Modificari facute in cartea ”Chemarea lui Isus” – Limitarea daunelor pentru promovarea unui Cristos fals

Mentiune: Postul de fata reprezinta traducerea articolului “Changing “Jesus Calling” – Damage Control for a False Christ” in limba romana. Articolul original a aparut pe site-ul celor de la Lighthouse Trails si este scris de Warren B. Smith. In prealabil va recomand sa studiati si acest post. Mai multe brosuri in format electronic din aceeasi serie pot fi citite aici.

calling

 

Modificări făcute în cartea ”Chemarea lui Isus”

Limitarea daunelor* pentru promovarea unui Cristos fals

material realizat de autorul de literatură de apologetică evanghelică Warren B. Smith

Probleme cu editorii

Ce faci dacă ești un editor de mare importanță, cum este Thomas Nelson, și descoperi dintr-o dată că cea mai bine vândută carte a ta , intitulată Chemarea lui Isus, a fost inspirată de o carte New Age* scrisă prin channeling* ? Și ce te faci dacă afli că unele din ”mesajele” pe care autoarea ta le-a primit” de la ”Isus-ul” ei, nu erau venite de fapt de la Isus, deoarece ele contrazic ceea ce adevăratul Isus Cristos spune în Biblie ? Și ce faci atunci când autoarea ta cea mai bine vândută, a introdus o mulțime de alte probleme în cartea sa, pe care editorii tăi ,de obicei foarte ageri, le-au scăpat oarecum din vedere? Ce vei face ținând cont că toate aceste probleme sunt deja în paginile a zece milioane de cărți publicate anterior ? Dacă vrei să fii cinstit cu cititorii tăi, vei trata cu onestitate aceste probleme pe măsură ce ele îți sunt supuse atenției tale. Dar dacă tu ești mai interesat în protejarea produsului tău, mai degrabă decât în protejarea adevărului, tu vei face tot ceea ce îți va sta în putere ca să faci să dispară aceste probleme. Un lucru e sigur. Autoarea Sarah Young și editura Thomas Nelson au făcut ca o parte din problemele lor să dispară subit din edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus în mod deosebit în a zecea ediție aniversară specială a cărții Chemarea lui Isus”, apărută pe piață în 30 Septembrie, 2014.

La fel ca înregistrările audio din cazul Watergate

Poate că inspirîndu-se din tăierea celor 18 minute și jumătate din casetele cazului Watergate, a lui Richard Nixon, Sarah Young și cei de la editura Thomas Nelson au șters și eliminat în mod sistematic părți controversate din cartea “Chemarea lui Isus”. Adăugând, scăzând, tăind, lipind și eliminând complet cuvinte problematice, propoziții și chiar paragrafe întregi, Sarah Young și editorii săi nu ezită să pună cuvinte în gura ”Isus-ului” lor sau să scoată altele. Dar ca și casetele audio din cazul Watergate, dovezile care lipsesc și tacticile lor prea insistente, nu fac decât să le dea pe față problemele în loc să le acopere.

Chemarea unui ”alt Isus”

În toamna anului 2013, cartea mea Chemarea unui ‘alt Isus’ a fost publicată de editura Lighthouse Trails Publishing. Nu am fost prima persoană care și-a exprimat îngrijorarea legată de cartea Chemarea lui Isus, dar până atunci nu s-au scris prea multe despre aceasta. După ce îngrijorările noastre cu privire la aceasta carte au fost publicate, Sarah Young și editura Thomas Nelson au devenit evident conștienți de obiecțiile noastre. Fără să dea nici un fel de explicații nimănui, ei au făcut modificări semnificative la edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus. Folosind tactica de editare ”acuma o vezi, acuma nu o vezi”, unele din problemele lor majore au dispărut brusc din paginile cărții Chemarea lui Isus. Și ca să ilustrez până unde au ajuns Sarah Young și editura Thomas Nelson în protejarea cărții lor și a industriei lor multimilionare generate de cartea Chemarea lui Isus, am să vă ofer cinci exemple specifice și mai sunt încă multe altele ca să demonstrez cum cititorii acestei cărți sunt manevrați și manipulați. Să nu vă înșelați în privința asta – controlul sau limitarea daunelor este în plină desfășurare la editura Thomas Nelson, și aceasta este cu atât mai evident în a zecea ediția aniversară specială a cărții lui Sarah Young.

Cinci probleme

(1) Cartea Chemarea lui Isus a fost inspirată de o carte New Age scrisă prin channeling

Cartea Chemarea lui Isus a fost inspirată de cartea Chemarea lui Dumnezeu. Într-un interviu acordat televiziunii Christian Broadcasting Network, autoarea Sarah Young a spus că, călătoria ei legată de cartea Chemarea lui Isus a început cu cartea numită Chemarea lui Dumnezeu. Ea a afirmat:

Călătoria mea a început cu o carte devoțională (Chemarea lui Dumnezeu) scrisă prin anii 1930 de două femei care practicau așteptarea prezenței lui Dumezeu, scriind mesajele pe care ele le primeau în timp ce ”ascultau”. La circa un an după ce am început să citesc această carte, am început să mă întreb dacă aș putea și eu să primesc mesaje în timpul meu de partășie cu Dumnezeu… Așa că m-am decis ”să-l ascult” și eu pe Dumnezeu cu pixul în mână, scriind pe hârtie orice simțeam că El încerca să-mi spună.” 2 (parantezele sunt în original)

Dar Sarah Young și editorii ei, cumva, nu și-au dat seama de faptul că, cartea Chemarea lui Dumnezeu este o carte New Age primită prin channeling. Cartea Chemarea lui Dumnezeu este o colecție de mesaje primite prin channeling prezentate sub forma unor devoțiuni zilnice. Mesajele au fost primite prin channeling de către două englezoaice prin anii 1930 și cartea lor ar fi putut cu ușurință fi intitulată Chemarea lui Isus deoarece aceasta a fost, după cum se crede, dictată de ”Însăși Cristosul cel Viu”. 3

Enciclopedia Credințelor New Age (Encyclopedia of New Age Beliefs), publicată de editorii de la

Harvest House Christian publishers, descriu în mod special cartea Chemarea lui Dumnezeu ca pe o carte New Age primită prin channeling. În capitolul lor vast despre channeling și dictare spiritistă*, autorii/apologeții John Weldon și John Ankerberg explică faptul că channeling-ul este o formă New Age de “practică spirituală de tip medium” și care conform Bibliei ”este o practică interzisă (Deuteronom 18:9-12).”4

În subtitlul intitulat ”Imitările Creștinismului” autorii descriu cartea Chemarea lui Dumnezeu

ca o fiind o carte New Age ”plină de contestări ale învățăturilor creștine5 și care ”în mod subtil încurajează dezvoltarea ca medium* și inspirația spiritistă sub masca îndrumării personale din partea lui Cristos… și adeseori interpretează în mod eronat Scriptura”.6 Și totuși Sarah Young a scris că, cartea Chemarea lui Dumnezeu a fost cea care a inspirat-o să primească și ea propriile mesaje de la ”Isus”. În introducerea din ediția inițială a cărții sale Chemarea lui Isus, autoarea Sarah Young a lăudat cartea Chemarea lui Dumnezeu ca fiind ”o comoară pentru mine”:

În cursul aceluiași an am început să citesc cartea Chemarea lui Dumnezeu, o carte devoțională scrisă de două ”ascultătoare” anonime. Aceste femei practicau așteptarea în liniște a Prezenței lui Dumnezeu, cu hârtia și creionul în mână, înregistrând mesajele pe care le primeau de la El. Mesajele sunt scrise la persoana întâi, unde prin cuvântul ”Eu” se înțelege Dumnezeu. În timp ce locuiam în Japonia, cineva din Statele Unite mi-a trimis prin poștă această carte. Nu am citit-o la vremea aceea, dar am păstrat cartea prin cele două mutări (de domiciliu) la adrese internaționale. Șase sau șapte ani mai tîrziu, această carte broșată a devenit o comoară pentru mine. Aceasta s-a potrivit remarcabil de bine cu marea mea dorință de a trăi în Prezența lui Isus.7 (literele îngoșate adăugate)

Limitarea daunelor

În edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus, – inclusiv a zecea ediție aniversară – paragraful anterior cu privire la cartea Chemarea lui Dumnezeu a fost înlăturat din lunga introducere a autoarei Sarah Young. Fără explicații. Fără scuze. Nimic. A dispărut brusc și complet orice mențiune a cărții Chemarea lui Dumnezeu cum a inspirat-o această carte pe Sarah Young să primească propriile ”mesaje” de la ”Isus” și cum această cartea era ”o comoară” pentru ea. Laudele ei precedente la adresa cărții Chemarea lui Dumnezeu, acum au devenit problematice pentru că ele atrăgeau, în mod evident, atenția asupra asemănărilor dintre New Age și propria ei carte. A devenit, de asemenea, evident faptul că susținerea ei inițială pentru cartea Chemarea lui Dumnezeu a ajutat la popularizarea acestei cărți New Age printre credincioșii creștini! În timp ce liderii creștini erau în mod ciudat tăcuți cu privire la cartea Chemarea lui Isus, massmedia seculară a fost cea care i-a luat la rost pe Sarah Young și editura Thomas Nelson pentru că au schimbat și șters pasajele problematice din cartea lor cel mai bine vândută. Ruth Graham (fiica lui Billy Graham), scriind un articol în The Daily Beast (care e un site american popular de știri, rapoarte și opinii care a fost odinioară asociat cu revista Newsweek), cercetează schimbările care au fost făcute în textul de introducere al cărții lui Sarah Young, Chemarea lui Isus, față de ediția inițială. Ruth Graham a scris în acel articol următoarele:

Ultima ediție a cărții Chemarea lui Isus, include unele schimbări importante. Paragraful care menționează despre cartea Chemarea lui Dumnezeu a fost șters, iar referințele privitoare la ”mesajele” primite au fost schimbate pentru ca ”scrierile și devoțiunile” să pară mai puțin afectate de misticism. Într-un pasaj în care Sarah Young relatează încercările ei timpurii de a scrie ceea ce Dumnezeu îi spunea, noua versiune a cărții descrie aceasta ca pe o ”concentrare asupra lui Isus și a Cuvântului Său, în timp ce îi cer Lui să îmi călăuzească gîndurile”. Editura Thomas Nelson se referă la carte ca la ”Jurnalul de rugaciuni al lui Sarah” accentuând faptul că Sarah Young nu pretinde că vorbește pentru Isus. Un cititor sceptic, comparând cele două variante de introduceri ale cărții (editia inițială vs. edițiile recente), ar vedea în asta un efort din partea editorului de a aduce o carte din ce in ce mai controversată, dar profitabilă, fiind foarte bine vândută, în conformitate cu poziția teologică general acceptată de catre cei care subscriu ortodoxismului evanghelic* (creștinismului biblic).8

În același articol, Ruth Graham a chestionat de asemenea explicațiile oferite de publicista Katie Powell de la editura Thomas Nelson:

Într-un e-mail ce răspundea întrebărilor mele, publicista cărții de la editura Thomas Nelson, Katie Powell, a scris că referințele despre cartea Chemarea lui Dumnezeu n-au însemnat niciodată mai mult decît ”o încuviințare” și au fost șterse pentru că ele ”au creat unele confuzii”. ”Teologia cărții a fost întotdeauna una sănătoasă”, a scris ea. ”Schimbările au fost făcute pentru a face introducerea mai ușor de înțeles, în special de când cartea Chemarea lui Isus este acum citită de o gamă atât de variată de oameni”. Editura Thomas Nelson nu a atras atenția asupra schimbărilor, a scris Powell, deoarece ”esența introducerii nu s-a schimbat” între ediții. Dar este greu să accepți această explicație având în vedere asemănările dintre cartea lui Sarah Young și cartea Chemarea lui Dumnezeu asemănări mergând chiar și până la titlul cărții.” 9

Scepticismul lui Ruth Graham a fost corect. Și contrar afirmației publicistei de la Thomas Nelson, esența introducerii a fost schimbată în edițiile recente. Schimbările neexplicate au făcut ca mulți foști suporteri ai cărții Chemarea lui Isus să înceteze să o mai folosească în scop devoțional. Ziarul creștin online WorldNetDaily (WND) a preluat și el controversa și a publicat două articole: ”Una din cele mai bine vândute cărți creștine acuzată de erezie10 și ”Este cartea de succes‘Chemarea lui Isus’ o carte care promovează New Age ?11 A urmat Revista Charisma care a scris un articol similar care remarca și el această controversă în creștere. Articolul a fost intitulat: ”Criticii acuză cartea‘Chemarea lui Isus’ că amestecă adevăr cu învățături eronate provenind din New Age.”12

Notă: Faptul că Sarah Young nu a recunoscut inițial că Chemarea lui Dumnezeu era o carte New Age, ar trebui să ne alarrmeze în mod serios. Faptul ca ea să laude cartea Chemarea lui Dumnezeu, afirmând că aceasta ”este o comoară pentru mine” ar trebui să ne alarmeze chiar în mod foarte serios. Însă faptul ca Sarah Young și editorul ei să elimine toate referințele despre cartea Chemarea lui Dumnezeu, fără nici un fel de explicații sau scuze adresate milioanelor ei de cititori, este poate lucrul care ar trebui să ne alarmeze cel mai serios. Aceasta este culmea iresponsabilității spirituale pentru Sarah Young, ca ea să pretindă că nu este mare lucru faptul că ea la început a făcut reclamă în cartea sa, cărții Chemarea lui Dumnezeu, reânsuflețind în felul acesta vânzările acestei cărți evident New Age, mai ales când cartea Chemarea lui Dumnezu – mulțumită ei – stă acum pe rafturi în mii de librării din toată țara alături de cartea Chemarea lui Isus – inclusiv în nenumărate librării creștine.

(2) Sarah Young a scris inițial că ea ”a primit mesaje” de la ”Isus” însuși.

Datorită atașamentului declarat a lui Sarah Young pentru ”mesajele” primite prin channeling din cartea Chemarea lui Dumnezeu, ”mesajele” pe care ea le primea, la rândul ei, de la ”Isus”, au devenit imediat suspecte.

Limitarea Daunelor

În edițiile recente ale cărții Chemarea lui Isus, toate cele zece referințe la cuvintele ”mesaj” și ”mesaje” au fost șterse din lunga ei introducere. Ceea ce a fost inițial descris ca ”mesaje” pe care ea le-a ”primit” de la ”Isus”, sunt acum descrise ca ”scrieri” și ”devoțiuni” pe care ea le-a ”cules” în ”momentele ei de liniște.”

Fraze din introducerea ediției inițiale a cărții (lui Sarah Young):

Această practică a ascultării lui Dumnezeu a dus la creșterea intimității mele cu El mai mult decât oricare altă disciplină spirituală, așa că doresc să împărtășesc unele din mesajele pe care le-am primit. În multe părți ale lumii, creștinii par să fie în căutarea unei experiențe mai profunde a Prezenței și Păcii lui Isus. Mesajele care urmează se adresează acestei nevoi/ dorințe ce se vrea a fi satisfăcută .13 (literele îngroșate adăugate)

Fraze modificate în edițiile recente ale cărții:

Această practică de a sta liniștit în Prezența lui Dumnezeu a dus la creșterea intimității mele cu El mai mult decât oricare altă disciplină spirituală, așa că doresc să împărtășesc unele din scrierile culese de mine în aceste momente de liniște. În multe părți ale lumii, creștinii par să fie în căutarea unei experiențe mai profunde a Prezenței și Păcii lui Isus. Devoțiunile care urmează se adresează acestei nevoi/dorințe ce se vrea a fi satisfăcută.14 (literele îngroșate adăugate)

În exemplul de mai jos, observați cum ”mesajele” devin din nou ”devoțiuni” în frazele modificate care se găsesc acum în edițiile noi. Deasemenea observați cum expresia “cu Biblia voastra deschisă” a fost adăugată formulării inițiale pentru ca să facă ca mesajul primit sa pară mai biblic.

Frază din introducerea ediției inițiale a cărții (lui Sarah Young):

Aceste mesaje sunt menite să fie citite încet, de preferință într-un loc liniștit.” 15 (literele îngroșate adăugate)

Frază modificată în edițiile recente:

Devoțiunile din această carte sunt menite să fie citite încet, de preferință într-un loc liniștit – cu Biblia voastră deschisă. 16 (literele îngroșate adăugate)

Notă: În introducerea inițială a cărții Chemarea lui Isus: 365 Devoțini pentru Copii, care nu urmărea încă limitarea daunelor, autoarea Sarah Young face cât se poate de clar faptul că ceea ce ea numește ”devoțiuni” sunt de fapt ”mesaje” pe care ea le-a ”primit” de la ”Isus-ul” ei. Ea scrie:

De atunci am practicat foarte mult ascultarea. De obicei eu scriu mesajele Lui într-un caiet, dar uneori doar petrec timp cu El pentru o vreme și nu scriu nimic. Devoțiunile din această carte sunt unele din mesajele pe care le-am primit. 17 (literele îngroșate adăugate)

Sumar: Schimbând ”mesajele” pe care ea le-a ”primit”, redenumindu-le în edițiile revizuite ca fiind ”scrieri” și ”devoțiuni” care au fost ”culese” în ”momentele ei de liniște”, Sarah Young încearcă să contracareze orice sugerare cum că ea ar putea fi înșelată de un spirit seducător care i se prezintă ca fiind adevăratul Isus (1Timotei 4:1, Matei 24:4-5).

3) ”Isus-ul” lui Sarah Young Il contrazice pe adevăratul Isus Cristos al Bibliei

În două mesaje separate, lui Sarah Young i s-a spus de către ”Isus-ul” ei că ultimele cuvinte pe care acesta le-a spus după învierea sa și înainte de a se ridica la cer au fost ”Eu sunt întotdeauna cu voi”. Dar această afirmație făcută de adevăratul Isus Cristos pe Muntele din Galileea, nu au fost ultimele Lui cuvinte înainte de ridicarea Sa la cer. Ultimele Sale cuvinte au fost rostite pe Muntele Măslinilor așa cum se arată în Faptele Apostolilor 1:7-9, 12. Cele două ”mesaje” pe care Sarah Young le-a primit de la ”Isus-ul” ei contrazic cuvintele adevăratului Isus Cristos din Sfânta Scriptură. Ceea ce a spus ”Isus-ul” ei a fost total nebiblic.

Limitarea Daunelor

De când această contradicție nebiblică a fost adusă la lumină în cartea mea Chemarea unui ”Alt Isus”, Sarah Young și editura Thomas Nelson au eliminat această contradicție evidentă din a zecea ediție aniversară a cărții lor. Cu alte cuvinte, ei l-au făcut pe ”Isus-ul” lor să se corecteze pe el însuși. Comparați afirmațiile din ediția inițială a cărții, și anume afirmațiile pentru ziua de 28 Ianuarie și 15 Octombrie care au fost în cartea Chemarea lui Isus din ultimii zece ani, cu afirmațiile înlocuite (modificate) care au fost inserate acum în noua ediție (a zecea ediție aniversară).

Afirmația pentru ziua de 28 ianuarie din ediția inițială a cărții:

EU SUNT CU VOI ÎNTOTDEAUNA. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care Eu le-am spus înainte de ridicarea la cer. Eu continui să vestesc această promisiune tuturor celor ce vor să o asculte. 18 (literele îngroșate adăugate)

Afirmația pentru ziua 28 Ianuarie modificată în noua ediție a cărții:

EU SUNT CU VOI ÎNTOTDEAUNA. Am spus aceste cuvinte ucenicilor Mei după Învierea Mea. Eu continui să vestesc această promisiune tuturor celor ce vor să o asculte. 19 (literele îngroșate adăugate)

Afirmația pentru ziua de 15 Octombrie din ediția inițială a cărții:

ÎNCERCAȚI SĂ FIȚI MEREU CONȘTIENȚI DE MINE în timp ce mergeți pas cu pas prin această zi. Prezența Mea alături de voi este în același timp o promisiune cât și o protecție. Ultimele Mele cuvinte, chiar înainte de a merge în rai, au fost: ‘Cu siguranță Eu sunt mereu cu voi. Această promisiune a fost pentru toți cei ce Mă urmează, fără excepție’. 20 (literele îngroșate adăugate)

Afirmația pentru ziua de 15 Octombrie modificată în noua ediție a cărții:

ÎNCERCAȚI SĂ FIȚI MEREU CONȘTIENȚI DE MINE în timp ce mergeți pas cu pas prin această zi. Prezența Mea alături de voi este în același timp o promisiune cât și o protecție. După învierea Mea, I-am asigurat pe cei care Mă urmează: ‘Cu siguranță Eu sunt mereu cu voi. Această promisiune a fost pentru toți cei ce Mă urmează, fără excepție’.21 (literele îngroșate adăugate)

Notă: Unul din cele 250 de ”mesaje” pe care Sarah Young le-a inclus în cartea ei care necesită și ea să fie corectată, Chemarea lui Isus Biblia Devoțională (NKJV), este și ”mesajul” pentru ziua de 15 Octombrie din cartea Chemarea lui Isus așa cum apare el în ediția inițială a acestei cărți: Ultimele Mele cuvinte chiar înainte de a merge în rai au fost: Cu siguranță Eu sunt mereu cu voi.” Dat fiind faptul că această afirmație este în mod clar nebiblică, justificarea lui Sarah Young pentru ca mesajul ei să fie inclus “alături de textul biblic”, nu prea stă deloc în picioare. Ea scrie:

De vreme ce scrierile mele sunt înrădăcinate în infailibilul și neschimbătorul Cuvânt al Lui Dumnezeu, apariția lor alături de textul biblic pare să fie locul lor natural.22

Se corectează oare Isus pe Sine ?

Sarah Young poate susține că deoarece Isus nu se contrazice niciodată pe Sine, atunci probabil că ea a înțeles greșit. Dar dacă așa ar sta lucrurile, atunci ea trebuie să-l fi înțeles greșit în două ocazii diferite deoarece afirmația nebiblică este în două mesaje diferite. Ținând cont de aceasta, trebuie pusă o întrebare importantă. Pe cine a ascultat sau cine i-a vorbit lui Sarah Young când ea ”a primit” aceste două ”mesaje” ? În mod evident, adevăratul Isus nu se contrazice pe sine cu atât mai puțin El nu se corectează pe Sine privitor la propriile Sale cuvinte și fapte.

Și pentru cei care ar putea susține că nu mai este nici o problemă, deoarece această contradicție și alte situații problematice au fost corectate, mai multe întrebări diferite trebuiesc puse. Ce facem cu cei zece milioane de cititori care au crezut în aceste mesaje nebiblice de-a lungul ultimilor zece ani? Te prefaci pur și simplu că asta nu s-a întâmplat niciodată ? Oare nu li se datorează acestor cititori niște explicații legate de cum a putut ”Isus-ul” lui SarahYoung să facă greșeli de o așa amploare ? Dar poate cel mai important lucru este modul cum poate un autor și un editor – sau oricine altcineva în această situație – să creadă că au dreptul să pună sau scoată cuvinte din gura lui Isus Cristos ca și cum El ar fi un procedeu literar și mai ales atunci când aceasta se face cu scopul limitarii daunelor?

Indiferent dacă Sarah Young a ascultat de un spirit înșelător (1Timotei 4:1) sau de propriile ei gânduri confuze (1Corinteni 14:33) – sau de o combinație a celor două – ea este înșelată, și la rândul ei îi înșeală pe alții (2Timotei 3:13) indiferent dacă ea își dă seama de lucrul acesta sau nu. Credincioșii trebuie să cerceteze Scriptura ca să vadă dacă lucrurile care li se spun sunt în realitate adevărate (Fapte 17:11), și ei trebuie să testeze vocile pe care le ascultă ”pentru că în lume au ieșit mulți profeți mincinoși” (1Ioan 4:1).

4) ”Isus-ul” lui Sarah Young a afirmat că Avraam s-a făcut vinovat de ”idolatrie” și de ”venerareapropriului fiu”

”Isus-ul” lui Sarah Young a spus că Avraam era un om ”care se lăsa purtat de emoții” și s-a făcut vinovat de ”venerarea-propriului fiu” și de ”idolatrie”. Mulți credincioși au considerat că aceste remarci extra-biblice ciudate sunt respingătoare, alarmante.

Limitarea Daunelor

Sarah Young și editura Thomas Nelson au încercat să facă ca această problemă specifică să dispară prin ștergerea tuturor referințelor despre Avraam și Isaac, din mesajul pentru ziua de 23 August, din cartea Chemarea lui Isus. În timp ce ei îl elimină pe Avraam și Isaac, ei fac în mod simultan tăieri și lipiri, inserându-i în locul lor pe Iacov și Iosif. Comparați ce au scris la început în prima ediție a cărții, la textul pentru ziua de 23 August, cu ceea ce au scris în edițiile recente.

Mesajul” pentru ziua de 23 August din ediția inițială a cărții:

“ÎNCREDINȚAȚI-I PE CEI DRAGI AI VOȘTRI MIE; lăsați-i în grija Mea protectoare. Ei sunt în mult mai mare siguranță cu Mine decât strânși în mâinile voastre. Dacă lăsați ca unul din cei pe care-i iubiți să devină un idol în inima voastră, voi îl puneți în pericol pe acesta cât și pe voi. Aduceți-vă aminte de măsurile extreme pe care le-am folosit cu Avraam și Isaac. L-am adus pe Isaac foarte aproape de moarte, ca să-l pot elibera pe Avraam de idolatrizarea propriului său fiu. Atât Avraam cât și Isaac au suferit teribil datorită faptului că tatăl său se lăsa purtat de emoții. Eu detest idolatria, chiar și în forma ei de dragoste părintească.23 (literele îngroșate adăugate semnifică porțiunile ce au fost șterse ulterior)

Mesajul pentru ziua de 23 August modificat în edițiile recente:

ÎNCREDINȚAȚI-I PE CEI DRAGI AI VOȘTRI MIE; lăsați-i în grija Mea protectoare. Ei sunt în mult mai mare siguranță cu Mine decât strânși în mîinile voastre. Dacă lăsați ca unul din cei pe care-i iubiți să devină un idol în inima voastră, voi îl puneți în pericol atât pe acesta cât și pe voi. Iosif și tatăl lui, Iacob, au suferit teribil datorită faptului că Iacob l-a iubit pe Iosif mai mult decât pe oricare altul dintre fiii săi și l-a tratat cu favoruri speciale. Așa că frații lui Iosif l-au urât și au complotat împotriva lui. Până la urmă, am folosit acea situație spre binele lor, dar atât tatăl cât și fiul au trebuit să îndure ani de suferință și separare unul de altul.

Eu detest idolatria, chiar și în forma ei de dragoste părintească, așa că aveți grijă să nu faceți dintrun copil pe carel iubiți idolul vostru.” 24 (literele îngroșate adăugate și materialele semnificative au fost adăugate)

Notă: Sarah Young și în mod evident editorii ei, au decis că înlocuirea relatării din mesajul primit de ea despre Avraam și Isaac, care e descris în ediția inițială a cărții sale, cu o relatare ulterioară ajustată despre Iacob și Iosif, va fi mai plauzibilă. Însă strădania lor evidentă de limitare a daunelor, folosind tehnica de taiere-și-lipire, a rezultat în atragerea și mai mare a atenției asupra problemei lor extra-biblice, decât în diminuarea ei.

(5) ”Isus” se plânge de noaptea nașterii Sale

Creând controverse și confuzii considerabile, ”Isus-ul” cărții Chemarea lui Isus a spus că el s-a născut ”în condiții oribile” într-o ”iesle mizerabilă” și că noaptea nașterii Sale ”a fost o noapte neagră/întunecată” pentru el. Pentru mulți cititori aceasta nu sună deloc ca vocea Mântuitorului lor, aceasta sună ca vocea unui străin (Ioan 10:5) și că Satana – și nu Isus – ar fi cel care descrie noaptea nașterii lui Isus ca fiind ”acea noapte întunecată pentru Mine.”

Limitarea Daunelor

Comparați mesajul pentru ziua de 25 Decembrie, din ediția inițială a cărții, cu cel cu care a fost înlocuit în a zecea ediție aniversară a cărții Chemarea lui Isus. Observați cum afirmația controversată – Aceea a fost o noapte întunecată pentru Mine” – a fost șters și înlocuit subtil cu o afirmație mai puțin controversată Nu era nimic glorios în acel decor.”

Fraza pentru ziua de 25 Decembrie în ediția inițială cărții:

Încercați să vă imaginați la ce am renunțat Eu când am venit în lumea voastră ca bebeluș. Am lăsat la o parte Gloria Mea ca să Mă pot identifica cu omenirea. Am acceptat limitările copilăriei în condițiile cele mai oribile – o iesle mizerabilă. Aceea a fost o noapte întunecată pentru Mine, chiar dacă îngerii luminau cerul proclamând ”Glorie!” păstorilor cuprinși de un sentiment de venerație.” 25 (literele îngrășote au fost adăugate pentru a sublinia ceea ce a fost șters).

Fraza pentru ziua de 25 Decembrie modificată în edițiile recente:

Încercați să vă imaginați la ce am renunțat Eu când am venit în lumea voastră ca bebeluș. Am lăsat la o parte Gloria Mea ca să Mă pot identifica cu omenirea. Am acceptat limitările copilăriei în condițiile cele mai oribile – o iesle mizerabilă. Nu era nimic glorios în acel decor, chiar dacă îngerii luminau cerul proclamând ”Glorie!” păstorilor cuprinși de un sentimente de venerație. 26 (literele îngrășote au fost adăugate pentru a sublinia ceea ce a fost șters).

Isus se corectează pe Sine din nou?

Plângerile făcute de ”Isus-ul” lui Sarah Young nu se potrivesc cu Scriptura inspirată de adevăratul Isus Cristos. Biblia ne spune ”să fim mulțumiți” în orice circumstanțe ne aflăm (Filipeni 4:11). În mod evident, cedând în fața criticilor care se tot adunau cu privire la remarca ”noaptea aceea întunecată pentru Mine”, ”Isus-ul” lui Sarah Young se corectează pe sine – din nou – fără nici o scuză sau explicație.

Sumar

Intrigată de mesajele primite prin channeling, din cartea Chemarea lui Dumnezeu, Sarah Young nu a fost mulțumită, după câte se pare, de faptul că Biblia (Cuvîntului lui Dumnezeu) este suficient pentru credinciosul creștin. În introducerea cărții sale, în ediția inițială, Sarah Young, a afirmat: ”Știam că Dumnezeu a comunicat cu mine prin Biblie, dar am tânjit după mai mult.”27 În timp ce această afirmație – alături de multe altele – au fost șterse din edițiile recente, este clar că autoarea cărții Chemarea lui Isusa tânjit după mai mult, ” și mai mult a și primit. Și drept rezultat, ea a primit ”mesaje” de la un ”Isus” care s-a dovedit a fi unul din Cristoșii falși de care adevăratul Isus ne-a avertizat să ne păzim (Matei 24:4-5, 23-24). Dorind un cuvânt de la Dumnezeu, mai mult decât Cuvîntul lui Dumnezeu, Sarah Young a sfârșit prin a fi înșelată. ”Înșelând și fiind înșelată” (2Timotei 3:13), ea a luat alături de ea în această înșelare milioane de cititori ai cărții Chemarea lui Isus.

Biblia îi descrie pe cei care iubesc și respectă puterea și autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu ca fiind cei care se tem de Cuvântul lui Dumnezeu (Isaia 66:2). Biblia îi descrie de asemenea și pe aceia care nu se tem de Cuvântul lui Dumnezeu și care mai degrabă folosesc și manipulează Cuvântul lui Dumnezeu pentru scopurile lor egoiste (2Corinteni 4:2).

Nu există o modalitate frumoasă de-a spune asta. Cartea Chemarea lui Isus este un afront grosolan adus adevăratului nostru Domn și Mântuitor, Isus Cristos. Iar efortul egoist, al lui Sarah Young și editorilor ei, de a mușamaliza unele din multele probleme găsite în cartea Chemarea lui Isus este un afront grosolan față de trupul lui Cristos. Una este pentru Sarah Young ca ea să fie înșelată, dar este cu totul altceva ca ea însăși să fie autorul înșelăciunii.

Cele cinci exemple menționate în această broșură sunt caracteristice pentru modul fără scrupule de limitare a daunelor, de care autoarea Sarah Young și editorul ei au dat dovadă pentru a-și proteja industria lor multimilionară generată de vânzările cărții Chemarea lui Isus – toate pe cheltuiala oamenilor care și-au pus încrederea lor în Sarah Young și ”Isus-ul” ei.

Pentru cei care ar argumenta că există mult adevăr în cartea Chemarea lui Isus și că aceasta a adus mângâiere multor oameni, fostul pastor de la biserica Moody Memorial Church, Dr. Harry Ironside, a avertizat că ”adevărul amestecat cu minciună (eroare) este echivalent cu o miciună totală, atât doar că aceasta arată mai inocentă și de aceea este și mai periculoasă”:

Minciuna (eroarea) este ca și aluatul dospit (drojdia), de care noi citim, ”Puțin aluat dospit (drojdia) dospește (fermentează) toata plămădeala (aluatul nedospit / nefermentat)”. Adevărul amestecat cu minciună este echivalent cu o minciună totală doar că aceasta arată mult mai inocentă și de aceea e mai periculoasă. Dumnezeu urăște un astfel de amestec ! Orice minciună (eroare) sau amestec de adevăr și minciună, necesită o expunere și respingere categorică. A trece cu vederea / a tolera așa ceva înseamnă să fii necredincios lui Dumnezeu și Cuvântului Său și să primejduiesti în mod perfid sufletele pentru care a murit Cristos.” 28 (aici, parantezele explicative aparțin traducătorului acestei broșuri)

Isus a avertizat că vremurile sfârșitului vor fi caracterizate de o mare înșelăciune și că înșelarea va veni în numele Său. Sunt absolut convins că ”Isus-ul” cărții Chemarea lui Isus nu este adevăratul Cristos. El este mai degrabă unul din Cristoșii falși de care adevăratul Isus ne-a avertizat să ne păzim.

Apoi S-a aşezat pe Muntele Măslinilor, iar ucenicii au venit la El, doar ei singuri, şi L-au întrebat:Spune-ne când se vor întâmpla aceste lucruri şi care va fi semnul venirii Tale şi al sfârşitului veacului?’. Isus le-a răspuns:Fiți atenți să nu vă înşele cineva! Căci vor veni mulţi în Numele Meu, zicând: „Eu sunt Cristosul!“ şi-i vor înşela astfel pe mulţi.’ ” (Matei 24:35)

Glosar cu termeni specifici, ce apar în această broșura:

*limitarea daunelor = Procesul de limitare a efectelor dăunătoare a unei acțiuni sau greșeli cu scopul de a încerca pe cât se poate oprirea / stoparea pierderilor.

*New Age = Era Nouă : Denumire a unui curent religios, care apare încă de la sfârșitul secolului 19 (Alice Bailey, teosofie) și are o influență mai puternică, înainte de toate, în a doua jumătate a secolului 20. Promovează deghizat în limbaj modern occidental doctrinele și practicile oculte ce provin în special din Hinduism și Shamanism. El se sprijină pe teorii astrologice (intrare în noua „zodie a Vărsătorului), etc.. Potrivit doctrinelor New Age, „dumnezeu” este perceput ca o energie cosmică prezenta în tot sau în toți; fiecare om este chipurile „dumnezeu” și el doar trebuie să conștientizeze lucrul acesta. De New Age sunt legate nenumărate teorii și secte oculte. Deși concepția este în esență anticristică, adepții New Age vorbesc și despre un Cristos (adică Anti-Cristos), întrebuințează noțiuni care sună a fi parțial creștine și au avut în ultimele decenii o influență mai puternică în cercurile creștine.

*channeling = “canalizare” – o formă New Age de mediumism sau spiritism. “Canalizatorul” îşi cedează controlul capacităţilor lui senzoriale şi cognitive unei entităţi spirituale cu scopul de a recepţiona informaţii paranormale din lumea spirituală. D.p.d.v biblic este o acțiune / tehnică de comunicare directă cu spiritele demonice.

*dictare spiritistă =este o practică spiritistă în care subiectul primește informații audibile sau informații pe cale mentală, în mod direct de la entitatea demonică cu care este în contact, informații pe care le scrie imediat pe un caiet, poate fi însoțită de dictare mecanică în care subiectul posedat de spiritul demonic scrie involuntar cu mâna sa, fără a avea control asupra ei fiind în stare de transă mistică (ocultă). Entitățile demonice se prezintă în aceste situații, de cele mai multe ori, deghizate ca “mesageri/ghizi spirituali sau îngeri de lumină”.

*medium = este un spiritist al cărui trup este folosit pentru a comunica cu duhurile demonice, el este considerat însă o persoană care poate trece în stare de hipnoză, de transă, și despre care, în practicile oculte, se crede că poate comunica cu spiritele morților și poate servi ca intermediar între ele și cei vii.

*ortodoxismul evanghelic= desemnează dreapta credință evanghelică, este un termen folosit mai des în apologetica evanghelică și desemnează totalitatea doctrinelor creștine autentice, conforme cu Biblia, extrase doar din Sfânta Scriptură exact așa cum ele ne sunt prezentate în paginile ei, fără a fi alterate de influențe ale unor învățături străine (omenești sau drăcești). Nu are nimic de a face cu creștinismul ortodox răsăritean (specific Bisericii Ortodoxe din Grecia, Rusia, România, etc.), deoarece acesta este bazat pe o teologie pur mistică (cu multiple doctrine și practici nebiblice) fiind deci o formă de pseudo-creștinism biblic datorită alterării cu neo-platonism în special…dar nu numai.


Referințe:

1. Two Listeners; Edited by A.J. Russell, God Calling (Grand Rapids, MI: A Spire Book published by Jove Publications Inc., for Fleming H. Revell, 2005), p. 5.
2. Q&A with Sarah Young, Author Profile, The Christian Broadcasting Network (http://www.cbn.com/entertainment/books/JesusCallingQA.aspx).
3. Two Listeners; Edited by A.J. Russell, God Calling, op. cit., p. 5.
4. John Ankerberg & John Weldon, Encyclopedia of New Age Beliefs (Eugene, OR: Harvest House Publishers, 1996), p. 80.
5. Ibid., p. 103.
6. Ibid., p. 104.
7. Sarah Young, Jesus Calling: Enjoying Peace in His Presence (Nashville, TN; Thomas Nelson, 2004), p. Xl,  (12 13 14 15 16  RRD  52 51 50 49 48).
8. Ruth Graham, “The Strange Saga of ‘Jesus Calling,’ The Evangelical Bestseller You’ve Never Heard Of” (Daily Beast, 02/23/14). (http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/23/the-strange-saga-of-jesus-calling-the-evangelical-bestseller-you-ve-never-heard-of.html ).
9. Ibid.
10. Jim Fletcher, “Top Christian Bestseller Accused of Heresy” (WorldNetDaily, http://www.wnd.com/2014/05/top-christian-bestseller-accused-of-heresy ).
11. Jim Fletcher, “Is Hit Book ‘Jesus Calling’ Pushing New Age?” (WorldNetDaily (http://www.wnd.com/2014/06/is-hit-book-jesus-calling-pushing-new-age ).
12. Gina Meeks, “Critics Accuse ‘Jesus Calling’ of Mixing Truth With New Age Error” (Charisma News, http://www.charismanews.com/culture/43855-critics-accuse-jesus-calling-of-mixing-truth-with-error ).
13. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. Xlll.
14. Sarah Young, Jesus Calling: Enjoying Peace in His Presence, 10th Anniversary Edition (Nashville, TN; Thomas Nelson Inc, 2004, 2011, 2014), p. xviii, (14 15 16 17 18 DSC 5 4 3 2 1).
15. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. XlV.
16. Sarah Young, Jesus Calling, 10th Anniversary Edition, op. cit., p. xix.
17. Sarah Young, Adapted by Tama Fortner, Edited by Kris Bearss, Jesus Calling for Kids: 365 Devotions for Kids (Nashville, TN; Tommy Nelson, 2010), pp. vii-viii, (13 14 15 16 17 RRD 5 4 3 2 1).
18. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. 29.
19. Sarah Young, Jesus Calling, 10th Anniversary Edition, op. cit., p. 29.
20. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. 302.
21. Sarah Young, Jesus Calling, 10th Anniversary Edition, op. cit., p. 302.
22. Sarah Young, Jesus Calling Devotional Bible (Nashville, TN; Thomas Nelson, 2011), p. vi, (11 12 13 14 15 16 17 18—RRD—8 7 6 5 4 3 2 1).
23. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. 246.
24. Sarah Young, Jesus Calling 10th Anniversary Edition, op. cit., p. 246.
25. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. 376.
26. Sarah Young, Jesus Calling, 10th Anniversary Edition, op. cit., p. 376.
27. Sarah Young, Jesus Calling, op. cit., p. Xll.
28. Dr. Harry Ironside, “Exposing Error: Is it Worthwhile?” (TBC Extra, April 2008, posted on The Berean Call website, http://www.thebereancall.org/content/tbc-extra-30 ).

Leave a Reply