Cristian Barbosu si modelul Harvest-Metanoia

“There is only one valid definition of business purpose: to create a customer. The customer is the foundation of a business and keeps it in existence. He alone gives employment … Because it is the purpose to create a customer, any business enterprise has two, and only two, basic functions: marketing and innovation.

(Peter Drucker)

“The degree to which people can spread their positive feelings about your product to those around them has more to do with the place than the person. Situations make the Salesman, so stop searching for contagious people and look instead for contagious circumstances. Introducing your product into smaller groups of similar people who share a strong emotional attachment to each other and the group can dramatically improve the speed with which it diffuses through that community and beyond. Leveraging the conditions that enable social learning and emotional contagion fans the flames and spreads information, emotion, and your product from one person to the next.

The ability of one person to influence another is powerful and well understood. Just how individual influence expands to affect whole populations, though, was a mystery for many years. Why did some trends catch on while others failed? The new science of networks is beginning to unravel the mystery.”

(Greg Stielstra, PyroMarketing (HarperBusiness, 2005), pp. 163-164)

“Once one has read PyroMarketing by Greg Stielstra, they can never look at the purpose-driven phenomenon in the same way. It is all about marketing. And the people in the pew are not only “customers“, but they are also unwitting “customer evangelists“. This is because the purpose-driven marketing plan is based on network marketing. Network marketing, unlike large-scale mass marketing, relies upon individuals in its downline to be its salesmen.”

(Discernment Ministries, The Dopamine Driven Church, p.4)

“Eu cred că liderul ei, dl. Cristian Barbosu, nu face decît o frumoasă figuraţie la nivel superior, de funcţionar al globalizării, pus să implementeze în România mode evanghelice de peste ocean, cu tot ceea ce presupune acest demers: oameni, fonduri şi tehnologie de vîrf. Există contacte de ambele părţi ale lumii, vizite de o parte şi de alta, un schimb neîntrerupt de idei, de strategie şi de viziune.”

(Rasvan Cristian Stoica)

Mi-am propus sa scriu despre acest subiect de ceva vreme dar din lipsa de timp am tot amanat. Doua motive foarte serioase si urgente m-au determinat sa finalizez (chiar daca ar mai fi fost multe de scris) cat mai repede acest post-studiu si sa-l public spre ajutorul celor care inca nu inteleg agenda retelei Harvest-Metanoia. Primul motiv ar fi faptul ca o binecunoscuta biserica din Cluj trece zilele acestea prin mari framantari si e posibil sa asistam la un caz similar celui din biserica Metanoia din Arad (aceasta biserica s-a rupt in doua in urma cu vreo 2-3 ani, rezultand ceea ce este astazi biserica baptista Metanoia si biserica independenta Harvest-Metanoia). Si in acest caz de la Cluj sunt implicati tot oameni din sfera de influenta a organizatiei “BIG Impact”. Al doilea motiv ar fi faptul ca pastorul Cristian Barbosu de la Harvest-Metanoia Arad sustine zilele acestea un turneu de evanghelizare prin cateva biserici crestine din Europa de Vest. Consider astfel ca e neaparat necesar ca oamenii de buna credinta sa fie cat mai informati despre ceea ce reprezinta acest model “Harvest-Metanoia” care este acum pe val si ce ii asteapta pe cei care doresc sa-l implementeze in propriile biserici.

Inainte insa sa discutam despre anumite aspecte specifice modelului “Harvest-Metanoia” trebuie sa avem cat mai multe detalii tehnice legate de aceasta miscare internationala numita “Biserica Condusa de Scopuri”. Prin urmare as vrea sa prezint cateva clipuri audio puse la dispozitie de catre dr. Martin Erdmann si Sarah Leslie de la “Discernment Ministries”, cu ajutorul carora ne putem familiariza la modul general cu acest concept cunoscut si sub numele de “biserica celulara”. De asemenea va recomand sa studiati si posturile despre mega evenimentul BELIEVE. Stiu ca sunt multe informatii de asimilat (si din pacate doar in limba engleza) dar toate aceste materiale sunt vitale pentru a intelege concepte de baza (precum: retea, leadership, celule, teoria globala a sistemelor, mecanisme de feedback, managementul total al calitatii, comunitarism, inginerie sociala, databanking, pyromarketing etc) si modul in care ele au fost/sunt implementate in contextul evanghelic romanesc.

Purpose Driven Model – by Sarah Leslie

.

P.E.A.C.E Plan: Networking – by Sarah Leslie

.

Cell Church Movement – by Sarah Leslie

 

.

Atunci cand auziti de “modelul Harvest-Metanoia” trebuie sa intelegeti pe langa conceptele enumerate mai sus si conceptul numit “glocalizare”. Ganditi-va la un produs de genul “McMici” sau “McSarmale”, adica un concept global implementat local. Reteaua de biserici Harvest-Metanoia este un model de “Purpose Driven Church” (aka “Peter Drucker driven church”) implementat in contextul evanghelic romanesc. Acesta e motivul pentru care pastorul Cristian Barbosu repeta mereu si mereu mantra contextualizarii:

“Pe de o parte, fiindcă modelul abordat de noi are un fundament biblic solid, dar este contextualizat generației contemporane, adică ia intenționat în considerare aplicablitatea Scripturii în viața și gândirea generației de azi.”

“De aceea un interes deosebit îl avem între tineri care au terminat seminarele, și care ne mărturisesc că în școli au învățat cum să mânuiască Cuvântul, dar prea puțin cum să faca exegeza iudeului, grecului, generației căreia îi slujesc, ca astfel să se poată contextualiza și să îi câstige pentru Hristos, cum a facut Isus și Pavel.” (Sursa)

Pastorul Cristian Barbosu ne spune ca modelul abordat de dumnealui este unul ce are un “fundament biblic solid” iar scopul ar fi “sa castige oameni pentru Hristos”. Dar sa fie oare chiar asa? Sa ne incredem pe deplin in ceea ce promoveaza o persoana care a interactionat luni de zile cu personajul fictiv “Titel Maghiar” si cu “apropiati” ai acestuia fara sa isi dea seama ca are de-a face cu o retea de impostori si sarlatani? Eu zic ca nu… si consider ca este foarte important ca inainte de a-l accepta, sa analizam cat de biblic este modelul Harvest-Metanoia si daca nu cumva s-au strecurat si elemente straine de Biblie in ceea ce unii considera a fi un model de “prosperitate spirituala”.

Cei care sunt familiarizati deja cu modelul PDC (Purpose Driven Church) pot observa ca intr-o biserica de tip “Harvest-Metanoia” Evanghelia este inlocuita in mod sistematic cu ceea ce se numeste “leadership training”, acesta fiind si motivul pentru care atunci cand privesti miscarea din exterior ea seamana cu un “power cult” sau cu o cazemata. Nimeni nu misca in front si totul este controlat foarte strict.

Bisericile afectate de acest virus PDC sunt mult mai multe decat cele afiliate in mod oficial la reteaua Harvest-Metanoia. Desigur interesul acestor biserici si a celor care le conduc momentan este de a ramane cat mai mult cu putinta in interiorul cultelor mama (baptist, penticostal etc). In acest mod sunt mult mai eficiente in a promova ideile si invataturile preluate de la organizatia mama din SUA numita “Leadership Network” (mama tuturor acestor modele de “crestere spirituala a bisericii”, tatal fiind Peter Drucker; plus mama bisericilor emergente). Aici ma refer in principal la organizatia “BIG Impact” din Romania si colaboratorii acestora. Pe viitor anticipez faptul ca si alte biserici din sfera de influenta “BIG Impact” vor urma modelul “Harvest-Metanoia” si isi vor declara independenta. Deocamdata pozitia “flying under the radar” le convine de minune. Va rog sa tineti minte ca modelul denominational (baptist, penticostal etc) trebuie sa dispara in asa fel incat sa poata fi inlocuit cu modelul de tip retea. Recentul mega eveniment BELIEVE (care nu a fost o evanghelizare, ci o manifestare sociala de masa) mi-a confirmat faptul ca atat conducerea cultului baptist cat si conducerea cultului penticostal nu inteleg ce reprezinta aceste organizatii/retele (precum Harvest-Metanoia, BIG Impact, RZIM Romania, Peniel etc) si nici nu stiu ce sarpe cresc la san… altfel ar fi reactionat cumva… dar nimic! Tacere totala… Si mai fac din nou o mentiune pe care am facut-o in posturile despre BELIEVE: modelul “Purpose Driven Church – PDC” reprezinta pentru miscarea baptista ceea ce “New Apostolic Reformation – NAR” (o retea de retele “apostolice”) reprezinta pentru miscarea penticostala. Ambele sunt modele de falsificare ale crestinismului, doar ca ambalajul este diferit in functie de worldview-ul penticostal sau cel baptist (deoarece crestinii sunt vazuti ca si clienti, iar fiecare primeste produsul pe care crede ca il doreste). La baza avem insa acelasi tip de structura piramidala de conducere si control, prin care se incearca acapararea a cat mai multor biserici din sistemul denominational spre sistemul “retea de retele”.

Nu cu mult timp in urma cei de la biserica Harvest-Metanoia din Arad au organizat un eveniment numit “Ziua portilor deschise”. In ultimele luni au avut loc cel putin doua evenimente similare daca nu ma insel. “Ziua portilor deschise” este in general un procedeu practicat de anumite companii pentru a-si promova imaginea. Iata cum suna reclama unui astfel de eveniment organizat de biserica “Harvest-Metanoia” Arad, care se vrea a fi unul orientat spre transparenta (din cate inteleg eu):

“Timp de 2 zile, vrem să împărtăşim cu tine şi grupul tău din experienţa noastră, succesele noastre, dar şi eşecurile noastre, în căutarea unui model relevant şi biblic pentru contextul evanghelic din România. Căutăm oameni dedicaţi lui Dumnezeu care vor să-L glorifice din toată inima, asumându-şi riscul câştigării generaţiei contemporane; căutam oameni împreună cu care să putem clădi biserici vii, relevante şi intenţionat orientate înspre câştigarea sufletelor pentru Cristos.”

Totul bine si frumos, dar oare cat de deschise sunt aceste “porti deschise”? Sa preluam cateva citate din “filozofia de lucrare” a celor de la Harvest-Metanoia:

Grupul mic nu este și nu trebuie să ajungă un context de bârfă sau de discuție a problemelor Bisericii. Astfel, liderul grupului are responsabilitatea să oprească orice discuție ce poate degenera în bârfă ori discuții contradictorii sau de calomniere la adresa altor persoane din cadrul Bisericii sau a problemelor Bisericii.”

Biserica Harvest Metanoia nu încurajează ca membrii altor biserici să participe în cadrul grupurilor mici ale bisericii, doar dacă și-au arătat interesul de a-și transfera membralitatea spre biserica noastră, printr-o cerere scrisă. Numărul participanților într-un grup mic poate varia între 6 și 12 participanți (cel mult 14 persoane). Grupele sunt mixte (bărbați și femei) în cazul familiilor, dar separate în funcție de gen, în cazul tinerilor, unde sunt grupuri de băieți și de fete. Cine dorește să intre într-un grup poate cere acest lucru adresându-se păstorilor bisericii sau responsabililor Lucrării de grupuri mici a bisericii. Fiecare membru al grupului mic trebuie să semneze Legământul membrului de grup mic.” (sublinierile imi apartin)

Deci nimic nu rasufla fara un control strict, orice discutie contradictorie trebuie oprita si orice miscare trebuie adusa la cunostiinta liderilor. Cei din afara sunt bine-veniti doar daca si-au aratat interesul de a deveni membrii la Harvest-Metanoia printr-o cerere scrisa… altfel portile deschise sunt cam inchise…

Citind chestiile de mai sus m-am dus cu gandul la interviul sustinut de Richard Wurmbrand in fata senatului SUA in anul 1966. Am sa redau cateva randuri relevante in contextul de fata:

Mr. Sourwine: You mentioned demonstrations by the Communists. Does Rumania have anything like the demonstrations that are so prevalent in this country, demonstrations against the Government’s activities or against its policies?

Reverend Wurmbrand: Nobody can say a word of criticism. Such a thing doesn’t even enter in the mind of somebody. I will tell you something of which may be laughable for you. It is very tragical with us. But the story is just as I tell you. I know the man.
A man was in a barbershop in a little town, Sibiu. While the barber shaved him, he said to the barber: “What should I do? My hair falls.” The barber said, “Very well, I will make you a friction but you must not be anxious about this. The most intelligent people of the world have been bald.” On the other seat there was an officer of the secret police and he said to the barber, “What have you said now?”
“I have said that the most intelligent people of the world are bald.”
“So, you assert that Stalin has not been intelligent.” It is a question of laughter for you but it is tragical with us. Nobody dares to say a word.

Cam asa e si la Harvest-Metanoia. Nimeni nu indrazneste sa spuna nimic pentru ca automat poate fi acuzat de “spirit critic” si barfa. Si o intrebare: pe cati auziti sa protesteze impotriva aberatiilor promovate prin aceste “filozofii de lucrare”?

Cu siguranta nu sunt singurul singurul caruia i se pare ca “portile deschise” si “filozofia de lucrare” se bat cap in cap. Nu pot sa nu ma intreb cat de controlati sunt oamenii care fac parte din aceasta miscare… Ce fel de chestii trebuie sa semneze acestia? Stie cineva ce reprezinta un astfel de “legamant de membru”? Un fel de contract de confidentialitate? Sau un contract in care te angajezi la sustinerea neconditionata a liderilor si a “viziunii” bisericii? Sau un contract prin care te angajezi sa dai zeciuiala lunar in timp ce infierezi “legalismul”, “fosilizarea”, etc? Sau doar un instrument legal prin care cineva te are la mana ca nu cumva daca parasesti miscarea sa dezvalui informatii confidentiale?

Si aici ca sa intelegem care e schema cu aceste legaminte de membru sau de grup mic (min 7:40 in clip), fac o mica paranteza prezentand un scurt documentar despre Steven Furtick, pastorul-megastar al unei biserici din SUA si a fost vorbitor la “Summitul Global de Conducere 2011” (organizat an de an si in Romania de BIG Impact). Documentarul merita vazut in totalitate pentru a intelege mai bine lumea bisericilor mall. Imaginati-va de la cine invata pastorii nostri cum sa devina mai buni lideri! Probabil lideri in manipularea maselor de creduli…

Intelegem astfel ca povestea cu “portile deschise” de la Harvest-Metanoia e doar o strategie ieftina de pyro-marketing adresata celor care habar nu au ca afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul… de afara arata a biserica dar inauntru e cazemata… si ca membrii Metanoia trebuie sa fie “dedicati lui Dumnezeu”, sa semneze “legamantul membrului de grup mic” si mai ales… sa-si tina ciocu’ mic! Si inca ceva: zeciulala lunara este obligatorie! Desigur enoriasii cotizanti trebuie sa aiba impresia ca sunt liberi si nu robi ai “legalismului”…

Si tot acest context in care oamenii sunt spalati pe creier se numeste “cadru de formare al ucenicilor”!

Dar sa-l ascultam pe Cristian Barbosu explicandu-ne cum era pe vremea comunistilor…

Deci comunismul era “un virus care ne-a infectat toate aspectele vietii”… dar oare “modelul Harvest” ce este? Un model de “evanghelie a prosperitatii spirituale” dupa cum ne spune domnul Mike Olari?

Daca e sa revenim insa la Barbosu, este el sau nu un propovaduitor al prosperitatii? Noi credem ca da si avem argumente clare pe care ne bazam. Doar in acest turneu, au fost peste 230 de hotarari scrise pe care cei din audienta le-au luat si le-au adus la crucea lui Isus, ca semn al pocaintei si dedicarii lor catre Dumnezeu. Nu maini ridicate, nici calcule facute prin aproximatie ci hartii scrise, numarate de pastorii bisericilor participante. Ce dovedesc aceste lucruri? Ca Barbosu intr-adevar este un propovaduitor al prosperitatii … spirituale! Si asta se vede clar in roadele lui si ale lucrarii lor. Fiindca dupa roade ii veti cunoaste. Spre exemplu nu stiu cati stiti, dar in biserica din Arad toti membri sunt in grupuri mici unde saptamanal li se cere pe langa rugaciune si discutiile din Scripturi sa dea socoteala in baza unor intrebari la care trebuie sa raspunda toti membrii grupurilor mici, si deci, ai bisericii. Stiti care sunt acestea?

 1. Mi-am indeplinit scopurile personale in ceea ce priveste rugaciunea, citirea Scripturii si memorarea ei?
 2. Am chivernisit cu grija resursele pe care mi le-a dat Dumnezeu (bani, timp, talent, etc)?
 3. Exista cineva pe care trebuie sa-l iert? Din familie, grup, biserica, societate?
 4. Am pacatuit barfind, aratand un spirit critic sau de gelozie?
 5. Am profitat de oportunitatea de a-L marturisi pe Hristos?
 6. Cum m-am implicat in slujirea bisericii sau al lui Christos in aceste saptamani?
 7. In ce fel am cautat sa am input spiritual in viata copiilor mei?
 8. Cum mi-am indeplinit datoria de dragoste si respect fata de sotul/stia mea in aceste saptamani?
 9. M-am expus vreunui material indecent, sau am avut un comportament neadecvat cu vreo persoana de sex opus in saptamanile astea?
 10. Sunt constient de vreun pacat nemarturisit din viata mea?

Nu stiu inca vreo biserica romaneasca in tara sau in diaspora, in care membrii sa fie trasi la socoteala regulat, chiar saptamanal, in baza acestui gen de intrebari? (sublinierile imi apartin)

Da, marturisesc ca nici eu nu stiu de vreo biserica romaneasca in care sistemul “Big Brother” (aka Total Quality Management) sa functioneze asa de bine. Va rog sa retineti ca pe locul 4 in lista se afla “spiritul critic” in timp ce “datoria de dragoste si respect fata de sotul/stia” este de abia pe locul 8…

Citind cele de mai sus as vrea sa il reclam pe Cristian Barbosu la “Politia Criticilor” de la biserica Harvest-Metanoia pentru ca a incalcat articolul 4 din “Regulamentul grupurilor mici” criticand-i pe fundamentalisti si legalisti. Dovada aici. De ce Cristian Barbosu are dezlegare la “discutii contradictorii” si membrii grupurilor mici nu au?

Sau de ce la Harvest-Metanoia zeciuiala nu se pune la legalism ci este un “principiu biblic”?

Dărnicia a fost o caracteristică a bisericii primare și un obicei în poporul lui Dumnezeu. Ea poate fi manifestată practic în cel puțin 3 forme:

 • zeciuiala – sau partea Domnului pe care orice credincios o dă bisericii din care face parte sau pe care o frecventează în mod regulat – în cazul nostru lunar și într-un plic care poate fi obținut de la secretariatul bisericii;
 • milostenia – care îmbracă forma unor sponsorizări sau donații făcute în afară lucrării bisericii;
 • colecta – strângerea de fonduri care are loc săptămânal în timpul serviciilor bisericii;

Noi credem în principiul biblic al zeciuielii și de aceea îl avem ca o cerință aplicată tuturor membrilor bisericii. (sublinierile imi apartin)

Deci cei care nu dau zeciuiala nu au ce sa caute in clubul select al harvest-metanoistilor…

Ce am invatat pana acum: Cristian Barbosu e cel mai egal dintre egali; Cristian Barbosu are dezlegare la discutii contradictorii pe cand membrii grupurilor mici nu au; in cazul lui Cristian Barbosu aceste “discutii contradictorii” se numesc predici, iar in cazul membrilor se numesc “barfe”; la Harvest-Metanoia e liber la “inchinare moderna”, lantisoare, cercei, pantaloni la femei etc, adica ei nu sunt cu “legalisme” din astea din batrani, dar zeciuiala… is a MUST!

Sa vedem totusi ce reprezinta oare lista cu intrebari mentionata anterior. Cei care lucreaza in companiile multinationale, la fiecare inceput de an trebuie sa parcurga un process numit MBO (Management By Objectives). Acest proces presupune aproximativ urmatorii pasi:

1. Managerul/liderul trebuie sa inteleaga foarte bine viziunea si obiectivele companiei atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

2. Managerul comunica aceste obiective sub-ordonatului si ii traseaza acestuia sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca. Aici cica ar fi vorba de o “negociere”intre obiectivele companiei si obiectivele personale, dar obiectivele companiei nu se discuta, se executa 🙂

3. Undeva pe la mijlocul anului se intampla ceva numit “mid-year MBO review”, cand managerul isi verifica subordonatul daca e pe calea cea buna in atingerea obiectivelor personale si evident ale companiei.

4. La sfarsit de an urmeaza o evaluare finala a tuturor realizarilor si esecurilor personale, in functie de care esti recompensat cu bani, training-uri sau alte beneficii. Dar cel mai important in acest pas este ca viziunea ta personala sa fie aliniata cu viziunea si strategia companiei. Plus trebuie sa se vada un progres personal de la un an la altul.

5. Atingerea obiectivelor inseamna bonus 100%, iar depasirea lor inseamna mai mult. Neatingerea obiectivelor si esecul de a te alinia obiectivelor companiei inseamna ca esti o “rotita problema” in sistem, care de ce nu poate fi schimbata, desi pana acolo poate putina psihologie motivationala nu strica.

Conform statisticilor, companiile care implementeaza acest process sunt cu 50% mai productive (nu neaparat calitativ) decat cele care nu o fac. Pentru cei care nu stiau, chestia de mai sus cu MBO-ul a fost promovata de… ati ghicit: Peter Drucker, unul dintre mentorii lui Rick Warren si Bill Hybels. Cei mentionati anterior impreuna cu altii de-o seama (adica si James MacDonald, liderul Harvest SUA) au influentat bisericile sa functioneze dupa modelul unei corporatii si a rezultat “Biserica Condusa de Scopuri”. Astfel MBO-ul a fost introdus in bisericile evanghelice sub titlul de “dare de seama”, dar nu are nimic de a face cu ceea ce inseamna din punct de vedere biblic darea de seama.

Imaginati-va ca intr-o companie multinationala chestia asta se intampla de doua ori pe an, dar intr-o biserica de tip PDC se intampla saptamanal sau aproape saptamanal. Iar la sfarsit de an se trage linie: “Tovarase Popescu, conform bazei noastre de date aveti un output negativ… ceea ce inseamna ca nu v-ati indeplinit cu success scopurile personale. De exemplu in ultima perioada nu v-ati rugat in medie decat 3 ore saptamanal, dar norma era de 7 ore. Din cele 52 de saptamani ale anului, in 17 dintre ele dumneavoastra ati aratat un spirit critic. De asemenea ar fi trebuit sa memorati in fiecare saptamana cate un capitol din Biblie, dar in saptamanile 12, 24, 33, 37 si 45 acest lucru nu s-a intamplat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in 3 saptamani consecutive ati violat articolul 9 din cadrul regulamentului de grup mic. Tovarase Popescu, toate aceste calcule nu sunt facute asa prin aproximatie, scrie aici in hartiile noastre, exact, negru pe alb. Uitati-va si pe grafice. Din cauza dumneavoastra tovarase Popescu nu ne iasa norma la rugaciune pe anul curent, prin urmare o sa fiti penalizat”. Parca-i vad cum fac tot felul de statistici si tabele in functie de raspunsurile la intrebarile de mai sus: “Luna trecuta am avut un spike la rugaciune, dar vad ca la darnicie am avut un drop. Mai bine era invers…”

Ma intreb iarasi cata socoteala dau acesti oameni in fata lui Dumnezeu si cata socoteala dau in fata liderilor… Cat de controlati sunt oamenii care fac parte din aceste biserici incat liderii vor sa stie si daca te-ai expus vreunui material indecent? Ce fel de intrebari sunt acestea si cu ce scop? Desigur ca trebuie sa ne rugam, dar nu mi se pare normal ca cineva sa ne monitorizeze daca ne-am indeplinit sau nu norma de rugaciune. Desigur ca trebuie sa citim in Scripturi, dar nu vreau sa fiu contabilizat saptamanal daca si cat am citit sau daca nu am citit. Sau ce treaba are/au biserica/liderii sa stie daca m-am expus vreunui material indecent? Acestea sunt chestii personale/intime si trebuie sa fie rezolvate intre mine si Dumnezeu. In fata Lui dau socoteala de toate pacatele care ma afecteaza personal si nu in fata “liderilor”. Iar daca vreau sa marturisesc ceva vreunui duhovnic o fac din proprie convingere si nu pentru ca sunt luat la intrebari saptamanal. Da, stiu, e bine sa ne interesam unii de altii, e bine sa veghem unii asupra altora, dar e clar ca acest model depaseste cu mult zona gri (spre zona neagra). Deja vorbim despre o structura abuziva de control piramidal si management total al calitatii, care nu este decat o alta forma de legalism.

Si aici inca o intrebare: De ce credeti ca oamenii trebuie sa-si dea numele si numarul de telefon atunci cand “se predau Domnului” la evanghelizarile pastorului Cristian Barbosu? Pentru ca totul se bazeaza pe cantitate si crestere numerica. In acest mod isi prezinta Cristian Barbosu eficienta in fata liderilor americani, prezantand liste cu “hotararile” pe care oamenii le prind in pioneze pe cruce la “evanghelizari”. Doar ca cele mai importante informatii de pe listele acelea nu sunt marturisirile oamenilor, ci numele si numarul de telefon unde pot fi contactati… Mai tineti minte clipul de la inceput despre PyroMarketing si punctul 4 “Save the coals!“? Revedeti daca nu… si veti intelege ca tot acest circ cu hotarari, pioneze, cruci, nume si numere de telefon nu este decat un amestec penibil de PyroMarketing, inginerie sociala si phishig.

Sa mai vedem si alte fragmente din “sfanta evanghelie a grupurilor mici” de la Harvest-Metanoia?

Liderul de grup este:

Un îngrijitor al membrilor – care are responsabilitatea și cinstea de a îngriji în Numele și prin resursele Domnului de o parte din „mireasa” lui Cristos.

Îngrijirea implică:

Observarea credincioșilor în vederea cunoașterii și a slujirii mai eficiente

Încurajarea și susținerea credincioșilor pe plan spiritual

Întâlniri individuale periodice cu fiecare participant pentru a aprofunda relația, a motiva sau a corecta atitudini, obiceiuri, etc (exemplu: lipsa de punctualitate sau de participare a unor membri)

 • Mustrarea și atenționarea membrilor grupului în caz de păcat
 • Rugăciune continuă pentru membrii grupului
 • Monitorizarea frecventei membrilor în grup mic, la serviciile bisericii, în proiecte de slujire, post și rugăciune, etc.
 • Observarea nevoilor spirituale, materiale, sociale ale membrilor din GM. (o parte din sublinieri imi apartin)

Liderii de Turmă
Liderii de turma reprezintă o structură de slujire ce are ca și scop specific slujirea, ajutorarea și motivarea liderilor și asistenților de grup mic. Acești lideri de turma sunt cuprinși în strategia lucrării de grupe mici pe o poziție intermediară între Pastorul cu ucenicizarea și liderii, asistenții de grupuri mici, iar responsabilitatea lor majoră este grija spirituală a liderilor. Mai concret, responsabilitățile liderilor de turma includ:

 • cunoașterea și observarea periodică a liderilor de grup mic
 • motivarea și inspirarea liderilor de grup mic
 • identificarea și propunerea de noi lideri și asistenți în atenția pastorului cu ucenicizarea și către conducerea lucrării de grupuri mici
 • promovarea și păzirea viziunii și valorilor Bisericii în viață și lucrarea liderului și asistentului de grup mic
 • păstorirea și îngrijirea spirituală a liderilor și asistenților de grup mic, prin rugăciune, învățare și inspirare în acord cu Scriptura

Liderii de turma au în atenție un număr de 5 sau 6 lideri de grup și asistenții acestora și au responsabilitatea de a se întâlni personal și regulat cu fiecare dintre ei cât și să mențină legătura cu aceștia prin alte forme de comunicare (telefon, mail, facebook, etc). Liderii de turma slujesc sub autoritatea și supravegherea pastorului cu ucenicizarea. Fiecare dintre ei fie conduc, fie fac parte dintr-un grup mic. (sublinierile imi apartin)

Sa retinem: enoriasi -> lideri de grup mic -> lideri de turma -> pastor responsabil cu X,Y,Z -> primus inter pares (Cristian Barbosu) ->sefii din America. Faptul ca “modelul Harvest” arata ca si o structura piramidala de conducere si control este pentru ca… exact asta este!

Nu va apucati sa cautati aceste lucruri in Biblie deoarece nu o sa le gasiti. O sa le gasiti insa scrise in manualele de “leadership” sau predicate pe la “conferintele de lideri” ale corporatiilor. In cel mai bun caz astfel de structuri piramidale o sa fie explicate cu versete scoase din context si analogii false, ca mai apoi sa vi se spuna ca sunt “fundamentate biblic”. Un fals e cu atat mai greu detectabil cu cat seamana mai mult cu originalul, dar tot un fals ramane.

Si acesta e modul in care se vad lucrurile din afara. Nici nu vreau sa-mi imaginez cum se vad din interior… sau cum e sa fi membru intr-o astfel de biserica unde daca nu te conformezi sau daca ai calcat pe bec… esti catapultat de nu te vezi!

Da, dumnealui e James MacDonald seful Harvest din SUA.

Concluzie: Afirmatia ca modelul Harvest-Metanoia ar fi unul ce are la baza “un fundament biblic solid” e mult prea departe de adevar. Modelul Harvest-Metanoia functioneaza pe baza managementului total al calitatii precum si a altor principii imprumutate din lumea corporatiilor. Cine vrea sa inteleaga acest model trebuie sa se familiarize cat mai mult cu teoriile comunitariste ale gurului in management Peter Drucker. Modelul prezentat de Harvest-Metanoia ca fiind unul de trezire din amorteala a bisericilor evanghelice “fosilizate”, este de fapt unul de o si mai mare adormire: se rup biserici dar se vorbeste despre dragoste, se trambiteaza libertate dar oamenii sunt controlati si monitorizati saptamanal in cele mai mici detalii, se vorbeste despre transparenta si deschidere dar trebuie sa semnezi contracte de confidentialitate si orice spui poate fi interpretat ca si barfa, se infiereaza legalismul dar zeciuiala e obligatorie, se racoleaza membrii din alte biserici sub umbrela “evanghelizarii” si a “portilor deschise”… si exemplele ar putea continua. Cred ca sunt suficiente elemente in asa fel incat oricine poate sa faca o judecata matura si sa decida daca este sau nu benefic sa imbratiseze acest model “Harvest-Metanoia”.

In rest… mare atentie la ce semnati, intr-o zi s-ar putea sa va para rau… si cititi cu atentie mai ales ceea ce scrie cu litere mici.

Update: Am aflat recent de o scrisoare deschisa (din anul 2013) catre Biserica Baptista Metanoia Arad, adica biserica pastorita de Cristian Barbosu inainte de a se rupe in doua si a se forma actuala biserica Harvest-Metanoia. Scrisoarea completeaza foarte bine tot ceea ce am prezentat mai sus. Acest text a fost citit in Adunarea Generala a bisericii Metanoia Arad, lucru confirmat de un martor ocular.

Scrisoare deschisă către Biserica Baptista Metanoia Arad

Iubiţii noştri fraţi,

Ne aflăm in acest moment la capatul unui demers prin care o parte insemnata a membrilor Bisericii Metanoia Arad au dorit sa aduca in cadrul AG problemele grave cu care biserica noastra se confrunta de o bucata de timp incoace.
Precizam faptul ca aceasta initiativa de convocare a AG a fost absolut necesara pentru Biserica Metanoia si ca ea s-a desfasurat intr-un mod deschis, respectand Statutul Cultului Crestin Baptist din Romania. Dezaprobam atitudinea fratelui Cristian Barbosu in prezentarea de sambata 26.01.2013 si consideram total neadevarate afirmatiile pe care le-a facut cu acea ocazie cum ca am fi initiat si sustinut prin demersul nostru o campanie de discreditare a bisericii Harvest. Exercitarea unui drept gandit de inaintasii baptisti şi garantat de legislaţia românească pentru situatii speciale in vederea convocarii AG nu indreptateste pe nimeni sa condamne sau sa interpreteze intr-un mod incorect actiunea noastra.
Ceea ce se intampla la Harvest si “in jurul lui Harvest”, mai ales in ultimul an, sunt lucruri pe care noi nu le-am influentat in nici un fel. Stilul de viata al fratelui James, problemele lor financiare legate de datoriile pe care le-au acumulat, lucrători şi biserici care au părăsit asocuierea, s.a., sunt fapte despre care noi doar am luat cunostinta, in masura in care am avut acces la surse de informare credibile.
Aşa cum spune şi fratele Cristi, este imperativ să dăm la o parte minciunile, exagerările şi distorsionările de adevăr şi să lăsam ca fraţii să aleagă între cele auzite de la el si ceea ce urmeaza sa va prezentam in materialul de fata. Drept pentru care socotim ca, dupa toata aceasta perioada tulbure in care multi oameni nu mai stiu ce sa creada, ocazia pe care o avem acum este singura si poate ultima in care veti putea auzi şi o alta varianta si, in acest fel, sa puteti analiza, judeca si decide intr-un mod cat mai corect.
Va precizam faptul ca am analizat cu seriozitate problemele legate de Harvest si ne-am documentat intr-un mod temeinic asupra informatiilor existente, atat in Romania, cat si in America, pe acest subiect. In documentarea noastra am folosit doar surse oficiale si credibile, concluziile acestui material fiind bazate doar pe adevar.
Dorim, in continuare, sa va supunem atentiei o alta perspectiva asupra situatiei Bisericii Metanoia decat aceea a fratelui Cristian Barbosu si sa va prezentam ceea ce, in opinia noastra, sunt motivele reale care au creat aceasta situatie grava in comunitatea noastra.
Vrem sa subliniem inca de la inceput că scopul acestui demers este unul pozitiv. Nu dorim sa plece nimeni din Biserica, nu dorim sa-l dam jos pe fratele Cristi, nu dorim sa ne impunem conducerea, asa cum suntem acuzati, ci dorim ca biserica sa cunoasca tot adevarul si apoi, sa ia o decizie in cunostiinta de cauza. Marele castig ar fi redobandirea unitatii si increderii intre frati, recastigarea celor ce au gresit, prin pocainta. Mai mult decat atat, marturia bisericii care a fost atat de grav afectata in ultima perioada ar putea fi reabilitata. Oamenii noi in credinta care sunt derutati de situatia actuala, ar putea fi recastigati prin rezolvarea acestei situatii intr-un mod matur, vrednic de Domnul
Am promis ca vom veghea asupra comunitatii si ca vom semnala devierile si asta facem.
A. Probleme legate de atitudinea, metodele şi modul de lucru al fratelui Cristian Barbosu

1. Lipsa de transparenţă şi onestitate: In toamna anului 2004, 136 de oameni au infiintat Biserica Metanoia Arad. Aveam o viziune clara, grupuri mici, lucrare cu copii si tineret, inchinare contemporana. Ulterior, a aparut ideea de a-l coopta in echipa ca pastor si predicator pe Cristian Barbosu, care in acea perioada era in SUA. Dupa un timp de gandire si rugaciune, fratele Cristi a acceptat si, in primavara anului 2005, s-a alaturat echipei. Atunci când a venit în Metanoia, nu ne-a spus că el este misionarul Bisericii Harvest şi că este plătit de biserica americană, faţă de care are o subordonare clară şi căreia îi reprezintă interesele în România, noi crezand ca este pastorul nostru. Dupa un timp, am aflat de pe site-ul Harvest ca ei de fapt ne considera o biserica plantata de ei, ba mai mult, inca din anul 2004, cand nimeni din Arad nu auzise de Harvest. Din acel moment, i-am cerut de nenumărate ori fratelui Cristi să ne clarifice şi nouă relaţia dânsului şi a bisericii Metanoia cu tot ceea ce înseamnă Harvest, fără ca sa primim vreodată un răspuns concret si definitiv pe acest subiect.

2. De-a lungul timpului, fratele Cristian Barbosu a avut grijă ca în majoritatea situaţiilor să fie singurul canal de comunicare cu americanii. Astfel, am fost martorii unor situaţii în care nici noi, nici cei de la Harvest nu am fost informaţi în mod corect asupra multor lucruri, fapt ce a condus la confuzie şi la numeroase neînţelegeri în relaţia dintre cele două biserici. Şi unii şi alţii am realizat într-un final că de multe ori informaţia a fost transmisă incompletă sau chiar denaturată. Un exemplu ar fi botezul tinut la biserica Betel, Gradiste. In timpul evenimentului Cristian Barbosu l-a intrebat pe Mircea Dumulesc cati oameni crede el ca sunt prezenti. Raspunsul lui Mircea a fost ca sunt 650 maxim 700, la care Cristian a zis ca el crede ca sunt 800. La scurt timp, pe situl Harvest a aparut informatia ca la acel botez au participat 1500 de persoane. Cei din comitet i-au atras atentia lui Cristian asupra informatiei gresite, la care el a raspuns ca americanii sunt cei ce au gresit. Mircea a scris un mail catre Kirk, atragand atentia asupra greselii lor. Surpriza a venit prin raspunsul lui Kirk care atasa Raportul scris chiar de Cristian Barbosu cu cifra de 1500 de participanti. Din pacate, de-a lungul timpului, acest gen de exagerari a devenit un obicei, aspect remarcat de o buna parte a bisericii. Mai mult, aceste neconcordanţe au apărut şi în cazul transmiterii de informaţii oficiale între comitetul din Metanoia şi conducerea de la Harvest, aspect sesizat nu o dată de ambele părţi.

3. Un alt lucru alarmant, cu care nu suntem de acord în atitudinea fratelui Cristian şi pe care i l-am adus la cunoştinţă de multe ori, este faptul că are probleme în relaţionare, nu-si poate face prieteni sau mentine o prietenie. Este dispus ,,să sacrifice” oamenii pentru a-şi atinge scopul sau interesul pe care îl urmăreşte. Este de ajuns să nu fi de acord cu el într-o anumită problemă ca să te considere în tabăra opusă şi să doreasca sa te elimine din calea lui fără nici o şovăială. De pilda, fratele Johny Alboni, care s-a ridicat sa il apere pe Cristian Barbosu inca pe cand eram in biserica Maranata, iar ulterior, dupa infiintarea bisericii Metanoia, a sustinut cu putere ideea de a-i oferi lui Cristi o platforma pentru a-si pune in valoare darul sau de predicator, a fost considerat brusc dusman, incompatibil, denigrat si marginalizat in mod abuziv de Cristi, din momentul in care fratele Johny si-a exprimat convingerile diferite şi a încercat să atragă atenţia asupra unor probleme.

4. De multe ori, mai ales in ultimele luni, s-a observat cum fratele Cristi foloseşte amvonul, abuzează de microfon, de poziţia sa, ca să-şi justifice şi să-şi motiveze actiunile prin mesaje de dezbinare, in loc sa caute unitatea bisericii. Mai mult, transmite mesaje şi critici directe, cu ţintă precisă, lucru pe care l-a criticat în trecut când a trăit o experienţă similară in Maranata. Vezi predicile din ultimele luni cu mesajul: „Plecati daca nu va place… Cine nu sustine directia si viziunea face dezbinare…” şi altele.

5. De asemenea ne ingrijoreaza modul tendentios de interpretare a Scripturii in multe din predicile din ultimele luni. Ca exemple, putem da:
– prezentarea deformata a unor pasaje din cartea Exod, pentru sustinerea pozitiei de autoritate a pastorului senior. Ni se induce ideea ca acesta are in Biserica lui Cristos aceeasi autoritate pe care Moise a avut-o in fata poporului Israel (vezi predica din 16 decembrie). Ori Scriptura ne arata foarte clar ca singurul mijlocitor intre Dumnezeu si poporul Sau este Domnul Isus Cristos. El este Capul bisericii sale, este Proorocul pe care Moise il prefigura.
– Referitor la afirmaţiile fratelui Cristi: Biblia nu promovează sărăcia şi cumpătarea. Sfinţenia unui om nu stă în ceea ce are, ci în câte dă din ceea ce are.

Dacă ne uităm în Scriptură, aceasta ne prezintă dorinţa lui Dumnezeu de a-şi binecuvânta poporul cu posesiuni materiale, acest lucru având în vedere în special Canaanul şi bogăţiile sale. Ceea ce caracterizează în mod special Legile care au în vedere resursele materiale, sunt restricţiile cu privire la folosirea şi acumularea proprietăţilor şi aceasta cu scopul ca poporul să-şi amintească ca Dumnezeu deţine toate lucrurile şi că El vrea ca toţi oamenii să se bucure de ele. Nedreptatea economică a fost tema principală a Profeţilor, precum şi unul din motivele exilului babilonian. Mai grav, trebuie remarcat că păcatele economice au fost întotdeauna legate de idolatria poporului: închinarea la dumnezeii falşi a condus la un stil de viaţă egoist, care punea un accent major pe bani.

NT duce mai departe principiile majore ale VT, dar cu o excepţie izbitoare: bogăţiile materiale nu mai sunt niciodată promise ca şi o recompensă garantată, nici pentru ascultarea spirituală, nici pentru o slujbă bine îndeplinită. Posesiunile materiale sunt un dar bun de la Dumnezeu date cu scopul de a fi folosite astfel încât între creştini să nu existe oameni în nevoie, dar în acelaşi timp, reprezintă unul din principalele mijloace prin care Satan întoarce inimile credincioşilor dinspre Dumnezeu; (Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor – 1 Tim. 6:10). Extremele sărăciei şi bogăţiei sunt intolerabile, motiv pentru care Dumnezeu a instituit principiul moderaţiei şi cumpătării. Astfel, începând de la mana din pustie, reîntoarcerea proprietăţilor în anul de veselie sau accentul pus pe generozitate nu fac decât să conştientizeze oamenii din poporul lui Dumnezeu de fragilitatea şi pericolul acumulării de averi.

6. Aşa cum vă amintiţi, fratele Cristi a promis în faţa bisericii nu cu mult timp în urmă un proces de reconciliere, inclusiv cu vechea echipă de slujire; în afară de atacuri, critici şi o atitudine ostilă faţă de cei ce nu îi împărtăşesc opiniile, nu a făcut nimic pentru a repara relatiile frânte.

7. Vă reamintim momentele în care şi-a susţinut în faţa bisericii modelul de conducere impus de Harvest: actele de intimidare si manipulare a comunităţii prezente la acea adunare generală: ,,dacă nu votaţi varianta mea, voi pleca, americanii îşi retrag banii, nu mai putem construi clădirea bisericii” etc. Întrebare: cei ce trebuiau să aleagă, nu au fost puşi cumva în situaţia ca în loc să judece şi să voteze liber Parteneriatul si Modelul de Conducere, au fost mai degrabă obligaţi să gândească la situaţia plecării sale din biserică si la banii americanilor?

8. Mai mult de atat, chiar a mintit adunarea generala ca daca pleaca Harvest, lucrari precum tabere, radio, echipe de instruire „nu vor mai fi”.

9. Ştiţi cu toţii şi aţi fost părtaşi la ce s-a petrecut în Metanoia mai ales în August 2012 – fratele Cristian Barbosu şi-a asumat public greşelile făcute cerându-şi iertare atât membrilor vechii echipe de slujire, cât şi întregii comunităţi. A recunoscut că a viciat şi a denaturat procesul producând mult rău, dar în pofida acestor lucruri, a afirmat că se bucură că în final s-a ajuns la un rezultat bun. Fraţilor, vă rugăm să gândiţi fiecare şi să judecaţi: poate un proces viciat, denaturat, un lucru rău, să ducă la un rezultat bun? Este drept ca omul care a recunoscut că a greşit în mod flagrant în felul cum a administrat lucrurile în biserică, rănind oameni, producând tulburare, dezbinând biserica, dovedind cel puţin lipsă de maturitate, să se considere îndreptăţit cu o simplă cerere de iertare, dar fără să încerce o reparaţie reală în relaţia cu fraţii sai si cu biserica?

10. Fratele Cristian Barbosu a pierdut din vedere misiunea de baza a Păstorului: aceea de a cauta unitatea bisericii. Atunci cand hotaraste sa implementeze ceea ce crede, considera ca este singurul indreptatit a decide ce trebuie facut. La adunarea generală în care 45% dintre fraţii prezenţi nu au fost de acord cu Parteneriatul cu Harvest, a lăsat să se înţeleagă că situaţia este normală şi că nu este nici o problemă, in loc să considere acel moment ca pe un semnal extrem de puternic si să se întrebe, cum era şi normal, ce facem cu cei ce nu au fost de acord, cum împăcăm acea parte a comunităţii?

11. Cum înţelegeţi şi cum calificaţi ameninţările de la amvon ale fratelui Cristi faţă de grupele ,,in care nu se studiază Scriptura ci se vorbeşte despre Biserică”, justificând acest lucru prin faptul că l-au informat despre asta „nişte fraţi” din biserică? Nu era normal ca înainte de a ameninţa şi de a vorbi public de la amvon să asculţi şi cealaltă parte care este învinuită? Nu te obligă Scriptura, în conformitate cu Matei 18, să-i confrunţi înainte pe fraţii despre care ai auzit că au păcătuit şi numai după aceea, dacă nu se pocăiesc, să-i spui bisericii? Mai mult decât atât, la întrebarea directă de la întâlnirea cu liderii de marţi 15 Ian 2013, care sunt în mod concret grupurile în cauză, fratele Raul Todinca a recunoscut că de fapt ei nu ştiu chiar exact care sunt acele grupuri.

12. Concedierea ilegala si fara acordul bisericii a pastorului Mircea Mandrutau, păstorul care a fost reconfirmat cu cel mai mare numar de voturi, aspect cu privire la care Biserica nici macar nu a fost informata. Fiind chemat la comitet, fratele Mandrutau, a explicat clar ca si-a dat demisia doar din echipa de slujire si din asociatie, nicidecum din rolul de Păstor si si-a exprimat clar dorinta de a sluji biserica Metanoia in continuare, precizand ca adunarea generala l-a votat ca Păstor si doar ea il poate revoca. Cu toate acestea, Cristian Barbosu a semnat o decizie oficiala de concediere, intemeiata pe o cerere de demisie inexistenta (inregistrata fictiv in data de 30.12.2012).

13. O măsură pe care fratele Cristian Barbosu a încercat să o implementeze în luna ianuarie, este legământul pentru liderii de grupuri, prezentat la întâlnirea de marţi 15.01.2013.
Iata un scurt fragment din continutul acestui Legamant:
“Voi contribui la implementarea viziunii, voi respecta directia bisericii, echipa de conducere si Pastorul ei… Iar in caz contrar sunt constient ca nerespectarea acestor cerinte si indatoriri, implica retragerea mea din aceasta slujire.”
Câteva observaţii legate de acest legământ:

– Prima justificare pentru acest legământ se leagă de faptul că în trecut, în cadrul bisericii noastre, au mai fost şi alte legăminte de acest fel, lucru neadevărat, dovedit indiscutabil la intalnirea de lideri. Singurul legamant a liderului de grup mic pe care l-am avut in Metanoia, a fost opţional, doar inaintea lui Dumnezeu, fara obligatia de a fi predat conducerii bisericii si nu implica retragerea din slujire.
– S-a justificat faptul că acest demers legat de încheierea legământului are o bază biblică, lucru de asemenea neadevărat. În Scriptură nu găsim asemenea legăminte; încercarea fratelui Barbosu de a face o paralelă cu Legământul de la sfârşitul cărţii Neemia s-a bazat pe o distorsionare grosolană a adevărului biblic şi pe o scoatere a textului din context;
– La una din întrebările din sala, Cristian Barbosu a precizat ca acest legamant NU ESTE NEGOCIABIL.
– Fratele Cristian impreuna cu echipe de slujire, cei care şi l-au asumat şi au venit în faţă cu el nu au fost dispuşi să-l discute decât separat cu cei care vor preciza că nu-l semnează şi separat cu cei care ar mai fi avut nevoie de clarificări, aspect care denotă lipsa totală de transparenţă şi onestitate, atentându-se grav, în acest fel, la libertatea de gândire şi alegere a fiecărui individ;
– Legământul este de fapt un document ce contine demisia in alb, pus în mâna unor oameni (păstor, echipa de slujire) si care nu prevede nici o obligaţie din partea Conducerii bisericii.
– In urma acestei actiuni, liderii de la aproximativ 35 de grupuri mici din cele 55 ale bisericii Metanoia ar fi fost dati afara din slujire, iar 300 de oameni din biserica ar fi ramas fara lider de grup mic, subminand astfel o lucrare vitala a bisericii, pe care fratele Cristian Barbosu a susţinut-o cu tărie în toţi aceşti ani, cel puţi teoretic. Cu totii l-am auzit in multe predici sustinand ca este obligatorie implicarea fiecarui membru din biserica Metanoia intr-un grup mic.
– Şi totuşi, la intrebarea concretă: Ce se intampla cu acele grupe ce raman fara lideri?, Cristian Barbosu a raspuns: „Foarte bine, nu e nici o problema.”

14. În cei aproximativ 7 ani de colaborare, fratele Cristian Barbosu şi-a manifestat permanent tendinţa de a câştiga controlul în ce priveşte conducerea bisericii. Cei din echipa de slujire, care au lucrat cu el si i-au cunoscut caracterul si slabiciunile, nu am văzut acest lucru ca fiind benefic, nici pentru biserică şi nici pentru el. I s-au recunoscut întotdeauna calităţile, hărnicia si darul de a predica. Dar din păcate s-a vazut clar prin fapte că are lacune majore în exercitarea darului cârmuirii, lucru care i-a fost spus în multe rânduri, dar pe care el nu l-a putut accepta niciodată
Pe langa exemplul strigator la cer al concedierii ilegale si fara acordul bisericii a păstorului Mircea Mandrutau si tentativa de reprimare a zeci de lideri de grup mic, un al 3-lea exemplu de gestionare gresita a lui Cristian Barbosu, este incetarea difuzarii emisiunilor la radio Alt FM. Cu toate ca fratele Cristi a fost anuntat din timp de catre proprietarul radioului si de către fratele Andrei Stefan ca trebuie reinnoita colaborarea, raspunsul lui Cristi a fost ca este prea ocupat si nu are timp de asta, dar nici nu l-a mandatat pe Andrei sau o alta persoana sa negocieze. Din pacate, in loc sa-si asume responsabilitatea acestui esec, a declarat in fata bisericii: „datorită unor situaţii apărute cu postul de radio AltFm, la un moment dat am fost suspendaţi de acolo ca şi emisiuni.”

Ca şi concluzie la acest capitol, credem şi suntem conştienţi de o realitate a Bisericii: că un credincios poate greşi. Fiecare dintre noi este vulnerabil şi oricând poate cădea în vreo greşeală sau păcat. Problema apare cand biserica nu reacţionează la aceasta situaţie. Scriptura spune: vegheaţi unii asupra altora, îndemnaţi-vă, sprijiniţi-vă, ridicaţi-vă, mustraţi-vă unii pe alţii şi dacă aveţi vreo problemă unii împotriva altora, căutaţi să rezolvaţi cu înţelepciune în lumina adevărului, în dragoste.
De-a lungul timpului, în diverse ocazii am remarcat cu toţii calităţile fratelui Cristi de care ne-am ataşat în toţi aceşti ani, dar cand greselile şi chiar pacatele sale au ajuns sa influenteze major biserica, am fost obligati sa luam atitudine, sa prezentam adevarul cu scopul pocaintei si al indreptarii spre binele atat al fiecarui membru, cat si al bisericii.

B. Relaţia cu HBC
Relaţia noastră cu Harvest a început sub forma unei colaborări între două biserici partenere cu viziune şi valori apropiate.
În această idee, în anul 2005 echipa de slujire a fost invitată la HBC să vadă, să analizeze şi să implementeze lucrurile bune de acolo aplicabile în contextul Bisericii Metanoia Arad. În timpul vizitei la Chicago cei care am fost acolo am întrebat explicit dacă Harvest aşteaptă de la noi o aliniere/aderare/subordonare la viziunea şi la modul lor de organizare şi ni s-a răspuns clar că nu au aceste aşteptări, ci că vor doar să ne ajute, fiind încântaţi că Dumnezeu ne-a călăuzit într-un mod atât de asemănător. Ni s-a spus că avem libertatea de a alege să aplicăm doar ceea ce ni se pare potrivit contextului cultural şi bisericesc în care ne aflăm.
În contradicţie cu această realitate, în adunările generale din 2012, fratele Cristian Barbosu a afirmat că în 2005, în urma vizitei în SUA, echipa de slujire a aderat la modelul Harvest pentru ca mai apoi să se răzgândească. Realitatea este că doar în ultima perioada fratele Cristian Barbosu ne-a comunicat în mod repetat că Harvest se aştepta să ne aliniem la modelul lor, iar începând cu primăvara lui 2012 s-a exercitat o presiune din partea fratilor din America (prin scrisori si vizite în România ale fraţilor John Macdonald, Kent Shaw şi Kirk Van Maanen). Această presiune a fost legată în mod direct de banii donaţi de HBF pentru noua clădire.
Am fost descumpăniţi de această schimbare în relaţiile noastre şi mai ales de modul neprincipial în care ni s-a impus „noul model Harvest”, mai ales că biserica noastră avea o viziune şi o strategie agreată la acel moment în cea mai mare parte şi de către fratele Cristi, lucrarea spirituală mergând bine.
Iată câteva lucruri şi aspecte specifice relaţiei Metanoia-Harvest pe care noi le considerăm anormale şi inacceptabile:
1. Pretenţia HBC că suntem o biserică plantată de ei în condiţiile în care Metanoia a luat fiinţă şi exista încă înainte de a veni fratele Cristian Barbosu şi de a auzi noi despre HBF. Poate sa para un lucru minor, dar totuşi este vorba despre un neadevăr care nu poate exista în relaţia dintre două biserici.

2. În ultimul an aţi asistat cu toţii la presiunile exercitate de HBF prin persoana fratelui Cristian Barbosu pentru ca să trecem la modelul lor. Vă reamintim că implementarea sistemului a devenit o condiţie obligatorie pentru noi, de ea depinzand colaborarea noastră în continuare cu Harvest. Nu considerăm corectă această poziţie intransigentă. Atunci când Cristi a venit la Metanoia, noi nu am ştiut că vine ca şi misionar al lor în Romania şi nu le-am cerut niciodată bani sau alte avantaje materiale în cadrul colaborării noastre, chiar dacă iniţiativele HBC de a sprijini lucrarea au fost primite cu recunoştinţă şi apreciere. În acelaşi timp, comunitatea noastră a dovedit de la bun început credincioşie inclusiv în ce priveşte dărnicia şi avem convingerea că Dumnezeu este Cel care asigură resursele pentru zidirea Împărăţiei Sale.

3. Modelul de conducere Harvest este un model impropriu pentru Romania şi sub anumite aspecte nebiblic în felul în care îl înţelege şi ni-l impune HBC. Iată câteva argumente:
a. Prezbiterii sunt numiţi de alţi prezbiteri nu aleşi şi confirmaţi de biserică în mod direct.
b. Prezbiterii dau socoteală altor prezbiteri (în cazul nostru celor de la HBF) şi nicidecum comunităţii pe care o slujesc.
c. Între prezbiteri există unul aşa numit „primul între egali” (primus inter pares), cu autoritate si influenţă mai mare decât a celorlalţi prezbiteri, numit pastor senior, funcţie/distincţie pe care nu o întâlnim în Biblie. Menţionăm că nu neapărat denumirea/titlul este o problemă, cât mai ales prerogativele asociate acestei poziţii, potrivit modelului promovat de Harvest şi dorit de fratele Cristian Barbosu.
d. Gestionarea problemelor spirituale ale bisericii sunt atributul exclusiv al prezbiterilor. Astfel, direcţia, viziunea, alegerea şi confirmarea slujitorilor, angajarea lor, bugetul si cheltuielile, actele de disciplină vor fi administrate de către un grup restrâns de oameni care se consideră mai îndreptăţiţi, mai spirituali şi mai calificaţi prin chemarea lor. În acest fel se produce o prăpastie între congregaţie şi ,,elita bisericii”, se induce o atmosferă în care membrii bisericii sunt consideraţi în majoritate imaturi spiritual neinteresaţi şi nepreocupaţi de viaţa bisericii, (cităm din nou pe fratele Cristi: 75 % din membrii bisericii sunt imaturi), aspecte care încearcă să justifice rolul de conducere al acestei ,,elite”.
e. Principiul compatibilităţii prezbiterilor cu direcţia şi viziunea pastorului senior este contrar unităţii în diversitate şi înlătură într-un mod nebiblic şi abuziv slujitorii confirmaţi şi consacraţi în biserică. Rezultatul este amputarea din trup a unor madulare sanatoase, dezbinare, suferinta si confuzie la nivelul intregii biserici.
f. Potrivit modelului Harvest, toate proprietăţile, respectiv bunurile materiale ale bisericii vor intra din punct de vedere legal în proprietatea echipei de prezbiteri. La fel este şi în privinţa deciziilor de natură financiară (contractarea de împrumuturi bancare, decizia de a cumpăra sau vinde proprietăţi, etc.) care sunt decizii luate exclusiv de prezbiteri. În prezentarea sa din septembrie, fratele Kirk ne-a confirmat că toate bunurile materiale (clădiri, echipamente, conturi bancare, donaţii, zeciuieli etc.) vor fi în proprietatea prezbiterilor, ei putând să dispună de ele într-un mod discreţionar. Toate deciziile cu privire la aceste bunuri se vor lua, conform spuselor fratilor Todd si Kirk „în spatele uşilor închise” (vezi prezentare din septembrie). Audio Ne întrebăm unde găsim aşa ceva în Scripturi şi de asemenea, care ar fi oamenii dintre noi ce ar avea curajul să-şi asume aceasta responsabilitate mai ales în context românesc. Legat de discuţia de după prezentarea fratelui Cristi de acum 2 săptămâni, vă atragem atenţia că fratele Cristi nu a negat că întregul patrimoniu va fi pe numele presbiterilor, ci doar a precizat că personal, el şi Raul nu vor accepta să deţină aceste proprietăţi „pe numele lor”, în timp ce fratele Raul a recunoscut că noua chipa de presbiteri va deţine proprietăţile, si că puterea de decizie va fi în mâinile celor 2 păstori, Cristi şi Raul, de care presbiterii sunt obligaţi să asculte (vezi discutia dintre Sergiu si Raul).

4. Alte aspecte ce ne determină să nu fim de acord cu o astfel de subordonare faţă de HBF sunt legate de evenimente şi situaţii incredibile care se petrec mai ales in ultimul an in biserica Harvest. Considerăm că in suveranitatea lui Dumnezeu, El a îngăduit să iasă la iveală aceste lucruri tocmai acum pentru a ne atenţiona cu privire la ele. Vă aducem la cunoştinţă câteva dintre acestea:

– O parte importantă din conducerea Harvest a plecat din biserică din cauza stilului dictatorial de conducere a pastorului J.MacDonald: Joe Stowell (fostul preşedinte al institutului Moody care a predicat la Metanoia în 2006 şi a fost vorbitorul principal la conferinţa de la Sinaia), Ron Alchin (a predat cursul de consiliere câţiva ani în Metanoia), Dave Corning, preşedintele consiliului de prezbiteri din Harvest timp de 20 de ani- Betsy Corning, sotia lui Dave este autoarea cartii “Mi s-a incredintat inima unui copil” (carte publicata in Romania cu sprijinul pastorului Cristian Barbosu), Gordon Zwirkoski (a participat la conferinţa pentru familii organizată de Metanoia). Am menţionat aici doar pe cei cunoscuţi în Metanoia, dar lista e mult mai lungă.

Aceste lucruri sunt confirmate implicit de surse oficiale cum ar fi site-ul Universitatii Cornerstone din Michigan, unde la secţiunea dedicată preşedintelui Universităţii, sunt enumerate detaliat toate locaţiile unde a slujit fratele Joe Stowell începând din 1970 până în prezent, cu o singură excepţie: perioada 2005-2008 la care se face doar o aluzie laconică, cităm: a slujit ca păstor cu învăţătura în suburbiile oraşului Chicago. Ne întrebăm oare de ce a omis fratele nostru Joe Stowell să spună unde a slujit în această perioadă a vieţii lui? POWERPOINT, materiale printate

Pe de altă parte, aceste adevăruri reies explicit, şi în contradicţie totală cu cele afirmate acum 2 săptămâni de către fratele Cristi, din comunicatul prezbiterilor bisericii Harvest din Chicago postat in 17 Noiembrie 2012 pe site-ul http://www.HarvestBibleChapel.org POWERPOINT, materiale printate Cităm din acest comunicat:
“De asemenea au existat deficiente in conducerea noastra, si astazi stam inaintea dumneavoastra, si confirmam deficientele presbiterilor si planuri de imbunatatire… printre care:
…Am esuat in cautarea activa a reconcilierii cu fostii angajati si presbiteri…
…In acest moment echipa noastra [de presbiteri], analizeaza o lista cu toti presbiterii si pastorii care au parasit biserica noastra in ultimii ani si creeaza planuri pentru a cauta intelegere, iertare unde este necesar si reconciliere unde este posibil.” am incheiat citatul

– Poziţia bisericii Harvest exprimată de fratele Kirk Van Maanen şi fratele Todd Dugard cu ocazia prezentării modelului la Metanoia în septembrie 2012 arată faptul că ruperea bisericii este un lucru normal, sugerând că aceasta poate fi un aspect benefic. Nu credem că membrii bisericii noastre pot să fie de acord cu un asemenea punct de vedere.

– Tot legat de relaţia cu HBF: în nenumărate rânduri am semnalat oamenilor trimişi din SUA situaţii grave legate de atitudinea şi actiunile fratelui Cristian Barbosu (lipsa lui de principialitate) şi nu am fost luaţi în seamă. Inexplicabil, ei au dat în continuare credit fratelui Cristi, ignorând evidenţa. Argumentul lor a fost că el le reprezintă cel mai bine interesele în Romania. Este inadmisibilă şi dăunătoare o astfel de atitudine care nu a fost benefică nici pentru fratele Cristian Barbosu care poate că ar fi avut şansa să se corecteze in anumite privinţe, nici pentru Biserica Metanoia.

– Fratele Cristian Barbosu a afirmat vis-a-vis de conferinta Elephant Room ca a facut mult bine unitatii trupului lui Hristos, o afirmatie cel putin bizara si contradictorie cu pozitia prezbiterilor bisericii Harvest care in comunicatul din 19 octombrie 2012, postat pe acelasi site oficial http://www.harvestbiblechapel.org, isi asuma esecul conferintei si recunosc ca aceasta a adus confuzie bisericii locale precum si pastorilor si bisericilor din asociatie si se angajeaza ca niciodata nu vor mai permite sa se intample asa ceva. POWERPOINT, materiale printate

Rezultatul direct al incapatanarii pastorului James de a invita pe T.D. Jakes – un exponent al evangheliei prosperitatii – in ciuda semnalelor puternice din partea comunitatii evanghelice americane a fost atat desprinderea bisericii Harvest din Coalitia Evanghelica, cat si retragerea a trei biserici Harvest din asociatie. O a patra biserica a fost expulzata pentru vina de a-si exprima IN PRIVAT ingrijorarea si dezacordul in legatura cu Elephant Room.

Cu totii am auzit cuvintele lui Cristian Barbosu cand a zis ca in cei 25 de ani de lucrare numai 4 biserici au parasit Harvest, ceea ce este un rezultat foarte bun. Adevarul este HBF există doar de aproximativ 12 ani, iar toate cele 4 biserici americane au părăsit H.B. Fellowship în prima parte a anului 2012, in special din cauza conferintei Elephant Room, acesta fiind un alt exemplu clar de manipulare prin informatie venit din partea fratelui Cristian.

– La doar trei zile dupa expulzarea bisericii Grayslake, in cadrul unui discurs din cadrul Harvest University, pastorul James Macdonald instruia, cu multa ironie si cinism, sute de lucratori si pastori sa rezolve disensiunile din comunitate folosind catapulta, despre care fratele Barbosu v-a vorbit cu mult entuziasm in prezentarea de sambata 26 ianuarie. Singurul regret al lui Cristian, conform spuselor sale, este ca nu a folosit-o personal in Metanoia.

Desi folosita ca o ilustratie aparent nevinovata, atitudinea si spiritul lui J. MacDonald arata “strategia catapultei” ca fiind o realitate fata de cei care isi exprima o opinie diferita de a lui. Mai mult, pastorul Todd Dugard, intr-un articol de pe site-ul bisericii Harvest Barrie, arata ca aceasta “strategie” este cea mai biblica si plina de har. POWERPOINT, material printat

Referitor la filozofia de lucrare care încurajează catapultarea tuturor celor care nu se aliniază la direcţia şi viziunea Harvest: dincolo de caracterul inuman şi complet nebiblic al acestei practici, îl întrebăm pe fratele Cristian Barbosu dacă, mai există vreun Pastor Senior în toată asociatia bisericilor Harvest care să dea dovadă de atâta obedienţă în aplicarea acestei filozofii având în vedere catapultarea a 3 presbiteri din 5 si demersurile susţinute pentru eliminarea a peste 60% din liderii de grupuri mici şi aproape jumătate din biserică, pentru simpla greşeală de a nu se alinia direcţiei şi ideilor Harvest?

– Referitor la Salariul fratelui James, Cristi spunea următoarele, cităm: “s-a ales un salariu nici prea mare, nici prea mic, pentru a-l plăti pe James. Pe de altă parte, nu cred că este corect să comparăm salariile din contextul SUA cu salariile din România.” incheiem citatul.

Desi in opinia fratelui Barbosu un salariu de 40.000-50.000 $ / luna nu este prea mare pentru un pastor de talia lui James care pastoreste dupa spusele lui Cristi 14.000 de credinciosi, conform celui mai mare studiu elaborat la ora actuala de Leadership Network pentru 2012, asupra celor mai mari biserici din America, salariul mediu al pastorilor seniori care au intre 10.000 si 15.000 de membri este de 18.000 $/luna. Nu 40-50! POWERPOINT, material printat
Un exemplu celebru, biserica Willow Creek din Chicago cu un numar de 20.000 de membri pastoriti de binecunoscutul Bill Hybels il plateste cu aproximativ 8.000 $/luna. POWERPOINT
Stiati ca in America salarul mediu este de 2.250 $ pe luna, iar un ofiter de politie cu experienta, care risca sa fie impuscat zi de zi, are un salariu de 4.000$/luna? POWERPOINT

Cea mai relevanta comparatie este totusi venitul mediu pe familie din zona bisericii Harvest (Rolling Meadows – atentie nu pe persoana ci pe familie) de 56.189$ pe an adica 4.682 $ pe luna conform statisticilor publice. (vezi http://www.city-data.com) POWERPOINT

Ar fi interesant sa stim cine sunt acei pastori cunoscuti personal de Cristi care au salarii de 100-150.000 $/luna cu biserici de 2-3 ori mai mici decat Harvest. În urma cercetărilor noastre, asemenea venituri au doar pastori de genul Kenneth Copeland, Benny Hinn, Charles Blake, Joel Osteen si alti teleevanghelisti exponenti ai evengheliei prosperitatii, care storc banii enoriasilor creduli. Biblia spune ca un prezbiter trebuie sa fie cumpatat. Niste prezbiteri care hotarasc astfel de disproportii si un pastor care stie cerinta biblica dar accepta un astfel de venit nu dovedesc cumpatare.

– In privinta casei de 2 milioane $, o astfel de alegere a pastorului James si a prezbiterilor de la Harvest este o alta dovada de lipsa de cumpatare, caracteristica ceruta prezbiterului in 1Timotei 3:2.
Dacă privim cum stau in realitate lucrurile in America, conform statisticilor oficiale, pretul mediu de achizitie din 2012 a unei case din Chicago in zona Rolling Meadows unde se afla biserica lui James este de 145.000 $, date oficiale de pe site-ul www. city-data.com POWERPOINT James si prezbiterii au ales o casa de 10 ori mai valoroasa decat media caselor pe care le au oamenii in mijlocul carora ei locuiesc si carora le predica Evanghelia. Este ca si cum pastorul Cristian impreuna cu prezbiterii au alege, daca ar avea posibilitatea, o locuinta in valoare de 500 000 euro in Arad, valoarea medie a unui imobil considerand-o la 50 000 euro.

 Un alt exemplu uimitor care ne-a alarmat este jocul de poker pe bani practicat de Fratele James. Consideram ca jocul de carti pe bani este un lucru rau, si nu-l poti justifica biblic. 1 Tes 5:22 Feriti-va de orice se pare rau. si Prov 11:1 Cumpana inselatoare este urata Domnului dar cantareala dreapta este placuta. Sunt texte care aduc lumina asupra subiectului.
Este cel puţin surprinzător că în poziţia lui, James MacDonald nu a fost conştient de gravitatea faptelor sale. În America, jocurile de noroc pe bani sunt foarte strict reglementate sau chiar interzise in unele State. Ca şi creştin, dar mai ales păstor, eşti o mare pricină de poticnire pentru cei din jur care pot fi ispititi sa actioneze la fel. Nu înţelegem cum fratele James MacDonald si-a permis o astfel de libertate si a fost asa de greu de induplecat sa renunte la jocul de poker pe bani.

Privind la toate aceste lucruri, ne întrebăm ce trebuie sa facem cu asemenea invataturi predicate de la amvonul bisericii?
În conformitate cu Ezechiel cap. 3, precum şi cu alte pasaje din Scriptură, responsabilitatea noastră în faţa lui Dumnezeu este să veghem şi să-i avertizăm pe cei din jurul nostru de pericolul care îi paşte. Dacă în opinia fratelui Cristi acest lucru înseamnă a acuza, a bârfi, a răni, a produce dezbinare, noi stăm înaintea Domnului şi îi cerem ca El, Domnul să ne judece pe fiecare dintre noi.
Ca şi concluzie, considerăm la acest moment relaţia bisericii noastre cu Harvest ca fiind dăunătoare, imposibil de continuat în termenii exprimaţi de către fratele Cristian şi de către cei care au venit din SUA ca reprezentanţi ai Harvest. Nu credem că trebuie să ne sacrificăm comunitatea şi să distrugem o biserică care a fost la un moment dat ca o familie, de dragul unei colaborări ce ne-a stricat pacea, echilibrul, relaţiile frăţeşti şi multora ne-a zdruncinat credinţa. Ne întrebăm în mod justificat: în faţa acestor oameni dă socoteală fratele Cristi când pleacă în SUA? Ei sunt cei ce îi evaluează viaţa personală şi lucrarea? Oamenii din acest context îl mentorează şi tot ei vor veni şi în Metanoia să ne înveţe liderii de grupuri şi să ne instruiască lucrătorii? Să nu ne mire şi să nu fim surprinşi dacă vor proceda după modelul reprezentantului lor Sandy, chemând la ordine echipa de lideri sau de slujire şi să-i selecteze în mod arbitrar, să-i împartă în buni şi răi nu în funcţie de viaţa şi mărturia lor, ci în funcţie de ataşamentul şi subordonarea lor faţă de un model ale cărui roade pot fi clar observate în criza în care se zbate HBC.
Fiecare din noi am încheiat un legământ cu Dumnezeu. În baza acestui legământ ne-am adunat în jurul lui Hristos ca biserică şi preţuim autonomia de care ne bucurăm ca şi comunitate. Cadrul în care slujim dă posibilitatea tuturor credincioşilor să se bucure de părtăşia cu Domnul şi unii cu alţii, să crească spiritual şi să slujească glorificându-L pe Dumnezeu.
Prin prezentarea acestui material intentionam sa sesizam comunitatea noastra de realitatea cu care ne confruntam si in acelasi timp sa va provocam la a cauta si a gasi solutii pentru rezolvarea acestei situatii dificile in care ne gasim. Credem cu tarie in unitatea bisericii noastre si in faptul ca doar impreuna si sub calauzirea Duhului Sfant vom putea lucra cu intelepciune, cautand adevarul, intotdeauna in dragoste, asa cum ne indeamna Scriptura. (Sursa)

41 Comments

 1. Frate Paul, ma bucur foarte mult ca acest subiect de maxima importanta este in sfarsit abordat pe un blog crestin. Cineva trebuia sa aduca in discutie acest “cancer” care macina de ani de zile trupul emaciat al multora din bisericile locale evanghelice din Romania, intre care si cea din care fac parte. Din pacate, putini stiu ca acest model viciat nu este promovat in Romania doar de Harvest-Metanoia sau fundatia Big-Impact. Inainte ca acestea sa-si faca aparitia, in tara noastra exista deja o fundatie ale carei tentacule ating si manipuleaza toate cultele evanghelice romane. Fundatia EBE si-a injectat letalul venin al miscarii de crestere in mod sistematic si progresiv. Sper din toata inima ca la un moment dat, investigatia sa se extinda si asupra acestei fundatii pentru a se scoate la lumina morbul care a atins sute de lideri de biserici si culte din Romania.

  Trebuie sa stii, Paul, ca unii din liderii Big-Impact fac parte si din conducerea fundatiei EBE. Practic, au aceeasi agenda!

  Prezint mai jos, pe scurt, istoricul, structura si viziunea acestei organizatii.

  Istoric

  „Organizația BEE (Educație Biblică prin Extensie) a luat ființă în anul 1979 după ce principalii lideri ai unor organizații care activau dincolo de Cortina de Fier au simțit nevoia unei investiții convergente în formarea de lideri.

  Printre agențiile care au făcut parte din acest consorțiu – care a ajuns să numere 12 organizații – erau Campus Crusade for Christ, Slavic Gospel Association, Operation Mobilization, European Christian Mission, The Navigators, East European Bible Mission, Open Doors și altele.” (https://rascumparareamemoriei.wordpress.com/2011/05/02/bee-la-ceas-de-sarbatoare/)

  Alți parteneri ai BEE-I/Entrust: Slavic Gospel Association, International Teams, Taking Christ to the Millions (TCM International), Conservative Baptist Foreign Mission Society (World Venture), Church Resource Ministries (CRM), etc.

  „Timp de 10 de ani de zile, din anul 1979 până în anul 1989, în cadrul unor programe clandestine organizate de către BEEI (Biblical Education by Extension International), organizație denumită actualmente “Entrust”, în timpul unui regim comunist opresiv faţă de biserică, mulţi lideri evanghelici, inclusiv cei din cadrul Fundației EBE, au fost echipaţi în grupuri mici de studiu pentru a sluji biserica şi nevoile ei.
  Sub directa asistenţă şi coordonare a organizaţiei Entrust şi a misionarilor aflaţi în Romania, s-au stabilit apoi, după revoluţia din Decembrie 1989, bazele apariţiei organizaţiei indigene române de Educaţie Biblică prin Exensie – EBE.

  Viziune

  „O lucrare dezvoltată de Centre de Pregatire cu baza în Biserica Locală, în toată mișcarea evanghelică, unde lideri slujitori ucenicizatori, bărbați și femei, se echipează prin pregătire biblică, accesibilă, să slujească biserici relevante și  multiplicatoare, cu un impact tot mai puternic în misiunea mondială.”

  Sisteme de echipare

  Fiecare denominaţie evanghelică din Romania are acum propriul Sistem de echipare şi există la fiecare Sistem o Echipă de Conducere Națională, sub coordonarea directă a Coordonatorului Naţional de la sistemul respectiv. Astfel avem sisteme de pregătire la Cultul Crestin Penticostal, Cultul Creştin Baptist, Cultul Creştin după Evanghelie, Bisericile Autonome şi există de asemenea un Sistem pentru Lucrarea cu Femeile. Se află în dezvoltare şi o lucrare de echipare în cadrul mişcării Oastea Domnului.

  În anul 2003, mai mult de 2000 de studenţi erau înregistraţi în programe de pregătire în diferite CPBL [Centre de Pregătire cu baza în Biserica Locală] din țară. Apoi, în anul 2005, erau 5500 de studenţi, bărbaţi şi femei,  în diverse pregătiri la diferite niveluri în cadrul CPBL. La ora actuală nu se mai ţine de mult timp în mod strict o asemenea evidenţă, Centrele de Pregătire aparţinând bisericilor şi nu Fundației EBE. Mai mult, programele de echipare din multe CPBL folosesc diverse alte cursuri pe lângă cele puse la dispoziție de către EBE.”

  „Lucrarea de Educație Biblică prin Extensie se desfășoara pe platforma celor 5 sisteme operaționale din cadrul Fundației EBE: 1. Sistemul SEBE – Sistem în Cultul Creștin Penticostal; 2. Sistemul REBE – Rețea în Cultul Creștin Baptist; 3. Sistemul BEBE – Rețea în Cultul Creștin după Evanghelie; 4. Sistemul BACI – Sistem în Bisericile Creștine Autonome; 5. Sistemul LF – Sistem de echipare și formare a femeilor evlavioase, dedicate slujirii altor femei.”

  S.E.B.E. (Sistemul de Educație Biblică prin Extensie) – viziune
  „Un Sistem dezvoltat de pregătire de slujitori în Bisericile Penticostale, prin Centre de  Pregătire cu baza şi sub autoritatea bisericilor locale şi a Comunităţilor Regionale din Cultul Creștin Penticostal din România.”

  R.E.B.E. (Reţeaua de Educaţie Biblică prin Extensie) – viziune și scop
  „Un sistem naţional de încredere în rândul păstorilor şi lucrătorilor baptişti pentru păstrarea, dezvoltarea, promovarea şi implementarea educaţiei biblice prin extensie în cadrul Uniunii Baptiste în ţară şi peste graniţe.
  Promovarea şi coordonarea implementării filosofiei de educaţie biblică prin extensie prin biserica locală în Romania şi peste graniţă pentru multiplicarea ucenicilor Domnului Isus, conform  textului din 2 Tim 2:2”

  B.E.B.E. (Biserici care echipează lideri-slujitori, folosind Educaţie Biblică prin Extensie) – viziune
  „O reţea de încredere de lideri slujitori ucenicizatori, la nivel naţional – bărbaţi şi femei – cu scopul de a se multiplica, iar treptat sub călăuzirea Duhului Sfânt, bisericile să devină relevante şi multiplicatoare.”

  B.A.C.I – viziune
  „O lucrare dezvoltată de formare a liderilor slujitori și ucenicizatori în cadrul  bisericilor  autonome din   Romania”

  Mai multe informații pe http://www.fundatiaebe.ro/ , de unde au fost extrase și citatele de mai sus.

  • Interesante informatii, banuiam ca terenul a fost pregatit cu multi ani in urma si ca toate acestea nu s-au intamplat asa peste noapte. Problema e ca tentaculele acestor organizatii “crestine” s-au extins atat de mult incat e greu sa gasesti pastori sau lideri evanghelici care sa nu fie implicati si care sa aiba curajul sa discute despre aceste probleme. Tocmai de aceeas avem atat de multe evanghelizari false, convertiti falsi, crestini falsi etc. Nu mai tin minte exact cine a spus ca lumea bisericilor mall este cel mai mare teritoriu ne-evanghelizat inca.

 2. Si pentru ca vorbeam la un moment dat de logo-uri oculte, priviti logoul organizatiei Entrust (intial denumita BEE-International):
  http://www.entrust4.org/

  Sunt sau nu trei de sase? Imi poate confirma cineva?

  Bill Bright, fondatorul Campus Crusade for Christ (actualul CRU), membru al consortiului BEE-I, autor al brosurii Alege viata si promotor al filmului Isus admitea spre sfarsitul vietii: “Noi am reprezentat greşit viaţa creştină.”

  Ray Comfort, in materialul intitulat “Dumnezeu are un plan minunat pentru viata ta – mitul evangheliei moderne” afirma:

  „În cartea lui “Cerul roşu de dimineaţă” (publicată în 1998), după ce deplângea ipocrizia exacerbată a pretinşilor credincioşi, dr. Bright a identificat şi motivele apariţiei acestor probleme în Biserică. Printre acestea, el făcea referire la faptul că multe persoane pretind că sunt creştinism dar în realitate ei nu sunt (ci sunt falşi convertiţi), la faptul că multe persoane au ignorat adevărurile biblice esenţiale privind deşertăciunile lumeşti, păcatul şi judecata, precum şi faptul că “Evanghelia pură nu este predicată”. În loc de acestea, pastorii “au trecut cu uşurinţă peste învăţăturile fundamentale, prezentând o versiune de zahăr a credinţei către bărbaţi şi femei ale căror suflete sunt în pericol veşnic”( http://www.wdjd.ro/freewonderfulbookrom.pdf)

  Bill Bright: „Mărturisesc că am eşuat în lucrarea mea în ceea ce priveşte prezentarea realităţii pericolului iadului prin comparaţie cu prezentarea dragostei lui Dumnezeu şi a beneficiilor relaţiei personale cu Hristos. Însă Isus a petrecut mult mai mult timp avertizându-Şi audienţa în ceea ce priveşte iminenţa Judecăţii şi a iadului decât vorbind despre bucuriile Raiului.

  . . . Nu am simţit niciodată nevoia de a mă focaliza în mesajul meu să le vorbesc oamenilor despre iad. Cu toate acestea, văzând declinul continuu al moralităţii şi vitalităţii spirituale în lumea zilelor noastre, precum şi creşterea indiferenţei faţă de viaţa de după moarte, îmi
  dau seama de nevoia prezentării mai ample a iadului . . . Astfel, am ajuns să îmi dau seama că, în ceea ce mă priveşte, tăcerea sau, mai grav, ignorarea ori desconsiderarea voită a acestui subiect reprezintă neascultare în ceea ce mă priveşte. A păstra tăcerea în ceea ce
  priveşte destinaţia eternă a sufletelor este asemenea unui comandant de oşti care refuză să îşi avertizeze soldaţii cu privire la iminenţa atacului fatal din partea inamicului. Este ca şi cum ai şti că vine dezastrul, dar nu suni alarma.”

  Ray Comfort adauga: „Recunoscând că “desconsiderarea voită a acestui subiect reprezintă neascultare în ceea ce mă priveşte”, dr. Bright şi-a arătat umilinţa onestă şi dragostea lui autentică pentru adevăr. De asemenea, el a recunoscut smerit că, prin focalizarea pe dragostea lui Dumnezeu şi pe beneficiile venirii la Hristos, abordarea sa nu a fost conformă cu învăţătura Domnului Isus.”

 3. “Problema e ca tentaculele acestor organizatii “crestine” s-au extins atat de mult incat e greu sa gasesti pastori sau lideri evanghelici care sa nu fie implicati si care sa aiba curajul sa discute despre aceste probleme.”

  Ai pus degetul pe rana, Paul. Perfect adevarat! Din pacate. Se pare ca aproape toata elita evanghelica e compromisa. Profetia lui Pavel s-a implinit:
  “Ştiu bine că, după plecarea mea, se vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruţa turma.” – Faptele apostolilor 20:29

  Astazi lupii sunt paznici la oi. Fie ca e vorba de sistemul politic sau cel religios.

  “Vai de ei! Căci au urmat pe calea lui Cain! S-au aruncat în rătăcirea lui Balaam din dorinţa de câştig! Au pierit într-o răscoală ca a lui Core! Sunt nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea; nişte nori† fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi, nişte valuri înfuriate ale mării, care îşi spumegă ruşinile lor, nişte stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunericului pentru vecie.” – Iuda 1

 4. In continuare, cu ingaduinta lui Paul, voi arata rolul determinant pe care l-a avut Iosif Ton in crearea acestei generatii de lupi, generatie produsa de curentul eretic descris in postarea lui Paul.

  Influența maligna a lui Iosif Ton, „initiatorul a numeroase proiecte care au avut un impact
  notabil în bisericile din Romania”

  Danut Manastireanu:

  “Dr. Iosif Ton, one of the most important Evangelical leaders in Romania, has been the initiator of many projects which have had a notable impact on the Church in Romania. One of them was a programme for training a new generation of Romanian Evangelical theologians.” (http://www.academia.edu/7204283/Danut_Manastireanu_-
  _A_Perichoretic_Model_of_the_Church_-_PhD_Thesis_-_final)

  Noua generație de teologi romani evanghelici (care controleaza în prezent comunitatile
  evanghelice din Romania) este suta la suta produsul proiectelor de echipare/instruire demarate de organizații ecumenice precum BEE-I/Entrust, Campus Crusade for Christ sau The Navigators. Iosif Ton, în calitate de agent al acestor organizații, a avut „meritul” lansării acestor organizații în țara noastră. De asemenea, a pus bazele Alianței Evanghelice din Romania, facilitand astfel dialogul ecumenic.

  Citatele de mai jos ii apartin lui Iosif Ton și au fost extrase de pe http://cristianet.fr/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=106

  Campus Crusade for Christ

  “Eu l-am ajutat [pe Bud Hinkson, liderul lui Campus Crusade pe întreaga Europă] să formeze grupuri Campus Crusade în mai multe centre universitare din România.”

  Navigatorii

  “Înainte ajutasem şi pe Navigatori să-şi formeze grupuri în mai multe oraşe.”

  BEE – „Biblical Education By Extension”

  “I-am spus lui Bud cam aşa: Acum, cu experienţa navigatorilor şi cu experienţa ta aici, am ajuns să vedem că se poate lucra sistematic cu grupuri de tineri. Oare n-am putea să ridicăm nivelul şi să facem într-un asemenea sistem un adevărat Seminar? El mi-a promis foarte serios că va studia problema si va căuta să găsească o soluţie [soluția a fost metoda de formare de predicatori şi pastori numita Educatie Biblica prin Extensie – BEE].”

  “Bud mi-a spus că la Wheaton College, lângă Chicago, este un profesor care este expert în această nouă metodă de formare de predicatori şi pastori. El a fost la Viena si le-a vorbit la mai mulţi conducători de misiuni care operează în Europa de Răsărit despre această metodă şi conducătorii a şase asemenea organizaţii au decis să creeze o organizaţie nouă, dedicată numai introducerii şi implementării acestui sistem de învăţământ teologic în ţările comuniste. Ei au decis să schimbe numele metodei în „Biblical Education By Extension” (BEE) şi au numit noua organizaţie BEE.
  De asemenea, au hotărât să înceapă totul în România, deoarece noi am cerut un asemenea lucru.”

  Influența lui I.T. asupra cultului penticostal

  “Prima carte pe care am făcut-o pentru acest program s-a întitulat „Galateni şi Romani”, care era şi manual şi manual de lucru într-o singură carte. Era extrem de bine făcută şi extrem de iluminatoare şi atrăgătoare pentru cei ce o studiau.
  De acum urmează partea care interesează pe penticostali. Conducătorul BEE la Viena era Jodi Dillow, un teolog care studiase la Dallas Theological Seminary, un Seminar dispensaţionalist, cu o atitudine foarte anti-penticostală. Încă din 1982, eu l-am rugat pe Jodi să nu se limiteze la a lucra numai cu baptişti, ci să cuprindă în studiile BEE şi pe penticostalii din România. Jodi nici n-a vrut să audă de aşa ceva. Mi-a spus clar că el nu vrea să aibă de a face cu aceşti oameni.
  Dar eu am insistat şi am căutat să-l conving măcar să încerce. Iată în esenţă ce i-am spus eu:

  ´Penticostalii din România sunt o mişcare foarte dinamică şi în mare creştere. Ei pot să fie o forţă majoră pentru biruinţa mişcării evanghelice din România, dacă vor fi ajutaţi să depăşească anumite limite pe care le au acum. Problema lor, i-am spus lui Jodi, este că au ajuns să se bazeze pe prooroci, pe care îi consideră că sunt cei prin care le vorbeşte Dumnezeu direct. Şi, fiindcă au vorbire directă de la Dumnezeu prin prooroci, au ajuns să considere că nu mai au nevoie să studieze Scriptura. Lucrul acesta creează foarte multă rătăcire. Dacă noi i-am ajuta să descopere frumuseţea studierii Cuvântului scris al lui Dumnezeu şi i-am ajuta să-şi formeze o gândire biblică, am redirecţiona întreaga mişcare penticostală din România şi am transforma-o într-o forţă a lucrării lui Dumnezeu din România!´

  Din fericire, Jodi s-a lăsat înduplecat de argumentele mele şi l-a rugat pe Vasile Taloş să-i adune un grup de tineri penticostali la o adunare secretă pentru trei zile. Adunarea aceasta a avut loc în 1983. Au participat 16 tineri penticostali, între care amintesc pe Petru Lascău, Teodor Bulzan, Teodor Ciuciui, Dan Mitra, Petru Ivan, Ioan Marinău, Florin Damian şi Stroe Matei. În acele trei zile, Jodi Dillow le-a predat manualul „Galateni şi Romani” şi a interacţionat cu ei şi şi-a dat seama că sunt oameni ai lui Dumnezeu. După terminarea acelui curs, Jodi mi-a dat telefon de la Viena şi mi-a mulţumit că l-am îndemnat să facă această experienţă şi era foarte entuziasmat şi doritor să continue să lucreze cu penticostalii.

  Când Petrică Lascău s-a întors acasă la Oradea, a adunat un grup de tineri şi a început să studieze cu ei „Galateni şi Romani.” Bătrânii Bisericii l-au întrebat ce face şi el le-a spus că face un studiu biblic. Replica lor a fost: „Studiu biblic? Noi nu facem studiu biblic; numai baptiştii fac aşa ceva!”
  Dar Petrică a continuat şi a avut mare succes la tineri.
  Reacţia bătrânilor de la Oradea ne arată care era mentalitatea conducătorilor mişcării
  penticostale la acea vreme.
  Ce s-a întâmplat apoi a fost că BEE a alcătuit grupe de studiu cu tineri penticostali în toată ţara.

  […] Ceea ce s-a întâmplat a fost că BEE a devenit metoda principală de formare a unei noi generaţii de predicatori şi mai târziu pastori în Bisericile penticostale, lideri cu dragoste de Sfânta Scriptură şi doritori să se călăuzească atât în viaţă cât şi în Biserică prin Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Chiar şi astăzi, BEE continuă să fie o lucrare foarte larg răspândită între penticostalii din România.Am vrut să arăt în special faptul că de-a lungul a 30 de ani i-am privit pe fraţii penticostali cu dragoste şi că am făcut ceva care eu cred că este substanţial pentru dezvoltarea lor în România.”

  Alianța Evanghelica din Romania (indispensabila pentru mișcarea ecumenica și apropierea de Consiliul Mondial al Bisericilor)

  “În 1990, îndată după căderea comunismului, m-am întors în ţară. La Bucureşti am stat de vorbă cu Vasile Taloş de la baptişti, cu Silviu Cioată de la creştini după Evanghelie şi cu Emil Bulgăr de la penticostali şi le-am sugerat că ar fi bine să ne adunăm un grup de oameni mai proeminenţi de la aceste trei culte şi să stăm de vorbă ca să vedem ce ne uneşte şi ce ne desparte, ca să vedem dacă am putea coopera măcar în anumite domenii, acum când suntem în libertate. Toţi au fost de acord. şi am fixat să ne întâlnim pentru o zi întreagă de discuţii, pe data de 25 martie, la Biserica baptistă din str. Iuliu Valaori.
  Au venit 40 de oameni din aceste trei culte şi de la Oastea Domnului.
  Am început dimineaţa la opt, am luat masa de amiază acolo la Biserică şi am continuat şi după masă. Eu luasem crezul Alianţei Evanghelice din Anglia şi cel al NAE din America şi le-am tradus în româneşte.
  […]
  Putem crea şi noi o Alianţă evanghelică în care ne păstrăm fiecare credinţele noastre distinctive, dar ne asociem numai pentru obiective comune, cum ar fi evanghelizări, apărarea drepturilor, acţiuni sociale, radio, şi orice alte acţiuni pe care le vom discuta şi vom cădea de acord să le facem împreună?” Toţi au fost de acord să creăm Alianţa Evanghelică din România.

  Mai târziu, un grup dintre noi am scris statutul acestei Alianţe, iar pe 4 noiembrie 1990 am făcut la Sala congreselor în Bucureşti (acolo unde înainte se ţineau congresele partidului comunist) primul congres al Alianţei Evanghelice din România. Au venit 4.500 de participanţi din toată ţara.
  Ce mare minune a fost aceea când, pentru prima dată în istoria noastră în România, ne-am adunat împreună, ne-am închinat împreună, am cântat împreună şi am proclamat Cuvântul lui Dumnezeu împreună în cel mai semnificativ loc din ţară!

  Aşa a început Alianţa Evanghelică din România.”

  „Fiindcă Dumnezeu a ales să mă folosească pe mine pentru a începe Alianța Evanghelică din România…” (acest penultim citat este preluat de pe http://crestintotal.ro/2015/02/02/ce-este-si-cum-a-inceput-alianta-evanghelica-din-romania-de-iosif-ton/)

  Iosif Ton:
  „Prin ceea ce am scris mai sus, am vrut mai întâi să vă arăt la toţi un crâmpei de istorie, ca să ştiţi de unde venim şi unde mergem.”

  Concluzie?

  Unde mergem? Spre o Religie Mondiala Unica… În drum spre aceasta, tranzitam (ghidati de Iosif Ton și acolitii săi) mișcarea de creștere a bisericii, biserica emergenta, biserica neo-evanghelica, neo-carismatica, NAR etc.

 5. @Christian…vorbeai de logo-ul al site-ului Entrust. Daca te uiti atent, si nu condus de preconceptii prostesti ai observa ca sunt defapt 4 linii rosii si 3 albastre…nici una din aceste linii nu definesc clar un 6 (primele 3 linii rosii se vad clar ca se opresc inainte ca a 4-a linie rosie sa fie un “U” intors iar liniile albastre nici macar nu sunt o prelungire a linii rosii in forma de “U”, mai ales ultimele 2 linii albastre care nu sunt nici macar aproape de cea rosie).

 6. Stimate Anonim, respect opinia ta. Insa eu si proprietarul acestui blog vedem altceva. Liniile albastre probabil nu sunt relevante. Sunt 3 linii rosii care formeaza codita lui 6 si a patra rosie care formeaza cercul lui 6. Plus ca arata si ca “ochiul atotvazator”, si el un simbol ocult. Oricum, fie ca sunt sau nu 3 de 6, nu asta e important. Importanta e filozofia de lucrare a acestei organizatii si faptul ca e ecumenica.

  Preconceptia/prejudecata presupune a face aprecieri fara o examinare sau cercetare prealabila, ceea ce nu e cazul. Am examinat activitatea aceastei organizatii. In privinta “prostescului”, s-ar putea sa ai dreptate. Nu sunt prea destept! Nu te ruga insa Domnului sa-mi dea inteligenta. Roaga-te sa-mi dea intelepciune mai multa. Multumesc si Dumnezeu sa te binecuvinteze!

 7. Ma uitam la tinerii de la Belive 2015 cum stau incremeniti si absorb fiecare cuvant a lui Barbosu , are un talent oratoric deosebit intradevar, dar ce se ascunde in spatele acestor oratori ?
  Ati spus deja in acest articol si nu am nici un motiv sa nu va cred.
  Tinerii bietii de ei cad usor “pe spate” ca nu au maturitate spirituala, dar macar cei maturi spiritual (si nu numai) de-ar fi treji …dar si dintre ei din pacate mai cad in plasa… si nu putini… chiar si teologi…

 8. Pingback: Cum îţi poţi pune lumea-n cap… | cetatea de piatră

 9. ce-i cu aceste comentarii pline de judecata nesanatoasa? cum poti face asa concluzii nefiind acolo? ai fost in scoala BEE? ati vazut cum predau ei si ce predau ei? din tot ce ati comentat aici nu este nimic adevarat!!! sint uimit!!!!!! Eu am terminat BEE-ul, si a fost o mare binecuvintare p-u mine si toti cei ce au facut studii acolo, vorbiti dar habar nu aveti despre ce vorbiti, am prieteni la Harvest Metanoya si sint foarte fericiti, au reusit in felul acesta sa-si rezolve problemele de familie, de caracter , sa-si faca o viata disciplinata fara extreme, de care ziceti voi, (sa nu uitam ca nu sint perfecti) nu la toti le place asta, pai nimeni nu te forteaza sa fii acolo, traieste cum vrei. Vrei o viata usoara, poftim asa! Doresti o viata mai dedicata, poftim!
  Ce fel de ecumenism??? Stii cind cineva nu are ocupatie se ocupa cu cautarea paielor, si tot felul nebunii, de numaratul liniilor care sa semene cu ceva ca apoi sa dovedesc ceva, cineva zicea: ciinii tot timpul latra la caii care duc poveri, sau, intr-un pom cu roade se arunca cu bete si pietre, la un pom gol nici nu tragi atentia! cautati-va de lucru, incearca si trece personal p-n lista care ati criticat-o, si analizeaza-te, si dupa asta nu vei mai cauta linii rosi sau albastre care sa semene cu ceva, caci vei avea de lucru asupra ta insuti, analizeazati viata personala, toti is rai si gresiti, numai voi buni!!! mai, mai, mai, umbla cu Domnul corect, cauta sa raspunzi de tine si lasa-i pe altii sa raspunda de ei insusi!

  • Stimate anonim, nu stiu unde vedeti comentarii pline de judecata nesanatoasa. Daca nu sunteti de acord cu cele scrise in articol sau in comentarii va rog sa le demontati. Chestii de genul “nimic nu este adevarat” sau de genul “de ce judecati?” sau “toti is rai si gresiti, numai voi buni” nu tin pe acest blog. Astfel de comentarii manipulatoare, lacrimogene, nedocumentate si lipsite de logica nu ma impresioneaza. Daca spuneti ca cei care comenteaza bat campii de ce va pierdeti domnule timpul sa comentati pe aici? Nu aveti ceva mai bun de facut? De ce le spuneti altora sa nu judece si dumneavoastra ne judecati pe cei ce avem o alta parere despre BEE, Metanoia etc?

   In cazul in care aveti ceva de spus va rog sa veniti cu argumente concrete si valide in asa fel incat sa va demonstrati afirmatiile. Altfel nimeni nu va crede doar pentru ca “asa zic eu” , “BEE a fost o mare binecuvantare pt mine”, “am prieteni fericiti la Metanoia”. Acestea nu sunt argumente.

   In rest… da aveti dreptate toti suntem gresiti, doar ca nu toti suntem prosti tot timpul si nici nu dorim sa ne lasam manipulati de lupii imbracati in haine de oaie si care se dau mari lideri spirituali.

 10. daca nu ati fost, atunci nu aveti nici un drept sa scriti ceva de rau si sa dezinformati oamenii, da poate au ceva pe aici pe colo, dar fiti sigur ca daca ar veni la Biserica D-stra sa caute ceva erori, sint sigur ca se va gasi si la voi ceva ce nu este bine, fie ca este intr-un fel sau altfel, pe care deasemenea am pute-o scrie pe internet si sa o comentam fiecare cum poate. Fiecare Biserica este diferita, trebuie sa dovedesti Biblic ca este ceva gresit si nu altfel, caci la aceste ne pricepem foarte bine.

  • Domnule Ruslan Telpiz, nu stiam ca miscarea Harvest Metanoia are apologeti pana si in Republica Moldova. Inseamna ca s-au extins mai mult decat imi imaginez eu…

   Oricum se vede ce mare binecuvantare a fost BEE pentru dumneavoastra: aveti probleme de logica. Cum adica daca nu am fost personal la Metanoia nu am dreptul sa scriu? Pai ce ar trebui sa fi comunist ca sa ai dreptul sa scrii despre comunisti? Sau ar trebui sa vizitez personal o biserica satanista ca sa ma pronunt asupra acestui fenomem? Din pacare sunt mult prea multi naivi care gandesc ca si dumneavoastra si acest fapt se datoreaza si procesului de spalare pe creier prin care trec cei ce sunt prinsi in aceste organizatii para-bisericesti.

   Cu privire la dezinformarile de care ma acuzati va rog sa-mi dati si mie macar un exemplu. Aaaa ca prin BEE, Metanoia etc s-au facut si se fac si lucruri bune e drept. Dar acestea sunt doar un pretext pentru a se da drept miscari de trezire sau miscari de “leadership” crestin. Cei lesne crezatori sunt inselati din pacate…

 11. Domnule Paul M. aveti dreptul sa scriti, nimeni nu va interzice, dar D-stra aici n-ati scris despre satanisti sau comunisti… ?! oricum imi dau seama ca n-are rost, dar sa stitii ca cei ce au terminat la BEE va vor contrazice si vor zice acelasi lucru ce am spus mai devreme, este adevarat ca au si ei slabiciunile lor si defectele lor exact ca si D-stra si lucrarea D-stra.
  Dumnezeu o sa va judece
  La revedere.

  • Wau, domnule anonim (Ruslan Telpiz)…! Cat patos aveti ! Sa nu luati foc cumva.

   Neaparat, dar NEAPARAT, BEE trebuia sa faca cu voi si un curs de Logica, sau eventual sa va trieze la admitere printr-un test de logica. Ce sa mai vorbim de gramatica limbii romane…

   CAM ASA E LOGICA TA:
   Ai fost vreodata in Berlin sa asculti un discurs de-al gurului nazist Adolf Hitler (sa vezi ce FERICITI erau oamenii acolo…erau in extaz, mai ales tineretul hitlerist !)??? Nu, nu ai fost ?!? Atunci NU AI NICI UN DREPT sa scrii, sa vorbesti NEGATIV, sa (des)informezi oamenii in legatura cu acest subiect !!!

 12. Foarte tare articolul! Aflu si eu chestii interesante in legatura cu Metanoia Harvest, cu structura si viziunea acestei organizatii.
  Eu nu as semna genul de legaminte gen Metanoia.
  Zeciuiala este un principiu biblic, nu o obligatie nu as semna nicio obligatie in acest sens, nici vreo clauza de confidentialitate in ceea ce priveste finantele bisericii, pentru ca dintotdeauna am sustinut transparenta in administrarea resurselor financiare. Biblia afirma acelasi lucru, indirect este adevarat dar nu strica putina exegeza pe textul urmator:
  2 Corinteni 8: 19-21
  “19 Mai mult, el a fost ales de biserici să meargă împreună cu noi în această lucrare de binefacere pe care o săvârşim spre slava Domnului şi ca o dovadă de bunăvoinţa noastră.
  20 În chipul acesta, vrem ca nimeni să nu ne defăimeze cu privire la acest belşug de ajutoare de care îngrijim.
  21 Căci căutăm să lucrăm cinstit, nu numai înaintea Domnului, CI ȘI ÎNAINTEA OAMENILOR”
  Intrebarea este: Cum ai putea lucra cinstit in lucrarea crestina, si sa ai o buna marturie in fata oamenilor daca nu esti transaparent, pentru ca in context apostolul Pavel se referea la ajutoare pentru sfinti?
  In aceste ajutoare pentru sfinti poti include si salariul pastorului care tot sfant ese si toate lucrarile de care se folosesc tot sfintii pana la urma. Asadar transparenta era un principiu in biserica primara.
  Versetele urmatoare intaresc acest principiu:
  Un alt exemplu de intr-ajutorare a sfintilor:
  Faptele Apostolilor 2: 44-45
  “Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte.
  Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia.”
  Ca sa se poata face imparteala fondurilor corect nu trebuia sa existe o situatie si o anumita transparenta, pentru ca cineva sa nu fe tentat sa fie invidios sau sa se considere nedreptatit?
  Tot in biserica prmara gasim ca criticile aduse de membrii bisericii cu privire la administrarea defectoasa a ajutoarelor nu sunt “catapultate” sau pedepsite ci sunt rezolvate, deci considerate ca observatii necesare:
  Faptele Apostolilor 6: 1-4
  “1. În zilele acelea, când s-a înmulţit numărul ucenicilor, evreii care vorbeau greceşte cârteau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea la împărţirea ajutoarelor de toate zilele.
  2 Cei doisprezece au adunat mulţimea ucenicilor şi au zis: „Nu este potrivit pentru noi să lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu ca să slujim la mese.
  3 De aceea, fraţilor, alegeţi dintre voi şapte bărbaţi, vorbiţi de bine, plini de Duhul Sfânt şi înţelepciune, pe care îi vom pune la slujba aceasta.
  Din versetele anterioare intelegem ca un pastor nici macar nu ar trebuie sa se ocupe cu administrarea fondurilor unei biserici ci cu predicarea Cuvantului Lui Dumnezeu, dar din biserica primara si pana astazi s-au schimbat multe, asta insa face obiectul altui subiect….
  4 Iar noi vom stărui necurmat în rugăciune şi în propovăduirea Cuvântului.””

  Cat despre controlul saptamanal obligatoriu, s-ar putea presupune ca in grupurile mici se formeaza o anumita intimitate, dar chiar si asa nu poti sa ii ai pe toti prieteni ca sa poti avea incredere si sa ii ai pe toti ca duhovnici. Totusi, depinde de la caz la caz….
  Parerea mea este ca grupurile mici sunt o necesitate in bisericile evanghelice conservatoare, poate nu in modul drastic in care sunt ele infiintate la Metanoia, insa chiar si asa depnde de specificul grupului si de ingaduinta si atmosfera de sustinere si de ce nu de dragoste in acel grup.
  Este posibil sa existe o astfel de atmosfera intr-un grup mic.
  Pe de alta parte, daca liderul de grup e un mic dictator, nu este un om duhovnicesc si foloseste acele intrebari saptamanale ca sa te puna la respect atunci se ajunge la subjugare si la crearea unui mediu rau. Exista si acest pericol, mentionat ca sa vezi tot in Biblie 🙂 :
  1 Corinteni 11: 17
  “Vă dau aceste învăţături, dar nu vă laud pentru că vă adunaţi laolaltă nu ca să vă faceţi mai buni, ci ca să vă faceţi mai răi.”
  Acest aspect se aplica si privitor la cenzura gen “cartire” care poate fi catalogata ca dezbinare si poti fi exclus din biserica. E un pericol real si Mc Dowell intr-un fel avea dreptate insa versetele trebuie analizate contextual:
  Tit 3: 9-11
  “9 Dar de întrebările nebune, de înşirările de neamuri, de certuri şi ciorovăieli privitoare la Lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi zadarnice.
  10 După întâia şi a doua mustrare, depărtează-te de cel ce aduce dezbinări,
  11 căci ştim că un astfel de om este un stricat şi păcătuieşte, de la sine fiind osândit.”
  Adica cei care aduc dezbinare si care trebuie disciplinat sunt cei care nu contenesc sa puna intrebari nebune printre care insirari de neamuri si cel mai important privitoare la LEGE sau doctrina crestina.
  Exemplu: De ce nu ne putem ruga si la alti sfinti in afara de Dumnezeu? Si sa ii bulversezi pe toti chiar daca iti explica contrariul ca tu vrei neaparat ca ceilalti sa se roage si lui Mahomed spre exemplu…. Pana la urma cineva trebuie sa disciplineze pe acest individ pentru ca e grav ceea ce face aducand o marturie proasta bisericii.
  Intrebari de genul: cum sunt administrati banii in biserica; cat castiga pastorul; de ce sunt neglijati alti frati de la ajutuoare; de ce se aloca o sum asa de mare pentru salariul pastorului; sau anumite abateri de la CuvantulLui Dumnezeu in anumite predici; nu sunt intrebari nebune ci decente si bazate pe principiul transparentei, demonstrat ca e biblic.
  Ceea ce ma deranjeaza pe mine la Metanoia este libertinismul lor forma de inchinare care duce spre carismatism mai degraba si cu care personal nu voi fi niciodata de acord pentru ca inchinarea in biserica nu trebuie sa se asemene sub nici o forma cu salile de spectacol si concertele de muzica rock, nu are nicio legatura si aici ma refer la codul vestimentar, la genul muzical la modul de manifestare in timpul muzicii, toate sunt izbitor de asemanatoare cu atmosfera de concert rock. Nu mai e nimic sacru in inchinare ci e un amalgam de concepte seculare introduse in biserica pentru cum bine spunea fratele Paul filozofia de “marketing”.

  • Cu siguranta nimeni nu ar semna astfel de legaminte a la Harvest Metannoia daca ar intlege toate aspectele ce decurg din asa ceva. Multi se prind de niste chestii abia dupa ce au semnat, cand e prea tarziu deja si cand nu mai pot face nimic. Altfel ma gandesc ca risca sa fie dati in judecata pentru incalcarea unui contract de confidentialitate. Oricum ceea ce am prezentat eu sunt doar chestiile ce rasufla la suprafata, cine stie cum e sa fi inauntru. Dar oare are cineva curjaul dintre cei care s-au ars cu Metanoia sa deschida gura?

   In legatura cu zeciuiala obligatorie, vorba aceea: nu-i prost cine cere, ii prost cine da… Si apoi incearca sa le ceri un raport financiar si sa vezi atunci transparenta 🙂 Sunt biserici sau organizatii care publica anual astfel de rapoarte, dar ma tem ca in cazul de fata nu o sa se faca vreodata asa ceva. Transparenta e ceva one-way in cazul Metanoia, adica ti se cere transparenta dar nu ti se ofera…

 13. Pingback: Harvest Metanoia Viena – Un proiect care a falimentat | ARMONIA MAGAZINE - USA

 14. Pana si comentariile pe care dumneavoastra le lasati pe blog sunt controlate si nu se pot vedea pana nu le aprobati. Actionati in modul in care criticati, controland totul ca sa para ca ati avea dreptate. Eu cred ca inainte de toate ar trebui sa puneti intrebari si sa cereti raspunsuri. Atitudinea aceasta a dumneavoastra de a pune intrebari si a da raspunsuri nu este deloc sanatoasa. Ma gandesc totusi ca nu raspunsul la intrebari va intereseaza.

  • Domnule Andrei, cred ca sunteti putin confuz in ceea ce priveste modul cum functioneaza un blog. Blogul nu este un forum, prin urmare comentariile sunt verificate inainte de a fi publicate ca sa nu contine injuraturi sau te miri ce aberatii. In rest stati linistit ca nu incerc sa manipulez comentariile ca sa para ca doar eu am dreptate. Sunteti liber sa va sustineti afirmatia facuta anterior si anume “Habar nu aveti despre ce vorbiti”. Cu siguranta nu le stiu pe toate dar de vreo doi ani de zile studiez in mod intesiv subiectele despre care public pe blog. Pe unele le cunosc destul de bine, la altele mai am de invatat si studiat. Oricum va astept cu mai multe lamuriri de ce considerati ca habar nu am despre ce vorbesc. Poate ca aveti dreptate, poate ca imi scapa mie unele chestii… dar sa va ascultam argumentatia inainte.

 15. Mersi pentru informatii si unele lamuriri despre anumite curente invataturi( de pe pagina aceasta si altele) etc. Ii de trebuinta mare si semnal de alarma pt crestini sa stim ce promoveaza unii avand biblia in mana. Dumnezeu sa te ajute !

 16. Eu fac parte dintr-o biserica organizata pe grupuri de casa si vad asta ca pe ceva foarte util pentru biserica si pentru cresterea spirituala personala.

  Frate Paul, nu stiu daca ati studiat cum biserica metodista era organizata de fratii Wesley.

  Majoritatea lucrurilor si mare parte din modul cum e organizata biserica Harvest poate sa ajute foarte mult biserica si membrii bisericii. Cred ca e un lucru bun sa dai socoteala liderului tau, care e acolo pentru a te ajuta in cresterea ta spirituala. (dar nu neaparat in modul Harvest). Multii din marii oameni ai lui Dumnezeu din istoria biserici au avut o perosna careia sa ii dea socoteala si au fost oamenii disciplinati. Poate chiar ni se par ”legalisti” uni dintre ei(exemplu: Hotaraile lui Jonathan Edwars).

  Imi e groaza de toate invataturile si metodele astea atat de subtile si periculoase de azi… Ma rog sa nu ajung acolo eu si biserica din care fac parte. Sa ne dea Dumnezeu discernamamt.

  La fel de groaza imi e si de cartile din librairiile crestine… Prefer sa citesc Tozer, Ravenhiil, Spurgeon, Finney decat oricare dintre contemporanii de azi.

  Deci care e limita? Unde devine gresit? Multe lucruri de mai sus par si chiar sunt bune, daca sunt folosite cum trebuie.

  • Frate Alex, desigur ca “biserica in case” este ceva bun si care poate ajuta la cresterea spirituala a credinciosilor. Acesta a fost si modul in care a patruns crestinismul neo-protestant in Romania. Fratii se intalneau in casele celor care aveau posibilitatea sa puna o camera la dispozitie pentru adunare. Si astazi pe la satele mici sau chiar pe la orase mai exista astfel de “biserici in casa”.

   Cand insa unii pervertesc acest lucru transformandu-l intr-o structura piramidala de conducere si control avem de-a face insa cu un abuz. Am discutat mai demult cu cineva care sustinea acest model si il intrebam cum poate face fata un pastor sa sustina o biserica cu sute sau mii de credinciosi. Si mi-a raspuns ca un pastor nu trebuie sa-si faca timp sa vorbeasca cu toti credinciosii ci doar cu liderii, iar apoi liderii cu alti lidei si asa mai departe. Ei dupa mine asta nu este un model biblic. Un pastor care vrea sa stea de vorba si sa aiba partasie doar cu “oile grase” nu este pastor, ci il intereseaza doar numarul enoriasilor. Un pastor serios si responsabil de darul lui trebuie sa poata avea partasie cu toti membrii bisericii, ba chiar sa-si doreasca sa fie in partasie in primul rand cu “oile mai slabe”.

   Din punctul meu de vedere o biserica locala trebuie sa fie unita, prin urmare nu prea sunt de acord cu segmentare ei pe grupulete in functie de varsta (lucrarea cu tineretul), sex (lucrarea cu femeile), profesie (grupul oamenilor de afaceri) etc. Consider ca barbatii trebuie sa stea alaturi de sotiile lor, tinerii alaturi da batranii bisericii, inginerii alaturi de zidari si asa mai departe. Se vorbeste din ce in ce mai mult despre unitate dar bisericile sunt din ce in ce mai divizate in tot felul de departamente ce nu au nici un suport biblic. Aaaa ca ni se pare noua ca suntem mai eficienti e doar o impresie, care in timp ne poate costa scump. Am sa-ti dau si o imagine la care sa meditezi: in timp ce barbatii “studiaza” tot feleul de aberatii ca sa fie cica mai barbati, femeile sunt spalate pe creier pe la tot felul de conferinte cu Ligia Seman/Rodica Volintiru/si/si, iar tinerii se “integreaza in absolut” pe la concerte NAR.

   Sau sa ne uitam in jur: Cat beneficiu a adus explozia asa ziselor lucrari cu tineretul? Vezi Peniel, vezi conferintele de tineret. Acolo sunt cele mai mari pepiniere de eretici si crestini falsi. Dar lucrarea cu femeile? Au explodat numarul “pastoritelor”…

   • Multumesc de raspuns.

    Eu am 22 de ani, si nu sunt deacord cu majoritatea lucrarilor cu tineri, gen Peniel, DrumFest etc. Sunt constient de denaturarea care a adus-o in generatia mea si ma lupt cu asta atunci cand vorbesc cu prieteni mei. De exemplu, la Peniel in 2014 cred, s-a impartit gratis cartea Neabătut, a lui John Bevere, care are puternice radacini ale evangheliei prosperitatii. Si apoi am intalnit tineri care au spus ca aceasta carte le-a schimbat gandirea, viata, au avut o ”descoperire” din partea Duhului.

    Multi tineri, crescuti in biserici conservatoare, chiar legaliste, cauta mai mult din Dumnezeu, dar fara prea mult discernamant, si asa ajung pe la conferinte dintr-astea sau biserici ”cool” si moderne, dar pline de erezii, iar ei cred ca l-au gasit cu adevarat pe Dumnezeu.

    Cat despre lucrarea cu femeilie… este nevoie de femei care sa pastoreasca femei. Au unele nevoi pe care doar femeile le pot intelegi, sau doar in fata unei femei se pot deschide. Dar asta in limita Scripturii, pe care din pacate azi multi nu o mai cunosc…

   • John Bevere e in gasca NAR.

    Referitor la lucrarea cu femeile: una e pastoritul si alta e invatatul, desi multi le asociaza si confunda.

 17. „În norod s-au ridicat şi prooroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare,…” (2 Petru 2:1)
  Trebuie mai întâi să-i identificaţi pe cei ce sunt prooroci (învăţători) mincinoşi, apoi trebuie să vă păziţi de ei.
  1. Prin Învăţătură Falsă,
  Oricine o ia înainte, şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învăţătura aceasta, are pe Tatăl şi pe Fiul. (2 Ioan 1:9)
  Din moment ce Hristos este Cuvântul lui Dumnezeu (adică Scripturile, Ioan 1:1, 14; Evrei 4:12-13; Apocalipsa 19:13), doctrina lui Hristos nu este doar învăţătura Lui ce o găsim în Matei, Marcu, Luca, şi Ioan, ci mai degrabă, învăţătura Sa este totalitatea Scripturii. Prin urmare, un învăţător poate fi găsit a fi adevărat sau mincinos, bazat pe simplul fapt de a stabili dacă el rămâne în limitele cuvântului lui Dumnezeu, sau nu (Ioan 8:47; 1 Tim 6:3-5; 2 Ioan 9).
  Isus a zis:
  Păziţi-vă de prooroci mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru Sunt nişte lupi răpitori. Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune. Orice pom, care nu face roade bune, este tăiat şi aruncat în foc. Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte. (Matei 7:15-20)

  2. Făcându-se apel la Tradiţie,
  Când vine vorba de o înţelegere corectă a Cuvântului lui Dumnezeu, tot ceea ce are nevoie un credincios este Duhul Sfânt (1 Ioan 2:27). Credinciosul nu are nevoie de “părinţii bisericii”, nici de presupuşii …”mari oameni ai lui Dumnezeu din trecut”, sau de cei din istoria bisericii, sau de comentatori, ori cercetători ai Bibliei, sau de vreun om special, etc… În caz contrar, orice altă cale este un apel la tradiţia oamenilor. În Coloseni 2:8 Pavel a avertizat:
  Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filosofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos.
  Nu scrie că avem nevoie de “sfânta tradiţie” (adică tradiţia oamenilor) pentru a înţelege Cuvântul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt este tot ce avem nevoie să înţelegem Cuvântul lui Dumnezeu.
  1 Ioan 2:26-27 spune:
  V-am scris aceste lucruri în vederea celor ce caută să vă rătăcească. Cât despre voi, ungerea pe care aţi primit-o de la El, rămâne în voi, şi n-aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învaţă despre toate lucrurile şi este adevărată, şi nu este o minciună, rămâneţi în El, după cum v-a învăţat ea.

 18. Am urmarit analizata o anumita miscare crestina si lipsa de transparenta si de asumare a greselilor ar fi intr-adevar o problema. Dar nu gasesc sectiunea de pe site cu propuneri de model de biserici sanatoase, vii si in acelasi timp relevante, care cresc si care sa aiba impact in contextul romanesc. Aveti o opinie si sunteti implicati activ (facand si greseli/ progresand) intr-o astfel de miscare ?

  • Deocamdata ma ocup doar cu critica si analiza unor miscari ce-si propun sa fie vii si “relevante” (in raport cu societatea), dar care din pacate sunt cam bolnave si in unele cazuri chiar pe moarte. Majoritatea miscarilor care incearca sa fie “relevante” pentru societate sunt din pacate irelevante in ochii lui Dumnezeu. De exemplu miscarea Hillosong este o miscare NAR foarte cunoscuta si populara, dar totusi atat de departe de modelul biblic a ceea ce inseamna crestinism (puteti vedea aici de ce). La ei avem de-a face nu cu greseli si progres ci cu erori grave si apostazie.

   Din punctul meu de vedere relevanta sociala a unei biserici/miscari vii si sanatoase o gasim in Luca 6:22: “Ferice de voi, cand oamenii va vor uri, va vor izgoni dintre ei, va vor ocari si vor lepada numele vostru ca ceva rau, din pricina Fiului omului!”, ceea ce ma face sa cred ca un model viu si sanatos de biserica locala are urmatoarele caracteristici: urati, izgoniti, ocarati si lepadati ca ceva rau. Doriti sa faceti parte dintr-o astfel de biserica si sa fiti fericit? Sau preferati popularitatea, faima, lauda, relevanta in societate? Sau se mai poate face pe ici pe colo cate un compromis intre cele doua pentru a creste numeric?

 19. De parcă “tradiționalele” biserici evanghelice din România n-au fost odată importate din SUA. De parcă in ele n-ar funcționa aceeași mafie, aceeași luptă pentru scaun, aceleași interese și privilegii. Vorbiți de Harvest Metanoia Arad probabil fără să fi fost acolo. “Dinozaurii” ațipiți ai bisericilor-leagăn se simt brusc amenințați de “fiara” Harvest și al ei “anticrist” Bărbosu, nu-i așa? Ca membru al unei biserici penticostale, ceea ce pot spune despre Harvest e că sunt o comunitate care nu doarme și care pune osu’, cum se zice, ceea ce contravine stilului pasiv-indiferent de prin bisericile clasice. Invățătură cum găsești la ei nu prea găsești in altă parte, e o biserică din care pleci zidit și cu un suflu nou. Te ajută să-ti porti credința cu îndrăzneală și demnitate în contextul social actual, să fii mândru că ești pocăit și să nu-ți fie rușine să spui un Pace! răspicat fratelui tău în public. Doar că fosilele comuniste de prin bisericile clasice, decât să își recunoască eșecul, apatia și lentoarea în care scaldă adunările de ani de zile, arată cu degetul spre modelul Harvest, cu ciudă că Bărbosu îi bagă în buzunar la toate capitolele. Așa-i românul, reticent la nou, la schimbare, la ieșirea din tipare, iar această mentalitate trece dincolo de zidurile bisericilor, in societate. La urma urmei, 50 de ani de comunism si-au pus amprenta pe adn-ul nostru.

  • Domnule Ovidiu, de diabet nu te vindeci daca te imbolnavesti si de cancer… solutia la apatie si lentoare nu e discoteca pe bani… biserica nu e club cu taxa… manipularea si abuzul spiritual nu sunt “invataturi cum nu gasesti in alta parte”…

   Da, vorbesc de Harvest-Metanoia fara sa fi fost acolo la fel cum pot vorbi despre comunism fara sa-l fi cunoscut din plin. Eram copil pe vremea aia. La fel au fost prostiti si pe vremuri oamenii cu “revolutia comunista” precum sunt prostiti acum cu revolutia PDC (Purpose Driven Church) si revolutia NARismatica. Cat de bine a fost in comunism s-a vazut dupa ani si ani.

   Am o intrebare: de ce le luati apararea celor de la Harvest daca nu sunteti membru? Incercati sa va faceti membru si apoi mai vorbim… Cand esti in afara sistemului totul ti se pare roz, dar sa va vad eu dupa ce o sa va prideti urechile in el. Atentie, la Harvest nu puteti deveni membru daca nu dati 10% din salar, mosteniri, cadouri etc. Sa nu ziceti ca nu v-am zis.

 20. Doamne fereste omu lu’ Dumnezãu…da ce mare nãcaz pe capu’ tau sa poti a sta intr-un astfel de întunerec si sã nu te doara…asta numesc eu legat de Satanã

   • La dumneata frate Morar…la dumneata si la legatura ce-o pune Satana peste inima ta in asa de mare fel incat sa nu fii fiu de Dumnezeu…o, Domnul sa se indure si in mila Lui sa te dezlege si sa-ti dea putere sa faci viață si nu moarte

   • Puteti sa dezvoltati putin? Eu incerc sa-mi argumentez intotdeauna afirmatiile. Ma gandesc ca si dumneavoastra din moment ce faceti aceste afirmatii la adresa mea, ar trebui sa le si argumentati.
    Va ascult. Sau mai bine zis va citesc.

Leave a Reply