastori ( reverends ) in propria emisiune TV sa-i proclame live in ca : ” HOMOSEXUALITATEA E UN DAR DE LA DUMNEZEU ” :
    Oprah – False Teachers says ‘being gay is a gift from God’

    O SA URME SA PUN SI NISTE INFO DESPRE ONORABILUL John Ortberg promotor al miscarii “contemplative prayer”, parte din cei care promoveaza “Emergent Church” !!! Si despre ceilaltipomeniti de tine ( dar timpul ma preseaza ) .

 1. dupa cate vad, daca mai are si iz de pamflet, citind dinspre sfarsit spre inceput, le cam tragi presul de sub picioare fratelui Indrie si fratelui Mocan, desi parea ca te iei de A Croitoru!
  Sau ma insel eu?
  sunt intre!
  La ce te-ai referit de fapt?
  e bine sa fii mistic, precum Merton? sau Yancey?

  • Draga Tim Dubhy ,

   Pentru ca spuneai ca incepi sa tinzi spre calvinism iti recomand blogul apologetic al pastorului KEN SILVA care e probabil unul din cei mai buni si mai bine documentati apologeti calvinisti din prezent . Inclusiv Phil Johnson , pastor asistent la biserica pastorita de John MacArthur , a fost deosebit de impresionat de documentatia scrierilor sale apologetice si de capacitatea uimitoare de a discerne biblic a apologetului american KEN SILVA . Doar ca el a plecat anul trecut la Domnul ISUS dupa ce s-a luptat in ultimii ani ( in timp ce facea una din cele mai redutabile apologetici evanghelice ) cu o boala grava necrutatoare .

   Blogul sau in care este arhivata munca sa este : APPRISING MINISTRIES http://apprising.org/ . Acolo gasesti cred ca aproape orice subiect de apologetica dezbatut . Doar urmaresti coloana de tematici din stanga sau scrii ce te intereseaza in casuta din stanga sus cu “search” .

   Spor la studiu Tim si multa binecuvantare !

 2. Pentru cei care vor sa stie ce este RUGACIUNEA CONTEMPLATIVA (practica mistica catolica ) care este noua delicatesa spirituala a pro-misticilor evanghelici ( un fel de Yoga “Crestina” fara partea de gimnastica sau un fel de Meditatie Transcedentala “Crestina”) :

  “5 Things You Should Know About Contemplative Prayer” Booklet Will Help Share Truth
  http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=10780

  EFECTUL SPIRITUAL E EXTREM DE NOCIV ASUPRA PRACTICANTULUI , ACESTA AJUNGAND TREPTAT SA IMBRATISEZE DOCTRINA UNIVERSALISMULUI SI ECUMENISMULUI RADICAL … desi nu pare deloc asa la inceput !

 3. JOHN ORTBERG MARE PROMOTOR DE MISTICISM ROMANO-CATOLIC : CONTEMPLATIVE PRAYER .
  JOHN ORBERG impreuna cu Ruth Haley Barton ( pregatita la Insitutul Shalem care un centru apostat , o cloaca de sincrestism religios si ecumenism ) au construit impreuna curriculumul de Formare Spirituala ( adica Rugaciune Contempaltiva = Contemplative Prayer ) pentru WILLOW CREEK patronata de BILL HYBELS initiatorul si sustinatorul Samitului Global de Conducere care a demarat niste conferinte de spalat pe creier cu noua spiritualitate si in Romania .

  David Jeremiah Opens Pulpit to Contemplative Advocate John Ortberg
  http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=9775

  Letter to the Editor: What About John Ortberg’s Fully Devoted Book ? My Pastor Wants to Use it.
  http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=12999

Leave a Reply