OBSERVATII

Anumiti termeni folositi pe acest blog au fost pastrati in forma originala din limba engleza deoarece mi se pare ca tradusi in limba romana isi pierd sensul si semnificatia. De asemenea veti gasi multe citate/fragmente preluate din articole sau carti in limba engleza pe care nu le-am tradus… deoarece timpul nu-mi permite sa fac traduceri. Prin urmare va rog sa-mi scuzati “romgleza”.

Majoritatea posturilor contin linkuri spre site-uri externe care s-ar putea ca la un moment dat sa nu mai functioneze sau sa nu mai fie actuale. In cazul in care gasiti astfel de linkuri va rog sa ma anuntati daca se poate la adresa de email paul dot morar at vegheaza dot com.

In legatura cu preluarea articolelor publicate pe acest blog sau a unor parti din acestea exista doua regului: sa nu alterati continutul original si sa specificati sursa.

Comentariile vor fi aprobate doar in cazul in care respecta o anumita decenta si consider ca ajuta la intelegerea subiectului propus spre discutie, prin urmare imi rezerv dreptul de a sterge unele dintre cele care nu respecta aceste reguli.

3 Comments

 1. paul, la ultimul articol cel despre iț folosești fals în loc de mincinos. probabil din engleză. în limba română nu poți fi învățător fals. ceea ce învață nu este fals. este ce crede el. învățător mincinos sună mai bine dacă spui că învățăturile sale sunt minciuni.
  iț are tendința să găsească ceva nou după ani și ani. și să spună că întreaga biblie e încapsulată într-un verset. teologia lui șchioapătă.
  probabil că cel mai bine ar fi fost să se retragă cînd era pe val. acum n-a mai prins niciun val. ultima dată la arad în foto se vedeau vreo 5 oameni.
  apropo, ști că neo-protestant este un termen inventat de ortodocși ca să nu ne spună pe nume? oficial nu existăm dacă acceptăm că termenul acesta ne definește. n-a existat o reformă neo-protestantă. cultul din care face parte nu se definește ca neo-protestant.
  cum stai cu teologia? ce ai studiat?
  în rest toate bune!

  • Draga Alexandru Nadaban, multumesc pentru remarcile aduse. Le consider foarte bune. Intr-adevar faptul ca sunt plecat de peste 6 ani din Romania intr-o tara unde se vorbeste germana, iar la munca limba oficiala e engleza… cumva astfel de greseli sunt normale. Atat cat pot ma straduiesc sa scriu cat mai coerent in limba romana si sunt perfect constient de anumite greseli. De fapt chiar din cauza limbii romane am ajuns eu astazi inginer IT si nu filolog 🙂 Cand am dat admitere la liceu am luat nota 7.80 la romana, dar l-am compensat cu un 10 la mate si am cazut astfel la clasa de informatica. Din cauza unei singure sutimi 🙂 Specializarea mea a continuat in aceasta directie iar momentan lucrez intr-unul din cele mai mari centre de calcul (Data Center) din Europa, langa Munchen. Nu v-am spus acest lucru ca sa bravez ci ca sa intelegeti formarea mea profesionala. Prin urmare orice corectii de exprimare incoerenta sau de folosire incorecta a unor termeni sunt binevenite si apreciate.

   Referitor la Iosif Ton mi se pare ca a prins totusi un val: cel de-al treilea. Si nu degeaba exista o varsta de pensionare. Nu uitati ca din departare valurile par mici, dar totusi ele se sparg la mal. Si valul NAR/Dominionism nu e mic deloc.

   In legatura cu ultimele doua intrebari pot sa va spun ca nu am absolvit vreo scoala de teologie. Am absolvit Calculatoare la Politechnica din Timisoara. Prin urmare nu am pretentia sa ma consider un teolog. Totusi incerc sa studiez Biblia zilnic si sa inteleg cat mai bine anumite subiecte teologice. Deocamdata timpul nu imi permite sa studiez in mod sistematic dar sunt foarte interesat de probleme teologice. Incerc sa citesc cat mai mult si sa ma documentez pe diferite teme dar avand un job permanent de 8 ore si fiind casatorit am alte prioritati si timpul nu imi permite studii aprofundate. De exemplu daca conduc masina si sunt singur profit de timp si ascult la mp3 player ceva de natura teologica, daca merg la sala de sport sau ies singur cu bicicleta sa fac miscare ascult tot ceva legat de teologie. Poate ca peste vreo cativa ani (cand sper sa devin mai matur) timpul imi va permite sa abordez o scoala de teologie sau cel putin niste studii sistematice. Modul in care eu abordez astazi teologia este unul neorganizat. In acelasi timp studiez si carti de sute de pagini din domeniul IT precum si alte subiecte care ma intereseaza: culte, erezii, New Age, gnosticism, Kabballah, masonerie, hermeticism, rosicrucianism, alchimie, dominionism, technocratie etc. Sper sa nu ajung un sincretic 🙂

   Stiu ca multi astazi pun foarte mare valoare pe diplomele (sa nu intelegeti ca as fi impotriva lor) pe care le are cineva, dar modul in care eu abordez subiectele pe acest blog nu se adreseaza unor teologi. Cu siguranta semnalul de alarma pe care incerc sa-l trag se adreseaza si acestora. Nu putini teologi traiesc in lumea lor in timp ce crestinii obisnuiti sunt purtati incoace si incolo de invataturile unora ca si cei pomeniti pe acest blog. Poate ca acesti teologi ar fi bine sa abordeze si subiecte mai ancorate in realitatea de zi cu zi in loc sa discute subiecte pe care majoritatea crestinilor nu le pricep. Desi toti trebuie sa Il avem ca model pe Domnul Isus, totusi in viata noastra scurta pe acest pamant noi crestinii simpli cautam modele si incercam sa invatam de la cei care stiu mai multe. Totusi atunci cand unii teologi nu ne mai reprezinta si nu Il mai reprezinta pe Domnul Isus trebuie sa judecam lucrurile ca atare. Teologii pot avea diplome dar Duhul Sfant nu este monopolul nimanui. Astfel in ciuda unor prietenii pierdute, in ciuda durerii fata de reorientarea teologica a lui Iosif Ton care a fost probabil cel mai cunoscut baptist roman, cred ca trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Cu siguranta toate acestea trebuie facute in dragoste. Fiind un blog de nisa si nu unul de interes general unii s-ar putea sa creada ca am anumite obsesii. “Obsesiile” acestea sunt de fapt ingrijorarile mele si le consider justificate.

   La fel va doresc toate cele bune!

 2. Referitor la discutia de mai sus: daca e corect sau nu sa spunem “invatator fals” cineva mi-a recomandat un articol al fratelui Marius Cruceru. Daca dansul care e profesor universitar foloseste acest termen, cred ca nu e o mare problema sa-l folosim si noi.

  Articolul se gaseste aici.

Leave a Reply