Ted Cruz si Dominionismul

Ted Cruz este unul dintre candidatii partidului Republican din SUA pentru alegerile prezidentiale de anul acesta. Recent a castigat alegerile preliminare din statul Iowa, avandu-i printre contracandidati pe Donald Trump, Marco Rubio si Ben Carson. Foarte multi crestini au impresia ca Ted Cruz este candidatul ideal pentru a reprezenta interesele alegatorilor conservatori. Si tare mult se mai inseala… Ted Cruz e conservator precum sunt eu papa de la Roma.

Care este insa baza ideologica a lui Ted Cruz si a celor care il sprijina in campania electorala? Ati ghicit: Dominionismul.

Partidul Republican a mai incercat si in 2012 sa impuna un candidat dominionist, dar fara success. Vor reusi oare acum?

Eu sper sa nu. Ma sperie gandul ca asemenea lunatici au sanse sa ajunga la Casa Alba.

Am sa va redau cateva fragmente dintr-o analiza foarte pertinenta asupra acestui candidat:

“Anyone who has watched Cruz on the stump knows that he often references the important role that his father, traveling evangelist Rafael Cruz, has played in his life. During a 2012 sermon at New Beginnings Church in Bedford, Texas, Rafael Cruz described his son’s political campaign as a direct fulfillment of biblical prophecy.”

“The elder Cruz told the congregation that God would anoint Christian “kings” to preside over an “end-time transfer of wealth” from the wicked to the righteous. After this sermon, Larry Huch, the pastor of New Beginnings, claimed Cruz’s recent election to the U.S. Senate was a sign that he was one of these kings.”

“According to his father and Huch, Ted Cruz is anointed by God to help Christians in their effort to “go to the marketplace and occupy the land … and take dominion” over it.  This “end-time transfer of wealth” will relieve Christians of all financial woes, allowing true believers to ascend to a position of political and cultural power in which they can build a Christian civilization. When this Christian nation is in place (or back in place), Jesus will return.”

“Cruz’s approach to politics is inseparable from this theology. His goal is to lead a Christian occupation of the culture and then wait for the Second Coming of Christ.”

“He’s also a good politician. He knows the theological affirmations of his father, Barton or Huch might be too much for some Americans to swallow. He does not use the terms “dominionism” or “seven mountains” when he is campaigning. But it is also worth noting that he has never publicly rejected these beliefs.” (Sursa)

Rafel Cruz, tatal lui Ted Cruz, despre modul in care fiul sau ar fi “unsul domnului” pentru a deveni viitorul presedinte SUA. Se pare ca aceasta revelatie i-a fost descoperita sotiei lui Ted Cruz si a fost confirmata printr-un semn divin: “norul duhului sfant” s-a coborat peste cei prezenti in locul respectiv dupa 2 ore de rugaciune.

5 Comments

 1. Paul, nu prea sunt chiar la curent cu campania prezindentiala din SUA, dar din putinul cat am urmarit stirile despre cursa prezidentiala a yankeilor, stiam ca pentecostal-carismaticii, si nu numai, l-ar sprijini pe miliardarul Donald Trump. Ce sa intelegem, ca s-au razgandit, sau si intre ei sunt grupuri afiliate diferitelor partide ???

 2. cred ca gresesti in privinta lui cruz

  trecind peste aspectele religioase, doctrinare, strict ca ideologie politica, dominionismul, in masura in care poate fi formalizat, este o ideologie revolutionara (urmareste rasturnarea, daca se poate abrupta, a ordinii actuale), colectivista, autoritarista, “milenarista” – adica se inscrie in familia de ideologii stingiste care propun un salt in post-istorie prin rasturnarea ordinii actuale si instaurarea unei noi ordini paradisiace; e nevoie sa rastoarne ordinea politica (democratie limitata constitutional), economica (capitalism), au nevoie de un “om nou”, “schimbat”, indoctrinat, uniformizat, etc

  cu toate acestea, dominionismul a fost acuza standard a stingii pentru dreapta americana si in special fata de conservatorii evanghelici (dar nici catolicii nu au scapat) in ultimii 30 de ani; in fiecare ciclu electoral este reincalzita ciorba, nici un candidat (protestant sau macar manifest credincios) nu a scapat de asta

  conceptiile politice ale lui cruz sint in directa contradictie cu ideile dominioniste – el este un constitutionalist strict (care in sens american implica separatia stricta intre religie si stat); nu e autoritarist, dimpotriva, vrea stat minimal (care se ocupa strict de aparare, mentinerea ordinii, justitie, in nici un caz de implementarea vreunui paradis terestru), piata libera (in care vioara intii o reprezinta intreprinderile mici, nu corporatiile si nici MLM-urile, fie ele si “spirituale” – acestea infloresc doar in proximitatea unui stat supradimensionat si conduc la ceea ce ei numesc crony capitalism), libertate religioasa (si pentru fundamentalisti, si pentru eretici, pentru ca nu e rolul statului sa faca diferente intre ei); e individualist (politic vorbind); nu e revolutionar, dimpotriva, el vrea sa opreasca “revolutia” progresista pornita de obama; in fine, e un conservator, nu un progresist

  si apropo, chiar si in romania, vei observa ca cei sedusi de promisiunile dominioniste sint tot progresistii, ei denunta rigiditatea traditionalimelor, impartirilor in denominatii, vor “unitate” in “diversitate”, si apoi rup biserici, fac si/sau pregatesc revolutii (continue), etc; in nici un caz nu ii vei putea include intre conservatori (evident, nu ma refer la pc-ul lui voiculescu); de ce crezi ca in sua ar fi invers? intre conservatorii americani nu prea vei gasi dominionism; jocul stingii speculeaza mici confuzii, termeni neclari si apetenta progresistilor de a asocia crestinilor ceva echivalent islamismului

  • Tot ce se poate, nu sustin niciunde ca detin adevarul absolut cu privire la ceea ce gandesc.

   Una dintre preocuparile mele este sa inteleg dominionismul si pot sa spun ca pana in ziua de azi am stiudiat cateva materiale destul de bune pe tema asta. Concluzia la care am ajuns la ora actuala este ca Ted Cruz provine dintr-un mediu dominionist si este inconjurat/promovat de oameni dintre cei mai right-wing extremisti. Nu neg faptul ca dominionismul contine elemente de stanga, dar este curios ca promotorii acestei ideologii sunt majoritatea de extrema-dreapta.

   Faptul ca stanga se foloseste de acest fapt ca sa acuze dreapta americana nu inseamna ca putem ignora existenta dominionismului. Dominionismul nu este o inventie a stangii, iar solutia la stanga psihiatrica nu este dreapta psihiatrica sau ignorarea dominionismului.

   Mi se pare normal ca Ted Cruz sa incerce sa se dea conservator, constitutionalist, sa sustina ca promoveaza libertatea religioasa pana in momentul in care vor pune mana pe putere. Si Adolf Hitler se dadea crestin prin anii 30, ba chiar a atras de partea lui mii de pastori si teologi importanti. Va recomand sa cititi o cartulie numita “Positive Christianity” scrisa de un mare teolog din vremea respectiva, pe nume Caius Fabricius ca sa va convingeti cum erau prostiti crestinii sa-si ofere suportul pentru Hitler.

   Pentru mine la ora actuala ceea ce spune si face Ted Cruz reprezinta propaganda electorala si praf in ochi. Ted Cruz nu e e conservator, ci doar pozeaza intr-unul. Mi-as dori sincer sa ma insel, pentru ca ma sperie gandul ca un dominionist ar avea sanse sa ajunga la Casa Alba. Va rog sa nu ignorati dominionismul doar pentru ca este “o ciorba reincalzita” a stangii deoarece dominionismul exista si este mult mai periculos decat credeti. Oamenii astia cred ca au un mandat biblic si sunt trimisi de Dumnezeu pe pamant sa preia puterea politica si religioasa. Nu va suna putin ciudat? Nu aduce putin asa a teocratie?

   Ce ma bucura pe mine in toate astea e faptul ca lumea incepe sa discute despre dominionism si tot mai multi constientizeaza faptul ca este ceva cat se poate de real. Eu sper ca si cei de la inlinedreapta.net (ILD) sa constientizeze aspectul asta.

Leave a Reply