Implicatiile New Age ale cartii Chemarea lui Isus

Mentiune: Postul de fata reprezinta traducerea articolului “The New Age implications of Jesus Calling” in limba romana. Articolul original a aparut pe site-ul celor de la Lighthouse Trails si este scris de Warren B. Smith. Mai multe brosuri in format electronic din aceeasi serie pot fi citite aici.

Implicațiile New Age* ale carții Chemarea lui Isus

– recenzie realizată de autorul de literatura creștină de apologetică Warren B. Smith

chemarea-lui-isus

În cartea mea, Chemarea unui “alt Isus”, descriu mai multe probleme pe care le are cartea care a ajuns best-seller, Chemarea lui Isus (Jesus Calling), scrisă de autoarea Sarah Young. În mod special există câteva implicații serioase New Age în privința a ceea ce “Isus-ul” ei prezintă în “mesajele” lui, atât scriitoarei Sarah Young cât și mai apoi numeroșilor ei cititori. Cu toate acestea, Laura Minchew, vicepreşedinte executiv la publicațiile Thomas Nelson, apără cu fermitate cartea Chemarea lui Isus și neagă în mod sfidător faptul că această carte ar avea vreo implicație New Age. Ea a spus celor de la World Net Daily: “Am să vă spun că dacă cineva va sugera faptul că, cartea Chemarea lui Isus are învățături New Age, aceia vor fi extrem de dezinformați.”1

Dar declarația lui Minchew este atât ironică cât și neadevărată. Este ironică deoarece chiar în timpul în care ea făcea această dezmințire, editorii de la Thomas Nelson erau ocupați cu ștergerea unora din cele mai evidente mesaje New Age în cauză. Nu sunt sigur cât înțelege Laura Minchew din ceea ce este New Age, dar ca fost New Ager, pot să vă asigur că sunt multe implicații New Age – atât direct cât și indirect– în cartea Chemarea lui Isus. În această broșură, intenționez să vă prezint zece din acestea.

Implicații New Age: Zece exemple

1) Cartea New Age Chemarea lui Dumnezeu

Într-un interviu cu Christian Broadcasting Network, Sarah Young a spus că ea a fost inspirată să primească “mesaje” de la “Isus” după ce a citit cartea Chemarea lui Dumnezeu (God Calling). Ea a afirmat:

Călătoria mea a început cu o carte devoțională, intitulată Chemarea lui Dumnezeu (God Calling), scrisă în jurul anului 1930 de două femei care practicau așteptarea Prezenței lui Dumnezeu, scriind mesajele pe care le primeau în timp ce le “ascultau”. La aproximativ un an după ce am început să citesc această carte, am început să mă întreb dacă și eu aș putea să primesc mesaje în timpul părtășiei mele cu Dumnezeu… Așa că m-am hotărât “să ascult / să aud” de la Dumnezeu, cu pixul în mână, scriind pe hârtie orice am simțit că El îmi spunea.2

Din nefericire, lui Sarah Young și editorilor ei de la Thomas Nelson le-au scăpat din vedere faptul că, cartea Chemarea lui Dumnezeu este o carte New Age scrisă prin channeling*. “Mesajele” primite de cele două femei par să fie legitime pentru cititorul fără discernământ pentru că ele sunt prezentate într-o formă de devoțiuni zilnice. În mod ironic, cartea Chemarea lui Dumnezeu ar fi putut fi intitulată Chemarea lui Isus (Jesus Calling) deoarece mesajele ei erau dictate, după cum se spune, chiar de “Însuși Cristos cel Viu.”3 Merită de notat că, cartea Chemarea lui Isus este intitulată similar și prezită în mod similar presupusele ei “mesaje” de la ”Isus” (tot) sub forma unor devoțiuni zilnice.

În Enciclopedia credințelor New Age (The Encyclopedia of New Age Beliefs) publicată de editura Harvest House Christian, autorii John Weldon și John Ankerberg furnizează dovezi ample de ce cartea Chemarea lui Dumnezeu este o carte New Age. În capitolul lor despre channeling – în subtitlul Imitările Creștinismului (Impersonations of Christianity) – cei doi respectabili apologeți descriu cartea Chemarea lui Dumnezeu ca fiind o carte “plină de contestări ale învățăturilor biblice4 și care ”încurajează în mod subtil dezvoltarea ca medium* și dezvolatrea inspirației de natură spiritistă sub paravanul călăuzirii personale a lui Cristos… și adesea interpretează greșit Scriptura.”5 . Citând mai multe pasaje din cartea Chemarea lui Dumnezeu care sunt nebiblice și care au implicații New Age, cei doi autori explică faptul că channeling-ul este o formă de ocultism, care presupune comunicarea cu spiritele mortilor (mediumism), și care conform Bibliei ”este o practică interzisă (Deuteronom 18:9-12”6. Și totuși Sarah Young a afirmat căci chiar cartea Chemarea lui Dumnezeu a fost cea care a inspirat-o să primească și ea propriile ei “mesaje” de la “Cristos”. În introducerea originală pe care a făcut-o cărții Chemarea lui Isus, Sarah Young a depus toate eforturile ca să laude cartea Chemarea lui Dumnezeu afirmând că aceasta “este o comoară pentru mine”.7 Din nefericire, susținerea necondiționată a cărții din partea ei a dus la popularizarea pe scara largă a acestei cărți New Age în principalele medii creștine. Drept rezultat, cartea Chemarea lui Dumnezeu se află acum în mod curent în număr mare în diverse ediții atât în librăriile seculare (non-religioase) cât și în cele creștine. De fapt, cartea se află pe aceleași rafturi alături de cartea Chemarea lui Isus.

Notă: Singurul răspuns al lui Sarah Young la criticile aduse cărții care a inspirit-o, Chemarea lui Dumnezeu, a fost acela de a elimina în mod discret din edițiile noi ale cărții sale Chemarea lui Isus, toate referințele anterioare pe care ea le-a făcut cu privire la cartea Chemarea lui Dumnezeu. Fără explicații. Fără scuze. Fară nimic. La fel ca lipsa celor 18 minute și 30 de sec., în cazul înregistrărilor audio cu Richard Nixon din cazul Watergate, la fel au dispărut și referințele cu privire la cartea Chemarea Lui Dumnezeu din noile ediții ale cărții Chemarea lui Isus a lui Sarah Young.

2) ”Mesaje” primite prin channeling de la “Isus”

Ruth Graham, scriind despre cartea Chemarea lui Isus în The Daily Beast – o organizație online de știri binecunoscută, odinioară asociată cu revista Newsweek – a semnalat faptul că Thomas Nelson a cerut în mod expres ca ea (Ruth Graham) să nu folosească cuvântul “channeling” ca să descrie cum Sarah Young primea “mesajele” ei de la “Isus.” Ruth Graham a scris:

Thomas Nelson a cerut în mod expres ca eu să nu folosesc cuvântul “channeling” ca să descriu modul prin care Sarah Young, scriind la persoana întâi, reda ceea ce vocea lui Isus i-a vorbit, deoarece cuvântul are conotații New Age, dar este greu să-l eviți în descrierea abordarii retorice a cărții.8

În cartea Chemarea lui Isus, Sarah Young scrie că Isus” i-a spus ei “să fii un canal al Prezenței Mele iubitoare”.9 Supunându-se cererii lui, cartea ei este plină de “mesaje” și “directive” primite prin channeling pe care ea pretinde că le-a primit de la Dumnezeu. În introducerea ei originală, ea a scris:

Am continuat să primesc mesaje personale de la Dumnezeu în timp ce meditam la El. Cu cât erau mai dificile circumstanțele vieții mele, cu atât mai mult aveam nevoie de aceste directive încurajatoare de la Creatorul meu.10

Cu privire la acest tip de spiritism, Noul Dicționar Mondial Webster (Webster’s New World Dictionary) definește cuvântul channel” după cum urmează: “să servești ca medium pentru (un spirit)”.11 Acesta definește cuvântul “directivă” ca “o comandă principală sau un ordin dat în mod autoritar”.12 După propria descriere a lui Sarah Young în introducerea ei originală, asta este exact ceea ce face ea – este “un canal” pentru “directive încurajatoare” din partea unei “Prezențe” spirituale care se prezintă ca fiind “Isus.” După ce a primit aceste “mesaje” și “directive”, ea le-a aranjat sub forma unor devoțiuni zilnice – exact ca și în cartea New Age Chemarea lui Dumnezeu (God Calling).

Notă: Paragraful citat mai sus – unde Sarah Young a descris la început cum ea continua să primească mesaje personale de la Dumnezeu” și “directive încurajatoarede la ”Creatorul ei – a fost complet eliminat din noile ediții ale cărții sale, Chemarea lui Isus.13

3) Vizualizarea

Sarah Young s-a angajat în practica ocultă New Age a vizualizării când ea și-a imaginat” familia ei “încercuită de Prezența protectoare a lui Dumnezeu”.

Într-o dimineață în timp ce mă rugam, l-am vizualizat pe Dumnezeu cum ne proteja pe fiecare dintre noi. Mi-am imaginat-o întâi pe fiica noastră, apoi pe fiul nostru, apoi pe Steve încercuiți de Prezența protectoare a lui Dumnezeu, care arăta ca o lumină aurie. Când m-am rugat pentru mine, am fost brusc învăluită de o lumină strălucitoare și cuprinsă de o pace profundă. Am pierdut total simțul și noțiunea timpului în timp ce experimentam Prezența lui Dumnezeu în acest mod atât de puternic.14

În aceeași Enciclopedie a credințelor New Age, care a descris Chemarea lui Dumnezeu ca pe o carte New Age revelată prin channeling, un capitol special despre vizualizare avertizează despre pericolul spiritual al acestei practici New Age:

Vizualizarea” și ”imaginația dirijată” au fost de multă vreme recunoscute de vrăjitorii de toate categoriile ca fiind cea mai puternică și eficientă metodologie de a intra în contact cu lumea spiritelor pentru a dobândi putere supranaturală, cunoaștere și vindecare. Astfel de metode, nu sunt nici învățate nici practicate în Biblie ca fiind folositoare sau utile pentru credință sau rugăciune.15

Sarah Young doar a presupus faptul că ”lumina” pe care ea a vizualizat-o învăluindu-i familia ei și pe ea însăși a fost de la Dumnezeu. Dar cineva nu poate presupune orice în privința experiențelor spirituale și contactelor spirituale, mai ales după ce s-a angajat în practica ocultă a vizualizării. Pentru că ”în lume au ieșit mulți profeți mincinoși” ni se spune să ”cercetăm duhurile” ca să vedem ”dacă ele sunt de la Dumnezeu” (1Ioan 4:1). Apostolul Pavel a avertizat în legătură cu ”duhurile înșelătoare” (1 Timotei 4:1) și de faptul că Satana poate veni ca ”un înger de lumină” (2 Corinteni 11:14). De asemenea, Isus ne-a avertizat în mod special să fim atenți, să luăm seama la lumina care doar pare a fi lumină, dar care este defapt întuneric (Luca 11:35).

Notă: Edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus au încercat în mod subtil să demistifice procesul mistic New Age de ”rugăciune” al lui Sarah Young. Fraza ”arăta ca o lumină aurie” și propoziția care descria starea de transă*: ”am pierdut total simțul și noțiunea timpului în timp ce experimentam Prezența lui Dumnezeu într-un mod atât de puternic”, au fost amândouă eliminate din edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus.16 Totuși chiar și cu aceste eliminări, Sarah Young – cel puțin deocamdată – continuă să includă rugăciunea ei vizualizată în edițiile mai noi ale cărții sale, Chemarea lui Isus.

4) Meditația

Cititorii cărții Chemarea lui Isus sunt lăsați să creadă că procesul de rugăciune contemplativă al lui Sarah Young echivalează cu meditația biblică. Dar ca ”să îți faci mintea ca un bazin cu apă liniștită” în timp ce tu aștepți pasiv ”să primești indiferent ce gânduri”, pe care ”Isus-ul” lui Sarah Young s-ar putea ”să le picure în el”, este mult mai asemănător cu meditația orientală/New Age.

Meditația Biblică, dacă doriți, este o atenție și o gândire activă/profundă asupra Scripturii. Meditația orientală/New Age este mai subiectivă și deschisă la sugestii spirituale. În mesajul lui din 5 August, ”Isus-ul” lui Sarah Young promovează această formă New Age de meditație și de rugăciune contemplativă:

Fă-ți mintea ca un bazin cu apă liniștită, gata să primească orice gânduri pe care eu le voi picura în ea.17

Când cineva își liniștește mintea și se oprește din a mai gândi, asta poate părea ceva evlavios care aduce liniște și pace, dar când îți liniștești mintea în mod pasiv (cand îți pui mintea pe neutru, în punctul mort / când îți golești mintea de tot și nu te mai gândești la nimic) lucrul acesta poate să ofere o deschidere pentru spiritele seducătoare care să intre în comunicare cu cel care meditează – și totul în numele lui ”Isus,” ”Dumnezeu,” sau ”Duhul Sfânt” (vezi Efeseni4:27, 1Timotei 4:1, 2Corinteni 11:4). Sarah Young descrie cum primeștea ea aceste ”gânduri” ca ”mesaje” și ”directive” în timp ce ea meditează la ”Isus”:

Continuam să primesc mesaje personale de la Dumnezeu în timp ce meditam la El. Cu cât erau mai dificile circumstanțele vieții mele, cu atât aveam mai mare nevoie de aceste directive încurajatoare de la Creatorul meu.18

Dar această activitate spirituală nu este biblică, și nu este deloc meditație biblică. Aceasta este meditație orientală/New age. Acest tip de meditație este ceea ce practicanții de channeling New Age fac pentru a intra în contact cu lumea spirituală.

Notă: Merită repetat faptul că paragraful de mai sus conținând cuvintele ”meditație”, ”mesaje” și ”directive” au fost șterse din edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus.

5) Terminologie New Age

De la un capăt la altul al cărții Chemarea lui Isus, ”Isus-ul” lui Sarah Young introduce ocazional termeninologie New Age în mesajele sale transmise prin channeling. Nu cu mult timp în urmă, termeni precum co-creație19, alchimie divină20, Iubire-Lumină21, purtător-de Lumină22, plan supranatural23, canal viu24, schimbarea paradigmei25, adevăratul sine (eu)26, realitatea suprema27, prezența universală28, etc., erau indicatori siguri ai orientării cuiva spre metafizica New Age. Dar acum, acești termeni se găsesc în mod obișnuit în cărți ”creștine” cum ar fi Chemarea lui Isus și devin rapid parte a limbajului frecvent folosit în biserică.

”Isus-ul” lui Sarah Young face de asemenea în mod indirect referire la două dintre cele mai bine vândute cărți New Age din ultimii treizeci de ani: La risc (Out on a Limb) de Shirley MacLaine și Calea mai puțin umblată (The Road Less Traveled) de M. Scott Peck . “Isus-ul” lui Sarah Young invită milioanele de cititori ai ei:

Fii dispus să riști alături de Mine.29 (Be willing to go out on a limb with Me)

Tu însă ai fost chemat să mergi pe ”o cale mai puțin umblată”.30

Notă: Evident că aceste două fraze pot fi folosite și în alte contexte. Totuși, adevăratul Isus Cristos este pe deplin conștient de aceste cărți inovatoare New Age și este imposibil să ne gândim că El ar face orice referință – direct sau indirect – la aceste cărți metafizice extrem de populare. Dumnezeu nu este autorul confuziei (1 Corinteni 14:33). Și El nu are de gând să introducă ceva care ar face pe cineva să facă un pas greșit, să păcătuiască – cum ar fi să se refere cu nonșalanță la două cărți New Age care deja i-au făcut să calce strâmb, să păcătuiască, pe milioane de oameni care le-au citit și care au fost influențați de ele. (1Corinteni 8:9)

6) Alchimie* divină

Cu privire la alți termeni New Age care se suprapun în cartea Chemarea lui Isus, ”Isus-ul” lui Sarah Young afirmă:

Eu pot culege Bucurie din întristare, Pace din necaz. Numai un Prieten care este de asemenea și Rege al regilor poate realiza această alchimie divină.31

Totuși, termenul ”alchimie divină” este unul străvechi, mistic, ocult/New Age care ridică multiple motive de îngrijorări din punct de vedere spiritual. Cuvântul ”ocult” este definit în Webster’s New World Dictionary (Noul Dicționar Webster Mondial) după cum urmează:

desemnând sau aparținând de așa numitele arte mistice, cum ar fi magie, alchimie, astrologie, etc.32

Dicționarul Clasic Oxford (The Oxford Classical Dictionary) subliniază faptul că ”arta” alchimiei are implicații serioase New Age. Chiar din prima propoziție acesta spune:

Alchimia în antichitate era un amestec de chimie, metalurgie, și tehnologia sticlei, filozofie greacă, religie mistică și sincretism religios, și astrologie.33

Același Dicționar Oxford explică bazele oculte/New Age ale alchimiei astfel:

Arta (alchimiei) se deosebește de știința pură a chimiei prin amestecul ei de elemente mistice și magice cu tehnologie… Alchimia, în antichitatea târzie, s-a născut din conflueța a trei curente: (1) tehnologie… (2) teorie… (3) religie ocultă.34

Căutând pe Internet cu Google, expresia alchimia divină, veți vedea nenumărate referințe legate de ocultism. Termenul de alchimie divină se regăsește frecvent în învățăturile liderilor New Age, cum ar fi Marianne Williamson. Ea folosește termenul de alchimie divină cu referire la același fel de practică a meditației pe care ”Isus-ul” lui Sarah Young o susține. Ea scrie:

Meditația este timp petrecut cu Dumnezeu în liniște și ascultare calmă. Este timpul în care Duhul Sfânt are o șansa să intre în mintea noastră și să îndeplinească alchimia Sa divină.35

Dicționarul Clasic Oxford (The Oxford Classical Dictionary) descrie originea alchimiei și legătura acesteia cu alte științele oculte:

Inventatorul (alchimiei) se spune că este Hermes [Trismegistus], și că alchimia are legătură cu alte științe oculte în literatura Hermetică a primelor trei secole d.Hr, alături de ideile neo-pitagoriene, neo-platonice, și cele gnostice.36

Notă: Este de neconceput că adevăratul Isus Cristos ar folosi vreodată un termen ca alchimie divină care este atât de identificat cu ocultismul. Acesta este încă un aspect New Age îngrijorător al cărții Chemarea lui Isus și încă un motiv de a pune sub semnul întrebării validitatea ”Isus-ului” lui Sarah Young.

7) Co-creația

”Isus-ul” lui Sarah Young introduce de asemenea conceptul cheie New Age al ”co-creației.” Acesta este un concept New Age progresiv care învață în mod fals că deoarece omul este Dumnezeu, el poate așadar să co-creeze cu Dumnezeu. Dar omul nu este Dumnezeu.

Cristosul” New Age-ului are un plan. El promite lumii că Armaghedonul poate fi evitat și că pacea lumii poate fi realizată dacă toată lumea colaborează și ”co-crează” cu el. Vorbind prin liderul de vârf New Age, Barbara Marx Hubbard, în cartea sa Revelația (The Revelation), ”Cristosul” New Age-ului folosește termenii co-crea, co-creație, co-creator, și co-creațiune de peste 100 de ori. Aceasta se datorează faptului că, co-creația este un element cheie în planul fals de salvare a Planetei Pământ, plan inițiat de Cristosul” New Age. La un moment dat, ”Cristosul” New Age a lui Barbara Marx Hubbard afirmă:

Iată-ne acum suspendați fie pe marginea unei distrugeri mai mari decât a văzut lumea vreodată – o distrugere care va mutila planeta Pământ pentru totdeauna, salvându-i doar pe câțiva pentru a continua – sau în pragul unei co-creații globale în care fiecare persoană de pe Pământ va fi atrasă ca să participe în evoluția sa spre evlavie.37

Autorul New Age, Neale Donald Walsch, scrie deja de mulți ani utilizând dictarea spiritistă* prin care primește informații de la ”Dumnezeul” său New Age. La scurtă vreme după evenimentele tragice de la 11 Septembrie 2001, ”Dumnezeu” vorbind prin Walsch, a proclamat că ”era (epoca) Unicului Salvator (Mântuitor) s-a sfârșit.” El (“Dumnezeul” New Age a lui N.D. Walsch) a spus:

Totuși dați-mi voie să clarific ceva. Era (epoca) Unicului Salvator s-a sfârșit. Ceea ce este nevoie acum este acțiune conjugată, efort combinat, co-creație colectivă. 38

În cartea Chemarea lui Isus, ”Isus-ul” lui Sarah Young introduce ideea co-creației în legătură cu termenul ”colaborare”. Singura definiție a unui colaboraționist din Noul Dicționar Mondial Webster (Webster’s New World Dictionary) este ”o persoană care cooperează cu un inamic invadator.”39 ”Isus-ul” lui Sarah Young intră exact în jocul acestei colaborări New Age atunci când el vorbește despre umanitatea care colaborează și co-crează cu el:

Acesta este un mod foarte practic de colaborare cu Mine. Eu, Creatorul universului, am binevoit să co-creez cu voi.40

Co-crearea este un concept New Age crucial care atrage după sine necesitatea ca omul să recunoască că el este Dumnezeu și apoi să acționeaze ca Dumnezeu pentru ca să declare, să vizualizeze, să-și imagineze, și în cele din urmă să co-creeze cu Dumnezeu un viitor pozitiv și pașnic. Astfel, exista o clară coincidență în anumite aspecte în ceea ce privesc expresiile folosite de ”Isus-ul” lui Sarah Young pe masură ce acesta ne învața în mod similar faptul că umanitatea poate să fie parteneră cu Dumnezeu în procesul de co-creere. “Cristos-ul” New Age al lui Barbara Marx Hubbard se referă la o viitoare pace mondială care poate fi vizualizată și co-creată de omenire. Această pace mondială co-creată mai este cunoscută sub numele de ”alternativa la Armaghedon.”41 Dar profetul Ieremia a avertizat despre o pace care pare să vindece, dar care în realitate nu va fi pace deloc. (Ieremia 8:11)

Notă: Acest proces de pace, denumit alternativa la Armaghedon”, este descris de liderii New Age ca o parte importantă a Visului lui Dumnezeu pentru lume. Nu este surprinzător faptul că ”Visul lui Dumnezeu” este un alt concept New Age care este introdus în cartea Chemarea lui Isus.

8) Visul lui Dumnezeu

Consecventă cu multe din alte implicații New Age conținute în mesajele ei obținute prin channeling, ”Isus-ul” lui Sarah Young introduce ideea New Age a ”Visului lui Dumnezeu” în cartea sa Chemarea lui Isus atunci când ea afirmă:

Aș putea să insuflu în tine un vis care pare cu mult peste puterea ta de înțelegere.42

În cartea Chemarea lui Isus: 365 Devoțiuni pentru Copii, mesajul/devoțiunea din 6 Ianuarie este intitulat, ca fiind mesajul lui ”Isus” adresat copiilor: ”Îndrăzniți să visați Visul Meu.”43

”Visul lui Dumnezeu” este un plan utopic înșelător

Termenul ”Visul lui Dumnezeu” este încă un alt element al paralelismului cu limbajul New Age care infiltrează biserica. Visul lui Dumnezeu este o metaforă New Age neclară, definită în sens larg, care încearcă să unifice diferite religii și grupuri religioase într-un efort nebiblic de a obține pacea mondială. Totuși, adevăratul Isus Cristos a avertizat că înșelătoria și venirea lui Anticrist, și nu o mișcare de pace ca ”Visul lui Dumnezeu”, vor fi evenimentele ce vor precede defapt revenirea Lui finală si glorioasă (Matei 24:3-5; 2 Tesaloniceni 2:1-5). Profetul Daniel a avertizat că Anticrist va ”distruge în mod extraordinar” și ”prin pace el îi va distruge pe mulți” (Daniel 8:24-25 KJV). În viitor, ceea ce ar putea părea că este o trezire mondială ”extraordinară” și o pace mondială ”extraordinară”, va fi defapt o falsă trezire și o falsă pace, genul de pace de care profetul Daniel a spus că va fi asociată cu venirea Anticristului, și nu a adevăratului Cristos.

Conceptul New Age de Vis a lui Dumnezeu a fost introdus încă din anul 1916 de către teosofii New Age, în revista lor Calea Teosofică (Theosophical Path Magazine).44 De atunci încoace, acesta a fost folosit de numeroși simpatizanți New Age care-i include și pe Oprah Winfrey45, Wayne Dyer46, fostul guru indian de la Națiunile Unite, Sri Chinmoy47 și episcopul african Desmond Tutu48. Conceptul Visul lui Dumnezeu a fost introdus în biserică în anii 1970 de fostul pastor al Catedralei de Cristal (Crystal Cathedral), Robert Schuller49, și adoptat ulterior de Rick Warren50, Brian McLaren51, Joel Osteen52, Bruce Wilkinson53, Leonard Sweet54, și de multe alte figuri creștine. Factorul comun este foarte vizibil atunci cînd comparăm afirmații făcute de Oprah Winfrey, Joel Osteen și ”Isus-ul” lui Sarah Young:

Oprah Winfrey: Dumnezeu poate visa un vis mai mare pentru tine decât poți tu visa pentru tine însuți.55

Joel Osteen: Visul lui Dumnezeu pentru viața ta este mult mai mare decât al tău.56

”Isus-ul” lui Sarah Young: Visează cel mai măreț, cel mai incredibil vis și apoi să știi că Eu sunt capabil să fac mult mai mult decât atât, mult mai mult decât poți tu cere sau imagina vreodată. Permite-Mi să-ți umplu mintea cu visele Mele pentru tine.57

Rick Warren, Brian McLaren și Leonard Sweet folosesc toți metafora Visul lui Dumnezeu ca să scoată în evidență urgența realizării păcii mondiale – dar cu ce costuri compromițătoare New Age?

Rick Warren: În această săptămână voi începe o serie de cinci mesaje despre visul lui Dumnezeu pentru a te folosi la nivel global – ca să te folosesc literalmente pe TINE ca să ajuți să schimbi lumea! Am să vă dezvălui planul nostru Global P.A.C.E (P.E.A.C.E în engl.) și cum Dumnezeu te-a pregătit într-un mod unic pentru acest moment al destinului.58

Brian McLaren: Aceasta este în sine un act de a face pace, deoarece noi căutăm să ne aliniem dorințele noastre voii lui Dumnezeu, visele noastre visului lui Dumnezeu.59

Leonard Sweet: Vremea ca să salvăm Visul lui Dumnezeu este acum. Oamenii care să salveze Visul lui Dumnezeu sunteți voi.60

”Visul lui Dumnezeu” este un Vis Fals

”Visul lui Dumnezeu” s-ar părea că este inspirator și că ar avea în el un sentiment evlavios, dar nu este nimic în Scriptură care măcar să sugereze, cu atât mai puțin să confirme conceptul New Age al Visului lui Dumnezeu. Dumnezeu nu visează, în nici un fel, sub nici o formă, în nici un chip. Visul lui Dumnezeu este în mod categoric unul din acei termeni de tranziție cum este ”co-creație” și ”alchimie divină” care încearcă defapt să deplaseze totul într-un context New Age și înspre acceptarea universală a unei Noi Ere/Noii Viziuni asupra lumii. ”Isus-ul” lui Sarah Young joacă un rol chiar în această condiționare abilă când introduce conceptul de Vis al lui Dumnezeu în cartea ei Chemarea lui Isus și în nu mai puțin de alte trei cărți ale sale.61 Profetul Ieremia a avertizat în legătură cu cei ce profețesc și prezintă vise false cum este Visul lui Dumnezeu:

Iată, zice Domnul, am necaz pe cei ce prorocesc vise neadevărate, care le istorisesc şi rătăcesc pe poporul Meu cu minciunile şi cu îndrăzneala lor; nu i-am trimis Eu, nu Eu le-am dat poruncă şi nu sânt de niciun folos poporului acestuia, zice Domnul. (Ieremia 23:32)

Notă: Deoarece atât de mulți lideri creștini au adoptat conceptul de Vis a lui Dumnezeu, acesta a devenit un termen ”creștin” larg acceptat și care realmente nu se mai poate distinge acum de originile sale New Age.

9) Dumnezeu ”în” toate

New Age învață că noi toți suntem ”Una” și că noi toți suntem ”Dumnezeu” pentru că Dumnezeu este ”în” fiecare și ”în” toate. Această credință este cunoscută sub numele de panenteism și este învățătura de bază a mișcării New Age. În cartea mea Înșelați cu scop (Deceived on Purpose), apărută în 2004, descriu cum de multă vreme evanghelistul New Age, Benjamin Creme, vorbind în numele falsului Cristos Maitreya, prezintă conceptul de ”Dumnezeu în toate” ca învățătură de bază a viitoarei Noi Religii Mondiale. Creme a spus:

Până la urmă o nouă religie mondială va fi inaugurată și ea va fi o fuziune și o sinteză a apropierii Orientului și Occidentului. Cristos va aduce împreună, nu doar Creștinismul și Budismul, ci și conceptul de Dumnezeu transcedental – în exteriorul, în afara creației Sale – și de asemenea, conceptul de Dumnezeu imanent (în interiorul) întregii creații – în om și în toată creația.62

Dar adevăratul Isus Cristos niciodată nu a învățat că Dumnezeu era o Prezență universală care este ”în om și în toată creația”. El nu ne-a învățat că Dumnezeu este ”în” toate. Și totuși ”mesajul” din 8 Iulie pe care Sarah Young a spus că l-a primit de la ”Isus-ul” ei prezintă categoric această învățătură falsă New Age:

Eu sunt mai presus de toate, și la fel în toate…63

Adevăratul Isus Cristos știe că învățătura falsă fundamentală a Noii Ere (New Age) / Noii Viziuni asupra lumii este concepția imanenței – Dumnezeu ”în toate”. Adevăratul Cristos învață că Dumnezeu – în Persoana Duhului Sfînt – este trimis să locuiască în cei care cred și îl urmează pe El (Ioan 14:23). Dar El niciodată nu ar învăța că Dumnezeu este ”în om și în toată creația” sau ”în toate” așa după cum ”Isus-ul” lui Sarah Young afirmă în cartea ei, Chemarea lui Isus.

Notă: Multe pasaje Biblice resping ideea că Dumnezeu este ”în toate” – Ezechiel 28:2, Galateni 6:3, Psalmi 9:20, Isaia 31:3, Ioan 2:24-25, etc. Psalmul 39:5 arată foarte clar că ”orice om este doar o suflare, oricât de bine s-ar ţine”. Omul nu este Dumnezeu sau o parte din Dumnezeu pentru că Dumnezeu nu este în mod universal ”în” toate – Dumnezeu nu este ”în toate” (lucrurile).

10) Convertirea mistică New Age, sub clar de lună, a lui Sarah Young

În introducerea originală a cărții Chemarea lui Isus, Sarah Young, a descris cum s-a desfășurat o plimbare a ei în ”creația glorioasă a lui Dumnezeu” care a condus la convertirea ei mistică sub clar de lună – (când) ”inima” ei a fost ”convertită” la ”Isus” în momentul în care ea ”s-a simțit” ”învăluită” de ”negura caldă” a ”Prezenței” Sale. Relatarea ei ne amintește cum mulți dintre noi am căzut pradă experiențelor spirituale înșelătoare în loc să fim atenți la avertizările Cuvântului lui Dumnezeu despre un ”alt Isus,” o ”altă evanghelie” și ”un alt duh (2 Corinteni 11:4, Galateni 1:6-7, 1 Timotei 4:1). Observați cum Sarah Young în mod clar tranzitează direct de la ”a fost creația glorioasă a lui Dumnezeu cea care m-a ajutat să îmi deschid inima Lui” la plimbarea ei în ”munții înzăpeziți” cu ”frumusețea rece a clarului de lună.” Este un flux continuu de la un paragraf la altul. Sarah Young scria:

A fost intergritatea intelectuală a învățăturilor lui Francis Schaeffer care m-a atras spre acel loc de odinioară. Deși cercetarea care m-a dus acolo era căutarea adevărului, a fost creația glorioasă a lui Dumnezeu cea care m-a ajutat să îmi deschid inima Lui.

Într-o seară m-am trezit plecând de la căldura cabanei noastre confortabile pentru a mă plimba singură în munții înzăpeziți. Am mers într-o zonă intens împădurită, simțindu-mă vulnerabilă și copleșită de frumusețea rece a clarului de lună. Aerul era aspru și uscat, pătrunzător când îl inhalai. Dintr-o dată am simțit de parcă o ceață călduroasă m-a învăluit. Am devenit conștientă de o Prezență încântătoare, și răspunsul meu involuntar a fost să șoptesc, ”Dulce Isus”. Această exprimare era total necaracteristică mie, și am fost șocată să mă aud pe mine vorbindu-I atât de tandru lui Isus. În timp ce reflectam la această scurtă comunicare, mi-am dat seama că acesta era răspunsul unei inimi convertite; în acel moment am știut că îi aparțineam Lui. Aceasta era cu mult peste răspunsul intelectual pe care eu îl căutam. Aceasta era o relație cu Creatorul universului.64 [sublinierea a fost adăugată pentru a arăta ce a fost scos afară din edițiile cele mai recente ale cărții Chemarea lui Isus].

Dar după nouă ani de publicare a relatării convertirii sale mistice, descrise mai sus, această relatare originală a fost subit înlocuită de o relatare diferită, mai tradițională, a convertirii pe care Sarah Young pretinde acum că a avut-o anterior plimbării ei sub clarul de lună. În locul ”creației glorioase a lui Dumnezeu” tranzitând convertirea ei mistică sub clar de lună, acum este relatarea noii sale convertiri care tranzitează plimbarea ei, considerabil mai temperată, sub clar de lună. Noua ei relatare spune:

La scurt timp după ce m-am instalat în casa pe care am împărțit-o cu alți studenți, am întâlnit un consilier priceput care a venit de la sucursala elvețiană a (centrelor creștine de studiu) L’Abri ca să vorbească cu unii dintre noi. M-am dus în camera în care ea aștepta, și ea mi-a spus să închid ușa. Chiar înainte să am timp să mă așez, ea mi-a pus prima întrebare: ”Ești creștină?” I-am răspuns că nu eram sigură; am vrut să fiu creștină dar că nu am înțeles în realitate de ce aveam nevoie de Isus. Am crezut că a-l cunoaște pe Dumnezeu este suficient. A doua ei întrebare a fost: ”Pentru ce anume nu te poți ierta?” Această întrebare m-a adus față în față cu păcătoșenia mea, și am înțeles imediat nevoia mea de Isus – să mă salveze de la multele mele păcate. Mai târziu, când eram singură, i-am cerut Lui să îmi ierte toate păcatele și să fie Dumnezeul-Salvator al meu.

Într-o seară m-am trezit plecând de la cădura plăcută a cabanei noastre, pentru a mă plimba singură în munții înzăpeziți. Am mers într-o zonă intens împădurită, simțindu-mă vulnerabilă și copleșită de frumusețea rece a clarului de lună. Aerul era aspru și uscat, pătrunzător când îl inhalai. După o vreme, am ajuns într-o zonă deschisă și m-am oprit din mers.Timpul părea că a înghețat în timp ce priveam în jur cuprinsă de uimire – pătrunsă de frumusețea acestui loc. Brusc am devenit conștientă de o Prezență încântătoare care era cu mine, și răspunsul meu involuntar a fost să șoptesc, ”Dulce Isus.” Această experiență a Prezenței lui Isus a fost cu mult mai personală decât răspunsurile intelectuale pe care eu le căutam. Aceasta era o relație cu Creatorul universului – Cel care este calea, adevărul și viața. (Ioan 14:6, NKJV) 65.

Această nouă relatare a convertirii sale, impune numaidecît întrebarea de ce Sarah Young nu a inclus această versiune recentă a convertirii sale în scrierea/varianta originală (inițială) a cărții. Timp de nouă ani ea descria cum ”inima” ei a fost ”convertită” în ”frumusețea rece a clarului de lună” a ”creației glorioase a lui Dumnezeu.” Acum ni se spune că inima ei a fost convertită înainte de plimbarea ei sub clar de lună, după ce a vorbit cu consiliera de la L’Abri. Cititorul sceptic ar putea vedea în aceasta tentativa autoarei de a limita rapid daunele – în special în lumina faptului că mai multe afirmații controversate din relatarea originală a convertirii ei au fost total șterse din edițiile cele mai recente a cărții sale, Chemarea lui Isus. A șters și afirmația originală care făcea legatura cu convertirea ei mistică – ”Creația glorioasă a lui Dumnezeu a fost cea care m-a ajutat să-mi deschid inima Lui”. A șters și ”ceața călduroasă” care ”a învăluit-o”. A șters și ”exprimarea” care era ”total necaracteristică mie”. A șters și faptul că ea a fost ”șocată” auzindu-se ”vorbindu-i atât de tandru lui Isus”. A șters și faptul că ea și-a dat seama că ”răspunsul” ei a fost cel ”al unei inimi convertite”. A șters și precizarea că ”în acel moment am știut că îi aparțin Lui”. Mai succint – a șters toată convertirea ei mistică sub clar de lună precum și implicațiile New Age a ceea ce ea a trăit defapt. S-a dus, de asemenea, pentru mulți dintre noi și orice urmă de credibilitate pentru un autor și un editor care încearcă să ascundă erorile (ștergând sau adăugând la noua editare a cărții) fără nici un fel de explicații și scuze nimănui – cu atât mai puțin milioanelor de cititori care au citit versiunea ei originală.

CONCLUZII

Pare puțin cam necinstit pentru vice-președintele editurii Thomas Nelson, Laura Minchew, să nege diversele implicații New Age din cartea Chemarea lui Isus – chiar în timp ce ei șterg mult, exact din materialul care demonstrează acuzațiile implicării New Age a cărții. Un trandafir, orice alt nume i-ai da, este tot un trandafir. Același lucru este și cu New Age. La fel cum o caracatiță proiectează cerneala spre potețialii săi adversari ca să tulbure apele, încercarea lui L. Minchew de a-i intimida pe critici și încercarea ei de a risipi critica legitimă nu este credibilă. Laura Minchew, Sarah Young și editorii de la Thomas Nelson trebuie să fi știut asta pentru că ei altfel nu ar fi eliminat atât de mult material controversat din edițiile mai noi ale cărții Chemarea lui Isus.

Când Sarah Young și echipa ei de la editura Thomas Nelson aleg să-și protejeze industria multi-milionară, dezvoltată pe baza cărții Chemarea lui Isus, mai degrabă decât adevărul, ei îi trădează pe numeroșii cititori care și-au pus încrederea în ”Isus-ul” lui Sarah Young. Cu toate acestea, unii vor spune: ”dar există atâta adevăr și atâtea lucruri din Scriptură, și am fost atât de încurajată de cartea lui Sarah Young”. Sau, ”Hei, și ce dacă au schimat unele lucruri. Ei au încercat doar să repare greșelile – așa deci care este problema?”. Dar este un lucru trist atunci când creștini declarați se simt încurajați de un amestec înșelător de adevăr și de învățături greșite din New Age. Și atunci când un autor și o editură fac modificări importante asupra materialelor spirituale controversate, ei ar trebui să dea niște explicații cu privire la motivul de ce au fost făcute acele schimbări.

De un lucru putem fi foarte siguri. Adevăratul Cristos nu amestecă adevărul cu învățături New Age. Aceasta o face numai un Cristos fals. Când a fost întrebat de către discipolii Săi care va fi semnul venirii Sale și sfîrșitului lumii, adevăratul Isus Cristos a spus că înșelătoria (religioasă) va fi semnul – a spus că mulți vor veni în numele Său, pretinzând că este El (Matei 24:3-5). Și în timp ce lucrul acesta ar fi greu pentru unii oameni să-l accepte, avertizarea Lui se aplică în mod specific Cristoșilor falși precum este ”Isus-ul” lui Sarah Young.

Nota editorului: Încercările noastre de a vorbi cu Sarah Young despre problemele din cartea sa, Chemarea lui Isus, au fost fără nici un rezultat. Cei de la editura Thomas Nelson au afirmat în mod repetat că autoarea nu este disponibilă pentru interviuri.

Glosar (nu apare în versiunea în lb. engleză):

*New Age (Era Nouă): Denumire a unui curent religios, care apare încă de la sfârșitul secolului 19 (Alice Bailey, teosofie) și are o influență mai puternică, înainte de toate, în a doua jumătate a secolului 20. El se sprijină pe teorii astrologice (intrare în noua „zodie a Vărsătorului”) și în speculații oculte de nuanță predominant hindusă. Potrivit doctrinelor New Age, „dumnezeu” este perceput ca o energie cosmică prezenta în tot sau în toți; fiecare om este chipurile „dumnezeu” și doar trebuie să conștientizeze lucrul acesta. De New Age sunt legate nenumărate teorii și secte oculte. Deși concepția este în esență anticristică, adepții New Age vorbesc și despre un Cristos (adică Anti-Cristos), întrebuințează noțiuni care sună a fi parțial creștine și au avut în ultimele decenii o influență mai puternică în cercurile creștine 

channeling (“canalizare”) – o formă New Age de mediumism sau spiritism. “Canalizatorul” îşi cedează controlul capacităţilor lui senzoriale şi cognitive unei entităţi spirituale cu scopul de a recepţiona informaţii paranormale din lumea spirituală. D.p.d.v biblic este comunicare directă cu demonii.

*medium – este un spiritist al cărui trup este folosit pentru a comunica cu duhurile demonice, el este considerat însă o persoană care poate trece în stare de hipnoză, de transă, și despre care, în practicile oculte, se crede că poate comunica cu spiritele morților și poate servi ca intermediar între ele și cei vii.

*transă – stare psihică specială, de conștiință modificată, caracterizată prin reducerea sensibilității la stimuli și chiar o pierdere temporara a contactului cu mediul ambiant, precum și slăbirea atitudinii discriminatorii, critice la acțiunea unor sugestii sau autosugestii. Ea poate fi indusă prin hipnoză sau auto-hipnoză, consum de substanțe psihotrope sau practici religioase mistice. D.p.d.v spiritual cel ce se află în transă mistică ocultă este supus manipulării și călăuzirii din partea spiritelor demonice care însă de cele mai multe ori apar deghizați ca „îngeri de lumină”.

*alchimie – formă de studiere empirică, experimentală a naturii, îmbinată cu elemente de astrologie și misticism, care urmărește transformarea metalelor comune în aur, crearea unui „elixir al vieții”, descoperirea „pietrei filosofale” etc. 

*dictarea spiritistă – este o practică spiritistă în care subiectul primește informații audibile, sau informații pe cale mentală, în mod direct de la entitatea demonică cu care este în contact, informații pe care le scrie imediat pe un caiet, poate fi însoțită de dictare mecanică în care subiectul posedat de spiritul demonic scrie involuntar cu mâna sa, fără a avea control asupra ei fiind în stare de transă ocultă. Entitățile demonice se prezintă în aceste situații, de cele mai multe ori, deghizate ca “mesageri/ghizi spirituali sau îngeri de lumină”.

Referințe:

1. Jim Fletcher, “Top Christian Bestseller Accused of Heresy” (World Net Daily, http://www.wnd.com/2014/05/top-christian-bestseller-accused-of-heresy ).
2. Q&A with Sarah Young, Author Profile (The Christian Broadcasting Network
http://www.cbn.com/entertainment/books/jesuscallingqa.aspx).
3. Two Listeners; Edited by A.J. Russell,
God Calling (Grand Rapids, MI: A Spire Book published by Jove Publications Inc., for Fleming H. Revell, 2005), p. 5.
4. John Ankerberg & John Weldon,
Encyclopedia of New Age Beliefs (Eugene, OR: Harvest House Publishers, 1996), p. 103.
5. Ibid., p. 104.
6. Ibid., p. 80.
7. Sarah Young,
Jesus Calling: Enjoying Peace in His Presence (Nashville, TN; Thomas Nelson, 2004), pp. Xl-XII, Printing 12 13 14 15 RRD 49 48 47 46.
8. Ruth Graham, “The Strange Saga of ‘
Jesus Calling,’ The Evangelical Bestseller You’ve Never Heard Of” (The Daily Beast, 02/23/14), http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/23/the-strange-saga-of-jesus-calling-the-evangelical-bestseller-you-ve-never-heard-of.html).
9. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., p. 94.
10. Ibid., p. Xll.
11. Victoria Neufeldt, Editor in Chief,
Webster’s New World Dictionary: Third College Edition (New York, NY: Simon & Schuster, Inc. 1988), p. 234.
12. Ibid., p. 389.
13. Sarah Young,
Jesus Calling; 10th Anniversary Edition (Nashville, TN; Thomas Nelson Inc, 2004, 2011, 2014), Printing 14 15 16 17 18 DSC 5 4 3 2 1.
14. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., pp. X-Xl.
15. John Ankerberg & John Weldon,
Encyclopedia of New Age Beliefs, op. cit., p. 578. Quoted from Dave Hunt & T.A. McMahon, The Seduction of Christianity: Spiritual Discernment in the Last Days (Eugene, OR: Harvest House Publishers, 1985), p. 123.
16. Sarah Young,
Jesus Calling, 10th Anniversary Edition, op. cit.
17. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., p. 228.
18. Ibid., p. Xll.
19. Ibid., p. 362.
20. Ibid., p. 260.
21. Ibid., p. 139.
22. Ibid., p. 214.
23. Ibid., p. 241.
24. Ibid., p. 303.
25. Ibid., p. 85.
26. Ibid., p. 381.
27. Ibid., p. 209.
28. Ibid., p. 5.
29. Ibid., p. 360.
30. Ibid., p. 313.
31. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., p. 260.
32.
Webster’s New World Dictionary; Third College Edition, op. cit., p. 937.
33. Edited by N.G.L. Hammond and H.H.Scullard,
The Oxford Classical Dictionary (Oxford, UK: Oxford University Press, Second Edition, 1970), p. 36.
34. Ibid., pp. 36-37.
35. Marianne Williamson,
A Return to Love: Reflections on the Principles of A Course in Miracles (New York, NY: Harper Perennial, 1996), p. 281.
36. Edited by N.G.L. Hammond and H.H. Scullard,
The Oxford Classical Dictionary, op. cit., p. 37.
37. Barbara Marx Hubbard,
The Revelation: A Message of Hope for the New Millennium (Novato, CA: Nataraj Publishing, 1995), p. 174.
38. Neale Donald Walsch,
The New Revelations: A Conversation with God (New York, NY: Atria Books, 2002), p. 157.
39. Victoria Neufeldt, Editor in Chief,
Webster’s New World Dictionary; Third College Edition, op. cit., p. 273.
40. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., p. 362.
41. Barbara Marx Hubbard,
The Revelation, op. cit., p. 264.
42. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., p. 6.
43. Sarah Young (adapted by Tama Fortner),
Jesus Calling: 365 Devotions For Kids (Nashville, TN: Tommy Nelson, 2010), p. 7.
44. Katherine Tingley, Editor,
Theosophical Path Magazine, Volume X, February 1916, p. 159.
45. Ann Oldenburg, “The Divine Miss Winfrey” (
USA Today, May 10, 2006, http://www.usatoday.com/life/people/2006-05-10-oprah_x.html).
46.Wayne Dyer,
You’ll See it When You Believe It: The Way to Your Personal Transformation (New York, N.Y.: HarperCollins, First Quill Ed., 2001), p. 108.
47. Sri Chinmoy; late resident Indian guru at the United Nations (
http://www.yogaofsrichinmoy.com/god_the_author_all_good/mangod ).
48. Desmond Tutu, “Archbishop Desmond Tutu Speech” (March 18, 2004, Bender Arena at American University,
http://wwwl.media,american.edu/speeches/desmondtutu.html).
49. Robert H. Schuller,
Your Church Has Real Possibilities (Glendale, CA: Regal Books Division, G/L Publications, 1974), pp. 176-179.
50. Rick Warren, Saddleback Church e-mail, October 27, 2003, “GOD’S DREAM FOR YOU—AND THE WORLD!”; Warren Smith,
Deceived on Purpose: The New Age Implications of the Purpose-Driven Church (Magalia, CA: Mountain Stream Press, 2004), pp. 131-142.
51. Brian McLaren,
The Secret Message of Jesus: Uncovering the Truth that Could Change Everything (Nashville, TN: W. Publishing Group, a Division of Thomas Nelson, Inc., 2006), p. 161.
52. Joel Osteen, “God’s Dream for Your Life”—Joel Osteen Ministries daily devotional 28 July Monday” (
http://devotion.wedaretobelieve.com/2014/07/gods-dream-for-your-life-joel-osteen.html).
53. Bruce Wilkinson,
The Dream Giver (Sisters, OR: Multnomah Publishers, Inc., 2003), p. 77.
54. Leonard Sweet,
SoulTsunami: Sink or Swim in the New Millennium Culture (Grand Rapids, MI: Zondervan, 1999), p. 34.
55. Ann Oldenburg, “The Divine Miss Winfrey” (
USA Today, May 10, 2006, http://www.usatoday.com/life/people/2006-05-10-oprah_x.html).
56. Joel Osteen, “God’s Dream for Your Life-Joel Osteen Ministries daily devotional 28 July Monday,”
57. Sarah Young (adapted by Tama Fortner),
Jesus Calling: 365 Devotions For Kids, op. cit. p. 7.
58. Rick Warren, Saddleback Church e-mail, October 27, 2003, “GOD’S DREAM FOR YOU—AND THE WORLD!”; op. cit.
59. Brian McLaren,
The Secret Message of Jesus, op cit., p. 161.
60. Leonard Sweet,
SoulTsunami, op. cit., p. 34.
61. Sarah Young,
Dear Jesus: Seeking His Light in Your Life (Nashville, TN: Thomas Nelson, Inc., 2007), pp. 68-69; Sarah Young: Jesus Lives: Seeing His Love in Your Life (Nashville, TN: Thomas Nelson, 2009), p. 124; Sarah Young (adapted by Tama Fortner), Jesus Calling: 365 Devotions For Kids, op. cit., p. 7.
62. a) Benjamin Creme,
The Reappearance of the Christ and the Masters of Wisdom (London, England: The Tara Press, 1980), p. 88, Cited from Deceived on Purpose (Magalia, CA: Mountain Stream Press, 2nd ed., 2004), p. 156. b) Alice Bailey and Djwhal Khul, The Reappearance of the Christ, Chapter 6—“The New World Religion” (Caux, Switzerland: Netnews Association and/or its suppliers, 2002), http://netnews.org ), http://web.archive.org/web/20070220093122/http://laluni.helloyou.ws/netnews/bk/reappearance/reap1025.html).
63. Sarah Young,
Jesus Calling, op. cit., p. 199.
64. Sarah Young,
Jesus Calling (original introduction), op. cit., pp. Vll-Vlll.
65. Sarah Young,
Jesus Calling (revised introduction), (10th Anniversary Edition), op. cit., p. xiv.

Leave a Reply